FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV Adrian Marinescu, directorul medical de la „Matei Balș”, contrazice teoria lansată de Gigi Becali: „Infectații asimptomatici nu-și riscă viața pe teren” + avertisment pentru echipele din Liga 1

La FCSB, doar un procent mic dintre angajați sunt vaccinați
La FCSB, doar un procent mic dintre angajați sunt vaccinați

Articol de - Publicat vineri, 15 octombrie 2021 09:27 / Actualizat vineri, 15 octombrie 2021 11:01

Doctorul Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, comentează utilitatea schimbării protocolului medical al Ligii 1, solicitată de FCSB, care dorește ca și jucătorii vaccinați să fie nevoiți să se testeze.

FCSB e lovită din plin de cazuri de coronavirus, iar săptămâna trecută a solicitat LPF să ceară FRF schimbarea protocolului medical pe care se desfășoară meciurile din campionat. Vicecampioana vrea ca și fotbaliștii, și cei din staff-ul tehnic și administrativ care sunt vaccinați să fie obligatoriu testați, așa cum se întâmplă cu cei care nu s-au imunizat.

Gigi Becali a prezentat și argumentele pentru care a cerut așa ceva. „Un vaccinat care e pozitiv poate intra pe teren fiindcă legea nu-l obligă să se testeze și nimeni nu știe că el are virusul. Poate muri pe teren de la efort dacă are virusul în el. În acest caz cine plătește? Nimeni, că așa spune legea, de-asta am propus schimbarea, eu o fac pentru oameni, să-i protejez pe toți”, a declarat Becali.

E bună și utilă solicitarea făcută de FCSB? Are dreptate Becali atunci când susține că o persoană care joacă fotbal fiind pozitivă cu Covid-19 riscă enorm? Sunt întrebări care au apărut în spațiul public după ce Gazeta Sporturilor a dezvăluit demersul făcut oficial de FCSB către LPF. Pentru a răspunde la aceste dileme, GSP a apelat la un specialist: medicul Adrian Marinescu, infecționist și director medical al Institutului „Matei Balș” din București.

Medicul Adrian Marinescu: „Și un nevaccinat care e pozitiv, dar e asimptomatic, poate juca fără a avea probleme”

- Domnule doctor Marinescu, bună ziua, vă rețin și eu două minute cu o problemă legată de discuția testelor pentru vaccinați în fotbal, aveți timp la dispoziție și pentru așa ceva? 
- Bună ziua, dacă sunt doar două minute, da, am timp!

- Există o propunere în fotbalul românesc, făcută de FCSB, să fie testați și jucătorii vaccinați. 
- În primul rând, ca să clarificăm ce spune legea națională. Un vaccinat nu e obligat să se testeze, dar e adevărat că orice organizator poate lua măsuri suplimentare de prevenție dacă dorește. Dar, repet, legea nu te obligă să testezi vaccinații.

- Argumentul prezentat de cei de la FCSB e faptul că un fotbalist vaccinat, care e pozitiv și care nu e testat, intră pe teren și își poate risca sănătatea din cauza efortului. 
- E foarte puțin probabil să pățească ceva. Nu riscă nimic și o să vă și explic de ce. Dacă e introdus pe teren înseamnă că e total asimptomatic, deci practic are o cantitate de virus care nu-i produce mare lucru. De fapt, chiar și un nevaccinat care e asimptomatic n-ar risca nimic jucând fotbal sau, mă rog, făcând o altă activitate care presupune un efort considerabil. A, că un vaccinat asimptomatic, care e pozitiv, poate să transmită virusul, asta da, e o discuție care merită făcută.

Adrian Marinescu: „Testele rapide nu detectează asimptomaticii”

- Păi, și acest lucru cum se poate rezolva? 
- Să presupunem că un fotbalist, dacă tot ne referim la subiect, e vaccinat, dar el e pozitiv, însă nu are simptomatologie. Legea nu-l obligă să se testeze, deci el stă alături de colegii lui în vestiar, la antrenament, la masă. Aici, da, există un risc mare de a infecta altă persoană. Poate veni acea altă persoană să-l acuze că din cauza lui s-a infectat? Poate, dar din punct de vedere legal, cel care a transmis virusul nu e în culpă, pentru că el nu e obligat să se testeze.

- Deci ideea FCSB ar fi bună, măcar din perspectiva aceasta? 
- Și aici e de discutat fiindcă dacă tu apelezi la testare rapidă, atunci o persoană care e asimptomatică cel mai probabil nu va ieși pozitivă.

- Cel mai probabil? 
- Da, s-a dovedit pe studii că aceste cazuri scapă testării rapide, nu e o noutate. Fiindcă nu are o cantitate suficient de mare de virus care să fie detectabil la testul rapid. Soluția e testul PCR, care însă durează mai mult și tu poți lua între timp virusul, deși pe testul PCR ești negativ.

Adrian Marinescu: „Triajul epidemiologic e varianta cea mai bună”

- Protocolul ar fi testare PCR o dată la 14 zile sau rapid la fiecare 7 zile. Cum vi se pare? 
- Irelevant total. Păi, dacă ai test PCR făcut acum 10 zile, asta înseamnă că azi sigur n-ai virus? Nu mi se pare o soluție.

- Atunci, ce soluție ați avea dumneavoastră? 
- Eu cred că triajul epidemiologic e cel mai indicat. Imediat cum o persoană, fotbalist în cazul de față, are febră sau are dureri de cap, frisoane, nu se simte bine, să fie izolat de restul colegilor. Indiferent că e vaccinat sau nevaccinat. Fiindcă aici și legea e foarte clară, dacă prezinți simptome, atunci ești obligat să te testezi și izolezi chiar dacă ești vaccinat.

10%dintre jucătorii și membrii staff-ul tehnic de la FCSB sunt vaccinați

96%dintre jucătorii și membrii staff-ul tehnic de la CSU Craiova s-au vaccinat

Mai multe cluburi nu susțin propunerea FCSB

LPF a primit răspunsuri de la aproape toate echipele din Liga 1, pe care le întrebase dacă susțin sau nu modificarea protocolului în forma prezentată de FCSB. Mai multe cluburi s-au declarat împotrivă, principalul motiv invocat fiind cel financiar. 

Chiar și cele care n-au un număr mare de fotbaliști și antrenori vaccinați văd în actualul format o sursă de a face economii, din moment ce nu trebuie să suporte testare și pentru vaccinați. LPF va face în zilele viitoare o adresă către FRF în care va prezenta și solicitarea FCSB, dar și poziția formațiilor din Liga 1, iar forul condus de Răzvan Burleanu va decide ulterior dacă va supune modificarea în Comitetul Executiv.

Citește mai multe știri despre FCSB:

LPF, primă reacție după apariția focarului de COVID de la FCSB: „Așteptăm o anchetă serioasă”

FCSB, dezarmată complet de Covid-19 » „Principalul” de avarie e pozitiv și el

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (43)
prapadlafcsb
prapadlafcsb  •  15 Octombrie 2021, 16:32
Postat de sibelius pe 15 Octombrie 2021, 15:33

Si ti-a facut el radiografia si tot el te-a pus in gips?

Surpriza... nu era cazul de gips

sibelius
sibelius  •  15 Octombrie 2021, 15:33
Postat de prapadlafcsb pe 15 Octombrie 2021, 14:57

Și ce sa vezi am fost consultat și de un neurochirurg...neurolog... internist ... etc... mai lipsea Stomatologul... noroc ca ăștia nu prea au treaba la UPU

Si ti-a facut el radiografia si tot el te-a pus in gips?

prapadlafcsb
prapadlafcsb  •  15 Octombrie 2021, 14:57

Și ce sa vezi am fost consultat și de un neurochirurg...neurolog... internist ... etc... mai lipsea Stomatologul... noroc ca ăștia nu prea au treaba la UPU

Vezi toate comentariile (43)
Comentează