Articol de GSP - Publicat vineri, 01 iunie 2007 00:00
A fost 3 ani numarul 1 la Steaua, postura din care a reusit performante mari pe teren, nu si in afara lui. A venit la Steaua in vara lui 2002, atunci cind a decis sa renunte la Otelul, simtindu-se tot mai putin sprijinit de SIDEX. Intre timp, refuzase o oferta fabuloasa de la Rapid, pe care o acceptase seara si pe care dimineata a anulat-o.
Primul post in Ghencea? Director executiv in acte, dar decorativ in realitate. Nefiind pe placul lui Piturca si al lui Viorel Paunescu, ci doar in gratiile lui Becali, pe atunci inca in afara actionariatului din Ghencea, n-a contat in primii doi ani. Mai mult, a trebuit sa suporte situatii umilitoare. Un singur exemplu: in vara lui 2002, Steaua a efectuat un turneu de pregatire in Anglia. S-a dus sa-i spuna lui Paunescu ca va pleca si el. "N-ai ce sa faci tu acolo, mai e treaba de facut pe aici, mai sint garduri de vopsit", i-a transmis Paunescu si a trebuit sa inghita in sec.
si a venit vara lui 2004. A "lucrat" la plecarea lui Piturca, dupa care a intrat serios in "piine", devenind manager general. Din acest moment au urmat aproape 3 ani in care a taiat si a spinzurat, avind libera actiune de la patronul Becali. Aceasta a fost aventura lui Mihai Stoica la Steaua, perioada in care faptele, rezultatele, acuzatiile si gesturile sale au impartit lumea fotbalului in doua: cei care spun ca fara el Steaua n-ar fi obtinut nimic si cei care il acuza ca n-are nici un merit. Pe marginea acestei polemici Gazeta va propune o radiografie completa a celor 3 ani de "domnie" a lui MM in Ghencea.
Are ochi la jucatori
MM Stoica a avut un cuvint de spus in privinta transferurilor de jucatori, de multe ori fiind cel care a decis de unul singur aducerea unor fotbalisti. La acest capitol bilantul este clar pozitiv, nume ca Dica, Petre Marin, Ghionea, Iacob, Nicolita confirmind in totalitate. La polul opus se situeaza rateuri gen Saban, Andrey sau Curt.
Pe cine a adus MM
Cernea
Saban
Ghionea
P. Marin
B. Nicolita
Cristocea
Ochirosii
N. Dica
V. Iacob
Andrey
Elton
Curt
A avut mina buna
Marele merit al lui MM este faptul ca a insistat mai mereu pe linga Becali sa aduca in locul lui Piturca un antrenor strain, care sa scoata echipa din letargia celor 3 ani in care nu s-a cistigat nimic. A mizat pe Zenga, desi Gigi il refuzase initial. "Nu-mi trebuie mie tatuatul ala", i-a zis Becali. "Gigi, e un mare antrenor, eu garantez ca va face performanta!", i-a replicat MM. Zenga a readus titlul in Ghencea, dar si primavara europeana. A salvat apoi criza de antrenori in care intrase clubul in vara lui 2005, cind, pe rind, Hagi, Dan Petrescu si Olaroiu refuzasera postul. A semnat din nou in alb, de data aceasta pentru Protasov, si din nou a confirmat: Oleg creind o echipa spectaculoasa, care a redus show-ul in Ghencea.
MARKETING
Dezastru
Este unul dintre punctele la care MM n-are nici o bila alba. Dimpotriva, a reusit sa impinga clubul la limita de jos. Cum?
1. A izolat echipa de fani
Cu MM manager n-a existat in Ghencea nici o actiune de prezentare a echipei inainte, in timpul sau la finalul unui sezon. In ciuda faptului ca s-au cistigat doua titluri, nu a fost realizata nici o mare petrecere, din acest punct de vedere Dinamo eclipsindu-si rivala prin show-uri de zeci de mii de euro, care au sensibilizat fanii si i-au facut sa se simta parte a celor care au participat la indeplinirea obiectivelor. In plus, le-a interzis in mod categoric jucatorilor sa dialogheze cu presa altfel decit la stadion si a ajuns pina acolo incit a dat ordin conducerii centrului de la Coverciano, unde Steaua a facut cantonamentul din iarna trecuta, sa nu lase presa din Romania inauntru.
"Ma gindeam cu Oli ce motiv sa gasim sa intram in silenzio stampa ca sa nu ne deranjeze presa in catonament"
Mihai Stoica, in ianuarie 2007
2. A indepartat sponsorii
Cea mai buna dovada ca MM n-a stiut sa gestioneze departamentul de marketing a fost parteneriatul dintre club si Audi, un fiasco total. Clubul a refuzat sa puna la dispozitia concernului german jucatori pentru diverse actiuni publicitare, opacitate care i-a determinat pe cei de la Audi sa nu mai doreasca prelungirea contractului scadent in aceasta vara.
3. Imaginea clubului: zero
MM n-a facut aproape nimic in privinta atragerii oamenilor catre Steaua. Desi e clubul numarul 1 din Romania la trofee cistigate si la traditie, MM n-a miscat un deget pentru a face un muzeu al echipei. El a acceptat situatii tragicomice in care copia Cupei Campionilor din 1986 statea pe seiful lui Becali, iar trofeul decernat pentru cistigarea titlului in 2006 era pe biroul sau de la stadion. S-a realizat intr-un tirziu un magazin oficial, care nici acum n-a fost inaugurat si s-a contractat un autocar branduit cu culorile si istoria clubului, achizitie facuta la indemnul exclusiv al lui Oli. In plus, cit timp MM a fost manager, in Ghencea n-a avut loc nici o sarbatoare in data de 7 mai, cea mai glorioasa din istoria clubului, atunci cind s-a cistigat Cupa Campionilor Europeni.
"Veti vedea ca vom face pasi mari la capitolul imagine, acolo unde sintem in urma. Echipa ne-a luat-o inainte, trebuie sa o recunoastem"
Mihai Stoica, la finalul anului trecut
4. A lovit cu pumnul un suporter
Cea mai grava eroare pe care MM a facut-o in fruntea Stelei s-a petrecut in urma cu fix doi ani, atunci cind a lovit cu pumnul un suporter in timpul unui meci. Gestul sau a facut inconjurul lumii si a tirit clubul in cel mai mare scandal de imagine de dupa 1990.
"Este cea mai mare greseala pe care am facut-o in cariera mea si pentru care am platit foarte, foarte putin"
Mihai Stoica
5. A alungat toate fostele glorii
Stilul sau a facut ca Steaua sa intre in conflict cu aproape toate fostele glorii. Doua exemple. Chiar daca Lacatus a venit la propunerea lui, a plecat dupa numai 7 luni tocmai din cauza faptului ca a fost acuzat de MM ca nu face nimic in club. Apoi, n-a dorit sa lucreze cu nici unul dintre fostele simboluri, catalogindu-i pe Belodedici, Tudorel Stoica, Lita Dumitru si Gabi Balint drept "nepriceputi in fotbal"!
6. Suspendat de FRF, LPF, dar si de UEFA
Multi sponsori puternici au refuzat sa-si alature imaginea de cea a Stelei si din cauza faptului ca MM a pus mai mereu clubul intr-o lumina nefavorabila. Fostul manager a reusit "performanta" de a fi suspendat de toate forurile cu care echipa sa avea legaturi: FRF, LPF, dar si UEFA! Cei de la Nyon l-au suspendat o etapa pentru ca la sedinta tehnica dinaintea meciului Steaua - Rapid 0-0, a avut o atitudine necivilizata fata de reprezentantul Jandarmeriei.
Rezultatul? A batut pasul pe loc
40 la suta din romani au spus ca sint fanii Stelei, in vreme ce doar 5 la suta au zis ca sustin Rapidul, cifre publicate de un sondaj de opinie in urma cu 3 ani. La inceputul lui 2007, procentul a ramas neschimbat in privinta Stelei, dar a urcat cu doua puncte in dreptul Rapidului. "Poate si pentru ca ei au avut, pentru prima data in istorie, rezultate in Europa", a incercat sa explice MM. De fapt, la acest lucru a contribuit si politica de defrisare a imaginii clubului impusa de fostul manager.
FINANCIAR
PLUSURI
Incasari-record cu el manager
O alta bila alba pentru MM e faptul ca a gestionat extrem de calculat resursele clubului in cei 3 ani, in cursul anului 2006 reusind venituri fabuloase pentru fotbalul romanesc, in jur de 20 de milioane de euro. Cum a ajuns aici?
1. A repopulat tribunele
Avind in spate rezultatele echipei, MM a atras la stadion multi spectatori prin intermediul abonatilor, carora le-a creat facilitati la meciurile din cupele europene, acestia avind fie bilete mai ieftine, fie intrare gratuita, fie tichete rezervate. Asa s-a ajuns la incasari-record de 2,5 milioane de euro pentru cele 3 meciuri din Liga Campionilor, dar si un numar impresionant de abonati pentru Romania, circa 10.000 pe sezon.
2. A cumparat ieftin si bun
S-a impotrivit tot timpul aducerii unor jucatori pe sume mari, de exemplu Plesan, pe care Becali dorea sa plateasca 1,5 milioane, avind un principiu: "Cum pot sa las patronul sa cheltuiasca atit pe un fotbalist? Orice jucator pe care il vom vinde sub 2,5 milioane va fi un esec pentru ca imediat il vom compara cu ce am cumparat". In schimb, a dat adevarate lovituri cu Nicolita, pe care a platit doar 300.000, cu Dica (250.000) sau cu Iacob, adus gratis.
3. Bun negociator
Avind "scoala" fratilor Becali, cu care a colaborat strins in perioada in care a fost la Galati, MM si-a demonstrat clasa de negociator si la Steaua. Cel mai bun exemplu? Fara indoiala, transferul lui Ogararu. Fundasul avea o hirtie semnata de Lacatus ca poate pleca pentru 1,5 milioane. MM a anulat-o dupa doar 7 zile, imediat i-a primit la negocieri pe cei de la Ajax, de la care a obtinut 3,3 milioane de euro.
MINUSURI
A furat clubul?
La polul opus, este modul in care a realizat transferurile lui Andrey si Elton. Doar 30 la suta din suma totala pe care Steaua urma sa o achite pentru cei doi a ajuns in conturile cluburilor de care apartineau fotbalistii, restul avind destinatii dubioase. Becali l-a suspectat si chiar l-a acuzat pe MM ca a incercat sa-l fure, fostul manager s-a aparat sustinind ca era o plata catre firme de consultanta, insa nebuloasa continua sa planeze asupra tranzactiilor, dar si asupra lui MM.
5.000 de euro era salariul lunar al lui MM in Ghencea
3 trofee a cucerit ca manager general: doua titluri de campion (2005 si 2006) si o Supercupa a Romaniei (2006)
42 de meciuri a jucat Steaua in cupele europene cu MM manager general