FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV Calificare-boom în grupă: FCSB poate încasa o sumă imensă, cu 40% peste cât anunță Gigi Becali! Calcule actualizate

Bucuria jucătorilor de la FCSB, după calificare, foto: Raed Krishan / GSP +31   FOTO
Bucuria jucătorilor de la FCSB, după calificare, foto: Raed Krishan / GSP

Articol de - Publicat vineri, 30 august 2024 08:55 / Actualizat vineri, 30 august 2024 13:12

FCSB a ratat accesul în Ligă, dar calificarea în noua grupă de 36 a Europa League îi poate umple conturile, în cazul unor rezultate foarte bune și dacă are noroc de adversari abordabili la tragerea la sorți de azi, la ora 14:00, la Monte Carlo.

Dacă va evita unii „balauri”, care altfel ar face casă închisă acasă, campioana României are în față un potențial tezaur de maximum 38,4 milioane €. Dacă patronul FCSB îl vinde și pe căpitanul Darius Olaru, ar „accesa”, în total cu suma obținută pe Florinel Coman, circa 50 de milioane, potrivit estimărilor GSP și datelor financiare aflate din sursele UEFA.

Planurile și investițiile în achiziții primite de Dan Petrescu n-au reușit să-i aducă ieri lui CFR nici măcar accesul în grupa de Conference League, „Cenușăreasa” eurocupelor în noul format girat de Alekander Ceferin (după rușinosul 0-3 cu Pafos în Cipru).

În schimb, strategia latifundiarului din Pipera de a sacrifica aproape total Superliga, în ediția de campionat unde s-a scufundat pe penultimul loc cu doar 5 puncte, la egalitate cu „lanterna roșie" din Buzău (are însă o restanță) i-a funcționat. Campioana României sparge acum banca!

FCSB, imaginile fericirii după calificarea în Europa League/ foto: Raed Krishan (GSP)
FCSB, imaginile fericirii după calificarea în Europa League/ foto: Raed Krishan (GSP)
FCSB, imaginile fericirii după calificarea în Europa League/ foto: Raed Krishan (GSP)
FCSB, imaginile fericirii după calificarea în Europa League/ foto: Raed Krishan (GSP)
FCSB, imaginile fericirii după calificarea în Europa League/ foto: Raed Krishan (GSP)
+26 FOTO

Atenție, FCSB! Market-pool dispare și se aplică „pilonul valoric"!

Calculele publicate în ajunul returului play-off-ului de GSP.ro, ce luau în calcul o eliminare (altfel deloc surprinzătoare) din Europa League, apoi retrogradarea în Conference (ori în situația optimistă a unei participări de complezență în grupa UEL), nu păreau să ofere o așa-zisă proiecție financiară mai mare de 6,6 milioane de euro.

În acei bani n-am inclus atunci (neștiind cum vor arăta definitiv cele 4 urne UEL ori 6 din Conference) sumele provenite din vânzarea biletelor la cele 4 partide de acasă (3 în Conference). Nici cuantumul relativ la nou introdusul concept UEFA, „pilonul valoric", ce înlocuiește începând din acest sezon vechea cotă din „market-pool", bazat pe drepturile de televizare, FCSB fiind unica română.

GSP.ro își menține estimarea: 8 puncte din 24 posibile

Updatând parametrii și ipoteza de lucru după ce „roș-albaștrii" sunt singuri din Superligă rămași în Europa, am descoperit adevărata și incredibila avere pe care Gigi Becali ar putea să pună mâna. În situația în care echipa pe care o păstorește cu drepturi depline e capabilă, (esențial) beneficiind azi, la ora 14:00, la Monte Carlo (live pe Digi Sport 1 și Prima Sport 1), de o tragere favorabilă.

Adică, de doi adversari cu un pedigree de top class, de genul Manchester United, Tottenham, AS Roma sau Ajax din Urna 1 valorică. Care să ofere colosalul avantaj financiar de a juca cu tribunele pline de fani pe teren propriu și de a face încasări foarte mari.

Plus restul rivalilor din seria de 36 de echipe, nume mai puțin sonore, contra cărora să obțină 8 puncte (două victorii și două egaluri). De la această predicție optimistă am plecat din nou la calcule, cerând detalii complete la UEFA și consultând ultimele rapoarte financiare.

Betano 2,5 milioane, drepturile TV - doar din România vreo 6 milioane. Biletele, banii de la UEFA, fac 30 cu tot cu Coman, 35 dacă pleacă și Olaru, eu nu cheltui atât, maxim 12-14 milioane. Pe Arena Națională o să-ncasez dublu, că sunt de două ori mai mulți oameni, o să fie plin stadionul. Ce să mai caut în Ghencea, nu mă interesează
Gigi Becali, patron FCSB la DigiSport

Fără banii pe jucători vânduți, s-ar aduna 38,4 milioane!

Poate că lumea a rămas tare uimită când l-a auzit pe Gigi Becali lăudându-se că va realiza încasări de 30 de milioane de euro, am decis să verificăm dacă afirmațiile lui de aseară sunt acoperite, în vreun fel, de realitatea contabilă. Și, stupoare! E mai bine chiar pentru FCSB.

Campioana României poate strânge din parcursul începând din grupa UEL (într-o speță norocoasă și acoperită de rezultate remarcabile) o sumă chiar și mai mare! Din algoritmul folosit de GSP.ro, totalul banilor ar avea șanse să se ridice între 36,65 și 38,4 milioane €.

