Articol de Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video) - Publicat sambata, 07 ianuarie 2023 09:45 / Actualizat sambata, 07 ianuarie 2023 09:54
Belek, Lara și Side oferă un contrast major. Cele 3 stațiuni din Antalya unde echipele românești sunt în cantonament impresionează grație resorturilor de lux, însă peste drum cei mai mulți dintre oameni trăiesc de pe o zi pe alta, din agricultură sau pescuit
Antalya e de ani buni una dintre destinațiile preferate de formațiile din România pentru cantonamentul de iarnă. Din Liga 1 sau 2, cele mai multe echipe vin în sudul Turciei, în Belek, Lara sau Side, pentru pregătirea părții secunde a campionatului.
Cele 3 stațiuni din apropierea orașului Antalya oferă condiții de top, atât din punct de vedere sportiv, cât și turistic. Hoteluri de 5 stele, all-inclusiv, terenuri de antrenament impecabile, dar și o listă lungă de echipe din Europa pe care le poți avea drept adversari în amicale.
Lux maxim
Belek și Lara impresionează grație resorturilor gigantice, care mai de care mai colorate sau luminate. S-au pompat aici sute de milioane de euro, iar hotelurile au răsărit unul după celălalt.
De la an la an zona e mai bogată în unități de cazare, toate grandioase, luxoase, dar care și scot din buzunarele turiștilor sume cu multe zerouri. Land of Legends, Titanic Mardan, Titanic Deluxe Lara, Swandor, Kremlin Palace, Carya și multe alte exemple. Impactul e uriaș, că ajungi în zonă ziua sau noaptea, grandoarea resorturilor îți ia ochii. Imense, viu colorate, niciunul nu seamănă cu celălalt. Ba chiar fiecare are o tematică proprie, o cu totul altă imagine. Kitschul se îmbină cu opulența. Marcă înregistrată pentru Turcia.
Doar un pas de la lux la sărăcie
Totul pălește însă când ajungi să străbați zona, să vezi mai în amănunt totul. După ce se termină zona de all-inclusiv, unde oamenii au mâncare înșirată pe zeci de metri, vezi copii și adulți care trăiesc în mizerie extremă, practic de pe o zi pe alta.
Sute de adolescenți cară cărucioare uriașe cu deșeuri pe care le duc la reciclat. Iar bolizii de sute de mii de euro sunt înlocuiți cu Dacii Break dinainte de 2000. Sau scutere și motociclete antice, care pentru acei oameni înseamnă transportul zilnic. Un contrast dur, de care te lovești fără mari eforturi.
Sere între sute de milioane de euro
De sus, din dronă, peisajul e șocant. Toate resorturile poleite cu aur, luminate ca-n Las Vegas, sunt înconjurate de mii de sere. Pentru că în zonă asta este ocupația numărul 1. Nu-i loc în care să nu fie ridicată pe o schelă metalică o seră, învelită cu celofan.
Iar pe marginea drumului apar copii ce vând căpșune, salată și alte legume. Alături, în hoteluri, căpșunele sunt ornament în paharele de șampanie sau pe cine știe ce desert sofisticat. Iar reprezentanțele brandurilor de top sunt doldora de oameni ce aruncă mii de euro pentru un obiect. În schimb, la bazarele din apropiere, portofelele sau gențile, „fake-uri" „Made in Turcia", se dau cu 5 sau 10 euro. De cel puțin 100 de ori mai ieftine.
De la elicopter la Volvo 90
Land of Legends, un resort ce a fost preferat inclusiv de FCSB sau Craiova, a oferit o scenă incredibilă. În parcarea impresionantului resort aterizase un elicopter, folosit adesea de clienții bogați pentru un view superb sau un moft. Vizavi, un bărbat de până-n 50 de ani repara de zor la un Volvo vechi, din anii '90.
Nu departe, câteva zeci de oameni stau aplecați peste balustrada unui pod, în speranța că în undița lor se va agăța vreun pește. O antiteză șocantă într-o stațiune de lux. Unde oamenii ce trăiesc cu 100 de lire turcești pe zi, echivalentul a 25 de lei, se amestecă printre cei ce cheltuiesc 500 de euro pentru o noapte de cazare.
2,4 milioanede oameni are provincia Antalya
1,3 milioanede locuitori are doar orașul Antalya, al 7-lea cel mai mare din Turcia
Citește și:
EXCLUSIV E dispărut de UN AN » Situație incredibilă la CFR Cluj: e interzis și pe bancă!