FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Caz incredibil! » Bourceanu și încă 100 de fotbaliști au fost îndreptați de Federație către o Școală de Antrenori din București. După ce au absolvit-o, FRF n-a mai recunoscut-o!

Alex Bourceanu e exasperat de situația în care sunt puși foștii fotbaliști care vor să devină antrenori
Alex Bourceanu e exasperat de situația în care sunt puși foștii fotbaliști care vor să devină antrenori

Articol de , - Publicat miercuri, 25 ianuarie 2023 08:27 / Actualizat miercuri, 25 ianuarie 2023 08:44

Alex Bourceanu și încă o sută de fotbaliști au rămas captivi, ei nu pot deveni antrenori fiindcă Federația i-a îndreptat către o școală pe care tot FRF n-a mai recunoscut-o după ce ei au absolvit-o. 

Pintilii nu este acceptat ca antrenor în România fiindcă el are un carnet pe care l-a obținut în Moldova, dar poți și să ai carnet luat în București, și tot să nu-ți fie recunoscut! Nu e vreun caz izolat, foarte mulți foști și actuali fotbaliști se află într-o situație în care ei se simt blocați. 

Mihai Stoichiță, reacție uluitoare despre „cazul Rădoi”: „La câte nereguli au fost, dezgropați morții acum?”
frf
Mihai Stoichiță, reacție uluitoare despre „cazul Rădoi”: „La câte nereguli au fost, dezgropați morții acum?”

Alex Bourceanu e liderul acestui grup și povestește cum au decurs evenimentele. Pe el, Federația l-a îndrumat către Școala de Antrenori „Ioan Kunst Ghermănescu”. A plătit taxa, a participat la cursuri timp de doi ani și a absolvit. 

Calificat acolo ca antrenor de fotbal, Bourceanu a încercat să se înscrie la cursuri pentru licența B în Școala de Antrenori a Federației. Conducerea FRF i-a transmis că nu e primit: „Aveam un procotol semnat cu «Ioan Kunst Ghermănescu», dar nu mai e valabil. Trebuie să te califici din nou, în Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor!”. 

Dacă merg și ei în Moldova, așa cum au mai procedat alți foști jucători, Bourceanu și ceilalți nu-și rezolvă problema, că tot nu ar avea carnete recunoscute aici, deci n-ar fi recunoscuți ca antrenori nici dacă ar obține licențe Pro la Chișinău. Ce vor face? 

Alex și colegii lui au angajat un avocat. Deocamdată nu au în plan vreun proces, doar speră ca avocatul să elucideze cazul, să studieze legile, statutele instituțiilor și să îi facă să înțeleagă de ce ei nu sunt antrenori chiar dacă au absolvit o școală de antrenori. 

- Alex, de ce nu vă înscrieți la CNFPA, dacă Federația așa vrea?
- Eu am făcut deja o școală, tot doi ani! La „Kunst” am studiat exact ceea ce se face și la CNFPA. S-o iau de la capăt, să fac același lucru încă doi ani? Eu am calificare ca antrenor, doar că nu îmi dau carnetul. Anatomie, fiziologie, management sunt aceleași materii prin care am trecut deja. Mai mult, e foarte posibil ca unii profesori să predea la ambele școli! 

- Da, dar nu mai e recunoscută școala aceasta.
- Federația a avut un acord cu „Kunst Ghermănescu”, semnat în 2011. La un moment dat n-a mai fost valabil protocolul. Trebuie să ne spună cineva de ce, ce s-a schimbat de nu mai e valabilă școala pe care am făcut-o noi. Au spus că au apărut niște norme noi ale UEFA. Ar trebui ca normele acelea să apară și în „Regulamentul privind Statutul Antrenorului”.

Alex Bourceanu: „De ce nu desființează școala dacă nu e bună?”

- Când ai hotărât să devii antrenor, tu ai întrebat pe cineva cum ar trebui să procedezi?
- Da, am întrebat în Federație.

- Și ce ți s-a spus?
- Să mă înscriu la școala „Ioan Kunst Ghermănescu” pentru calificare.

- Serios?!
- Dar nu mi s-a spus numai mie, aceeași persoană i-a îndrumat pe mulți să meargă la „Kunst Ghermănescu”!

- Există acum cursuri la CNFPA, sunt înscriși mulți foști fotbaliști. De ce nu te-ai înscris și tu?
- Am fost tentat. Le-am propus ca noi, foștii fotbaliști care ne înscriem la CNFPA, să putem participa în același timp și la cursuri pentru licența B, ca să nu pierdem timpul. Oamenii din Federație mi-au spus da, pe urmă am sunat din nou și au zis nu, nu se mai putea. Și atunci am renunțat să mă mai înscriu. Bine, eu mai am și porniri revoluționare. Eu puteam să rezolv, să mă înscriu în clasa aceasta specială. Dar ce fac ceilalți, șaptezeci, optzeci de inși care nu au jucat fotbal? Ei nu au șansa aceasta. Au pierdut bani, au pierdut doi ani de zile. Să ne echivaleze CNFPA calificarea!

- Sau să se răzgândească FRF și să vă accepte diplomele pe care le aveți.
- Are Federația dreptul să nu ne recunoască școala de antrenori pe care am absolvit-o? Legea îi permite asta? Se numește Școala de Antrenori „Ioan Kunst Ghermănescu”, deci rolul ei este să formeze antrenori. Dacă noi nu suntem antrenori, de ce nu desființează școala? Ar însemna că nu-și mai are rolul, nu?

Alex Bourceanu: „O să mă mut în altă țară, e o soluție”

- Ai mai vorbit cu persoana din Federație care te-a îndrumat către o instituție pe care FRF n-o mai recunoaște?
- Am vorbit, mi-a spus: „Da, Alex, așa știam eu”. Ce să fac, dacă n-am nimic scris? D-aia le spun tuturor acum: „Dacă mergeți să faceți vreo școală de antrenori, să aveți în scris de la Federație că recunoaște școala aceea!”. Eu i-am spus și lui Burleanu „Domnule, aveți pe cineva aici care m-a trimis la «Kunst Ghermănescu!»”. M-a întrebat cine e.

- Și? I-ai zis?
- Nu, nu i-am spus despre cine e vorba, că omul și-ar pierde jobul.

- Bine, dar pe tine te-a încurcat serios...
- Nu pot să dau oameni afară, n-am sufletul ăsta. Îmi pare rău!

- Cum te gândești să procedezi?
- Încerc să urc pe un cal, doar că încă n-am găsit calul. O soluție trebuie să găsesc, să merg undeva să mă înscriu pentru licența B. Poate că o să plec de tot din România, e o soluție pe care o iau în calcul. Nu spun asta ca să ameninț în vreun fel, că nici n-ar conta că plec eu din țară. Au plecat milioane de oameni, mai contează încă unul? Deocamdată, pentru licențe am luat în calcul Irlanda, dar acolo vor fi cursuri pentru „B” în 2024. Acum tatonez Ciprul.

- În România nu speri să fii primit în curând...
- Nu am cum să mă înscriu, că acum încep înscrierile și mie nu-mi dau carnetul de antrenor. Ministerul Educației recunoaște școala pe care am făcut-o eu, dar n-o recunoaște Federația. De ce? Care e baza? În cluburi sportive școlare și în licee cu profil sportiv nu poți să lucrezi fără carnet de antrenor. Noi nu avem dreptul, deși școala pe care am terminat-o ne-a asigurat calificare Europass, recunoscută în toată Europa, numai în România, nu!

Alex Bourceanu: „Nu refuzăm educația, n-avem acces la ea!”

- Cu Burchel ai vorbit?
- Am discutat, Burchel e foarte deschis să ne ajute.

- El ce opinie a avut?
- „Legile statului", acesta a fost răspunsul când am întrebat de ce nu ne sunt recunoscute carnetele de antrenori. Și mi-a mai spus așa: „În România se poate rezolva orice. Discută și încearcă să-l convingi pe Burleanu”.

- Și ai apelat la Burleanu?
- Da, mi-a zis: „Alex, din punct de vedere legal nu există nicio soluție”. Eu nu văd de ce n-ar exista soluția să ne fie echivalate cursurile, din moment ce noi am încheiat deja cursuri pe care acum ni se cere să le facem din nou. În România sunt milioane de școli de fotbal. Ca să antrenezi juniori îți trebuie licența B. Și atunci, de ce nu dau mai multe licențe B? Ca să scoți fotbaliști mai buni ai nevoie de antrenori mai buni. Educă antrenori! L-am auzit pe Radu Naum într-o emisiune, era foarte nervos că noi nu vrem educație. Ba vrem să fim educați, dar n-avem șanse!

- De ce spui că nu sunt șanse?
- Sunt douăzeci și cinci de locuri într-o promoție pentru licența B, dintre care douăzeci sunt luate din start de foști fotbaliști care se visează toți direct în prima ligă. Și alții, care vor să antreneze under 12, under 13, nu au loc să intre la școală! Sunt și unele cursuri care nu ajută la nimic. Sunt eu mai capabil să fac coaching cu voi dacă învăț că Bodola a marcat 30 de goluri în 1930? N-are nicio relevanță pentru munca mea.

- Câți colegi ai alături de tine acum?
- Avem un grup de șaizeci. Vrem să ni se explice pe baza căror legi a încetat protocolul dintre FRF și școala „Ioan Kunst Ghermănescu”. Statutul Federației îl am, CNFPA încă nu ne-a dat statutul. De la „Ghermănescu” ne-au dat doar o parte din statut.

- Mai sunt și alți fotbaliști cunoscuți?
- Da, ca să devină relevant cazul pentru presă vă trebuie niște nume sonore. Cei care nu au jucat fotbal nu contează.

- Contează și ei, doar că eram curioși dacă mai sunt nume cunoscute.
- Vă înțeleg perfect. Avem așa: Marius Alexe, Cezar Lungu, Paul Pârvulescu, Geraldo, Ioan Filip, care joacă acum la U Cluj. Și mai sunt mulți alții care au jucat la un nivel mai mic, în liga a doua, în liga a treia. E și brazilianul de la Steaua, fundașul central...

- Wallace.
- Așa, Wallace. Cred că în total sunt peste o sută de absolvenți în situația aceasta. Noi avem șaizeci în grup acum, probabil că, în timp, vom rămâne vreo treizeci. Mie nu îmi e frică în demersurile acestea, chiar dacă s-ar putea supăra careva din Federație. 

Sper ca avocatul să ne ajute să elucidăm acest caz! Pentru mine e vorba despre un principiu. Vreau să mi se explice de ce nu e valabilă școala către care tocmai Federația m-a îndrumat! Altă anomalie: imaginează-ți că eu, dacă aș merge și aș lua licența Pro în Moldova, aș avea dreptul să antrenez în Premier League, dar în România, nu!

Avem calificări Europass ca antrenori de fotbal, dar Federația nu le recunoaște. E adevărat că legile statului bat regulamentele fotbalistice, dar cred că legile Uniunii Europene măcar trag de urechi legile naționale

Cursuri pentru calificarea ca antrenor poți face acum doar la UNEFS. La CNFPA mai e doar o clasă-anomalie, creată numai pentru foști fotbaliști care îndeplinesc niște criterii. Ceilalți care vor să devină antrenori ce fac? Rămân pe dinafară!

-Alexandru Bourceanu, fost fotbalist

Alex Bourceanu: „Aștept zece ani ca să antrenez?!”

Bourceanu explică de ce i se pare că durează enorm școala pentru antrenorat: „Dacă eu aș fi primit acum la cursuri pentru licența B, ele ar dura un an, după care ar trebui să stau un an. «A», încă un an, dacă începe! Câteodată nu mai începe. Iei A, mai stai un an. Și apoi Pro, dacă există cursuri. Gândiți-vă că Pancu așteaptă de ani de zile, că Pro nu s-a mai făcut de trei ani. Cu totul, minimum șase ani! 

Eu m-am retras din fotbal de patru ani, deci se fac zece ani de la încheierea carierei până iau Pro! Când mai ajung să antrenez? Vrei să mă înveți fotbal? Cheamă-mă intensiv zi de zi timp de un an și învață-mă! Pentru foștii fotbaliști mai există un curs comun A plus B, dar nu s-a mai făcut comasarea aceasta din 2016!”. 

Citește și:

„Dacă pun mâna pe tricoul naționalei, nu-mi mai scapă! Voi fi la Euro 2024” » Valentin Țicu are încredere că poate face față la prima reprezentativă

Ion Crăciunescu l-a făcut praf pe Istvan Kovacs: „Inadmisibil! Uite aici, nu se poate așa ceva!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
Diverse
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Stranieri
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (44)
Dino
Dino  •  27 Ianuarie 2023, 10:14
Postat de cirus11 pe 26 Ianuarie 2023, 23:47

Ideea este ca scoala de antrenori dureaza mai mult decat medicina sau arhitectura in Romania si asta doar daca se organizeaza cursurile. Si da, mi-as lasa copilul la un om care are scoala facuta in Italia (Coverciano) dar nu a facut vreo privata in Romania.

Aha, deci schimbam putin tonul, de la "ce ne trebuie scoala" la "hai ca parca merge dar mai putin" Deci adevarata problema este defapt durata ei nu faptul ca trebuie facuta. Parca e o alta discutie, nu?

Cesu76
Cesu76  •  27 Ianuarie 2023, 03:12

As fi curios sa aflu către serioasă este școala de antrenori CNFPA. Chiar se învață acolo sau doar se bifează ca a fost făcută? Câți dintre cursanți nu trec testele de absolvire? Exista o evaluare adevarata sau sunt toți premianți?

cirus11
cirus11  •  26 Ianuarie 2023, 23:47
Postat de Dino pe 26 Ianuarie 2023, 15:05

De curiozitate, ti-ai lasa copilul cu un profesor care nu e profesor? Hai sa terminam cu prostiile ca scoala nu e buna, niciodata o educatie in plus nu a creat dezavantaje. In primul rand un antrenor nu trebuie sa aiba senzatia ca le stie pe toate, din contra trebuie sa invete mereu.

Ideea este ca scoala de antrenori dureaza mai mult decat medicina sau arhitectura in Romania si asta doar daca se organizeaza cursurile. Si da, mi-as lasa copilul la un om care are scoala facuta in Italia (Coverciano) dar nu a facut vreo privata in Romania.

Vezi toate comentariile (44)
Comentează