OPINII  »  EDITORIAL

Mintea de pe urmă

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat marti, 14 mai 2024 14:20 / Actualizat marti, 14 mai 2024 14:22

Încă de la introducerea ei, din sezonul 2016-2017, regula U21 a avut parte de contestări dintre cele mai vehemente. Mai ales antrenorii din L1, majoritatea lor, s-au situat împotriva FRF, susținând că folosirea unui jucător nu trebuie condiționată de vârsta acestuia. Că dacă-i talentat și de perspectivă, el își va câștiga locul în echipă indiferent de anul nașterii.

Atunci când era obligatoriu, sine qua non, să începi orice meci din primul eșalon cu măcar un fotbalist sub 21 de ani, o vreme a fost nevoie chiar de doi!, s-a ajuns uneori la situații penibile. De-a dreptul jenante pentru cei în cauză, umilitoare.

Să ne aducem aminte că într-o partidă de campionat cu Gaz Metan Mediaș, disputată în martie 2020, Dan Petrescu de la CFR Cluj l-a introdus în teren pe mijlocașul Alin Fica de 18 ani ca să-l schimbe după doar 24 de secunde! Record mondial, nu?!

Mintea de pe urmă

În ciuda adversităților, FCSB protestând cel mai zgomotos, iar presa, inclusiv GSP, criticând inițiativa, FRF a continuat s-o bage pe gâtul cluburilor. Ba și să pretindă că aplicarea ei contribuie la dezvoltarea fotbalului nostru, la progresul lui. Prin aceea că obligă echipele să acorde o atenție sporită promovării tinerilor.

Comportarea selecționatei U21 la CE 2019, turneu final la care Cr. Manea, Cicâldău, Man, I. Hagi, Fl. Coman, Drăguș și coechipierii s-au calificat în semifinale, a fost privită de administrația Burleanu ca o reușită datorată în mare măsură implementării regulii respective.

Mai nou, se aude însă, și nu iese fum fără foc, că FRF intenționează să renunțe la ceea ce Raul Rusescu, expert GSP cu 12 selecții în națională, consideră că „A făcut mai mult rău decât bine".

Se pare că, în sfârșit, Burleanu et Co. s-au trezit la realitate. Că le-a venit, cunoașteți proverbul, mintea românului de pe urmă și vor decide ca regula U21 să nu mai fie impusă, obligatorie, ci înlocuită din viitoarea stagiune cu un sistem de stimulare a cluburilor. Ce vor fi recompensate în funcție de numărul de jucători under 21 aliniați. Ori, dacă nu-i folosesc, penalizate. Altfel spus, cu cât recurgi la mai mulți tineri, primești mai mulți bani, așa cum funcționează lucrurile, de pildă, în Ungaria.

Ar fi, apreciere mai largă, o întoarcere la normalitate. Concret, îndreptarea unei erori, a unei exagerări, deoarece nu-i logic ca o federație, nu contează care, să se amestece, fie și indirect, în treburile interne ale cluburilor. În bucătăria acestora. Dacă-i în ordine să recomanzi și să îndrumi, nu e și să obligi, neglijând interesele subordonaților.

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Penalty SCANDALOS dictat la barajul pentru promovarea în Liga 2: „Venea și urla la jucători!” » Iureș la final: arbitrii s-au baricadat la vestiare
Liga 2
Penalty SCANDALOS dictat la barajul pentru promovarea în Liga 2: „Venea și urla la jucători!” » Iureș la final: arbitrii s-au baricadat la vestiare
Tragedie în fotbalul românesc! Jucătorul din Liga a 2-a a murit înecat în râul Olt
Liga 2
Tragedie în fotbalul românesc! Jucătorul din Liga a 2-a a murit înecat în râul Olt

Comentarii (44)
ozzie
ozzie  •  15 Mai 2024, 21:57

Regula nu era rea, ba chiar mai trebuia optimizata, astfel incat sa nu mai poata fi ocolita, cum a facut Petrescu(urat caracter). Regula era menita sa determine cluburile sa ruleze macar 2-3 juniori si sa nu-i puna la cheltuiala unei echipe de u21 sau u23. Era aceeasi regula pentru toti, deci nu era motiv de suparare, doar pentru niste aroganti care sfideaza sistemul si nu vor sa li se spuna ce sa faca. Era o regula a competitiei. Si in Champions League cand se face lotul iti cere sa ai un numar de jucatori formati de club si un numar de jucatori formati in tara. Fara acestia, lotul ar avea maxim 14 jucatori, deci un argument in plus pe termen lung. Daca tu, clubul lui peste prajit nu esti in stare sa gasesti 3-4 jucatori de perspectiva(fara sa le iei mintile cu 15-20000 euro salariu), atunci mai bine lasa-te de treaba. Niciun club din prima liga nu are departament de scouting profesionist, doar chibiti cu bratul de dvd-uri si dornici de parandaraturi cu impresari dubiosi. Exista reguli peste tot impotriva importului masiv de jucatori(in uk nu obtine permis de munca daca nu are 3 prezente la o echipa nationala in ultimul an pentru extracomunitari). Ar fi trebuit sa se extinda si la liga a 2-a cu minim 3-4 jucatori pe teren in acelasi timp, sa nu mai pui cluburile la cheltuieli exorbitante si sa dispara din cauza datoriilor.

Ddbzmoala
Ddbzmoala  •  16 Mai 2024, 00:16

Poate și mai utila ar fi un sistem de bonusare similar pentru numărul de jucatori romani folosiți în primul 11. Sunt multe echipe care au 2-3 romani greu sa ai o națională puternica dacă alegi din 50 de jucatori titulari în campionatul intern!

Dorias1964
Dorias1964  •  15 Mai 2024, 23:41
Postat de Akirox pe 14 Mai 2024, 20:29

De cand s-a bagat regula asta, Romania a avut 2 sezoane in care n-a trimis nicio echipa in cupele europene. Nu vad unde e aportul acestei reguli.

Nu are nicio legatura aceasta regula cu insuccesele fotbalului romanesc....tocmai ca nu au existat reguli timp de 30 de ani, am ajuns asa de rau. Trebuie sa gandim un pic inainte de a afirma ceva...adica niste tineri de 18-20 de ani in teren aduc insuccese ?!!!...dar Lucescu cand o forma pe Corvinul cu copiii de 18-20 de ani, a fost ceva gresit ?!!!...trebuie sa ai antrenori talentati pt a creste copiii dar noi din pacate avem impostori...!!!

Vezi toate comentariile (44)
Comentează