Articol de GSP - Publicat marti, 05 noiembrie 2024 14:00 / Actualizat marti, 05 noiembrie 2024 14:35
O cercetătoare în biotehnologie de la MIT, Lauren Ramlan, a creat un display de 32x48 pixeli monocrom, format din celule de E. coli, pe care a reușit să ruleze jocul Doom. Ea a iluminat pereții fiecărei celule, transformându-le efectiv în pixeli individuali.
De-a lungul decadelor, oamenii au reușit să facă Doom să ruleze pe dispozitive dintre cele mai neașteptate: cuptoare cu microunde, Apple Watch, benzi de alergat – practic, orice are un ecran.
Însă cercetătoarea Lauren Ramlan a dus această idee la extrem anul acesta. Ea a reușit să creeze un display din celule de E. coli și să ruleze Doom pe acest ecran microscopic. Performanța a fost dezastruoasă, cum era de așteptat, însă rămâne o realizare remarcabilă.
Doom pe un perete celular?
Ramlan a iluminat pereții celulari ai bacteriilor E. coli, astfel încât fiecare celulă a devenit un pixel de sine stătător. Totuși, chiar și la o rezoluție extrem de scăzută, de 32x48 pixeli, performanța a fost extrem de redusă, deoarece iluminarea fiecărei celule dura 70 de minute.
Ramlan explică procesul în detaliu în acest videoclip.
Doom pe celule?
Dacă vrei să te adâncești în știința din spatele acestei realizări uimitoare poți găsi documentația completă a proiectului său final aici.
Dar stai liniștit, aceasta nu este o situație de tipul „oamenii de știință au fost prea preocupați să vadă dacă pot” – este pur și simplu o mare realizare. Bravo, Lauren Ramlan!