FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ GSP

EXCLUSIV Liga rebuturilor » Străini aduși la grămadă, rezultate penibile! Legea FRF a adâncit prăpastia

Ante Vukusic e pe făraș la FCSB
Ante Vukusic e pe făraș la FCSB

Articol de , - Publicat joi, 01 aprilie 2021 17:00 / Actualizat joi, 01 aprilie 2021 18:45

Liga 1, ediția 2020/21, găzduiește aproape 100 de jucători străini noi. Cifrele demonstrează că echipele din România se mulțumesc cu fotbaliști de o calitate îndoielnică, aduși liberi de contract din competiții mărunte.

Până în acest moment al sezonului, echipele din Liga 1 au folosit nu mai puțin de 97 de străini aflați la debutul pe prima scenă a fotbalului românesc. Chindia este singura formație care nu a debutat niciun jucător din străinătate, de altfel în lotul târgoviștenilor regăsindu-se, per ansamblu, doar 6 fotbaliști din afara granițelor.

De remarcat că în subsolul acestui clasament se regăsesc chiar cele mai bune echipe ale campionatului, FCSB, Craiova (1) și CFR Cluj (3). Iar străinii de la roș-albaștri și olteni au eșuat. Gigi Becali a anunțat deja că Ante Vukusic - 5 meciuri / 0 goluri / 0 assist-uri - trebuie să-și facă bagajele, în vreme ce Ivan Mamut - 18 meciuri / 1 gol / 3 assist-uri - nu l-a înlocuit cu brio pe Elvir Koljic, accidentat pentru o perioadă îndelungată.

Interesant este că primele 4 cluburi care au transferat la grămadă jucători din alte țări sunt deja „îngropate” în play-out.

Echipele din Liga 1 cu cei mai mulți fotbaliști străini debutați

CLUBNR. JUCĂTORI
1. Hermannstadt12
2-3. Dinamo11
Gaz Metan11
4. Poli Iași9
5-7. Clinceni7
Astra7
Voluntari7

Echipele cu cei mai puțini străini debutați

CLUBNR. JUCĂTORI
1. Chindia0
2-3. FCSB1
Craiova1
4. CFR Cluj3
5-6. FC Botoșani5
UTA5

21 de internaționali, 40% ochiți în ligi inferioare

Când vine vorba despre valoarea fotbaliștilor străini care și-au făcut debutul în actualul sezon de Liga 1, unul dintre criteriile esențiale face referire la selecțiile în echipele naționale. Ei bine, dintr-un total de 97 de jucători, doar 21 au bifat măcar o partidă la prima reprezentativă.

Apoi, relevant este un alt aspect: campionatul în care aceștia au evoluat ultima dată. Cei mai mulți vin din liga a 2-a spaniolă, statistică la care au pus umărul serios proiectele creionate de Viitorul și Dinamo la începutul sezonului, când dobrogenii i-au încredințat echipa antrenorului spaniol Ruben de la Barrera, iar „câinii” sperau în „Nuevo Dinamo”, un vis dovedit pe parcurs a fi coșmar.

În topul furnizorilor urmează liga a 2-a din România și, atenție!, campionatul Kazahstanului. Echipele din Liga 1 s-au uitat atent și spre competițiile din Albania și Bulgaria, de unde au transferat câte 3 jucători.

CCA, decizie de neînțeles! Derby-ul FCSB - Craiova, condus de un arbitru care nu e pe lista FIFA
FCSB - CRAIOVA
CCA, decizie de neînțeles! Derby-ul FCSB - Craiova, condus de un arbitru care nu e pe lista FIFA

Topul campionatelor în care au evoluat ultima dată jucătorii străini debutanți în acest sezon

ȚARĂEȘALONNR. JUCĂTORI
1. Spania26
2-5. România24
Kazahstan14
Grecia14
Portugalia24
6-7. Bulgaria13
Albania13

39 de străini debutanțivin din ligi inferioare ⇒ un procent de 40%!

Liga rebuturilor

Competiția autohtonă atrage în genere fotbaliști fără un CV notabil, care aleg de multe ori România drept o variantă de avarie. Trei probe care verifică această teză:

  • din 97 de străini transferați în actuala stagiune de Liga 1, doar 9 (!) au prins, de-a lungul carierei, cel puțin un minut în TOP 5 Europa (Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1);
  • doar 20 au evoluat într-o grupă de cupă europeană, Europa League sau Champions League, sau în fazele avansate ale acestora;
  • 21 au trecut prin academiile unor echipe renumite din Europa (exemple: FC Porto, Bilbao, Benfica, Real Madrid etc.). Restul (76!) au învățat ABC-ul fotbalului în cadrul unor cluburi frivole.

26 de anieste media de vârstă a străinilor recrutați în L1, sezonul 2020/21

Cifrele străinilor debutanți:

  • 10 meciuri disputate, în medie 
  • 89 de goluri 
  • 39 de pase decisive 
  • 48 de jucători fără gol sau assist

3 perfomeri

Există totuși și 3 străini care n-au făcut deloc figurație la primul sezon de Liga 1, în frunte cu elvețianul lui FC Argeș, Cephas Malele, care a intrat deja în atenția granzilor din România. Cu 11 goluri marcate (două pase decisive) în 21 de confruntări, fotbalistul cu origini angoleze din atacul piteștenilor se clasează pe 4 în topul golgeterilor din L1.

Liga rebuturilor » Străini aduși la grămadă, rezultate penibile! Legea FRF a adâncit prăpastia
Cephas Malele a împlinit 27 de ani pe 8 ianuarie

Chiar dacă au evoluat la formații modeste, care au emoții în privința retrogradării, Jefte Betancor, atacant FC Voluntari, și David Mayoral, mijlocaș Hermannstadt, au izbutit să epateze. Primul e principalul marcator al ilfovenilor - 6 goluri (o pasă decisivă), în vreme ce spaniolul sibienilor a produs 8 goluri: 5 reușite și 3 assist-uri, o treime din totalul sibienilor.

47,5%este procentul străinilor debutanţi din totalul celor cu minute în ediţia curentă (204 străini)

Regula U21 n-a ameliorat migrația

Din 2016, de când a fost implementată de către FRF regula U21 prin care s-a dorit și creșterea numărului de jucători autohtoni, procentul de străini debutanți a devenit aproape dublu în comparație cu fotbaliștii eligibili pentru reprezentativa de tineret.

SEZONJucători U21 debutanțiStrăini debutanți
2016/17*5442
2017/183678
2018/1946115
2019/207188
2020/21**4897
TOTAL255420

*sezonul în care s-a introdus regula U21.
**campionat în plină desfășurare.

VIDEO » Ovidiu Stîngă o vede pe FCSB favorită în duelul contra Craiovei: „Se plâng de 5 luni de absența unui jucător”

Citește mai multe articole din Liga 1:

FCSB a fost întotdeauna călău pentru Craiova! Oltenii au un palmares umilitor pe terenul roș-albaștrilor
FCSB - CRAIOVA
FCSB a fost întotdeauna călău pentru Craiova! Oltenii au un palmares umilitor pe terenul roș-albaștrilor
Vești bune pentru Dinamo înainte de meciul cu CFR Cluj! Ce a aflat Gigi Mulțescu
DINAMO
Vești bune pentru Dinamo înainte de meciul cu CFR Cluj! Ce a aflat Gigi Mulțescu
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Handbal
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (52)
dragdim
dragdim  •  02 Aprilie 2021, 15:57

Regula U21 e buna, dar trebuie susținută și de FRF prin crearea unei competiții in care acești copii pot creste. Pe vremuri era campionatul de tineret speranțe, unde se formau tinerii jucatori, unde exista o anumită presiune asupra jucătorilor, acum ei sunt aduși la echipa mare doar ca sa joace 60,70,80 de secunde, după care sunt înlocuiți. Asta da, metoda de pregătire și promovare a tinerilor! Ați văzut unul zâmbind după asemenea schimbare, sau unul care a declarat ca l-a ajutat foarte tare aceasta “experiența”? Cea mai mare onoare oferită tinerilor de la tineret, era sa joace înaintea echipei mari, in fata spectatorilor care venea mai devreme la stadion pentru a asista și la meciul lor.

corectu
corectu  •  02 Aprilie 2021, 08:00

Nu-i de mirare că Dinamo și Hermannstadt sunt pe ultimele locuri având mulți stranieri aduși liberi de contract,adică mediocri.

mehighms
mehighms  •  02 Aprilie 2021, 05:26
Postat de maximinus_trax pe 01 Aprilie 2021, 20:22

În primul rand Radoi e vinovat. Trebuia sa cristalizeze un prim 11 care să aibă ceva relații de joc. Oare nu arata mai bine o formatiune 4-2-3-1 cu Niță-Sorescu (e mult mai bun pe post decat O. Popescu sau Mogoș)-Drăgușin (joacă totuși la Juventus)-Burcă (e mai în formă decât Chiricheș) - Toșca. În fața apărării Cicâldău și Nistor/Paul Anton cu Stanciu în fața lor. În dreapta Man, ajutat de Sorescu și în stanga Mihăilă. Atacant Keseru/Tanase. Parcă Tănase era mai în formă în ultimul timp.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (52)
Comentează