Articol de Remus Dinu, Emanoil Ursache - Publicat joi, 16 mai 2024 20:05 / Actualizat joi, 16 mai 2024 23:38
Dan Colesniuc, președintele Corvinului Hunedoara, suprinzătoarea câștigătoare a Cupei României Betano, dezvăluie câteva dintre secretele echipei care a uimit întreg fotbalul românesc în acest sezon. Într-o confesiune făcută Gazetei Sporturilor, oficialul povestește momentul de cumpănă depășit de antrenorul-revelație Florin Maxim, dar și care-i bugetul lunar minuscul pe care clubul îl alocă fondului salarial.
Corvinul Hunedoara, divizionara secundă care și-a adjudecat miercuri seara Cupa României Betano, și-a încununat un sezon de basm cu primul trofeu din istoria clubului.
O Cupă pe deplin meritată, pe care hunedorenii au ridicat-o deasupra capului după ce au devenit sperietoarea echipelor din Superligă, nu mai puțin de patru formații din primul eșalon, printre care deținătoarea trofeului, Sepsi, plus CFR Cluj, înclinându-se ediția aceasta în fața Corvinului.
Dar „echipa de sub furnale”, supranumele de demult al clubului, provoacă și invidia colegelor de eșalon din Liga 2. Mai ales în privința raportului dintre sumele investite și roadele culese.
Corvinul Hunedoara e abonată la bani publici, dar spune că-i cheltuiește cu cap: „Bugetul lunar este 37.000 de euro, cu tot cu salariile antrenorilor!”
La începutul anului, jurnalistul GSP Marius Mărgărit realiza o radiografie a cheltuielilor efectuate de formațiile din Liga 2 racordate la bani publici. Concluzia? Cluburile de drept public din Liga 2, printre care și Corvinul, utilizează, în total, spre 20 de milioane de euro pe sezon, conform unor informații puse cap la cap de site.
În toată această risipă, cei de la Corvinul se laudă că reușesc să facă notă discordantă. Președintele „corbilor” a oferit detalii despre modul cumpătat în care Corvinul a ales să consume felia alocată de către Consiliul Local și Consiliul Județean.
„Încă nu realizăm foarte bine ce s-a întâmplat, ce performanță am putut face cu această «gașcă nebună» de copii, o echipă care, fără nume mari, a reușit să doboare toate pronosticurile și să aducă trofeul la Hunedoara.
Am realizat aceste lucruri cu un lot destul de subțire, nu avem foarte mulți jucători în lot. Bugetul lunar este 37.000 de euro, cu tot cu salariile antrenorilor!
Sunt salarii mici, mai ales că, în momentul în care i-am adus, ei nu erau jucători foarte consacrați. Dar e meritul lor, au demonstrat că prin multă muncă și seriozitate se face treabă.
Noi trebuia să fim foarte chibzuiți, pentru că avem bani publici și trebuie să avem grijă cum îi cheltuim, avem și norme financiare pe care trebuie să le respectăm. De aceea a și trebuit să transformăm clubul într-o asociație (n.r. o societate pe acțiuni)”, a spus Dan Colesniuc, fost jucător în marea echipă a Corvinului, în exclusivitate pentru GSP.ro.
Din sezonul următor, Corvinul va avea și drept de promovare în prima ligă. S-au purtat negocieri în ultimele luni pentru ca, din această vară, clubul să-și schimbe forma de organizare. Pe modelul celor de la FC Argeș, formația din Hunedoara își va schimba statutul, va deveni o societate pe acțiuni din care vor face parte și Primăria și Consiliul Județean.
Golgeterul primea doar 3.000 de euro pe lună + prime de 600 de lei la victorie
Tot joi seara, tehnicianul Florin Maxim a evidențiat într-o intervenție la Digi Sport cât de subțiri sunt primele și salariile jucătorilor de la echipa sa. Tehnicianul hunedorenilor a dezvăluit că Marius Coman, golgheterul echipei, cel care s-a înțeles cu Sepsi, câștiga doar 3.000 de euro, cu tot cu chiria inclusă.
