Articol de Adrian Florea, Liviu Manolache - Publicat miercuri, 15 iunie 2022 10:26 / Actualizat miercuri, 15 iunie 2022 13:39
Pe 15 iunie 1978, în ultima etapă de campionat, Steaua învingea cu 4-0 pe FCM Reșița și-și trecea în palmares al nouălea titlu din istorie. Bucureștenii au terminat sezonul la egalitate de puncte cu FC Argeș, dar cu un golaveraj mult mai bun (+26 față de +11).
Cu un hattrick și o pasă decisivă la reușita lui Iordănescu, Marcel Răducanu a fost eroul acelei zile. Imediat după fluierul final, spectatorii au invadat terenul și l-au purtat pe brațe pe Marcelinho, într-o manifestare de simpatie care a rămas în memoria afectivă a arenei din Ghencea.
Bucuria suporterilor "militarilor" a fost cu atât mai mare cu cât, de-a lungul respectivei stagiuni, puține indicii ar fi dus la concluzia că Steaua va lua titlul. În afara unui echilibru valoric extraordinar - dovadă clasamentul final, unde ocupanta locului 6, U Craiova, a avut cu numai 3 puncte mai mult decât retrogradata FC Constanța! -, rezultatele Stelei au fost alterate și de celebrele vânzări de meciuri la care vedetele vestiarului apelau din când în când.
Unul dintre componenții lotului din acel an a explicat, sub protecția anonimatului, cum stăteau lucrurile în acele vremuri la gruparea roș-albastră:
- "Tartorii erau Liță Dumitru și Puiu Iordănescu, fără ei nu se prea putea face nimic. La început lucrau în echipă, însă la un moment dat s-au certat și fiecare acționa pe cont propriu. Sigur, mai aveau și acoliți, Iordache, Sameș..."
- "În sezonul ăla, '77-'78, probabil că blaturile au fost la fel de multe ca partidele jucate pe bune. Poate exagerez un pic, dar s-au pierdut atunci meciuri de o manieră absolut șocantă. Bihorul, care era vai de mama lui, ne-a bătut de două ori! Jiul ne-a dat vreo 4 pe la Petroșani, la Satu Mare și la Iași, alte două amărâte, de la retrogradare, ne-au dat câte 3"
- "Uluitor e că inclusiv jocul de la Constanța, din penultima etapă, a fost trântit, deși asta ne putea costa titlul! Am pierdut cu 3-1 pe malul mării, șansa noastră a fost că Argeșul a cedat în aceeași rundă la Oradea. Culmea e că ne-am făcut de râs degeaba, Constanța tot a picat. În ultima etapă a fost spulberată de Craiova și s-a salvat Iașiul, la golaveraj"
- "Titlul ăla, din '78, a fost ca o pomană din Cer, la câte prostii s-au făcut de-a lungul campionatului! Nici noi nu prea mai credeam că-l puteam lua. Gândiți-vă că prin aprilie, după ce luasem bătaie la Pitești, eram abia pe locul 7!"
- "Pe valoare, la ce lot aveam, în anii '70 Steaua putea lua 5-6 titluri lejer. N-a luat decât două, cât Argeșul, care-l avea doar pe Dobrin... Prietenii știu de ce!"
Marcel a fost filmat
De-a lungul timpului, suspiciunile au planat asupra tuturor jucătorilor importanți ai Stelei din urmă cu 40-50 de ani. Inclusiv Marcel Răducanu a căzut în păcat. În martie 2018, la emisiunea Replay, "Samantha" a dezvăluit cum, pe finalul sezonului '80-'81, a luat 20.000 de lei ca să piardă la Cluj, cu Universitatea. Lucru care s-a și întâmplat, ardelenii impunându-se cu 3-0. "Am făcut asta numai o dată, atunci, la Cluj. Dar nu am fost singurul din echipă, eram mai mulți. M-a chemat generalul Olteanu și mi-a arătat înregistrarea cu mine luând banii, în fața Operei. Probabil că cei de la Securitate au stat prin boscheți și m-au filmat. N-am mai putut nega", a povestit Răducanu.
"Eu, la viața mea, am luat o singură dată bani pentru un joc. Celelalte, încă vreo patru, le-am făcut mai mult pe prietenie. Pe bani a fost o dată, cu Farul. Atât! La ei acasă... Am mâncat bătaie. Dar eu cu Iordănescu n-am fost cei mai proști de pe teren! Farul, dacă bătea, se salva de la retrogradare"
Liță Dumitru, în 2011, pentru ProSport
"Puiu și Liță m-au întrebat la un moment dat de ce nu i-am sprijinit și pe ei. Le-am răspuns că nu eram de acord cu felul în care procedau. Le-am dat exemplu un meci de la Târgoviște, de prin '80 sau '81. Când am ajuns la stadion, prim-secretarul de acolo m-a întrebat: «De ce ați mai venit?! Nu știți că...?». Steaua a pierdut atunci cu 4-0! Generația anilor '70, deși a avut în componență mari jucători, a preferat să nu câștige nimic!"
Valentin Ceaușescu, pentru realitatea.net
"Liță a trântit finala Cupei cu Poli, din '80, apoi s-a transferat chiar la Timișoara! Din nefericire, n-a fost singurul stelist care a făcut așa ceva. Eu aflam tot ce se întâmplă de la serviciul de contrainformații. De exemplu, Sameș a vândut un meci pe 25.000 de lei. Vasile Iordache mi-a zis și el că a trebuit să lase un gol fiindcă avea nu știu ce obligații față de echipa adversă..."
Constantin Olteanu, ex-ministrul Apărării, în 2010, pentru GSP
"După 1981, n-am mai avut probleme cu blaturile pentru că le spuneam de la început: «Dacă vreți bani, veniți la mine și discutăm. Vedem cum facem și rezolvăm». În plus, îi verificam mult mai bine, nu-i mai lăsam să-și facă de cap"
Constantin Olteanu, ex-ministrul Apărării, în 2010, pentru GSP
Steaua - FCSM Reșița 4-0 (3-0)
Au marcat: Iordănescu (2'), M. Răducanu (9', 38', 90')
Steaua: Moraru (81' Iordache) - Anghelini, Agiu, Sameș, Vigu - T. Stoica, I. Dumitru, Iordănescu - Troi, M. Răducanu, C. Zamfir (67' Zahiu)
FCM Reșița: Windt - M. Chivu, Poraczky, Hergane, Uțiu - Portik (6' Iovan), Lepădat, Gabel - Atodiresei, Oancea (55' Jacotă), I. Florea
Lotul folosit de Steaua în 1977-1978:
Portari: Dumitru Moraru (26/0), Vasile Iordache (14/0)
Fundași: Iosif Vigu (34/0), Mario Agiu (33/1), Teodor Anghelini (32/0), Ştefan Sameş (21/1), Florin Marin (10/0), Ion Niţu (10/0)
Mijlocași: Anghel Iordănescu (28/19), Tudorel Stoica (28-1), Ion Dumitru (24/6), Ion Ion (24/1), Gabriel Zahiu (22/12), Vasile Aelenei (8/0)
Atacanți: Marcel Răducanu (31/18), Radu Troi (26/5), Constantin Zamfir (24/3), Adrian Ionescu (17/1), Viorel Năstase (12/6)
Antrenor: Emeric Ienei
Rezultatele Stelei din acel sezon
- 0-1 și 1-2 cu FC Bihor
- 4-1 și 2-4 cu Jiul
- 4-1 și 3-0 cu Petrolul
- 1-1 și 1-3 cu FC Argeș
- 3-0 și 0-0 cu SC Bacău
- 3-1 și 3-2 cu ASA
- 2-1 și 1-1 cu CS Târgoviște
- 2-0 și 2-3 cu Olimpia
- 2-1 și 1-2 cu Sportul
- 4-2 și 2-3 cu Poli Iași