Articol de Justin Gafiuc - Publicat vineri, 23 august 2024 11:58 / Actualizat vineri, 23 august 2024 12:17
Adrian Mititelu plusează în dosarul renăscut al dezafilierii Universității Craiova și solicită Tribunalului ca FRF să fie reprezentată în instanță de un administrator curator, nu de actuala conducere, considerată ilegală.
Repus pe rol la începutul lunii august printr-o cerere de revizuire formulată de avocații lui Adrian Mititelu, noul proces legat de dezafilierea Craiovei a trecut deja peste primul termen la Tribunalul București. Etapa următoare – pe 13 septembrie.
E dosarul renăscut spectaculos, cu toate că lucrurile păreau definitiv tranșate după ce Mircea Sandu și Dumitru Dragomir fuseseră achitați în 2017 de Curtea de Apel București. Cei doi au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, folosirea influenţei ori autorităţii pentru a obţine pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau foloase necuvenite și sustragere de bunuri sub sechestru.
Adrian Mititelu continuă ofensiva: „Să fie desemnat și un avocat din oficiu pentru FRF”
Acum, Mititelu plusează cu o altă mutare îndreptată spre actuala administrație federală: „Vom cere instanței să numească un administrator curator, care să reprezinte FRF, fiindcă actuala conducere nu deține mandate legale. Și să le desemneze un avocat din oficiu, din același motiv”.
Explică strategia: „Altfel, ne vom trezi că invocă ei contrariul, adică vor spune că-i considerăm ilegali pe Burleanu și restul conducerii din prezent, dar, totuși, îi acceptăm ca parte în proces. Nu-i recunoaștem! Tocmai de aceea vom solicita ca FRF să fie reprezentată de un administrator curator, selectat eventual din rândul practicienilor în insolvență, care sunt oameni pregătiți pe spețe de acest gen. Burleanu uzurpă funcția, o ocupă fraudulos. Mandatul lui nu e legal. N-are cum să reprezinte federația”.
Decizia Înaltei Curți a repornit vârtejul
Demersul lui Mititelu se bazează pe celebrul Recurs în Interesul Legii (RIL) emis la sfârșitul lui 2023 la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). E documentul care arată că federațiile au OBLIGAȚIA de a înregistra la Tribunal orice modificare de act constitutiv și la nivelul membrilor afiliați. Prevederea se aplică și retroactiv.
Din 2002, FRF n-a mai operat niciun demers de înregistrare în Registrul Federațiilor de la TMB în ceea ce privește afilierile/dezafilierile și nici modificările structurilor de conducere! Numai Mircea Sandu și-a notat în 2013 mandatele de președinte din 2005 și 2010, dar prin Adunări Generale ținute cu votanți neactualizați la Tribunal, contrar prevederilor dispoziției RIL din noiembrie 2023. Prin urmare, inclusiv dezafilierea Craiovei din 2011/2012 ar fi fost făcută de o conducere și o AG ilegale.
Șocul apărut de la FRF: cer dezafilierea oficială a Craiovei după 12 ani!
De asemenea, în aprilie 2024, FRF a organizat în secret o Adunare Generală Extraordinară în doi timpi, pentru a se conforma discret deciziei ÎCCJ. A convocat întâi numai cluburile afiliate și înregistrate la Tribunal în 2002, majoritatea însă dispărute. S-au prezentat doar 13 entități din 80, urmând ca la următoarea AG, ținută în iunie, să fie primiți noii membri la zi ai FRF, adică 278 de nume.
Tribunalul a respins însă deocamdată cererea FRF, care cuprinde și o bizarerie: federația solicită abia acum dezafilierea Universității Craiova, clubul exclus teoretic de federație în urmă cu 12 ani! Numele grupării oltene e chiar primul pe lista solicitărilor de dezafiliere înaintate către Tribunal! Mititelu se leagă inclusiv de acest detaliu ieșit acum la iveală.
Cronologia dezafilierii Craiovei
- iulie 2011 – Comitetul Executiv FRF decide dezafilierea provizorie a Universității Craiova, cu 10 voturi pentru și două abțineri (Marius Stan, Marian Pălărie – reprezentant fotbal feminin)
- mai 2012 – Adunarea Generală FRF validează hotărârea CEx și confirmă dezafilierea oficială a clubului din Bănie (168 voturi pentru, 18 abțineri, 5 împotrivă)
- iunie 2013 – DNA îi trimite în judecată pe Sandu și Dragomir pentru abuz în serviciu, folosirea influenţei ori autorităţii pentru a obţine pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau foloase necuvenite și sustragere de bunuri sub sechestru (39 jucători au plecat liberi de contract, deși Fiscul pusese poprire pe contractele lor pentru recuperarea unei datorii de 16 milioane lei).
- iunie 2016 – Mircea Sandu și Dumitru Dragomir sunt condamnați în primă instanță de Tribunalul București: 3 ani cu suspendare, 3 luni de muncă în folosul comunității, 80.000 lei amendă. În plus, FRF și LPF amendate penal cu 370.000 lei. Adrian Mititelu ar trebui să primească compensații în valoare de circa 220 milioane euro, suportate în solidar de Sandu, Dragomir, FRF și LPF.
- iunie 2017 – Sandu și Dragomir sunt achitați la Curtea de Apel, decizie definitivă. Sentința vine ca urmare a unei hotărâri proaspete a Curții Constituționale (405/2017), prin care se dezincrimina abuzul în serviciu prin încălcarea de legislație secundară (statut FRF), inferioară celei primare (lege, ordonanță).
- august 2024 - Adrian Mititelu solicită revizuirea sentinței la Tribunalul București în baza unui Recurs în Interesul Legii (RIL) admis de Înalta Curte, potrivit căruia toate federațiile și asociațiile sunt OBLIGATE să-și înregistreze afilierile/dezafilierile și schimbările de conduceri în Registrul special de la Tribunal, demers ignorat de FRF din 2002 până în prezent