OPINII  »  EDITORIAL

La Tokyo cu Rădoi!

Articol de - Publicat miercuri, 14 aprilie 2021 13:12 / Actualizat miercuri, 14 aprilie 2021 22:31

Nu mă așteptam ca FRF să se dezică de actualul selecționer. Să-l demită, chiar dacă, în premieră istorică, România a pierdut în fața Armeniei. 

Mirel Rădoi a rămas ce-a fost și în ziua numirii sale, soluția cea mai comodă și cea mai ieftină pentru Burleanu et Comp. Nu și cea mai indicată. Doar că atunci când n-ai bani, și FRF chițăie, nu visezi la variante gen Olăroiu, Dan Petrescu, Reghecampf sau Șumudică. Te mulțumești cu puțin și te amăgești că puținul e mult.

Să fim cinstiți și să convenim că niciun antrenor cu cotă nu ia naționala din patriotism. Doar pentru glorie. Fiecare pretinde că nu-l interesează banii, dar lucrurile nu stau niciodată așa. Cei în cauză nu trebuie însă repudiați. Totuși, câți dintre noi ar proceda altfel?!

După ce a ratat în 6 luni barajul pentru Euro 2020, grupa de Nations League și startul calificărilor la CM 2022, exista posibilitatea ca Rădoi însuși să se simtă cu musca pe căciulă și să se retragă. Cum nu s-a socotit vinovat, el va continua și, ca obiectiv imediat, va conduce reprezentativa olimpică la JO 2020, competiție la care "tricolorii" vor fi prezenți după 57 de ani. În perspectiva acesteia, Rădoi a și anunțat un lot lărgit de 61 de fotbaliști.

Cam mulți, în opinia mea, parcă adunați cu furca, notând că la Tokyo vor putea fi înscriși numai 18. Demersul nu-i de criticat în condițiile în care întrecerea olimpică nu se încadrează în datele FIFA și, ca atare, cluburile nu-s obligate să cedeze jucători pentru JO. Întrucât 24 din cei 61 provin din campionate străine, Nedelcearu, R. Marin, N. Stanciu, I. Hagi și alții, e greu de presupus că li se va permite să onoreze convocarea. Afirmația îi vizează și pe cei 8 chemați de la FCSB. Ei ar putea fi angajați în perioada 22 iulie-7 august în preliminariile cupelor continentale.

Când s-a ridicat problema cine să conducă naționala în Japonia, s-a stârnit o întreagă polemică, la care n-am participat fiind plecat din țară. Destui au strâmbat din nas la auzul numelui lui Rădoi, probă că într-un recent sondaj întreprins de GSP.RO doar 31% din cei peste 35.000 de votanți au optat pentru el. În timp ce 58%, aproape dublu!, l-au preferat pe Adrian Mutu, tehnicianul de la U21.

La Tokyo cu Rădoi!
Adi Mutu și Mirel Rădoi

Dac-am ține cont de dictonul latin Vox Populi, Vox Dei, s-ar cuveni mers pe mâna lui Mutu. Fie și în ideea că, deși la începuturile meseriei, acesta a dovedit reale calități de antrenor pe parcursul rendez-vous-ului european din martie. În ciuda impresiei frumoase lăsate de Mutu, părerea mea e că echipa de la Tokyo trebuie încredințată lui Rădoi.

Nu pentru c-aș fi vreun admirator al acestuia. Ori pentru c-aș considera, asemenea vigurosului CTP, că Rădoi gândește un fotbal al viitorului cu care, mai devreme sau mai târziu, naționala noastră va sparge norii. Nicidecum. Din contră, stilul de a fi ofensiv cu orice preț mi se pare riscant. Chiar utopic. O construcție fără temelie ce se surpă ușor.

Pe de altă parte, selecționerul a greșit des și grav. De pildă, a introdus atacanți când era cazul să se apere și apărători când se impunea să atace! Să nu se supere, dar i-a lăudat pe băieți că s-au comportat onorabil la 0-1 cu nemții, ca peste 3 zile, la Erevan, să schimbe 6 din ei, peste jumătate de echipă!

Principalul reproș adresat lui Mirel Rădoi e că-i lipsit de experiență. Tocmai de aceea, ca s-o câștige, el trebuie responsabilizat și trimis la JO. Să i se dea și a patra șansă ori, de ce nu?, să-și rupă gâtul. Dar trebuie pus la treabă. 

Citește și:

Ce caută Rădoi în Japonia?
editorial cătălin țepelin
Ce caută Rădoi în Japonia?

Comentarii (18)
talpaiadului
talpaiadului  •  16 Aprilie 2021, 03:38

Radoi este pe departe cel mai slab antrenor din istoria Nationalei. Singurul motiv pentru care nu trebuie sa facem o tragedie din faptul ca el va sta pe banca la olimpiada este ca oricum Romania nu poate face mare branza acolo, indiferent de antrenor. In alta ordine de idei, e corect sa punem virgula dupa semnul intrebarii: "Să i se dea și a patra șansă ori, de ce nu?, să-și rupă gâtul." Intreb deoarece domnul Ioanitoaia a terminat facultatea de litere, poate asa e corect si ma lumineaza cineva si pe mine explicandu-mi cum stau lucrurile.

birdibel
birdibel  •  15 Aprilie 2021, 20:01

De acord, Radoi trebuie pus la treaba. Dar treaba lui nu e Tokyo, aia e treaba lui Mutu. Treaba lui Radoi ar fi sa califice naționala la CM, treaba pe care a început-o cu stângul, după ce ratase alte obiective. Gândind probabil cu picioarele, Federația a făcut o prostie numindu-l antrenorul echipei naționale în ciuda lipsei de experiență iar acum ingroasa prostia extinzindu-i atribuțiile în loc să-l dea afara și eventual să-l caute din nou peste 10 ani, când Radoi va avea experiență. Naționala de fotbal a României nu trebuie sa fie locul în care un antrenor isi câștigă experiența. Pierzând cu Islanda, Norvegia sau, premiera istorică, Armenia,"câștigi" o experiență care iti poate sfârși cariera înaintea ca ea sa înceapă. Radoi, săracul, nu e decât o victima a nechematilor care conduc fotbalul romanesc.

dan2010
dan2010  •  15 Aprilie 2021, 15:43

Ca la noi la nimenea! Il mai tii pe Radoi cind trebuia dat afara dupa baraj. Al doilea lucru: ce cauta la Tokyo? Nu e Mutu antrenor sau nu mai e dorit? Deci s-au terminat antrenorii in RO? Radoi sa se duca inapoi in Moldova ca a ramas corigent la licenta de antrenor!

Vezi toate comentariile (18)
Comentează