Articol de Costin Ștucan - Publicat miercuri, 09 iunie 2021 09:16 / Actualizat miercuri, 09 iunie 2021 10:50
Gazeta a discutat cu Lukasz Gikiewicz, atacantul care a câștigat procesul la TAS contra FCSB. Polonezul urmează să primească aproximativ 103.000 de euro după ce clubul l-a supus „mai multor practici de bullying, intimidare și presiuni psihologice care sunt ofensatoare și abuzive”, așa cum a constatat tribunalul de la Lausanne
Pe 31 iulie 2019, în criză de lot, FCSB îl aducea gratis pe atacantul Lukasz Gikiewicz, la recomandarea lui Florin Motroc. Polonezul de 31 de ani semna un contract pe un an, cu un salariu de 8.500 de euro pe lună.
Peste doar o lună, după doar 206 minute jucate în patru meciuri, Gikiewicz era deja pe lista neagră a lui George Becali, care anunța la televizor că atacantul poate să plece.
Neplătit pentru prima lună de contract, Gikiewicz și-a cerut drepturile, dar s-a trezit trimis la echipa a doua, scos din camera pe care o ocupa în cantonamentul de la Berceni și pus să conducă un Matiz vechi.
După mai multe notificări, atacantul și-a reziliat unilateral contractul și a reclamat clubul FCSB la FIFA, unde a câștigat în februarie 2020 suma de 93.500 de euro, plus penalități. FCSB a făcut apel la TAS, dar a pierdut cazul.
În decizia anunțată luni, tribunalul de la Lausanne a constatat că „jucătorul a fost supus de club mai multor practici de bullying, intimidare și presiuni psihologice care sunt ofensatoare și abuzive”.
Gikiewicz a primit decizia acasă, în Polonia. El a acceptat să discute cu Gazeta despre experiența de la FCSB.
Lukasz Gikiewicz, atacantul care a dus la condamnarea FCSB pentru bullying: „M-au tratat foarte rău”
- Lukasz, cum te simți după ce ai câștigat procesul cu FCSB la TAS?
- Nu simt nimic. M-a sunat avocatul să-mi spună. Nu am vrut să mă lupt cu ei. Am vrut doar să-mi arăt valoarea jucând pentru unul dintre cele mai bune cluburi din Europa.
Le-am spus și lor că nu vreau să mă lupt cu ei pentru niște bani. Când au început să-mi facă probleme, le-am spus: „Vă rog, haideți să găsim o soluție!”. Voiam doar să joc, iubesc fotbalul.
- Și ei ce au spus?
- Nu au vrut. Nu au ascultat ce le-am zis. M-au tratat foarte rău. Când m-am dus la președintele Argăseală, i-am zis: “Găsiți-mi un club! Dar nu accept să mă trimiți la echipa a doua, să-mi schimbați mașina cu una foarte, foarte rea, într-o stare de c**”.
M-au dat afară din camera din cantonament, în timp ce alți jucători stăteau acolo. Mi-au zis: “Lukasz, mâine trebuie să pleci din cameră! E un turneu și avem nevoie de cameră”.
„Mâine o să vină un atacant polonez, mi l-a propus cineva. A vrut Edi Iordănescu să îl ia la Gaz Metan, dar nu s-au mai înțeles. Am zis că îl iau eu şi îi fac contract pe performanţă. Are 30 de ani și 1,90 metri. Nu știu cum îl cheamă. Lukasz M cred”
- George Becali, iulie 2019
- Și ce ai făcut?
- Nu aveam nici măcar bani cash pentru a închiria un apartament. Dar un prieten, bulgarul Chorbadzhiyski, m-a luat la el acasă. Soția lui nu venise în România și mai avea un pat disponibil. Am dormit la el în casă câteva zile. S-au purtat urât cu mine. Nu puteam să accept asta.
- Ce le-ai propus?
- Când FCSB a jucat pe terenul lui Astra Giurgiu cu Guimaraes, am stat la tribuna VIP, iar Florin Motroc (n.r - antrenorul care l-a recomandat pe Gikiewicz la FCSB) s-a întâlnit cu Argăseală în pauză. M-am dus și eu lângă ei. Motroc i-a spus: „Lukasz nu vrea toți banii. Înțelegeți-vă cu el! Vrea doar să joace fotbal”.
Puteau să îmi dea un salariu, două. Dar lui Argăseală și lui Răducan (n.r. - Narcis Răducan) nu le-a păsat de mine.
Lukasz Gikiewicz: „Becali a urlat la Vlad în vestiar”
- Dar lucrurile au fost rele încă de la început?
- Nu. Totul a fost ok la început, stăteam la bază (n.r. - baza FCSB din Berceni), mă antrenasem foarte bine cu un antrenor de fitness din Croația.
La primul meci, am jucat 90 de minute și pe datele din GPS aveam aproape 12 kilometri alergați. Cred că fusese a treia sau a patra valoare din toată echipa.
Eram mai pregătit decât alți jucători care făcuseră cantonamentul din Spania. Problema a fost că am ajuns într-un moment foarte prost pentru FCSB. Erau prea mulți accidentați, antrenorul a fost schimbat. Nu era un antrenor bun, nu avea calitate.
- Bogdan Argeș Vintilă?
- Nu.
- Andronache.
- Da. L-am prins puțin. Apoi, Becali dădea telefoane pe bancă. Îmi aduc aminte la niște meciuri, nu mai rețin contra cui, dar îl suna pe un tip de pe bancă și îi spunea să schimbe un jucător. După 35 de minute, era schimbat. Suna apoi la pauză să schimbe alt jucător. Treaba asta nu e serioasă. De aceea FCSB nu ia titlul.
- Ai văzut treaba asta cu ochii tăi?
- Am văzut cu ochii mei cum Iphone-ul tipului ăstuia vibra. Făcea „drum, drum”. Și apoi jucătorii erau schimbați.
FCSB are jucători extraordinari. Antrenorul e cel care trebuie să schimbe jucătorii, iar patronul trebuie să administreze clubul, nu să facă schimbări.
Toată lumea știe că Gigi face schimbările. După ce am plecat, am urmărit ce se întâmplă acolo și am văzut că a schimbat chiar și cinci jucători la pauză. Am văzut că l-a schimbat și pe Vlad.
- Ce părere ai despre decizia cu Vlad?
- E un portar foarte bun, dar Becali i-a omorât încrederea. Dacă-l schimbi și îl acuzi pentru tot…Chiar și cei mai buni portari din lume greșesc, e normal.
- Ai simțit că jucătorii erau afectați de implicarea lui Becali la echipă?
- Când Gigi intra în vestiar, toți își lăsau ochii în jos. Tuturor le e frică de el.
- A venit în vestiar? Când?
- De două sau de trei ori. A venit la bază, înainte de meciuri. A venit o dată și după ce am pierdut un meci, nu mai rețin la care. A început să urle la Vlad și la încă un jucător.. Dacă joci bine, glumește cu tine. Dacă joci prost, urlă. FCSB are jucători tineri și lor le e frică de Becali. E ca bossul lor.
Crucea pusă pe fruntea jucătorilor
- Ție ți-a spus ceva?
- Când a venit înainte de meciul din Europa League (n.r. - cu Mlada Boleslav), eram la masă. A venit cu niște pantofi Gucci, îmi aduc bine aminte. Ne-a pus ceva pe față, ceva legat de biserică.
- O cruce?
- Da. Și a făcut un semn din mână cum face Papa. Ca și cum ne binecuvânta. A trecut pe la fiecare jucător în parte și i-a pus crucea aia pe față. Și mie.
E o persoană amuzantă, dar nu prea înțelege fotbalul. Eu mi-am respectat contractul, am muncit în fiecare zi, nu am băut, trebuia să mă respecte. Dar el a început să se joace cu mine. M-a trimis la echipa a doua, mi-a schimbat mașina.
- Ce mașină?
- Mi-a dat un Matiz care nu avea nimic înăuntru. Mi-au luat Kia pe care o aveam de la sponsor și mi-au zis că a doua zi mi-o aduc înapoi. A doua zi, mi-au dat altă mașină, iar mașina mea a ajuns la Soiledis. Sunt prieten cu el și ținem legătura chiar și acum. Știu tot ce se întâmplă la club.
- Spune-mi care era atitudinea antrenorului când Becali a venit în vestiar?
- Antrenorul nu a spus nici măcar un cuvânt. Becali a vorbit în română, nimeni nu mi-a tradus vreun cuvânt. Dar am înțeles câte ceva.
Oricum, țipa sau glumea mereu. Discuta mai mult cu Pintilii și cu Tănase, dar ceilalți erau speriați. Am urmărit ce spunea și după meciuri. Zicea că pe jucătorul nu știu care o să-l vândă cu 100 de milioane, că pe altul îl dă afară. Mă uit la Vukusic. Câte minute a jucat?
- Puțin.
- Da, știu. Situația lui e cumva similară cu a mea. Dacă nu-i dai pase, dacă nu-i dai centrări, ce poate face? Eu nu sunt Neymar să driblez pe toată lumea. Atacanții au nevoie de mingi. Dacă Ibrahimovic vine la FCSB și nu-i centrezi, cum credeți că va da goluri?!
- Când ai văzut că Becali a spus la televizor că nu mai are nevoie de tine după doar 4 meciuri, cum ai reacționat?
- Am fost surprins. Și un pic furios. Auzisem că se poate întâmpla asta la FCSB, dar m-am gândit că nu o să fie cazul meu. Ok, nu am dat gol și am ratat o ocazie mare cu Politehnica Iași. Nu am tras bine, dar așa e la fotbal.
Când am jucat în Iordania, nu am dat gol patru-cinci meciuri și apoi am câștigat patru trofee și am înscris 32 de goluri. Ai nevoie de încredere din partea antrenorului, din partea finanțatorului. Nu mă poți da afară după trei meciuri. În fotbal, e nevoie de timp de adaptare.
Trebuie să înțelegi cum centrează Coman, cum centrează Popa, cum dă Tănase pasele în adâncime. Ai nevoie de timp să înveți mecanismele astea. El nu mi-a dat timpul ăsta. M-a acuzat că nu sunt bun după trei-patru meciuri. Ce pot să mai spun?!
- Ce ai făcut după ce ai văzut criticile?
- Eram la bază, am dat pe Google Translate. Apoi, am așteptat să văd ce se întâmplă. După câteva zile, m-am dus la antrenament și Vintilă mi-a zis: „Nu te mai antrenezi cu echipa. Poți să alergi în jurul terenului. Nu e decizia mea, e decizia lui Gigi”. Am zis „ok”, mi-am făcut duș și asta a fost.
Apoi, mi-au încuiat vestiarul primei echipe, mi-au dat echipament de la echipa a doua, nu mai puteam mânca cu prima echipa, mâncam cu echipa a doua.
Lukasz Gikiewicz: „Mai bine dădea săracilor banii cheltuiți cu mine”
- Care a fost cel mai jenant moment pentru tine?
- Am dat totul pentru FCSB. Aș fi putut juca lejer pentru ei dacă nimeream într-un moment bun. Dar nu am primit șanse. Am văzut apoi că a adus un atacant negru, Tsumbamba…
- Tsomou.
- Da, da. L-am văzut… Becali aduce ce jucători vrea el, dar nu le dădea șanse reale. Unii jucători au nevoie de cinci luni, iar după lunile astea pot deveni staruri la FCSB, pot fi vânduți pe bani buni.
Dar el nu va putea profita pentru că nu le dă timp. Le dă două meciuri și dacă nu dau goluri, Gigi spune că nu sunt buni. Fotbalul nu funcționează așa.
Ronaldo și Messi au ratat penaltyuri. La FCSB, dacă ratezi un penalty în ultimul minut cu Cluj, cred că a doua zi ești dat afară. Cu Becali nu știi ce te așteaptă a doua zi, când te trezești.
- Dacă vreun jucător polonez te va întreba dacă să semneze sau nu cu FCSB, ce îi vei spune?
- Cred că jucătorii străini deja știu ce se întâmplă la FCSB. De asta există internetul. Văd jucători ofertați de FCSB care aleg să semneze cu CFR, cu Craiova sau cu alte cluburi.
Sincer, eu nu sunt fericit că am câștigat procesul cu ei. Sunt fericit doar că le pot arăta că trebuie să respecți jucătorul de fotbal. Nu e o meserie ușoară, deși oamenii cred că e vorba doar de două-trei ore de antrenament pe zi.
E foarte mult stres. Am venit în România fără copilul meu, fără familie, am așteptat să-mi dea casă, nu mi-au dat, am stat la bază… Poate ceva se va schimba datorită cazului meu, poate cineva va învăța ceva din asta. Poate jucătorii care vor veni de acum încolo la FCSB vor fi respectați.
- Chiar crezi că se va schimba ceva?
- Becali spune că are credință mare în Dumnezeu. Se roagă mult. Dar nu le poate face oamenilor lucrurile astea, pentru că Dumnezeu vede tot.
A plătit 45.000 de euro doar ca să meargă la TAS cu cazul meu. Dacă îmi dădea un salariu sau două, eu plecam. Dar a vrut să se lupte cu mine, să-mi arate că e mai mare decât mine. A pierdut procesul și banii.
Am văzut că le dă bani oamenilor săraci. Mai bine le dădea cei 45.000 de euro acestor oameni. A pierdut o grămadă de bani pentru nimic. Mai bine îi investea în academie, în jucători.
M-am dus de câteva ori la Argăseală să discutăm. Mi-a zis: „Nu, nu, e decizia lui Gigi”. La fel și Răducan. Le-am zis: „Dar de ce mi-ați spus abia în ultima zi din perioada de transferări? Mai am doar câteva ore la dispoziție”. Nu poți găsi un club în cinci ore. Au zis: „Din cauza lui Gigi”.
- Lukasz Gikiewicz
Dacă jucam un an și nu dădeam niciun gol, aș fi spus eu cu gura mea că sunt de vină și că am jucat de c**. Dar nu mă poți acuza după trei-patru meciuri, cu o grămadă de accidentați în lot.
- Lukasz Gikiewicz