SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

FOTO Va călca Iga Swiatek pe urmele Serenei Williams și ale lui Rafael Nadal? Roland Garros, următoarea țintă

Iga Swiatek în acțiune pe zgură FOTO Guliver/GettyImages
Iga Swiatek în acțiune pe zgură FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 19 mai 2024 15:26 / Actualizat duminica, 19 mai 2024 15:45

Iga Swiatek (22 de ani) s-a impus la Madrid și la Roma în acest sezon și este principala favorită la câștigarea trofeului de la Roland Garros. E o performanță care nu s-a mai văzut în niciunul dintre circuite din 2013 încoace, când Rafael Nadal și Serena Williams au reușit această triplă.

Circuitul feminin pare că și-a găsit liderul de care avea nevoie. Iga Swiatek a demonstrat o constanță și o formă deosebite, iar evoluția sa pe zgură este una asemănătoare cu a marilor campioni.

Din 2020 încoace, indiferent de ce i s-a întâmplat în sezon, când ajungea pe zgură perspectiva i se schimba. Este și normal pentru cineva în al cărei palmares primul trofeul câștigat este cel de la Roland Garros, în 2020.

Ea debutase cu un an înainte pe scena mare a tenisului. De atunci încoace, în fiecare an a câștigat cel puțin un trofeu pe suprafața cărămizie, dar în 2024 este în fața unei realizări care nu a mai fost atinsă din 2013.

Coincidență: în ambele circuite Serena Williams și Rafael Nadal au reușit să se impună atunci la Madrid, Roma și Roland Garros.

Va călca Iga Swiatek pe urmele Serenei Williams și ale lui Rafael Nadal? Roland Garros, următoarea țintă
Serena Williams în 2013 cu trofeul de la Roma FOTO Imago Images

A învins-o pe Aryna Sabalenka la Roma în fața unei arene centrale pline, cu spectatorii aduși în tribune de promisiunea unei finale cu suspans ca la Madrid, când liderul mondial a salvat trei mingi de meci în fața belarusei, impunându-se în trei seturi în care s-a jucat un tenis de o calitate foarte bună.

La Roma, Iga s-a impus cu 6-2, 6-3, într-un duel fără prea mult suspans pe o zgură mai lentă decât în Spania.

Sunt foarte mândră de modul în care am jucat în aceste săptămâni pe zgură. Mi-am asumat șansele, am pus presiune pe adversarele mele în orice moment și am reușit să scap din situații nefavorabile, fără să pun prea multă presiune pe mine și jucând acele puncte tensionate la fel cum aș fi făcut-o în orice alt context - Iga Swiatek

Turneele câștigate de Iga Swiatek pe zgură

  • 2020 » Roland Garros
  • 2021 » Roma
  • 2022 » Stuttgart, Roma, Roland Garros
  • 2023 » Stuttgart, Roland Garros
  • 2024 » Madrid, Roma

21 de trofeea câștigat până acum Iga Swiatek, ea pierzând doar patru finale

Finalele pierdute de Iga Swiatek pe zgură

  • 2019 » Lugano, WTA 250 - Polona Hercog ( 3-6, 6-3, 3-6)
  • 2023 » Madrid, WTA 1.000 – Aryna Sabalenka (3-6, 6-3, 3-6)

Roland Garros pe buzele tuturor

Apoi a venit rapid întrebarea despre Roland Garros, după ce și cele două protagoniste au vorbit la festivitatea de premiere despre al doilea turneu de Mare Șlem al anului, Aryna invocând revanșa și Iga zâmbind cu gândul la ea.

Roger Federer și Rafael Nadal, dialog savuros: „E prima dată când vede zăpadă” + „Nu-mi mai simt urechile, dar e frumos aici!”
DEZVĂLUIRI
Roger Federer și Rafael Nadal, dialog savuros: „E prima dată când vede zăpadă” + „Nu-mi mai simt urechile, dar e frumos aici!”

„Știu că voi fi favorită, pentru că sunt numărul unu mondial, am încredere în mine și joc un tenis grozav. Știu că turneele de Grand Slam sunt diferite și de aceea vreau să rămân modestă și să mă concentrez asupra mea. Nu iau nimic de la sine înțeles, îmi este clar că va trebui să muncesc foarte mult dacă vreau să câștig acolo", a spus ea.

Iga Swiatek FOTO Imago Images
Iga Swiatek  FOTO Guliver/GettyImages
Iga Swiatek  FOTO Guliver/GettyImages
Aryna Sabalenka FOTO Guliver/GettyImages
Terenul Central de la Foro Italico la finala dintre Iga Swiatek și Aryna Sabalenka FOTO Guliver/GettyImages
+4 FOTO

Swiatek a a fost învinsă doar de Elena Rybakina în acest sezon de zgură, la Stuttgart, în semifinale. De altfel, jucătoarea din Kazahstan pare că este una dintre cele care o incomodează pe poloneză, ea conducând în întâlnirile directe cu 4-2.

Anul acesta sunt mult mai puțin concentrată pe toată chestia cu clasamentul și pe punctele pe care le apăr la fiecare turneu. Aceste gânduri nu sunt niciodată utile, înseamnă irosirea energiei de care am nevoie pentru alte lucruri - Iga Swiatek

Chris Evert sau Rafael Nadal?

Demonstrația de forță din ultimele săptămâni i-au făcut pe unii foști jucători să caute repere în trecut pentru a o compara pe Iga.

Martina Navratilova s-a gândit la Chris Evert, jucătoarea cu cele mai multe triumfuri pe zgura de la Paris, șapte la număr. „Acel topspin te înnebunește, iar eu cred că se mișcă la fel de bine ca oricine. Jocul ei pe zgură a ajuns la perfecțiune, alunecarea, mișcarea și recuperarea sunt de nota zece.

Pur și simplu te obosește de pe linia de fund, jucând agresiv. Are constanță și victorii importante. De aceea a fost numărul 1 atât de mult timp. Parisul este locul perfect pentru jocul ei”, a spus Navratilova pentru WTA.

Andy Roddick s-a gândit la Rafael Nadal, cel care s-a impus de 14 ori la Paris și cel pe care poloneza îl admiră. „Iga are această abilitate «Rafiană»de a lovi în alunecare și apoi, dintr-o singură mișcare, de a fi cu un picior înapoi spre mijloc.

Va călca Iga Swiatek pe urmele Serenei Williams și ale lui Rafael Nadal? Roland Garros, următoarea țintă
Rafael Nadal pe suprafața sa favorită FOTO Imago Images

Cred că are cel mai bun joc de picioare pe care l-am văzut la masculin și feminin, înspre abilitatea acesta a lui Rafa. Este pur și simplu fenomenală, iar Iga trebuie doar să fie capabilă să schimbe direcția", a declarat Roddick pentru Tennis Channel.

Perspectiva Arynei Sabalenka

Învinsă de cinci ori pe zgură de Iga, Sabalenka a vorbit despre cum se simte jocul polonezei de pe teren. „Deplasarea ei în teren este incredibilă. Întotdeauna știi că trebuie să construiești punctul și că trebuie să termini punctul. Oricum nu va fi un punct ușor.

Trebuie să fii cu adevărat acolo 100%. Cred că asta îmi rămâne în minte și de aceea uneori încerc să lovesc prea mult mingile, știind că ea va ajunge la ele”, a spus a doua jucătoare a lumii.

Deplasarea ei este foarte, foarte bună. Evident că joacă foarte inteligent. Se poate vedea asta în timpul jocului. Este numărul 1. Aș spune că este foarte bună în fiecare aspect al jocului", a completat Aryna Sabalenka, jucătoarea care a învins-o ultima oară pe Iga într-o finală pe zgură, la Madrid în 2023.

36 de victoriia strâns Iga Swiatek în acest sezon, 14 fiind pe zgură, suprafață pe care a triumfat în patru turnee, ea fiind învinsă doar de patru ori

Iga Swiatek caută al treilea titlu consecutiv la Roland Garros

Swiatek va fi favorita principală la Roland Garros, turneu care debutează pe 26 mai și unde va participa pentru a șasea oară , ea strângând trofeul în brațe în 2020, 2022 și 2023.

Privind din nou spre trecut, doar alte trei jucătoare din Era Open au mai multe trofee pe zgura pariziană: Chris Evert (7), Steffi Graf (6) și Justine Henin (4).

Poloneza poate ajunge și la o altă performanță la Paris: doar două jucătoare au reușit în Era Open să câștige de trei ori consecutiv trofeul. Acestea sunt Monica Seles în 1990, 1991, 1992 și Justine Henin în 2005, 2006, 2007.

Va călca Iga Swiatek pe urmele Serenei Williams și ale lui Rafael Nadal? Roland Garros, următoarea țintă
Iga Swiatek după triumful din 2023 la Roland Garros FOTO Imago Images

Ei bine, sunt numărul unu, așa că sunt favorită peste tot, dacă te uiți la clasamente. Dar clasamentele nu joacă, așa că... Voi face totul pas cu pas și vom vedea ce se întâmplă la Paris – Iga Swiatek

Swiatek a fost învinsă doar de două ori la Paris, în 2019, la debut, de Simona Halep, cea mai drastică înfrângere a polonezei pe zgură și în 2021 de Maria Sakkari.

4 trofee de Mare Șlemare Iga Swiatek în palmares, trei la Roland Garros și unul la US Open

În cele șase sezoane de circuit WTA, Iga a fost învinsă doar de zece ori pe suprafața cărămizie. La doar 22 de ani, mai matură și mai așezată, poloneza poate atinge performanțe pe care circuitul feminin nu le-a mai consemnat de multă vreme.

103 săptămânica lider mondial a adunat Iga Swiatek, un total care o situează pe poziția a noua în clasamentul din toate timpurile, unul condus de Steffi Graf cu 377

Meciurile pierdute de Iga Swiatek pe zgură în circuitul WTA

  • Elena Rybakina » semifinale Stutgart 2024 » 3-6, 6-4,3-6
  • Aryna Sabalenka » finală Madrid 2023 » 3-6, 6-3, 3-6
  • Elena Rybakina » sferturi de finală Roma 2023 » 6-2,6-7 (3), 2-2 retragere
  • Caroline Garcia » sferturi de finală Poland Open 2022 » 1-6, 6-1, 4-6
  • Maria Sakkari » sferturi de finală Roland Garos 2021 » 4-6, 4-6
  • Ashleigh Barty » optimi de finală Madrid 2021 » 5-7, 4-6
  • Arantxa Rus » turul 1 Roma 2020 » 6-7 (3), 3-6
  • Simona Halep » optimi de finală Roland Garros 2019 » 1-6, 0-6
  • Karolina Muchova » turul 1 Praga Open 2019 » 6-4, 1-6, 4-6
  • Polona Hercog » finală Lugano 2019 » 3-6, 6-3, 3-6

77-10 este raportuldintre victorii și înfrângeri pentru Iga Swiatek pe zgură

VIDEO. Rezumatul finalei de la Roma dintre Iga Swiatek și Aryna Sabalenka

Citește și:

Nicolas Jarry, finalistul surpriză de la Roma » Secretul rezultatelor bune
ATP ROMA
Nicolas Jarry, finalistul surpriză de la Roma » Secretul rezultatelor bune
Gabriela Ruse, stop în semifinale la Trophée Clarins » Înfrângere clară în fața favoritei principale
TROPHEE CLARINS
Gabriela Ruse, stop în semifinale la Trophée Clarins » Înfrângere clară în fața favoritei principale

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează