Articol de GSP - Publicat miercuri, 01 iunie 2022 20:25 / Actualizat miercuri, 01 iunie 2022 20:25
Adrian Mititelu jr. a vorbit în cadrul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu” despre primul sezon al celor de la FCU Craiova în Liga 1, problemele întâmpinate, cum arată viitorul, rivalitatea cu CSU Craiova și problemele create de Mihai Rotaru, dar și despre greșelile arbitrilor și situația tatălui său, încă aflat în detenție.
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
- Adiță, care e situația tatălui tău?
- Omniprezent în tot ce a însemnat activitatea echipei. Orice decizie majoră el a luat-o. Că ne-am sfătuit, că aveam păreri diferite, am ajuns la un consens și el a avut ultimul cuvânt de spus.
- În continuare este închis.
- La Craiova. Sunt condiții umane, nu a avut probleme de adaptare. Este un om puternic și a trecut ce-a fost mai greu. Mai are puțin și sper să fie eliberat. Vorbim zilnic, două, trei ore pe zi. Orice deținut are dreptul la telefon.
- L-ai vizitat? Nu a fost greu să conducă așa clubul?
- Am fost de 10-15 ori. De cele mai multe ori noi gândim la fel, dar deciziile majore el le ia, pentru că este patronul acestei echipe. Nu i-am spus niciodată că n-are dreptate în unele privințe, ar fi fost o greșeală din partea mea dacă aș fi făcut asta. Mereu am luat deciziile cele mai bune.
Adrian Mititelu jr: „Sora și mama mea sunt sătule de fotbal”
- Tu ce fel de băiat ești? Ai 25 de ani, nu?
- Da și n-am fost un tip rebel, chiar dacă am atâtea tatuaje. Am fost un copil bun și n-am făcut probleme familiei niciodată. Sunt un tip echilibrat, n-am excese, n-am căzut în nicio extremă. Nu consum alcool, nu m-a prins această iufă a drogurilor care se întâmplă în România.
- Într-o perioadă familia Mititelu a fost o familie săracă...
- Noi mereu am fost în posesia unor terenuri scumpe, dar nu le puteam valorifica. Din cauză că PUZ-ul a fost contestat în instanță ani de zile de către un ONG al soției domnului Rotaru. Nașul domnului Rotaru și soția lui erau singurii membri în acea asociație care ne-a contestat PUZ-ul timp de șase ani.
- Ați câștigat procesul?
- La Curtea de Apel București, apoi am putut să vindem terenurile. Cam 100 de hectare de pământ am avut și mai avem cam 40 intravilan. Exact lângă mall-ul care se face acum în Craiova. Avem cel mai bun teren din Oltenia.
- Ați avut probleme cu banii când tu erai un copil.
- Aveam 14 ani. Nu eram săraci că am pierdut într-o afacere, ci doar că am rămas fără echipa de fotbal! Într-o zi am rămas fără echipă și 32 de jucători. Apoi, în 2013, a apărut o altă echipă în oraș, plus procesul cu PUZ-ul. Acest lucru a accentuat faza precară a banilor.
- A fost un moment delicat, bănuiesc.
- A fost foarte greu pentru că m-a prins în perioada adolescenței. Eu eram obișnuit cu bani și-a trebuit brusc să pun stop la foarte multe lucruri. Însă m-a maturizat acea perioadă, m-a învățat să fiu mult mai cumpătat și să am răbdare.
- Tu voiai mașini multe.
- Vreau să vă spun că tatăl meu are grijă de toată familia, de tot neamul. Am o soră mai mare și o nepoțică și mai vine încă o fetiță. Din cauza problemelor pe care ni le-a dat nouă fotbalul în viață, sora și mama mea sunt sătule de fotbal, de suporteri. Și eu mai cad...
Adrian Mititelu jr: „Pe Facebook am o mie de antrenori”
- Ai și anunțat la un moment dat că tai finanțarea.
- Lumea nu apreciază și n-a apreciat că am încercat să ajungem acolo de unde am plecat. Am luat-o de la amatorism până la profesionism. Sunt momente când te superi pe viață, pe tot, și-ți vine să arunci fotbalul la gunoi. Tatăl meu a dat totul pentru acest club de fotbal și a pus pasiunea înainte de tot în viață. Și de bani, și de familie! Pentru fotbal și-a sacrificat absolut tot.
- Și-ați schimbat și-o mulțime de antrenori.
- I-am dat afară tot din cauza presiunii suporterilor. Multe lucruri le faci din cauza presiunii suporterilor și a oamenilor. Și sunt foarte răi, dar nu mi-e frică de ei. Doar de Dumnezeu mi-e frică. Dar ca să împaci majoritatea suporterilor trebuie să iei niște decizii.
- Bune?
- Facebook, Instagram dăunează foarte mult! Acest lucru a grăbit lumea cu totul. Acum fiecare om își spune nemulțumirea pe Facebook. Că trebuia să joace Bălan, ba că trebuia să joace Compagno. Eu pe Facebook am o mie de antrenori și nu ai cum să îi împaci pe toți.
E foarte mare presiune. Jucătorii citesc și se creează o stare de nervi, intră pe teren cu gândul că dacă nu joacă bine îl înjură ăla din tribună. Ăsta e un lucru nociv! Fotbalul trebuie privit ca un spectacol.
- Ați făcut un calcul câți bani ați investit în fotbal?
- Din 2005 până în 2011, când echipa s-a dezafiliat, s-au cheltuit 19 milioane de euro! Gândiți-vă că Dorel Stoica avea 400.000 de euro pe an salariu. Florin Costea peste 300 și ceva de mii de euro. După CFR și Steaua, aveam cele mai mari salarii din Liga 1. Și cu Vasluiul domnului Porumboiu.
- Deci 19 milioane de euro!
- Plus, din 2017, cu tot cu baza sportivă, s-au cheltuit în jur de 11-12 milioane de euro. Știu că este o sumă fantastică, dar lumea știe ce înseamnă o echipă de fotbal. Noi anul ăsta am avut 3 milioane de euro buget!
- Cât ați recuperat?
- Din 30 de milioane de euro n-am recuperat niciun ban! De unde să recuperăm? Când a fost momentul să vindem am ajuns în Liga 2. Am avut ofertă de la Evian pentru Silviu Lung, de la Vitesse pentru Valerică Găman, de la arabi, de un milion, pentru Florin Costea. Și într-o zi ne-am pomenit fără niciun jucător în casă.
Mititelu jr: „La Craiova suporterii au venit doar la rezultat”
- Bugetul de salarii cât e acum?
- 250.000 de euro. În plus, la fiecare victorie avem prime stipulate în contract. Am avut meciuri când am dat și prime duble sau triple.
- Le-ați și dat banii?
- Avem doar două săptămâni de întârzieri. Așteptăm să ne intre alți bani în societate, nu că n-am avea de unde să plătim. Doar că avem calculele noastre. Pentru bugetul pe care l-am avut trebuia să fim mai sus.
Dacă mă întrebați acum câteva luni, eram foarte dezamăgit, dar în 2022 am arătat ca o echipă bună, având speranțe ca la anul să fim o echipă mai puternică.
- Chiar, în permisii tatăl tău a mers la echipă?
- Tata a avut doar două permisii până acum. O singură zi de Crăciun, în care a stat numai cu familia, și a avut trei zile în luna martie, când a vorbit mai întâi cu jucătorii, a venit la antrenament. În iunie s-ar putea să mai aibă o permisie. Tata încă mai are inima de suporter în el!
- Ați anunțat că o să aveți mai mulți suporteri decât echipa domnului Rotaru.
- De când lumea și pământul la Craiova suporterii au venit doar la rezultat. Galeria a fost acolo, dar lumea vine doar când echipa merge. Dar de ce nu facem și-un exercițiu de imaginație?
- Adică?
- CSU ar fi dezafiliată și-ar reveni în Liga 1 după zece ani. Câți suporteri ar mai avea? După ce-am stat prin tribunale și procese, am lipsit zece ani din Liga 1, e normal să-ți pierzi din public. Noi am fost dispăruți ani de zile, mai lipsea doar să fim îngropați.
E normal ca cei de la CSU să aibă un public când au Cupa României și s-au bătut la campionat. Și-au câștigat un public și lumea a văzut la ei meciuri mai tari, meciuri cu miză. Însă, pe viitor, lucrurile vor fi în favoarea noastră!
Adrian Mititelu jr e categoric: „Fuziune cu CSU Craiova? Exclus!”
- Până la urmă care e adevărata Universitatea?
- Știți foarte bine de ce ei se numesc Universitatea Craiova. Pentru că au făcut un contract de asociere cu Clubul Sportiv Republica al lui Badea, cu firma lui Rotaru și cu Universitatea din Craiova.
Dacă mâine se ceartă Badea cu Rotaru și eu mă împac cu el, fac un contract de asociere și eu sunt Universitatea. Cam aceasta este logica! Vreau să vă mai întreb ceva. De ce m-a pus pe mine TAS să plătesc datorii de 450.000 de euro din 2009 și 2010 la australieni dacă nu sunt echipa continuatoare?! Ei de unde au izvorât? Sunt înființați în 2013.
- Sunteți numai în procese!
- Și-acum sunt la acest proces cu palmaresul. Dacă asta e birocrația și justiția din România, ce să facem?! Am câștigat palmaresul la Curtea de Apel Timișoara și Înalta Curte a decis rejudecarea.
- Dar nu se poate face o singură echipă din cele două?
- Sunt orgoliile prea mari, e un rău prea mare făcut din partea celor de la CSU. Nu doar pe plan fotbalistic, ci și din punctul de vedere al familiei mele. Totul a fost din cauza unui singur om. Nu pot să uit și să șterg cu buretele. Dumnezeu există, într-o zi se va face dreptate și va fi o singură echipă în Craiova.
Nu știu cum va fi, dar va fi o singură echipă, a noastră! Cum să ne unim cu ei? Cum vedeți această fuziune? Noi, după atâția bani băgați, orgolii și suferință, e greu să cedăm. Nu văd cum să fie posibilă această fuziune. Exclus această variantă!
- De ce ați mers pe mâna atâtor jucători străini?
- Aceasta a fost în vară filozofia noastră, pe care am făcut-o cu Adrian Mutu. Am zis să ne axăm pe jucători străini cu foarte mare experiență. Cu puțin noroc, ne puteam bate la play-off.
A fost greu să-i băgăm în atmosfera Craiovei, dar au văzut ce înseamnă suporterii. Au început să înțeleagă istoria echipei, care-i treaba cu cele două echipe din oraș și care sunt orgoliile. Încet, încet au început să se oltenizeze.
„FIFA a spus că echipa asta este continuatoarea”
- Vor pleca mulți? V-ați făcut planuri?
- Majoritatea dintre ei vor continua și în sezonul viitor. Cum este Andrea Compagno. Are 25 ani, 1,90 înălțime, cel mai bun atacant din România. Tata l-a adus printr-un agent italian.
Pe Bauza eu l-am remarcat într-un meci la Miercurea Ciuc, în Liga 2. Mai avem 150.000 de euro pe care trebuie să-i plătim până la 30 iunie ca să fie al nostru și îi vom plăti. Nu se pune problema! Dar de ce să plătesc în martie când eu am până în iunie termenul.
- Pe Chițu și pe Enache de ce i-ați adus?
- N-au jucat pentru că a apărut acea interdicție de transferuri de la FIFA. Din cauza datoriilor de 450.000 de euro la jucătorii australieni din 2009-2010. Am plătit jumătate din datorie, 220.000 de euro, și urmează să plătim la sfârșitul lunii sau în iunie a doua jumătate din datorie, de vreo 200.000 de euro.
FIFA a spus că echipa asta este continuatoarea echipei în care au jucat acei jucători. Pentru multe echipe jumătate de milion de euro ar însemna falimentul.
- Deci mai vin jucători.
- Odată cu achitarea datoriei ni se ridică interdicția transferurilor. Mergem înainte cu speranțe mari pentru sezonul care vine. Mai mult de patru jucători nu ne trebuie: doi fundași centrali, un atacant și o extremă. Cam așa am în plan. N-am pus ochii pe nimeni, n-am stat să mă gândesc.
Adrian Mititelu jr: „Au fost jucători români care ne-au trădat!”
- Revin la întrebarea legată de străini.
- Au fost jucători români care ne-au trădat! Valerică Găman și Bărboianu, în 2011 au plecat cu Victor Pițurcă din cantonament. Au semnat cu Dinamo și asta a fost. În plus, CFR a făcut performanță doar cu străini.
Așa am gândit-o și noi în vară și nu putem spune că am dat greș. Am avut multe meciuri cu ghinion, dar și cu noroc. Lucrurile au fost echilibrate, dar meritam mai mult decât locul 10.
- Ce te-a dezamăgit în actualul sezon?
- Nu știu dacă a fost rea intenție din partea arbitrilor, poate rea intenție la delegări. Nu poți să mi-l dai pe Coza la un meci cu Farul, după ce mi l-ai dat în tur tot la meciul cu Farul și-a greșit împotriva mea.
Nu poți să mi-l dai pe Bîrsan de două, trei ori la câte patru, cinci luni, după ce greșește grav cu CSU Craiova. O să fie greșeli și cu VAR-ul în România. Sută la sută!
A fost foarte mare dezamăgirea cu Mutu. Au fost 11 etape în care Adi n-a avut noroc și-am fost foarte dezamăgit că n-am reușit cu el. Îmi doream să reușim, să creștem amândoi echipa. Orice s-ar întâmpla noi vom rămâne prieteni.
Avem o relație bună cu Neluțu Varga, cu Mihai Stoica, cu Daniel Niculae. CFR a fost o echipă cu care am vrut să mai colaborăm pentru jucători. Mai aproape suntem de CFR decât de FCSB. Am văzut că și domnul Becali e mai aproape de CSU, prin declarațiile pe care le face.
În viață se iartă, dar nu se uită! Domnul Mircea Sandu are o vârstă și nu mai poți să porți ranchiună unor oameni. A luat acea decizie criminală în 2011. Au avut de suferit mii de oameni.
- Adrian Mititelu jr.
Mai multe știri din Liga 1:
U Cluj vrea 3 titulari de la Dinamo: „În iarnă ne-a refuzat, acum putem să-l luăm!”
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”