Articol de Raed Krishan (foto), Cătălin Stroia - Publicat joi, 04 mai 2023 00:50 / Actualizat joi, 04 mai 2023 00:57
România a fost gazda congresului FIFPRO (Federația Internațională a Fotbaliștilor Profesioniști) în care s-au discutat mai multe probleme ale jucătorilor ce țin de contractele și de drepturile acestora. Dumitru Costin, președintele BNS (Blocul Național Sindical), a vorbit despre sancțiunile dure propuse pentru cluburile care intră în insolvență.
Dumitru Costin a explicat că împreună cu AFAN (Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România) luptă pentru introducerea unei reguli care să ducă la retrogradarea din fotbalul profesionist a echipelor care vor mai intra în insolvență.
VIDEO. AFAN și BNS vor ca echipele care intră în insolvență să fie retrogradate
„Mâine vom avea o întâlnire cu persoanele din Ministerul Sportului. Pe Legea Sportului avem în plan o modificare. Astfel, cluburile care vor vrea să păcălească sportivii și antrenorii cu insolvențe vor putea să facă acest lucru, dar nu vor avea dreptul de a participa în competițiile profesioniste. Și asta nu numai la fotbal, pentru toate disciplinele profesioniste. Să se ducă la amatori pentru că acolo le este locul.
Există o inițiativă parlamentară la care vrem să lipim și acest punct de vedere. Sunt mai multe modificări vizate, printre ele vrem să retratăm și poziția sportivului la masa credală. Să-i ducem pe sportivi și pe antrenori în prima linie, să nu mai stea la coadă”, a spus Dumitru Costin.
Prin eforturile pe care Emil Hulubei și echipa sa de la AFAN le-au depus, am reușit să facem un prim pas, un prim agreement cu LPF în vederea introducerii de monitorizare a stării financiare a cluburilor din România. Multe se află în dificultate și alterează și calitatea competiției fotbalistice. În Comitetul Executiv al FRF a fost adoptat contractul-cadru, care va fi utilizat în relația cluburi-jucători. Unul care are la bază contractul-cadru european, pe care România îl driblase până acum.
Dumitru Costin, președinte BNS
„Fotbalistul român e discriminat în România!”
Emilian Hulubei, președintele AFAN, a explicat și el: „Suntem în discuții cu FRF pentru a modifica regulamentul din sezonul viitor. Să fie cât mai aproape de regulamentul FIFA. Mai exact, vrem ca jucătorii români să aibă aceleași drepturi în România pe care le au și cei străini. Sper să rezolvăm, pentru că fotbalistul român e discriminat față de cel străin.
Cel străin poate pleca oricând de la club dacă nu este plătit, după ce dă o notificare de 15 zile. Fotbalistul român trebuie să aștepte până se judecă un memoriu care durează și 4-5 luni, timp în care e obligat să activeze la clubul respectiv”.
În acest moment, în Liga 1 există o echipă aflat în insolvență, Hermannstadt, iar din Liga 2 ar putea promova și Dinamo. Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care Dinamo ar promova, iar legea ar intra în vigoare și ar fi aplicată din toamnă, Dumitru Costin a răspuns:
Depinde de când va fi publicată pentru că nu vor fi clauze cu caracter retroactiv. Ar fi neconstituțional. Va produce efecte doar din momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial. Astfel, niciun club care va mai intra ulterior în insolvență nu va mai rămâne în fotbalul profesionist.
Dumitru Costin, președinte BNS
„România recuperează distanța față de restul Europei”
La conferință au participat și David Aganzo, președintele FIFPRO, și David Terrier, președintele diviziei europene a FIFPRO, care au comentat modificările dorite de Hulubei și Costin. Au mai fost prezenți și reprezentanți din 37 de țări europene afiliate FIFPRO, iar printre invitați s-a numărat și Zvonimir Boban, legenda fotbalului croat, reprezentant al ECA (Asociația Cluburilor Europene).
România recuperează distanța față de celelalte țări în ceea ce privește protecția socială a jucătorilor de fotbal. Prezența noastră arată susținerea pe care o acordăm conducerii AFAN pentru munca pe care o depune. Fotbaliștii din România trebuie să se considere norocoși să aibă alături o organizație precum AFAN, care se luptă în instanțele de judecată pentru ei.
David Terrier
FIFPRO este foarte mândră de munca pe care o depune Divizia Europa a organizaţiei şi de AFAN. Acestea au dus la îmbunătăţirea considerabilă a situaţiei jucătorilor şi la protecţia lor. Este evident că fotbalul din România se dezvoltă, iar organizaţia sindicală face la fel.
David Aganzo