Maxim a afirmat, de asemenea, că jucătorii de la Corvinul Hunedoara beneficiau în Liga 2 de prime de victorie de doar 600 de lei. Corvinul s-a încadrat în acest plafon redus deoarece este club de drept public și a trebuit să respecte legea.
„La noi, nu știu dacă are 3.000 € Coman, cred că are banii ăștia cu tot cu chirie. Noi am jucat pe prime de 600 de lei, pentru că atât putea să ne asigure clubul (n.r.- fiind club de drept public)”, a spus Maxim, în intervenția avută la ceas de seară.
Înțeleg că primele sunt de 10.000 de euro pentru jucător pentru Cupa României. Este un gest mai mult decât admirabil din partea primarului
- Florin Maxim, conform sursei citate
Doar jucători români la Corvinul: „Am avut mână bună! I-am luat chiar dacă nu jucau foarte mult”
Corvinul a aliniat, în finala de la Sibiu, un prim „11” format exclusiv din jucători români. De altfel, clubul nu a avut pe foaie decât nume autohtone în fața Oțelului. Singurii străini care au început sezonul la echipă, estonianul Ilya Antonov și brazilianul Elton da Silva, nu mai fac parte din lot. Care-i explicația acestei strategii?
„Aici, un merit a avut și impresarul cu care lucrăm, Bogdan Apostu. Cunoștea jucătorii, le cunoștea calitățile, pe unii dintre ei i-am luat chiar dacă nu jucau foarte mult. Dar le știam calitățile și, împreună cu antrenorul și cu mine, am decis să-i luăm. Am avut mână bună, toți au confirmat.
Am avut și doi străini, dar care n-au confirmat și atunci am renunțat la ei.
N-aș putea spune că acum căutăm în mod deosebit doar jucători români. Ne punem la masă cei care suntem factori de decizie și o să analizăm mai multe variante. Bineînțeles, va fi foarte greu, ne așteaptă meciuri de Europa League și trebuie să cântărim foarte bine lucrurile acestea”, a mărturisit Colesniuc.
Noi am avut doi jucători străini, care au plecat. N-avem nicio problemă dacă identificăm un jucător bun străin, dar avem un buget limitat. Nu putem crea discrepanțe. Nu vrem să aducem jucători scumpi
- Florin Maxim, antrenor Corvinul
Credit pentru Florin Maxim și după piedica din 2022: „Supărarea a fost foarte mare atunci”
Colesniuc se felicită pentru modul în care primarul Dan Bobouțanu, un fost jurnalist sportiv, a ales să gestioneze momentul în care Corvinul, condusă de același Florin Maxim, a ratat promovarea în Liga 2. Se întâmpla în vara lui 2022, probabil marea cumpănă a acestui proiect.
„Momentul-cheie s-a petrecut în primul an în care am încercat să promovăm din Liga 3, dar am ratat după acel meci de «baraj» cu Baia Mare. Supărarea a fost foarte mare, noi nu pierduserăm niciun meci pe durata acelui campionat, dar a fost suficientă acea înfrângere pentru a nu promova.
Chibzuind mai bine, domnul primar Dan Bobouțanu a decis să continue proiectul tot cu Florin Maxim, câștigase toate meciurile. Și bine a făcut, pentru că s-a dovedit a fi varianta câștigătoare”, a punctat oficialul.
Am depus toate actele pentru licența de Europa, așteptăm decizia. Eu zic că nu e niciun fel de inconvenient, sunt convins că vom avea sorți de izbândă. Noi ne-am făcut treaba, am colaborat foarte bine cu Federația Română de Fotbal, cei de acolo ne-au coordonat tot timpul, ne-au spus ce avem de făcut. Eu zic că va fi bine.
Vom juca la Sfântu Gheorghe în Europa. Au fost foarte prompți, ne-au ajutat cu toate informațiile, e un stadion care întrunește toate condițiile UEFA
- Dan Colesniuc, președinte Corvinul Hunedoara
VIDEO Florin Maxim explică motivele pentru succesul avut la Corvinul Hunedoara
Mai multe știri despre Corvinul Hunedoara:
Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”