OPINII  »  ACUZAȚII

Nu toți ne batem joc de meseria noastră, domnule Mutu

Alexandru Barbu, jurnalist GSP
Alexandru Barbu, jurnalist GSP

Articol de - Publicat vineri, 14 aprilie 2023 18:00 / Actualizat vineri, 14 aprilie 2023 19:27

Antrenorul Rapidului visează articole comandate pe GSP

Adi Mutu, azi, la conferința de presă premergătoare meciului cu Universitatea Craiova:

Am văzut și eu articolul din GSP. Aș dori să-i spun domnului Barbu, care l-a scris, că nu cred că a vorbit cu mine, că sună ca și cum aș fi spus eu lucrurile alea, că sunt exasperat, sau ce a spus, de Moldovan și de greșelile lui Moldovan (...) 

Moldovan știe ce trebuie să facă, în sensul că știe că trebuie să-și îmbunătățească anumite lucruri. Într-adevăr, a gafat, asta o recunoaște, o știe, i-am spus-o și eu, nu are rost să ne ascundem după deget, dar cred că domnului Barbu când i s-a dictat acest articol ... E scris cu intenție, se vede clar că e scris cu o anumită tentă. 

Nu știu cine vrea să-și promoveze portarii, nu știu cine vrea să creeze zâzanie la Rapid. I-a dictat (n.r. - continuă să vorbească despre articol) nu prea bine, (n.r. - autorul) nu a vorbit cu mine, deci nu-mi aparține (n.r. - citatul din titlu) (...) 

Și nu sunt de acord cu articolul care a apărut. Eu sunt tot timpul alături de jucătorii mei

Îl disperă pe Mutu! » A îngropat Rapidul în 5 meciuri din acest sezon și e amenințat cu banca: „O să vorbesc cu el”
Rapid
Îl disperă pe Mutu! » A îngropat Rapidul în 5 meciuri din acest sezon și e amenințat cu banca: „O să vorbesc cu el”

E vorba despre o analiză publicată joi pe GSP.ro, cu titlul „Îl disperă pe Mutu! » A îngropat Rapidul în 5 meciuri din acest sezon și e amenințat cu banca: «O să vorbesc cu el»”. Pe scurt, e o recapitulare a gafelor comise de Horațiu Moldovan în actuala stagiune, de fiecare dată decisive în economia partidelor, din cauza cărora alb-vișiniii au pierdut punct/puncte. Nu e o opinie, ci un articol factual, care prezintă faze reale, așa cum recunoaște și tehnicianul giuleștenilor.

Acum, să le luăm pe rând.

  • În text nu scrie NICĂIERI că Gazeta a vorbit cu Mutu despre Moldovan. În schimb, sunt preluate comentarii de la Daniel Niculae și Pancu. Primul, președintele clubului, trăgea un semnal de alarmă în privința portarului cu o selecție la prima reprezentativă, afirmând că urmează să aibă o discuție cu Horațiu: „Nimeni nu e bătut în cuie ca titular”. 
     
  • Mutu vorbește despre un articol dictat. Ca și cum eu aș scrie aici, fără dovezi, că antrenorul Rapidului primește în plic - să zicem, de la patronat - echipa de start pentru jocul cu Craiova. Poate chiar mai grav, că Mutu titularizează un anume jucător doar pentru că are procent la transferul acestuia. Adică pur închipuiri.
     
  • E trist dacă anvergura sportivului și posibilului mare antrenor Mutu se coboară la victimizări ieftine, jenante, de tipul „Nu știu cine vrea să creeze zâzanie la Rapid”, „Articol scris cu tentă”. Cred că ne-am săturat cu toții de aceste clișee, foarte ușor de demontat și în cazul de față. De pildă, în urmă cu un an, Mutu era desemnat „Antrenorul lunii” în Ancheta GSP. Atunci nu mai voia nimeni să inventeze scandaluri la Rapid?

După gust, articolul despre erorile lui Moldovan poate fi foarte slab, penibil, cu o titrare forțată, prost structurat, ori corect, la obiect. 

Cu siguranță însă nu e făcut la comandă, cum declară - șocant de sigur pe el - Adrian Mutu. Golgheterul all-time al naționalei ar trebui să știe că nu toți trișăm, nu toți ne batem joc de meseria noastră, de onoare și nu toți încălcăm regulile și mai suntem și prinși, și nu doar o dată. 

Poate că unii, în vacanțele de vară petrecute la bunici sau în timpul orelor de la școală, umpleau de la 10 ani caiete întregi cu însemnări despre fotbal, cronici, echipe ideale și visau ca într-o zi să fie parte, cumva, din fenomen. Ca să încerce să facă lucrurile corect, fără impostură.

„Și nu sunt de acord cu articolul care a apărut”, încheie Mutu discursul ratat de azi. Nici nu trebuie să fii de acord.

Gazeta îl poate critica pe Moldovan și o face la fel de dezinteresat ca atunci când, în nenumărate rânduri, l-a lăudat. Așa cum n-ar fi fost corect să-i ignorăm prestațiile excelente, nu putem nici să-i ascundem greșelile.

Presa e datoare să relateze, așa cum poate și cum vede ea, adevărul, nu să mulțumească suporteri, fotbaliști, antrenori, patroni, echipe. Pentru asta există PR și fan-cluburi.


Comentarii (30)
Georgegeorge2022
Georgegeorge2022  •  17 Aprilie 2023, 11:33

Mutu a marcat peste 100 goluri in Italia, pe cand de ziaristii tineri din presa sportiva din Romania nimeni nu a auzit! Nici chiar cei consacrati n-au fost apreciati in Europa (unde domina englezii, francezii si italienii)! Multi romani sperau sa devina intr-o zi ziaristi sportivi, dar au ajuns sa se multumeasca cu mult mai putin (adica cu niste materiale prost platite in Fotbal Plus, de exemplu)!

leu.mr
leu.mr  •  17 Aprilie 2023, 08:51

"Presa e datoare să relateze, așa cum poate și cum vede ea" ? Si daca nu vede bine ?

skylines
skylines  •  17 Aprilie 2023, 07:47

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (30)
Comentează