Articol de Vlad Nedelea - Publicat luni, 12 aprilie 2021 13:53 / Actualizat luni, 12 aprilie 2021 17:10
Bogdan Apostu, intermediar, a vorbit despre piața jucătorilor U21. E convins că în viitoarea campanie de achiziții cele mai multe echipe vor plăti bani frumoși pentru jucători născuți după 2000, care să reprezinte soluții bune pentru formația de start.
- CONTEXT: Cluburile din Liga 1 au dat startul căutărilor pentru jucătorii U21, care din sezonul următor vor reprezenta o mare problemă.
- Cele mai multe nu au variante, iar ideea FRF de a mări miza și de a lăsa al doilea U21 măcar 45 de minute în teren le dă frisoane antrenorilor.
- Domnule Apostu, sesizați vreo problemă în găsirea de jucători U21, capabili să țină nivelul Ligii 1, să devină soluții viabile pentru cluburi?
- E o problemă stringentă, care apasă majoritatea cluburilor din Liga 1 raportat la sezonul următor. 80% dintre cluburi nu au acești jucători și le va fi extrem de greu să-i găsească. Aș spune chiar că trebuie să facă eforturi financiare, pentru că acești jucători costă. Contingentul de jucători tineri nu-l găsești oriunde. Sunt două variante.
- Care ar fi cele două?
- Păi, să-ți promovezi tinerii din propria pepinieră. Ceea ce e riscant, greu de realizat. Multe cluburi nu au acei jucători care să facă pasul spre Liga 1. A doua variantă e să-și îndrepte atenția spre ligile inferioare, în speță către cei din Liga a 2-a. Pentru că ecartul dintre Liga a 3-a și Liga 1 e foarte mare, sunt foarte puțini care pot confirma direct în Liga 1 venind din Liga a 3-a. Cred că bătaia va fi pe jucătorii născuți după 2000 care au evoluat constant în Liga a 2-a.
Bogdan Apostu, despre situația jucătorilor U21: „Observ asta cu mâhnie”
- Vi se pare mai greu ca niciodată de acoperit această regulă U21?
- Evident! Știți de ce? Pentru că nu există jucători pe piață, nu-s mulți deloc. Observ, cu mâhnire cumva, că majoritatea cluburilor nu au pus accent pe acești jucători. Sunt extrem de puțini jucători născuți în 2000 și 2001 care evoluează constant în Liga 1. Puține echipe și-au pregătit viitorul. Văd că încep acum, pe final, mai multe cluburi să dea minute acestor jucători. Dar în două luni nu vor putea fi gata pentru viitorul sezon.
- Câţi jucători U21 ar trebui să aibă fiecare echipă?
- E clar că doi vor juca! Vor începe meciul. Din zvonurile din piață, e clar că FRF își dorește ca al doilea U21 să joace măcar 45 de minute. Asta e informația care a ajuns la mine. Cluburile nu-și doresc asta. Sunt tensiuni între cele două tabere. Nu vor pentru că nu-i au. Vedem câți jucători născuți chiar în 1998 sunt schimbați după doar câteva minute. Gândiți-vă că peste 3 luni vorbim despre jucători născuți după 2000 sau 2001! Le va fi infinit mai greu să-i găsească.
- V-au contactat până acum de la cluburi pentru acești jucători?
- Chiar în ultimele zile am avut discuții cu două cluburi. E puțin, foarte puțin. Am suficient de mulți jucători care joacă în Liga a 2-a și cu toate astea nu există interes. Nu va face decât să crească prețul, pentru că se va ajunge la licitație, mai multe cluburi să dorească aceiași jucători. Prețurile vor crește, e evident.
- Pare o problemă de management!
- Evident! E o problemă de gestiune, de strategie, de viziune. E inacceptabil, pentru că în afară de aproximativ 6 echipe care nu-s sigure de locul din prima ligă, toate celelalte au siguranța că vor rămâne în Liga 1, iar tu să nu ai asigurați acești jucători U21! De acești jucători depind rezultatele echipei.
- Poate fi această vară una a profitului pentru câteva cluburi de Liga a 2-a?
- Mai mult decât oricând. Da! Am spus-o și o repet: de acolo trebuie să vină jucătorii! Cluburile vor vinde mult mai scump, țin la preț. Și aici e și meritul Federației. Acești jucători nu ar fi existat pe piață dacă nu exista această regulă. Dar România trebuie să producă an de an câteva sute de jucători care să poată juca an de an la cel mai înalt nivel.
Minusul principal al regulii U21 e că în viitor vom suferi foarte mult la fundașii centrali și atacanți. De ce? Pentru că nimeni nu-și asumă să joace cu ei, de la Liga a 3-a la Liga 1. Toți folosesc în benzi, cu mici excepții.
Sub 3% din jucătorii U21 care joacă sunt atacanți. S-a văzut asta și la U21. Vom suferi foarte mult acolo. Sunt cei mai scumpi, dar și cel mai greu de găsit.
Cluburile nu vor avea altă soluție pentru a se acoperi pentru regula U21 decât prin licitații pentru vârfurile de generație. Vom vedea sume mari plătite pentru tinerii jucători în vara următoare. Iar cei de la Liga a 2-a vor costa între 50.000 și 150.000 de euro.
- Bogdan Apostu, intermediar
Mai multe știri din Liga 1:
Andrei Vlad, #1 în istoria FCSB! Locul 6 într-un top uriaș: peste Prunea și Duckadam