AUTO  »  MOTO  »  MOTOGP/ ETAPA A DOUA / MARELE PREMIU AL ARGENTINEI

VIDEO Cursă incredibilă în Marele Premiu al Argentinei! Eșec pentru Lorenzo după 5 tururi și dublă căzătură a piloților Ducati pe ultimul tur!

foto: Reuters
foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 03 aprilie 2016 22:39

Marc Marquez (Honda) a plecat din pole-position în etapa a doua a Mondialului de motociclism viteză și s-a impus lejer, la peste 7 secunde de următorul clasat, Valentino Rossi (Yamaha). Pe 3 a fost Dani Pedrosa (Honda), care a profitat, ca și "Il Dottore", de dubla căzătură a piloților Ducati, Andrea Dovizioso și Andrea Iannone, pe ultimul tur.

VIDEO Vezi aici cele mai importante momente ale cursei

Cursa pentru Marele Premiu a fost scurtată, de la 25 la 20 de tururi din cauza condițiilor meteo. Noile pneuri Michelin le-au dat în continuare bătăi de cap piloților, astfel că s-a decis ca motocicletele să fie schimbate în timpul cursei în unul dintre tururile 9, 10 sau 11, după ce sesiunea de teste de duminică dimineață a fost anulată din cauza ploii, iar piloții n-au avut timp să vadă care sunt cele mai potrivite pneuri pentru a rula fără probleme.

A fost o zi de uitat pentru campionul mondial en-titre, Jorge Lorenzo, care a căzut după doar 5 tururi!

Rossi n-a avut chiar startul visat, însă a făcut o cursă frumoasă. Lorenzo a plecat, ca de obicei, foarte bine, dar a făcut o greșeală nepermisă în primul tur, intrând prea larg în viraj, iar Dovizioso a profitat și a preluat conducerea. Lucrurile au fost clare în momentul în care Lorenzo a fost depășit și de Marquez și a căzut până pe 6, fiind foarte lent. 

Primele emoții pentru Marquez au venit de la propriul stil de pilotaj, reușind să stăpânească greu motocicleta. După două tururi a început o luptă antrenantă pentru orice fan MotoGP, cu Marquez și Rossi în prim-plan, spaniolul depășindu-l în virajul 9 pe italian, iar pe frânare a trecut și de Dovizioso.

Maverick Vinales a făcut o cursă frumoasă, ajungând rapid pe 4, urmat de Iannone.

Prima căzătură s-a produs după doar 3 tururi, Jack Miller prăbușindu-se în virajul 3, au urmat Aleix Espargaro și Cal Crutchlow. Șocul cursei a venit în turul 5, când campionul mondial en-titre, Jorge Lorenzo, a căzut în primul viraj. 

Lupta de la vârf a continuat cu atacul "Doctorului", care l-a depășit pe Dovizioso, urcând pe 2.

Marc și Valentino au evadat cu 13 tururi înainte de final, iar toți ochii au fost ațintiți asupra lor, știută fiind rivalitatea dintre ei. Rossi l-a depășit în turul 9 pe Marquez, pe aspirație, dar spaniolul a revenit imediat în fruntea cursei, pe frânare. "Doctorul" nu s-a mai hazardat și a încercat să rămână aproape de Marc, fără să mai riște depășiri.

Vinales a reușit treacă de piloții Ducati în turul 9, ajungând pe poziția a 3-a, după o greșeală a lui Iannone. 

Momentul cheie, schimbarea motocicletelor

Piloții au fost obligați să schimbe motocicleta la jumătatea cursei, în unul din tururile 9, 10 sau 11. Atât Marquez, cât și Rossi, au fost chemați de echipele lor la boxe în turul 10, pentru a efectua schimbarea impusă de regulament. 

A ieșit mai bine spaniolul, între el și Rossi interpunându-se Rabat. Lucrurile au revenit la normal când a intrat și acesta a intrat la boxe pentru a schimba motocicleta.

Cursă solitară a lui Marquez

Rossi și Marquez au continuat lupta, depășindu-se superb și menținând adrenalina și suspansul. Marquez a scăpat definitiv de Rossi cu 8 tururi înainte de final, iar "Il Dottore" părea că și-a adjudecat poziția a doua.

N-a mai existat luptă, cursa devenind plictisitoare la vârf. Toți ochii se mutaseră pe lupta pentru locul 3, între Vinales, Dovizioso și Iannone. Maverick Vinales a dat dovadă de mult curaj, presându-l permanent pe Valentino Rossi. Doctorul a  părut că a avut probleme cu cea de-a doua motocicletă, pierzând foarte mult timp față de Marquez.

Rossi a făcut o cursă defensivă, închizându-i toate unghiurile lui Vinales. Pilotul Suzuki nu a renunțat însă, a căutat să-l depășească pe italian pe interior, dar Rossi și-a  păstrat, in extremis, poziția.

Fiasco total pentru Ducati în ultimul tur

Lipsa de experiență și-a spus însă cuvântul pentru Vinales, care a gafat cu 3 tururi înainte de final. Au profitati Dovizioso și Iannone. Când credea că a scăpat de presiunea pusă de Suzuki, Rossi s-a trezit cu piloții Ducati în coastă. Iannone și Dovizioso l-au depășit pe "Doctor" pe linia dreaptă, cu două tururi înainte de final. 

A mai încercat Rossi să revină, dar fără succes. S-a zbătut mult, dar motocicletele Ducati și-au arătat superioritatea. Când nimic nu părea că se mai poate întâmpla, și Valentino se resemnase cu ratarea podiumului, pe ultimul tur, s-a produs dubla căzătură a piloților Ducati. Iannone a făcut o manevră inacceptabilă, l-a acroșat pe Dovizioso și va fi, cu siguranță, penalizat. Dovizioso a reușit să termine cursa, luând 3 puncte.

Astfel, Rossi a terminat pe doi și Pedrosa, aflat înaintea căzăturii celor doi pe 5, a urcat pe locul 3.

CLASAMENT MARELE PREMIU AL ARGENTINEI
clasament argentina

Următoarea cursă e programată pentru 10 aprilie, în SUA.

AȘA ARATĂ CLASAMENTUL MONDIAL DUPĂ DOUĂ ETAPE
clasament general

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Stiri extrasport
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Superliga
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont
Superliga
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (2)
1689138568007846
Tommy Lee  •  04 Aprilie 2016, 09:30

Aveți o mare problema cu cifrele și datele în general. Rossi și Marquez nu au schimbat în turul 11 pt ca altfel nu mai avea ce căuta acolo Tito Rabat care a schimbat un tur mai târziu. Rossi a pierdut contactul cu Marc imediat după schimbarea motocicletei iar Dovizioso a luat 3 puncte pentru locul 13 nu doar 2

allosaur
allosaur  •  03 Aprilie 2016, 23:41

salutare, imi poate spune si mie cineva, va rog, care a fost treaba cu schimbarea motoarelor? din cauza serviciului nu am reusit sa urmaresc antrenamentele sau calificarile, si a trebuit sa ma multumesc decat cu cursa, din pacate nu am auzit un motiv bun,sau vre-o explicatie pentru schimbarea obligatorie a motoarelor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează