Articol de Alexandru Barbu - Publicat joi, 09 ianuarie 2025 22:01 / Actualizat joi, 09 ianuarie 2025 22:02
Eric de Oliveira a povestit la GSP Live 5 episoade tari de pe parcursul carierei, de la amintiri cu regretatul Gigi Mulțescu până la povești cu Cristi Pustai.
- GSP Live, emisiunea realizată din studioul Gazetei Sporturilor și moderată de Alexandru Barbu, poate fi urmărită de luni până vineri, de la ora 11:00, pe pagina de Facebook, canalul de YouTube, contul de TikTok, precum și pe site-ul Gazetei Sporturilor, GSP.ro
1. Cum făcea Gigi Mulțescu echipa la Gaz Metan
„Nea Gigi așeza echipa în vestiar, dar nu zicea numele nimănui, punea doar sistemul. Am început să numărăm: erau 12 jucători pe tablă.
Vine Trtovac la mine și zice: «Eric, brate, spune-i că sunt 12 jucători». Am început să râd: «Eu nu, spune tu». Și zice Trtovac: «Mister, avem 12 jucători». «A, da, tu ieși!». Și l-a scos din echipă. Am presimțit că asta voia, să scoată pe cineva”, a rememorat Eric, la GSP Live.
2. De ce nu a mai ajuns Eric la Dinamo în 2013
„E tot legat de Mulțescu. Mă sună Anghelache la un moment dat și îmi spune: «Eric, hai până la București, ai cazare două zile la Rin. Hai să negociem». Mă duc la Nea Gigi Mulțescu să-i cer o zi liberă. Fiind dinamovist, credeam că înțelege. Zice: «Da, da, du-te, că vin și eu la vară, e bine». Perfect!
Vin la București, mă întâlnesc cu cei de la Dinamo, Anghelache îmi zice să dau în judecată Gaz Metan, că n-am primit banii. Eu n-am putut să fac așa ceva, Mediaș e casa mea. Mi-a propus 2.000 de euro pe lună. Am refuzat, pentru că știam că erau jucători la Dinamo cu 10-12.000 pe lună.
În fine, terminăm sezonul și plec la Pandurii. Mulțescu vine la Dinamo și în primul interviu e întrebat: «Sunt jucători cu care ați lucrat la Mediaș și pe care vi-i doriți la Dinamo?». Zice: «Da». «Eric e unul dintre jucători?». «Nu, e gras, e lent». Ha, ha! «Nea Gigi, stai că te prind!». Și i-am dat niște goluri mai târziu”, și-a amintit brazilianul.
3. Anecdotă cu Pustai
„În 2016, când trebuia să prindem play-off-ul cu Gaz Metan, cu domnul profesor Pustai... tot mă făcea gras. Am făcut 1-1 cu FCSB, n-am prins play-off-ul. După meciul cu FCSB, domn’ profesor m-a trimis la echipa a doua. Am jucat un meci pentru Mediaș din Divizia C. E cea mai jignitoare chestie pe care am simțit-o vreodată.
Pierde apoi Mediașul cu Voluntari, 0-1, și domn’ profesor mă sună: «Eric, hai să vorbim». Vin eu cu un tupeu extraordinar: «Ce vrei, mă?». «Cu cine crezi că vorbești?». «Ce vreți?». «Uite, m-am gândit mai bine, poate am greșit și eu, poate ai greșit și tu. Te vreau înapoi la antrenamente. Hai, termină cu orgoliul ăsta infantil». «Nu vin, nu mă interesează». Mă rog, m-a convins până la urmă, dar m-a pus să mă duc la cântar, să mă cântăresc.
Eu i-am zis că nu e bun cântarul. Nu m-a crezut și s-a pus el pe cântar. S-a pus cu spatele la mine și, când nu era atent, puneam și eu piciorul pe cântar, și îi arăta 140-150 de kilograme. «Eu v-am zis că nu e bun cântarul». «Băă, nu se poate, de mâine cumpărăm alt cântar». Copilăresc gestul meu, dar aceste chestii îți rămân”, a relatat fostul mijlocaș ofensiv.
4. „Săream garduri și mergeam ca soldatul ca să luăm prăjituri în cameră și să nu ne vadă Pustai”
„În cantonament cu Gaz Metan, cu Pustai antrenor, aveam voie să mâncăm prăjitură o dată la 3 zile. Dar eu n-aveam voie nici atunci. Cum fructele nu-ți ajungeau și îți era foame, am mers cu Pîrvulescu...
Am făcut ceva de film de acțiune, zici că eram în «Misiune: Imposibilă», săream gardurile, mergeam ca soldatul, să nu ne vadă domn’ profesor. Luam o farfurie plină cu prăjituri și mergeam în cameră”, a mai povestit Eric.
5. I-a căzut trofeul Gazetei pe picior
„Primul trofeu de la voi, pentru cel mai bun fotbalist străin al anului, mi-a căzut pe picior. Am băgat mâna pe sub el și a căzut direct pe unghie. Ce durere! Zici că e mult mai ușor când îl vezi, nu-ți dai seama cât de greu e.
Dacă vine cineva să îmi fure din casă, îi dau cu trofeul în cap! E foarte greu. Cine vrea să-l fure trebuie să aibă mușchi, nu poți să alergi cu el în mână”, a spus, la GSP Live, carismaticul brazilian.
Eric, golgheterul all-time al străinilor
Eric deține o performanță formidabilă în Liga 1. E străinul cu cele mai multe goluri marcate pe prima scenă din România. Are nu mai puțin de 66, cu două peste cele reușite de un alt brazilian, Wesley.
2 trofeede Cel mai bun fotbalist străin al anului a câștigat Eric în Ancheta Gazetei Sporturilor: 2010 și 2013
Unde a jucat Eric cele 222 de meciuri în Liga 1
- Gaz Metan » 142 de meciuri
- Viitorul » 32
- Pandurii » 31
- FC Voluntari » 17
VIDEO. Ediția integrală de GSP Live cu Eric
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul