FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO

FOTO 41 ani de când Dinamo răpunea Regina Europei » Povestea unei nopți de vis pe „23 August”, cu Orac, Augustin și regretatul Gigi Mulțescu în prim-plan

41 ani de când Dinamo răpunea Regina Europei » Povestea unei nopți de vis pe „23 august”, cu Orac, Augustin și regretatul Gigi Mulțescu în prim-plan +16   FOTO
41 ani de când Dinamo răpunea Regina Europei » Povestea unei nopți de vis pe „23 august”, cu Orac, Augustin și regretatul Gigi Mulțescu în prim-plan

Articol de - Publicat sambata, 19 octombrie 2024, 14:18 / Actualizat sambata, 19 octombrie 2024 14:28

Pe 19 octombrie 1983, în prima manșă din turul doi al Cupei Campionilor, Dinamo obținea una dintre cele mai importante victorii din istoria clubului: 3-0 cu Hamburg, regina Europei la acel moment, o echipă de calibru și pregătită de uriașul Ernst Happel.

Cu doar câteva luni înainte, „Die Rothosen” învingeau în finală Juventus, grație reușitei lui Felix Magath. Claudio Gentile, Michel Platini, Dino Zoff sau Paolo Rossi îmbrăcau tricoul bianconerilor la acea vreme, Trapattoni stând pe banca tehnică.

GALERIE FOTO. Imagini de colecție de la Dinamo - Hamburg 3-0

+11 FOTO

„Câinii” s-au impus la scor de neprezentare în fața nemților la București, Augustin, regretatul Gigi Mulțescu și Orac, trioul «AMO», cum erau porecliți cei trei la acea vreme, ducând în extaz cei peste 75.000 suporteri prezenți în tribunele stadionului. Golul reușit de Mulțescu, unul antologic: de la 40 metri, în forță, goalkeeper-ul Stein fiind lăsat fără replică.

În acel moment, inclusiv marele Ioan Chirilă cataloga victoria elevilor lui Dumitru Nicolae Nicușor drept cea importantă din istoria fotbalului românesc. „Patriarhul" susținea că triumful roș-albilor ar depăși „performanțele aproape legendare ale Rapidului și Ripensiei din 1938, care au eliminat pe Ujpest (1-4, 4-0) și pe AC Milan (3-0, 1-3), adică reprezentantele finalistelor Cupei Mondiale din același an", precum și ce a realizat UTA în 1970, când a trecut tot de o deținătoare a CCE, Feyenoord, după 1-1 în Olanda și 0-0 la Arad.

41 ani de când Dinamo răpunea Regina Europei » Povestea unei nopți de vis pe „23 August”, cu Orac, Augustin și regretatul Gigi Mulțescu în prim-plan
Echipa trimisă în teren de Dumitru Nicolae Nicușor la partida tur cu Hamburg

Într-un interviu acordat recent Gazetei Sporturilor, Ion Marin, protagonist la Dinamo - Hamburg 3-0 și cvintuplu campion al României alături de trupa alb-roșie, rememora acea seară de toamnă: „Ce să vă spun despre atmosferă... ceva fantastic! Să ajungi să joci la nivelul acela și cu ce echipe...

Am pregătit cu Dinu sistemul defensiv și i-am prins de 17 ori în ofsaid! Am mai avut meciuri similare și în campionat, erau oameni pe piste și nu puteam executa cornerele! Lumea iubea fotbalul”.

41 ani de când Dinamo răpunea Regina Europei » Povestea unei nopți de vis pe „23 August”, cu Orac, Augustin și regretatul Gigi Mulțescu în prim-plan
Prima pagină din „Sportul”, după Dinamo - Hamburg 3-0

În returul din Germania, orgoliul nemților de baroni continentali a intrat în joc. Jakobs, cu o „doppietta” și Von Heesen dictând tabelei să indice același scor de la București, însă în sens invers: 0-3, însă Țălnar și Mulțescu au disipiat orice fel de emoție prin două goluri tardive.

În sezonul 1983-1984 de Cupa Campionilor Europeni, după ce le-a eliminat pe Kuusysi Lahti și pe Hamburg, Dinamo a trecut și de Dinamo Minsk, însă a fost eliminată de Liverpool în semifinale, după ce legendarul Ian Rush a marcat de două ori la București.

La finele acelui sezon, „cormoranii” s-au încoronat campioni ai Europei, după ce s-au impus în finală contra celor de la Roma, chiar în fieful giallorossilor, pe „Olimpico”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Laurențiu Reghecampf semnează, după ce n-a mai antrenat de 6 luni: „Pentru familia mea”
Superliga
Laurențiu Reghecampf semnează, după ce n-a mai antrenat de 6 luni: „Pentru familia mea”
Schimbare iminentă de antrenor în Superliga?! Urmează ședința decisivă
Superliga
Schimbare iminentă de antrenor în Superliga?! Urmează ședința decisivă
Bănel Nicoliță nu se mai ascunde! S-a afișat pentru prima dată în public alături de noua iubită, după 4 ani de relație: „Ea mi-a fost alături și la bine, și la greu”
Stiri extrasport
Bănel Nicoliță nu se mai ascunde! S-a afișat pentru prima dată în public alături de noua iubită, după 4 ani de relație: „Ea mi-a fost alături și la bine, și la greu”

5 declarații ȘOC ale lui Constantin Anghelache, securistul „Eftimie Gelu”, cel care a adus Amigo în România: „Ceaușescu a refuzat să creadă în realitatea pe care i-au transmis-o nemții”

„Preluarea Stelei a fost o șmecherie!” » „Cârcotașul” Mihai Găinușă, dezvăluiri în GSP: „Când l-am văzut pe Zmărăndescu, m-am gândit: «Gata, asta e, îmi rupe o mână»”


Comentarii (1)
Rosu.intens
Rosu.intens  •  19 Octombrie 2024, 16:00

Gigiștii, atenție aici!.... 75.000 in tribune, care de fapt, au fost peste 80.000 după presa vremii, că așa e in presa gigistă, la Dinamo București totul se înjumătățește, iar la FCSB se triplează, și un SV Hamburg câștigătoare ,,pe valoare,, de cupă europeană, și nu din întâmplare și mântuială ca alții, asta înseamnă să fii valoare în fotbalul continental!!..... Totul este la ani lumină în fața fonfleurilor caraghioase ale clonei gigiste plină de consoane și minciuni, de azi! Bă, macar să vedeți și voi cum a fost în fotbalul românesc anterevoluționar! R-ati ai dracu ' cu melcii voștri de țărani cu ceafa groasă!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează