Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu - Publicat sambata, 14 noiembrie 2020 12:27 / Actualizat sambata, 14 noiembrie 2020 12:50
Academica Clinceni constituie revelația momentului în Liga 1, după ce a supraviețuit surprinzător în sezonul trecut, primul în elită. Salariul maxim e de 6.000 €, prime nu există, dar trupa lui Poenaru e pe loc de play-off.
Un club fără bani mulți, fără tradiție, fără suporteri și cu antrenor lipsit de licența Pro reușește să funcționeze chiar bine! Atât de bine încât le depășește pe echipele mai cunoscute și mai bogate. Clinceniul împarte locurile 4-5 cu Sepsi. Primele trei sunt FCSB, Craiova și CFR, favoritele clasice pentru câștigarea campionatului. Sepsi beneficiază de o finanțare puternică din Ungaria.
Intrușii sunt ilfovenii pe care îi conduce Ilie Poenaru. S-au salvat de la retrogradare în sezonul trecut, în care au avut cel mai mic buget din toată competiția, cu mulți fotbaliști păstrați din liga a doua, după promovare, și cu tineri împrumutați de la FCSB.
Acum au adus și câteva nume foarte cunoscute: Rusescu, Cristi Tănase și Gardoș. Cheltuielile nu au crescut cu mult față de stagiunea precedentă, salariul maxim din echipă e de 6.000 de euro lunar. Paul Anton a semnat cu Dinamo pe un salariu de 5 ori mai mare decât recordul existent la Clinceni! Mijlocașul defensiv are un venit de 30.000 de euro lunar. Încă nu a fost plătit, dar sunt bani garantați, dacă nu cumva clubul va dispărea ca urmare a falimentului.
Rusescu și colegii lui nici prime de victorii nu au. Fiecare jucător are în contract un bonus de obiectiv, în funcție de clasarea echipei la sfârșitul sezonului. Ce ar putea obține Clinceniul, până la urmă? Poenaru vede două scenarii posibile: „În varianta optimistă, vom lupta până la capăt ca să fim în play-off. Realist vorbind, scopul nostru e să ne salvăm fără emoții, să nu mai tragem pentru salvare ca în campionatul trecut"
3 victoriila rând are FC Clinceni: 1-0 la Craiova, 2-0 cu Sepsi și 2-0 la Giurgiu cu Astra. Cel mai recent eșec a fost cu FCSB, 0-2 pe arena ilfovenilor
FRF l-a certat pentru pasa filtrantă
Poenaru are 44 de ani și a promovat cu echipa din liga a doua, după ce promovase din „B" și cu FC Voluntari. A ratat licența Pro ca urmare a unui examen în care evaluatorii din Școala de Antrenori n-au fost de acord cu el într-o dezbatere despre pasa filtrantă. Din cauza aceasta l-au „picat" și el continuă să figureze oficial ca secund al lui Marin Dună, fiindcă are doar licența A, de asistent.
„Steliștii mai fac chef"
Clinceniul i-a angajat pe trei dintre fotbaliștii FCSB-ului din perioada grozavă a roș-albaștrilor, 2012-2014, în care câștigau două titluri la rând și jucau în grupele Champions League: Florin Gardoș, Cristian Tănase, Raul Rusescu. Gardoș a suferit din cauza unor accidentări grave la genunchi, motiv pentru care a jucat foarte puțin în ultimii ani. Rusescu, revenit în România după un sezon în liga a doua turcă, a spus recent că speră să fie convocat din nou în națională.
Poenaru îl crede: „Să știți că nu e deloc greu să-i motivez, chiar dacă ei au aici salarii cu mult mai mici decât au fost acelea pe care le-au câștigat de-a lungul carierelor. Motivația lor e să revină în națională, să mai prindă și alte transferuri în campionate mai bogate". Rusescu a marcat un gol în victoria cu Sepsi, 2-0.