Articol de Remus Dinu - Publicat marti, 27 august 2024 21:56 / Actualizat miercuri, 28 august 2024 13:20
Marți s-au disputat primele partide din play-off-ul Cupei României Betano, faza în care intră în competiție și opt echipe din Superligă. Ce s-a întâmplat în cele patru meciuri programate azi și cine a furnizat surpriza?
Gazeta Sporturilor a realizat un tur de orizont pe cele patru stadioane care au găzduit meciuri marți și prezintă 5 detalii inedite, cu protagoniști cu nume sonore din fotbalul românesc.
1. Bogdan Rusu, „doppietta” decisivă pentru Vâlcea
SCM Râmnicu Vâlcea, formație din cel de-al treilea eșalon, s-a impus în deplasarea cu Minaur Baia Mare, 3-2, ducând la îndeplinire primul obiectiv dintr-un sezon în care își propune promovarea în Liga 2. Omul meciului a fost Bogdan Rusu, ex-atacantul celor de la FCSB, care a înscris o „dublă” în poarta băimărenilor.
Atacantul de 34 de ani, care fusese determinant și în precedentele tururi din Cupă, a reușit golul decisiv al formației din Zăvoi, punctând pentru 3-2 în minutul 88.
2. Sănătatea Cluj, încă o dată printre cei mari
În ultimii 15 ani, Sănătatea Cluj, club care n-a depășit niciodată bariera ligii a treia, și-a construit supranumele unei echipe care produce periodic surprize în Cupa României.
„Virușii verzi”, cei care avansau până în optimile competiției în 2008 și în 2019, și care au mai încurcat calcule și în edițiile precedențe ale Cupei, reușind să elimine Viitorul lui Hagi în urmă cu cinci ani, au învins-o pe divizionara secundă AFC Muscelul Câmpulung, scor 2-1, și vor evolua la rândul lor în grupe. Se adâncește astfel startul modest de sezon al muscelenilor antrenați de Costin Lazăr, care n-o duc mai bine nici în „B”.
Sănătatea e antrenată de Vasile Miriuță, iar golurile victoriei au fost semnate de Cătălin Creț și Denis Paul.
Duelul de la Cluj s-a jucat în condiții potrivnice și chiar a început mai târziu decât fusese programat, din cauza unei ploi torențiale care a inundat suprafața de joc de pe stadionul „Clujana”.
3. Dorin Goga încă e în activitate, la 40 de ani!
Detaliu inedit de la meciul Sănătății Cluj. Din lotul „virușilor verzi” face parte în continuare Dorin Goga, atacantul care a îmbrăcat tricoul Universității Cluj, al Politehnicii Timișoara, dar și al Rapidului. Goga are 40 de ani și a fost trimis în teren în minutul 76, la 1-1.
„Veteranul” și-a pus imediat amprenta, a inventat o pasă peste toată apărarea adversă la faza din minutul 89, în urma căreia Denis Paul a adus golul victoriei. Goga evoluează din 2021 la Sănătatea Cluj.
4. Nicu Modan, momentul carierei pe „Ilie Oană”, deși golul său a provocat multe controverse
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a renunțat la statutul de gazdă pentru a disputa meciul cu Petrolul în nocturnă, la Ploiești, pe un gazon net superior celui de acasă, care și-a atras o mulțime de critici din partea rivalelor din Liga 2.
Formația din județul Timiș i-a ținut în șah pe „găzari” și a împins duelul de pe „Ilie Oană” în prelungiri, într-un meci în care Nicu Modan, un atacant achiziționat vara aceasta de Dumbrăvița, a punctat spectaculos de la distanță.
Reușita lui a declanșat o controversă în toată regula. Șutul său a lovit transversala, a picat pe linia porții și a fost în cele din urmă validat, reluările neputând elucida dacă mingea a depășit într-adevăr linia cu toată circumferința. Partida nu a beneficiat de sistem VAR.
În cele din urmă, Petrolul a avut câștig de cauză la loteria loviturilor de departajare.
Modan, 29 de ani, n-a evoluat niciodată mai sus de Liga 3, cluburile trecute în CV-ul său fiind Crișul Chișineu Criș, Șoimii Lipova și CSM Deva. Tehnicianul Cristian Stan îl lăuda pe Nicu Modan la reunirea echipei din acestă vară:
„Un atacant care an de an a fost golgheter la echipele pe unde a jucat, ajuns la maturitate în fotbal. Cred că trebuia să facă pasul spre Liga 2. Noi l-am dorit și vara trecută, a ales să meargă la Liga 3. Chiar am discutat cu el zilele trecute și i-am spus că «Acum, la 30 de ani, ajungi să joci la Liga 2... O să vezi că nu o să mai vrei să pleci». Din păcate, un pic cam târziu pentru el. E un jucător foarte bun, un atacant cum eu cred că sunt puțini în Liga 2”.
5. Andreas Chirițoiu, gol degeaba. Moldoveanul Dolghi a înscris de Ziua Independenței
Andreas Chirițoiu, atacantul care spunea în 2022 că „se vede campion cu FCSB”, școlit în academia din Berceni, nu se mai află sub contract cu campioana României, iar vara aceasta a ajuns la altă formație roș-albastră, FC Bihor.
Vârful de atac de 20 de ani, trecut și pe la Unirea Constanța și Progresul Spartac, a deschis scorul în meciul cu CSM Reșița, dar asta n-a fost suficient pentru orădeni.
Reșița antrenată de Flavius Stoican a întos scorul în ultimul sfert de oră al partidei și va evolua de la toamnă în grupe. Cioiu, Lascu și moldoveanul Dolghi au punctat pentru echipa din Valea Domanului.
Pentru Mihai Dolghi a fost o zi perfectă. Moldoveanul de 22 de ani a înscris chiar în ziua în care peste Prut se serbează Ziua Independenței Republicii Moldova. Mijlocașul născut la Chișinău evoluează la „tineretul” Moldovei.