FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

Retro gsp 27 iunie, prima și ultima zi a lui Hagi la Real. „Niciodată nu trebuia să plec de la Madrid! Mă adaptasem foarte bine, dădusem multe goluri, dar...”

Gică Hagi (primul din stânga, pe rândul de jos), în echipamnetul lui Real Madrid
Gică Hagi (primul din stânga, pe rândul de jos), în echipamnetul lui Real Madrid

Articol de , - Publicat luni, 27 iunie 2022 09:45 / Actualizat luni, 27 iunie 2022 11:25

Pe 27 iunie 1990, Real Madrid își prezenta cea mai importantă achiziție a verii: Gică Hagi. Chiar dacă tocmai câștigaseră Primera Division, cu avans imens în fața urmăritoarelor Valencia, Barcelona și Atletico, șefii „albilor” deciseseră să facă schimbări importante în lot.

Cele mai „grele” nume sacrificate erau Martín Vasquez, vândut la Torino, și Bernd Schuster, lăsat să plece gratis la Atletico. În aceste condiții, aveau mare nevoie de un om care să aducă fantezie la mijlocul terenului. Iar cel ales a fost „Maradona din Carpați”, cumpărat cu 4 milioane de dolari de la Steaua.

Din păcate, președintele Ramón Mendoza l-a transferat pe Gică Hagi oarecum peste capul antrenorului John Toshack, iar acest lucru avea să se vadă în relația decarului român cu tehnicianul galez. Toshack îl solicitase vehement pe John Barnes, de la Liverpool, dar starul englez născut în Jamaica a refuzat să dea Anfield pe „Bernabéu”.

Un prim an modest pentru Gică Hagi la Real Madrid

Pentru că se plătise o sumă importantă pe el, iar alt playmaker veritabil nu exista în lot, Hagi a fost titularizat încă de la începutul stagiunii '90-'91. Însă prestațiile sale n-au fost la înălțimea așteptărilor și, ușor-ușor, și-a pierdut locul în primul „11”.

În perioada septembrie 1990 - aprilie 1991, Gică a marcat numai două goluri. Ambele în campionat, cu modestele Zaragoza și Castellón. În Cupa Campionilor Europeni, nicio reușită în patru apariții. În alte două partide, 0-0 și 1-3 cu Spartak Moscova, n-a fost nici măcar în lot!

În Cupa Regelui, „Regele” nostru n-a prins niciun minut pe gazon la 1-1 și 0-1 cu Atletico. Iar în Supercupa Spaniei, 0-1 și 4-1 cu Barcelona, a fost trimis în luptă doar în turul pierdut pe Camp Nou. Și atunci abia în minutul 86. Suficient totuși să-și treacă în palmares unicul trofeu cu „Los Merengues”.

Toshack nu mai era de mult pe bancă, fusese înlocuit în noiembrie '90 cu Alfredo Di Stéfano. Din nefericire, nici fostul mare atacant al Madridului n-a prea avut ochi pentru Hagi.

„Rege” cu Radomir Antic

Șansa lui Gică s-a numit Radomir Antić. Sârbul a preluat Realul la finalul lui martie 1991 și a mizat imediat pe român. Care, simțindu-se apreciat, a redevenit fotbalistul ce uimea Europa cu Steaua în anii anteriori.

În finalul acelui sezon a înscris alte două goluri, însă ce era mai bun avea să urmeze în '91-'92.

Cifrele spun aproape totul. În Primera, numărul reușitelor s-a triplat, 12. Inclusiv o „triplă” de senzație la un meci cu Bilbao.

În Cupa UEFA, unde gruparea iberică a atins pragul semifinalelor, alte 3 goluri: la 1-0 cu Utrecht, la 4-0 cu Xamax și la 2-1 cu Torino. Iar în Cupa Regelui, o reușită cu capul, la 5-2 cu Gijón, din returul semifinalelor.

Hagi părea să fi cucerit definitiv Madridul. Și totuși, în vara lui '92, ia decizia să părăsească Spania și să meargă în Italia, la Brescia Romena pregătită de Mircea Lucescu.

Hagi, la Real Madrid
Hagi, alături de președintele Mendoza
Hagi, la Real Madrid, alături de Radomir Antic
Hagi, între Emeric Ienei și Ramon Mendoza (dreapta)
Gică hagi, la Real
+11 FOTO

La Steaua, Gică era numărul 1. La naţionala României, la fel. La Real, a nimerit într-un grup cu jucători fantastici, dar unde conduceau 3-4 nume: Michel, Sanchez, Butragueño, Hierro. Nu mai era el liderul
Mircea Lucescu, pentru GSP, în mai 2020

Eșecurile decisive. Cum și-a luat Hagi un adio amar de la Real Madrid

Motivele? Cel mai important, Antić fusese demis și înlocuit cu Leo Beenhakker. Pierzându-și sprijinul moral, Gică s-a simțit din nou singur. Insistențele lui Lucescu au fost și ele determinante.

Eu l-am convins să vină la Brescia, i-am zis aşa: «Vino cu mine doi ani şi o să vezi la ce nivel o să fii!». El avea nevoie şi de o pregătire deosebită, la Real erau, toţi, jucători atât de buni încât nu aveau nevoie să fie şi fizic foarte sus. Ăia erau buni oricum, chiar şi nepregătiţi
Mircea Lucescu, pentru GSP, în mai 2020

Un factor hotărâtor a fost și drama trăită de Real în ultima etapă a ediției '91-'92. Deși a avut 2-0 la pauză pe terenul lui Tenerife, unul dintre goluri purtând chiar semnătura lui Hagi, formația din capitală a cedat uluitor în partea secundă, 2-3, astfel că titlul a poposit în vitrina marii rivale FC Barcelona!

Cu moralul țăndări, „albii” au pierdut și ultima partidă a stagiunii, finala Cupei cu Atletico, 0-2. Se întâmpla pe 27 iunie '92. La exact doi ani de când fusese prezentat, Gică își lua un „Adio!” amar de la Real Madrid.

„La Real, ca și la Barcelona de altfel, mi-au insuflat mentalitatea de a fi cel mai bun”

Faptul că am pierdut campionatul și Cupa în ultimele două meciuri ale sezonului a influențat clar hotărârea mea de a pleca de la Real. O decizie pe care acum o regret sută la sută, dar viața e făcută din decizii și oportunități, așa am gândit atunci
Gică Hagi, la Radio Marca, în martie 2021

Al doilea an la Madrid a fost foarte bun pentru mine. Am dat goluri multe în Europa, în Primera, mă adaptasem foarte bine fotbalului spaniol. Fără îndoială, Antić a fost cel care m-a înțeles cel mai bine. El m-a pus în spatele lui Butragueño, m-am simțit foarte în largul meu și am avut responsabilitatea coordonării jocului. Schimbarea lui Antić nu mi s-a părut normală
Gică Hagi, la Radio Marca, în martie 2021

La Real, ca și la Barcelona de altfel, mi-au insuflat mentalitatea de a fi cel mai bun. Mi-au modelat caracterul. Iubesc ambele cluburi la fel. Sunt cele mai mari ale planetei, sunt mândru că am evoluat pentru amândouă
Gică Hagi, la Radio Marca, în martie 2021

După doi ani cu mine la Brescia, chiar înainte cu câteva zile de debutul Mondialului din '94, i-am zis: «Eşti pregătit 100%, o să fii unul dintre cei mai importanţi jucători ai acestui turneu». Am avut dreptate. Dacă treceam de Suedia, Hagi era declarat MVP-ul acelui Mondial
Mircea Lucescu, pentru GSP, în mai 2020

La Madrid e concurență în fiecare secundă. O concurență fantastică. Nu ești atent, intră celălalt
Gică Hagi, la „Prietenii lui Ovidiu”, în decembrie 2020

Trofeele sunt câștigate de echipă, nu de un individ sau altul, indiferent cât de bun ar fi acesta
Gică Hagi, la „Prietenii lui Ovidiu”, în decembrie 2020

Transferul la Real a fost fundamental pentru dezvoltarea mea. Acolo înveți să devii cel mai bun din lume, în fiecare zi. Acolo e cel mai ridicat nivel de competiție
Gică Hagi, la „Prietenii lui Ovidiu”, în decembrie 2020

84de partide, 20 de goluri, 10 "galbene", două "roșii", un trofeu (Supercupa Spaniei) e palmaresul lui Hagi la Real

6.701minute a jucat în total Gică în tricoul Madridului. Comparativ, în cei doi ani petrecuți la Barcelona ('94-'96), a evoluat numai 3.509 minute

CITEȘTE ȘI ALTE EPISOADE RETRO GSP: 

30 de ani de la ultimul gol al lui Hagi pentru Steaua. Strania coincidență care îl leagă de roș-albaștri

24 de ani de când Stelea le arăta degetele mijlocii spectatorilor, iar Hagi cerea statuie » În 2015, când i s-a făcut un bust, „Regele” declara: „Eu sunt legendă, nu statuie! V-am făcut fericiți”

VIDEO Hagi vs. Balaci » S-au bătut de 3 ori, Ilie n-a câștigat niciodată

Singurul antrenor care i-a pregătit pe Dobrin și pe Hagi împlinește 85 de ani: „Diferența între ei a fost făcută de...”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima reacție a lui Mihai Stoica după declarațiile lui Mircea Lucescu despre scandalul FCSB - Steaua
Superliga
Prima reacție a lui Mihai Stoica după declarațiile lui Mircea Lucescu despre scandalul FCSB - Steaua
Mircea Lucescu, primele declarații despre scandalul FCSB - Steaua: „Cum te cheamă, Marius Mărgărit?! Eu îți spun Paul! Nu mă interesează decizia instanței”
Nationala
Mircea Lucescu, primele declarații despre scandalul FCSB - Steaua: „Cum te cheamă, Marius Mărgărit?! Eu îți spun Paul! Nu mă interesează decizia instanței”
Gigi Becali a dat lovitura în mercato: „Nu îndrăzneam să visez la el, dar a fost ieftin”
Superliga
Gigi Becali a dat lovitura în mercato: „Nu îndrăzneam să visez la el, dar a fost ieftin”

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (20)
Cornelwilde
Cornelwilde  •  17 Decembrie 2022, 23:20

nationala nu a castigat nimic de cand sa infintat. degeaba tot bagam *** cu gica ,a fost odata. a fost zecar mare dar trofee are putine.cu ce jucatori sunt acuma el a fost pistol cu apa.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Heiheiargesul1987
Heiheiargesul1987  •  27 Iunie 2022, 23:40
Postat de marcel1974 pe 27 Iunie 2022, 12:46

Îl apreciez și am prins acele vremuri .Din amintiri ,nu poți trai. Degeaba îl arătăm pe Hagi cine a fost și fotbalul romanesc este la pământ.

Cred ca nu este degeaba...Stiu ce ziceti, inteleg, dar refuz sa cred ca e gresit sa se scrie articole de genul. Presa trebuie să aibă si rol educativ, sa dea si exemple demne de urmat, nu numai fatuce sau baietasi care nu au nimic in comun cu performanta. Poate asa inteleg si pustanii din ziua de azi ce noroc am avut noi sa ne traim copilaria/tineretea urmarind asemenea sportivi romani la televizor.

corectorul
corectorul  •  27 Iunie 2022, 22:39
Postat de ionescugeorge77 pe 27 Iunie 2022, 21:17

...din articol rezulta ca hagi a fost un jucator de duzina un mediocru ...care se credea persecutat de antrenori ...

***, asa se numeste tehnic cand citesti si nu intelegi!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează