Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat luni, 26 aprilie 2021 22:11 / Actualizat luni, 26 aprilie 2021 23:21
De când i s-a solicitat primul control doping, la începutul lunii februarie, liderul din Liga 1 și-a diminuat considerabil randamentul: a câștigat cu 20% mai puține meciuri și a pierdut de 5 ori mai multe
Timp de 4 luni, în finalul lui 2020 și startul lui 2021, FCSB a fost o echipă aproape imbatabilă. Între începutul lui octombrie, după ce a trecut peste problemele legate de infectările cu coronavirus, și finalul lunii ianuarie, trupa pregătită de trioul Petrea-Pintilii-Neubert a avut un parcurs remarcabil. Au urmat însă 3 luni departe de standardul de dinainte. S-a întâmplat însă ceva important, fix între cele două perioade care contrastează izbitor din punctul de vedere al exprimării și al rezultatelor înregistrate de clubul lui Becali.
Imbatabili fără controale doping
Chiar în startul lunii februarie, după o serie fantastică de 15 etape în care a luat 80% din punctele puse în joc, un adversar al FCSB-ului a anunțat că solicită, în premieră în acest sezon, efectuarea unui control doping. E vorba despre Dinamo, înaintea meciului direct, din 3 februarie, din campionat. Până la urmă, solicitarea publică a DDB-ului nu s-a finalizat cu o cerere oficială către Agenția Națională Anti-Doping, care nici n-a mai realizat control la acel joc, dar apariția în spațiul public a intenției celor de la Dinamo a creat o discuție largă și a avut un impact mediatic important. Coincidență sau nu, din acel moment, FCSB a început să reducă ritmul, iar prestațiile au lăsat de dorit.
Declin imediat după primul test ANAD
S-a pierdut chiar primul meci disputat după acest moment, 0-1 pe Arena Națională cu Academica Clinceni. Frapant în acea dispută a fost faptul că adversara roș-albaștrilor a reușit să alerge, conform datelor InStat, o distanță mai mare decât elevii lui Petrea, deși FCSB a avut în teren o echipă cu o medie de vârstă mult mai mică. Apoi, după numai câteva zile, ANAD chiar a efectuat, din proprie inițiativă, control la meciul Dinamo - FCSB, din Cupa României, care s-a terminat, de asemenea, cu un eșec pentru liderul din Liga 1.
Fără teste, doar CFR a bătut-o! Cu teste, eșec până și cu Hermannstadt
De fapt, o comparație între performanțele bifate de FCSB în aceste ultime 3 luni, după anunțul primului control doping în actualul campionat, și cele 4 luni de dinainte provoacă o concluzie clară: din momentul în care s-a recurs la această testare a ANAD, clubul lui Becali a pierdut semnificativ din turație. Cea mai șocantă diferență e legată de numărul meciurilor pierdute. Între octombrie și ianuarie, FCSB a cedat doar în derby-ul cu CFR, în vreme ce în această primăvară, pe lista formațiilor care le-au provocat daune roș-albaștrilor s-au înscris nume precum Hermannstadt, Clinceni, Sepsi. z
Neubert, mereu privit cu suspiciune, dar FCSB n-a picat niciun test!
Toate acuzele și semnele de întrebare care au existat în ultimii ani, cu privire la forma fizică deosebită arătată de FCSB, s-au legat de numele lui Thomas Neubert. El a devenit preparator al roș-albaștrilor în primul mandat al lui Reghecampf, între 2012 și 2014, perioadă în care FCSB a dominat autoritar întrecerea internă. Metodele lui au fost arătate cu degetul de mulți dintre rivali, care au și solicitat în multe rânduri controale doping.
Niciodată însă, niciun fotbalist de la FCSB n-a ieșit pozitiv la un astfel de control, care au fost efectuate inclusiv de UEFA. Extrem de interesant e faptul că una dintre echipele care acum solicită un astfel de test pentru FCSB e CFR, ce are în curte un fost colaborator apropiat al lui Neubert. E vorba despre medicul Radu Paligora, acesta lucrând cu preparatorul neamț inclusiv la echipele pe care Reghecampf le-a antrenat prin țările arabe.
Urmează două meciuri cu control doping
Pentru FCSB, etapele 4 și 5 în Liga 1 înseamnă derby-urile cu rivalele în lupta pentru câștigarea campionatului. Joi cu Craiova, în deplasare, și luni seară, cu CFR, pe teren propriu. Sunt două echipe care au anunțat deja că vor solicita control la meciul direct cu FCSB. De fapt, Craiova, la disputa de la Giurgiu, de acum două săptămâni, spre deosebire de CFR, a mers până la capăt cu inițiativa sa și a achitat întreaga sumă aferentă costurilor pentru testarea celor 6 fotbaliști.
CFR a blufat la Supercupă!
Un caz extrem de ciudat s-a petrecut înainte de meciul dintre CFR și FCSB din Supercupa disputată pe 15 aprilie, la Ploiești. Clubul din Gruia anunțase în mod public că solicită control doping. Chiar a și făcut o cerere în scris către Agenția Națională, dar ulterior, peste numai câteva zile, a făcut o nouă adresă către forul condus de Cristi Balaj, în care a susținut că renunță la demers. ANAD a fost obligată să accepte renunțarea CFR-ului, dar a decis să efectueze control. Lucru care s-a și petrecut și 3 fotbaliști de la fiecare formație au dat probe după joc.
Metodele interzise, imposibil de depistat la control
Testele pe care ANAD le efectuează la meciurile din fotbalul românesc, chiar și cele la care se iau probe de sânge, reușesc să identifice doar dacă unui jucător i-a fost administrată o substanță aflată pe lista celor interzise. În schimb, metodele care nu sunt acceptate de codul WADA nu pot fi depistate în urma unui astfel de control.
Cel mai bun exemplu: dacă jucătorilor de la Astra li se făcea un test doping chiar la una-două zile după ce au apelat la acel tratament intravenos, cu vitamine, nu ar fi ieșit pozitivi. În schimb, pe baza informațiilor și probelor pe care le-a avut la dosar, ANAD i-a suspendat pe toți 3 fiindcă au încălcat prevederea care spune că nu e îngăduit să faci perfuzii, chiar și cu substanțe permise, într-o cantitate mai mare de 100 ml în interval de 12 ore.
DEZBATEREA ZILEI » Toni Petrea sau Gigi Becali? Cine e vinovat pentru forma slabă a FCSB-ului?
Becali, prima reacție după eșecul cu Sepsi: „Nu știu ce a văzut el de-acolo!”
Florin Niță, ofertat de FCSB și CFR Cluj: „M-a întrebat dacă vin. Am luat cea mai bună decizie!”
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”