FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO

FOTO 41 ani de când Dinamo răpunea Regina Europei » Povestea unei nopți de vis pe „23 August”, cu Orac, Augustin și regretatul Gigi Mulțescu în prim-plan

41 ani de când Dinamo răpunea Regina Europei » Povestea unei nopți de vis pe „23 august”, cu Orac, Augustin și regretatul Gigi Mulțescu în prim-plan +16   FOTO
41 ani de când Dinamo răpunea Regina Europei » Povestea unei nopți de vis pe „23 august”, cu Orac, Augustin și regretatul Gigi Mulțescu în prim-plan

Articol de - Publicat sambata, 19 octombrie 2024 14:18 / Actualizat sambata, 19 octombrie 2024 14:28

Pe 19 octombrie 1983, în prima manșă din turul doi al Cupei Campionilor, Dinamo obținea una dintre cele mai importante victorii din istoria clubului: 3-0 cu Hamburg, regina Europei la acel moment, o echipă de calibru și pregătită de uriașul Ernst Happel.

Cu doar câteva luni înainte, „Die Rothosen” învingeau în finală Juventus, grație reușitei lui Felix Magath. Claudio Gentile, Michel Platini, Dino Zoff sau Paolo Rossi îmbrăcau tricoul bianconerilor la acea vreme, Trapattoni stând pe banca tehnică.

GALERIE FOTO. Imagini de colecție de la Dinamo - Hamburg 3-0

+11 FOTO

„Câinii” s-au impus la scor de neprezentare în fața nemților la București, Augustin, regretatul Gigi Mulțescu și Orac, trioul «AMO», cum erau porecliți cei trei la acea vreme, ducând în extaz cei peste 75.000 suporteri prezenți în tribunele stadionului. Golul reușit de Mulțescu, unul antologic: de la 40 metri, în forță, goalkeeper-ul Stein fiind lăsat fără replică.

În acel moment, inclusiv marele Ioan Chirilă cataloga victoria elevilor lui Dumitru Nicolae Nicușor drept cea importantă din istoria fotbalului românesc. „Patriarhul" susținea că triumful roș-albilor ar depăși „performanțele aproape legendare ale Rapidului și Ripensiei din 1938, care au eliminat pe Ujpest (1-4, 4-0) și pe AC Milan (3-0, 1-3), adică reprezentantele finalistelor Cupei Mondiale din același an", precum și ce a realizat UTA în 1970, când a trecut tot de o deținătoare a CCE, Feyenoord, după 1-1 în Olanda și 0-0 la Arad.

41 ani de când Dinamo răpunea Regina Europei » Povestea unei nopți de vis pe „23 August”, cu Orac, Augustin și regretatul Gigi Mulțescu în prim-plan
Echipa trimisă în teren de Dumitru Nicolae Nicușor la partida tur cu Hamburg

Într-un interviu acordat recent Gazetei Sporturilor, Ion Marin, protagonist la Dinamo - Hamburg 3-0 și cvintuplu campion al României alături de trupa alb-roșie, rememora acea seară de toamnă: „Ce să vă spun despre atmosferă... ceva fantastic! Să ajungi să joci la nivelul acela și cu ce echipe...

Am pregătit cu Dinu sistemul defensiv și i-am prins de 17 ori în ofsaid! Am mai avut meciuri similare și în campionat, erau oameni pe piste și nu puteam executa cornerele! Lumea iubea fotbalul”.

41 ani de când Dinamo răpunea Regina Europei » Povestea unei nopți de vis pe „23 August”, cu Orac, Augustin și regretatul Gigi Mulțescu în prim-plan
Prima pagină din „Sportul”, după Dinamo - Hamburg 3-0

În returul din Germania, orgoliul nemților de baroni continentali a intrat în joc. Jakobs, cu o „doppietta” și Von Heesen dictând tabelei să indice același scor de la București, însă în sens invers: 0-3, însă Țălnar și Mulțescu au disipiat orice fel de emoție prin două goluri tardive.

În sezonul 1983-1984 de Cupa Campionilor Europeni, după ce le-a eliminat pe Kuusysi Lahti și pe Hamburg, Dinamo a trecut și de Dinamo Minsk, însă a fost eliminată de Liverpool în semifinale, după ce legendarul Ian Rush a marcat de două ori la București.

La finele acelui sezon, „cormoranii” s-au încoronat campioni ai Europei, după ce s-au impus în finală contra celor de la Roma, chiar în fieful giallorossilor, pe „Olimpico”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce urmează pentru România după câștigarea grupei » Cum se califică „tricolorii” la Campionatul Mondial din 2026 și vestea extraordinară primită după Liga Națiunilor
Nationala
Ce urmează pentru România după câștigarea grupei » Cum se califică „tricolorii” la Campionatul Mondial din 2026 și vestea extraordinară primită după Liga Națiunilor
„Hei, prieteni UEFA, tot stadionul strigă asta!” » Albanezii au ieșit la atac, după scandarea despre Kosovo care s-a auzit la meciul Serbiei
Campionate
„Hei, prieteni UEFA, tot stadionul strigă asta!” » Albanezii au ieșit la atac, după scandarea despre Kosovo care s-a auzit la meciul Serbiei
Sexy jurnalista kosovară a izbucnit și a revenit cu noi detalii din scandal: „Ce să facem, știți cine e al treilea om de la UEFA?”
Nationala
Sexy jurnalista kosovară a izbucnit și a revenit cu noi detalii din scandal: „Ce să facem, știți cine e al treilea om de la UEFA?”

Ion Țiriac a „incendiat” internetul cu apariția controversată de la Turneul Campionilor » Ce scria pe șapca miliardarului: imaginile au apărut pe transmisiunea live a finalei

UEFA nici nu a stat la discuții și a refuzat pe loc cererea României » Ce solicitase FRF, imediat după abandonul naționalei din Kosovo

Comentarii (11)
Alex_alex51
Alex_alex51  •  21 Octombrie 2024, 07:12
Postat de Alex_alex51 pe 20 Octombrie 2024, 13:24

Poate ca nu știu eu fotbal , sport , despre comunism, dar de 35 de ani de când Ceaușescu nu mai e , voi nu ați reușit decât un blat nenorocit cu Lazio și o primăvara europeană. Singurele voastre bucurii pe plan european astea sunt în 35 de ani , nu te minți singur . Deci despre ce vorbesti tu aici ? Poate la hanbal sa zici ca ati excelat ( jos palaria ) , in rest 0 barat .P.s. va mai mândriți cu o peluza incendiata în Ghencea (scorul fiind 5-0 în acel meci ) plus îl mai sărbătoriți și voi pe Macarone , ca altceva , nu aveți.

Office, vrobm de scriere. Când voi abia știți sa va scrieți numele echipei , ma rog , ai tu dreptate , nu știu eu sa scriu corect, și minunea voastră din Cehia, dar asa cum zici tu , tot Steaua a fost cea mai constanta , și în Europa și în campionat, deci , ești un cățeluș care cand nu are argumente despre fotbal , se leagă de gramatica , uitând ca Dinamo practic e de 10 ani în insolvent, vezi meciul de aseară, sunteti niște gloaba, în afara de desenul peluzei , ați fost și aseară cam 0 barat , nu îți e rușine, sa vorbesti de fotbal ? Ne-am distrat cu voi și în comunism și în democrație, avem calificări in Europa câte campionate ni veti castica voi în 1000 de ani . Asa ca da-ti ceata de pe ochi și vezi cifrele din 90 pana în prezent și stai parcat frate , ca nu știi fotbal , tu ții cu o echipa de plângăcioși, de turantori .

c0ncret
c0ncret  •  20 Octombrie 2024, 15:54
Postat de Alex_alex51 pe 20 Octombrie 2024, 13:12

Știi tu fotbal , nu vezi ca ai ceata pe ochi? Aveți cele mai mari performațe în timpul lui Nicolae Ceaușescu, iar voi de 10 ani sunteti în insolventa , despre ce fotbal vorbești tu? Iar singura voastră performanta, se leagă tot din anul în care doua echipe românești se luptau în sferturile cupei UEFA, iar voi ați ajuns în primăvara, intr-o grupa cu Everton ( Anglia) și Bayer Leverkusen ( Germania ) când am avut ca tara 2 echipe în Champions Ligue ( una direct în grupe, alta în turul 3 preliminar ) asa ca fiind un om care nu accepta o realitate pe care o trăiești, încerci sa pari ca știi fotbal , dar ești vai de capul tău, exact cum e clubul "DINANO" ( ti-am scris special numele asa , ca asta a fost coregrafia de la blatul cu Lazio) , iti amintești mare cunoscător de fotbal???

Nici nu stii sa scrii corect Champions LEAGUE si te bagi in seama cu mine. :))) Ba castravete, cand vad din astia ca tine imi dau seama de ce Romania e unde e... un stat esuat, mega-corupt, aflat la coada Europei in orice clasament care conteaza. Singura noastra performanta? Cum ramane cu minunea de la Liberec, urmata de o campanie decenta in grupele Europa League in sezonul 2009-2010? Dupa '89 tot fotbalul romanesc a fost capusat de interlopi si hoti care au distrus cluburile de traditie. Majoritatea au falimentat si au fost reinfintate de nu stiu cate ori. Unele nici in prezent nu isi revin, vezi Poli Timisoara de exemplu. Asta a fost asa zisa "democratie" pe care v-au oferit-o Iliescu si gasca sa. Dinamo cum necum a reusit sa se mentina pe linia de plutire, desi a fost constant praduita. Iar unor esuati ca tine le sta in gat... si ce bine imi pare!

Alex_alex51
Alex_alex51  •  20 Octombrie 2024, 13:24
Postat de c0ncret pe 20 Octombrie 2024, 00:05

Frustrat esti tu, un individ toxic plin de venin care se baga in seama. Ce stii tu despre Dinamo, fotbal si sport in general, ba carnatule? De comunism se leaga totul in tara asta, ca asta a fost sistemul timp de 40 de ani. Si uite ca performantele de atunci au ramas cele mai mari, in toate sporturile. Ia cu paine!

Poate ca nu știu eu fotbal , sport , despre comunism, dar de 35 de ani de când Ceaușescu nu mai e , voi nu ați reușit decât un blat nenorocit cu Lazio și o primăvara europeană. Singurele voastre bucurii pe plan european astea sunt în 35 de ani , nu te minți singur . Deci despre ce vorbesti tu aici ? Poate la hanbal sa zici ca ati excelat ( jos palaria ) , in rest 0 barat .P.s. va mai mândriți cu o peluza incendiata în Ghencea (scorul fiind 5-0 în acel meci ) plus îl mai sărbătoriți și voi pe Macarone , ca altceva , nu aveți.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează