Articol de Marian Ursescu - Publicat joi, 03 septembrie 2015 00:00
Canotajul românesc a ajuns în punctul cel mai de jos din istoria sa. Una din forțele mondiale, în trecut, România nu mai reușește acum nici să se califice în finalele mondiale!
La Jocurile Olimpice de la Londra a fost prima ediție, după opt consecutive, în care bărcile românești nu au obținut nici o medalie! A fost semnalul de alarmă, din care însă nu s-a învățat nimic. Peste trei ani, la Mondialul din 2015, România riscă să nu aibă nici un echipaj calificat într-o finală mondială!
8 plus 1 era port-drapelul României
În proba regină a canotajului mondial, 8 plus 1, România era cu adevărat regină. În istoria probei, România a cucerit cele mai multe medalii. Au fost 7 titluri mondiale, trei titluri olimpice! Iar în total, 28 de medalii! Acele vremuri par foarte îndepărtate acum, privind rezultatele de la Mondialul din Franța.
Pe locul 7 în lume acum
În proba de 8 plus 1, la Aiguebelette, România a ratat calificarea direct în finală, clasîndu-se pe locul 3, după Canada și Noua Zeelandă. Fetele au trebuit să tragă ieri în recalificări. Din cele șase echipaje de la start, doar două mergeau în finală.
România a început foarte slab și era a cincea după primii 500 de metri. La jumătatea cursei era pe 4, dar departe de primele două locuri. Fetele au mărit strocul, la 1.500 de metri au urcat pe 3, aproape de Marea Britanie și Rusia. Finalul a fost foarte strîns, cele trei bărci au terminat într-un timp de sub o secundă diferență, dar, din păcate, cu România pe locul 3! Adio finală, adio Rio, direct de la Mondiale!
Anul trecut au fost pe 4
La Mondialul de anul trecut, de la Amsterdam, România a terminat proba pe locul al patrulea. Acum, surprinzător, Olanda, Marea Britanie și Rusia au terminat peste "tricolore". Asta în condițiile în care olandezele nici nu au prins finala pe teren propriu, iar Marea Britanie și Rusia au terminat în spatele României la 4, respectiv 6 secunde! În condițiile în care echipajele au suferit modificări minore, maxim două fete!
115 medaliia cucerit canotajul la Jocurile Olimpice de-a lungul timpului. A doua federație ca valoare, după gimnastică. Din cele 115, 31 au fost de aur
20 de medaliia obținut la Mondiale barca de 8 plus 1 a României în istoria probei. Asta în 28 de participări: 7 au fost de aur, tot 7 de argint și 6 de bronz
Au schimbat antrenorul
De un an de zile, lotul de canotaj al României este pregătit de Cristian Maliș, cel care i-a luat locul lui Mircea Roman după Mondialul de anul trecut. Mircea Roman a pregătit lotul de canotaj între 2002 și 2014, avînd rezultate foarte bune. "Am nevoie de o pauză, am ajuns la saturație. Este un an foarte important din punctul de vedere al obiectivului final, Jocurile Olimpice, și simt că nu mă mai pot angrena în continuare în pregatire", a spus Roman atunci. Federația a preferat să pună la lot tot un antrenor român, chiar dacă exista și posibilitatea unui străin.
Trei bărci cu șanse de Rio
După ce miercuri bărcile de doi rame feminin și patru rame masculin au obținut calificarea în semifinale, practic între primele 12 echipaje din lume, ieri o singură barcă românească, din cele patru aflate la start, a mai reușit acest lucru. Cristi Pîrghie și George Palamariu, echipajul de doi rame fără cîrmaci, s-au clasat pe locul trei în sfertul de finală 4 și au obținut calificarea în semifinale. Românii vor trage azi, la prînz, pentru intrarea în finală, dar șansele sînt minime. Chiar și așa însă, ei au șanse mari pentru a obține un bilet pentru Rio, trebuind să termine cel puțin pe locul 11 din 12 bărci!
Petrache: "Lipă trebuie să explice eşecul!"
Comitetul Olimpic şi Sportiv Român nu a primit prea bine vestea necalificării la Rio 2016 a echipajului feminin de 8 rame cu cîrmaci. "Explicaţia acestui eşec se află la Elisabeta Lipă. Este singurul preşedinte de federaţie naţională care, de cînd a preluat mandatul, nu ne-a mai obişnuit cu medalii de aur", a declarat ieri, pentru Gazetă, Alin Petrache. Şeful olimpismului românesc doreşte să invite la discuţii reprezentanţii tuturor federaţiilor olimpice pentru a vedea ce se mai poate face pentru Rio 2016. "Întreg sportul românesc se află pe o pantă descendentă, le-am cerut preşedinţilor să apeleze la noi dacă doresc să aducă antrenori străini, dar prea puţini s-au întors cu propuneri", a adăugat Petrache, care crede că Rio nu va fi o Olimpiadă neagră pentru România, dar nici nu vor fi aceleași rezultate ca la Londra 2012.
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!