OPINII  »  EDITORIAL

Străinii care stropesc via în Superligă

Articol de - Publicat joi, 02 martie 2023 12:59 / Actualizat joi, 02 martie 2023 13:48

190 de jucători străini din 59 de țări au jucat cel puțin un minut în sezonul 2022-2023, UTA, FC Botoșani și FC Argeș fiind campioane la acest capitol.

Se discută tot mai des problema jucătorilor străini din fotbalul nostru, că sunt prea mulți deja, că loturile naționale abia mai au de unde să aleagă fotbaliști. Este o realitate. Avem 190 de străini care au jucat în acest sezon, la 16 echipe înseamnă o medie de 11 jucători, nu le spun fotbaliști, pentru că fotbaliștii au valoare.

Strângi o echipă de stranieri buni

CFR Cluj a creat un miraj în fotbalul românesc, doar că echipa din Gruia a adus mulți străini, însă majoritatea de valoare. Chiar și astăzi, un portar precum Scuffet și-ar dori orice echipă de la noi, un Muhar, la fel, mijlocaș foarte valoros. Boateng sau Yuri, din nou, jucători pe care te poți baza. 

Evident că cel mai bun marcator este străin, Dugandzic, cel mai bun dribler este Bahassa, Edjouma este decisiv, Muhar – foarte bun la mijlocul terenului, Kiki, fundaș de bandă, foarte tehnic, Emmers de la Rapid are cursurile de fotbalist la zi, nu la seral, ca alții, Garita, puternic și decisiv, Aganovici este foarte constant și mai îmi place de Corinus de la Chindia. De strâns o echipă bună, care să se bată la titlu, strângi, dar ce te faci cu restul de 168? Sunt jucători din naționala de cules via sau de stropit via.

Străinii care stropesc via în Superligă

De strâns o echipă bună, care să se bată la titlu, strângi, dar ce te faci cu restul de 168? Sunt jucători din naționala de cules via sau de stropit via.

UTA și FC Argeș, falimentul la zi

Sincer, la ce strategie au adoptat FC Argeș și UTA, chiar își merită soarta. Abeid, Batha, Ubbink, Milosevic, Bautista, Otele, Willie și toți ceilalți de la UTA sunt doar de umplutură, posibil ca unii dintre ei să stea pe bancă și în Liga a II-a. 

La Pitești, cam același lucru, se dau afară 14 jucători, apoi se aduc 16, majoritatea din alte țări. Jobello, Koubemba, Njike, Rizzi, Bertrand, Hanne, Mimito, Zebic pot intra lejer în lotul lărgit de stropit via, dar nu sunt fotbaliști.

Tot aud că Ubbink de la UTA are calitate. Ce înseamnă calitate pentru antrenorul român? Puneți-l pe orice antrenor din Superligă să explice cu propriile cuvinte cum își dă seama de calitatea unui stranier? Gică Popescu sau Hagi povesteau că Johan Cruyff le-a spus că i-a adus să facă diferența. E placa pe care o auzim de la venirea lui Agalliu și Demollari. 

Mai țineți minte că la Dinamo venise prin anii 90 un atacant Nelson Mensah? Avea o alergare de catâr în 3 picioare și, totuși, reușea să marcheze. A fost convocat de naționala Ghanei și a înscris într-un meci cu Nigeria. După Dinamo a dispărut ca fotbalist. Antrenorii de atunci ziceau că avea calitate. Era una dintre marile minciuni ale fotbalului.

Media străinilor 45%

Farul Constanța, liderul la zi, și echipa care joacă cel mai elaborat și frumos fotbal din Superligă, a avut cei mai puțini, 6 în tot sezonul. Kiki joacă meci de meci, din când în când mai intră Boli și Mateus, în rest, fotbaliști autohtoni. Rezultatul? Farul este pe locul 1 și nimeni nu-i dă șanse la titlu, deși arată cel mai bun fotbal, din orice punct de vedere, atac, apărare, ce vreți voi. 

Studiați un pic și îmi veți da dreptate. Media prezențelor adunate de străini în ultimele 4 etape (24-27) e aproape 45 % (44,3), (n.p. - mulțumesc Liviu Manolache, ești șampionul statisticilor din Superligă), un record îngrijorător. Nu deranjează pe nimeni că vin străini, dar peste 80% sunt de umplutură, pentru a satisface buzunarele samsarilor care-i aduc. 

Antrenorii greșesc și ei aici, pentru că acceptă compromis după compromis, ei pregătesc ce au la dispoziție, sunt fair-play până în spatele ușilor, apoi ni se plâng prin studiourile TV sau radio, că n-au văzut în viața lor așa pușcării de jucători aduși de afară.

Aici sunt banii dumneavoastră

Superliga ca Superliga, dar ați văzut câți străini sunt în ligile inferioare? Chiar și CSA Steaua, după ce se plângea Ogăraru că nu vede mijlocași români în echipa CFR-ului, a doua zi a transferat un ugandez. Primăriile care susțin fotbalul din Ligile 2 și 3 merg pe mâna samsarilor, pentru că poate aveți voi o explicație de ce s-a înmulțit numărul străinilor. Să facă diferența? Cei mai mulți stau pe banca de rezervă, aduc un plus de valoare scaunelor încălzite conform brandurilor țărilor respective. 

Începe Liga a III-a, să vă uitați, de curiozitate, pe listele marcatorilor, o să fiți șocați de cât de mulți jucători străini marchează. Sau ne plângem și aici ca la muncitori, de aia vin, domnule, nepalezii, că nu mai muncesc românii, au plecat în Occident. Așa e și cu fotbaliștii, dar ăștia au plecat în Occident să facă ride-sharing și să muncească, pentru că nu mai aveau loc pe teren de samsarii de la noi.


Comentarii (10)
DjimZmit
DjimZmit  •  07 Martie 2023, 05:24

"Avem 190 de străini care au jucat în acest sezon, la 16 echipe înseamnă o medie de 11 jucători, nu le spun fotbaliști, pentru că fotbaliștii au valoare". Ce elegant... Eu as spune: Avem X "scriiciosi" care tot scriu la GSP, in media Y pe zi, nu le zic ziaristi ca "ei nici scribi nu e..."...

danglumetu
danglumetu  •  04 Martie 2023, 08:21

fabulos! a ajuns si asta sa fie de parere??? ce e aia ''stropesc via'', care e aspectul peiorativ al acestei activitati??? dar aia cu ''puscarie de jucatori'' ce e, figura de stil a unui prea cult ziarist sau jargon de ***? la fondul articolului ar fi pierdere de timp sa mai ajungem! ps: CIT DE NEMRNICI PUTETI FI SA NU SCRIETI UN RIND DESPRE TRECEREA LA CELE VESNICEI A CELEBREI ATLETE ARGENTINA MENIS?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Chris.Dumitrescu
Chris.Dumitrescu  •  03 Martie 2023, 09:32
Postat de chiron pe 02 Martie 2023, 16:13

Afirmația despre valoarea echipei lui Hagi descalifică întregul articol. Dacă prinde un loc de Europa, singura întrebare este câte va lua Viitorul: 6 de la ceva belgieni, ca ultima dată, sau „doar“ 3-4 de la iluștri ciprioșți sau austrieci, ca mai înainte. Echipele lui Hagi se descompun ca prin minune imediat ce depășesc granițele României și trebuie să joace cu altcineva decât alde Voluntari și Sepsi. Are cel mai slab palmares european posibil, din vreo 5 încercări, fără să fi întâlnit măcar o dată un adversar din top 5, că atunci ar fi existat ceva scuze sau explicații.

Sa inteleg ca de joaca cineva frumos ca Farul nu e bine ca ia 6 goluri de la...daca joaca urat ca CFR-ul iar nu e bine desi ei se califica mai departe din grupe, trebuie sa vedem ce ne trebuie joc frumos dar penalizat cu 10-0 , sau performanțe?

Vezi toate comentariile (10)
Comentează