Calificare-boom în grupă: FCSB poate încasa o sumă imensă, cu 40% peste cât anunță Gigi Becali! Calcule actualizate
Darius Olaru a decis victoria și calificarea lui FCSB în Ghencea cu LASK (în Autria fusese 1-1) / Foto: Imago

Plusând la total cu prețul bun scos pentru Florinel Coman din Qatar (5,25 milioane, Al-Gharafa) și potențiala „afacere” de 6-7 milioane cu Darius Olaru, bariera câștigurilor din actualul sezon european (inclusiv prima Betano) s-ar ridica la 50 de milioane!

De Olaru nu vorbesc acum. Nu discutăm acum, are o ofertă, dar nu vreau acum. Am și oameni, am vorbit cu ei, dar nu discutăm acum. După play-off-ul de Europa League, atunci. 6-7 milioane iau pe Olaru
Gigi Becali, patron FCSB, la DigiSport

6,96 milioane de euro pentru #26 după cele opt jocuri

Cum am tras această concluzie neașteptată? Având în față cele patru „pot-uri" valorice (a câte 9 echipe), am speculat că 30 la sută din punctajul maxim n-ar fi deloc un bilanț nerealist.

Aplicând „mercurialul” pentru victorie și egal, am adăuga la cele 4,31 milioane bonus de calificare în grupa UEL și cei 700.000 de euro din patru tururi preliminare parcurse în Ligă și Europa League am totaliza 5 milioane. Aici trebuie să plusăm cu prima repartizată pentru locul în grupă ocupat la finalul traseului în revoluționaul format gândit de președintele UEFA.

Am prognozat că FCSB s-ar poziționa între locurile 26 și 28 din 36 de participante, într-un scenariu slab, tradus într-o sumă de primit la finalul grupei de aproape 7 milioane.

285de milioane de euro este totalul sumei alocate de UEFA în ediția 2024-'25 a Europa League pentru a premia rezultatele. Cu 50 de milioane în plus față de sezonul anterior, ultimul cu 8 grupex4 echipe. De peste 8 ori sub banii din Liga Campionilor

10,6 milioane de euro pentru o calificare în „optimi"!

Așa cum se poate imagina o configurație foarte „neprietenoasă” la tragerea la sorți, este corect să abordăm și varianta de la polul opus, al unei calificări (așa cum anunțat mândru și Gigi Becali, după 1-0 cu LASK în Ghencea, 1-1 în Austria) în play-off-ul UEL. Adică FCSB să tragă linie după grupă pe minimum locul al 24-lea (ce duce în play-off-ul pentru „optimi”)!

Suma obținută din încasări ar fi de 8,11 milioane . E suficient să ne gândim la cinci din opt adversari accesibili și la o linie de clasament 3-2-3 (11 puncte din 24, 46% randament) să ajungem la 8,86 milioane.

În barajele în care intră formațiile cuprinse între pozițiile a 9-a și a 24-a, o mare surpriză i-ar mai injecta în cont lui Becali 1,75 milioane. Atenție, încă n-am trecut cu contabilitatea de recompensele de performanță. Să vedem însă ce bani vin din pilonul valoric și din comercializarea biletelor de meci!

Calificare-boom în grupă: FCSB poate încasa o sumă imensă, cu 40% peste cât anunță Gigi Becali! Calcule actualizate
Tragerea la sorți pentru meciurile din grupa de Europa League va avea loc de la ora 14:00

Egala lui Ludogoreț la bani, pe locul întâi „extra”-Ligă!

O altă noutate, foarte puțin mediatizată și cunoscută, e că dispare termenul clasic de „market-pool", bazat pe banii din drepturile de televizare, și este înlocuit în noul concept revoluționar marca UEFA de „pilonul valoric". Acesta are două componente: una ce se leagă de rezultatele istorice ale cluburilor din ultimul deceniu, în care FCSB n-a rupt deloc gura târgului.

Astfel, se punctează descrescător prezența stagională într-o cupă continentală: 3 la Champions, 2 la Europa, 1 la Conference. Și „roș-albaștrii" nu pot strîne decât 5 puncte (în 2022-2023 și 2021-2022) au privit toate competițiile la televizor.

Lucru care a provocat „daune" masive coeficientului UEFA, ajuns al 34-lea (antepenultimul!), noroc că s-au calificat suedezii de la Elfsborg și letonii de la Rigas, ambele echipe după loviturile de departajare).

Paradoxal astfel, deși trupa lui Elias Charalambous stă atât de prost la acest capitol de performanță, în privița banilor de până acum din Europa e egala lui Ludogoreț (#37-38), practic prima de sub calificatele în Champions League (Girona se află imediat deasupra, cu +8,1 milioane de euro).

16,3 milioane de euro din noul calcul al drepturilor TV

Rezultatele slabe înregistrate din 2014 încoace ar plasa-o pe FCSB pe poziția 30 în grupă (echivalentă a 7 „felii" valorice). Cum totalul sumei pe care UEFA o distribuie la această secțiune a crescut considerabil, cu 35%, la 198 de milioane, fiecare loc peste al 36-lea se (răs)plătește cu câte 960.000 de euro! Deci, încă 6,72 milioane.

Plus alte 11 felii (conform estimării ierarhizării României pe #28 în Europa ca bani „produși" din drepturile de televizare ale partidelor din UEL (reamintim, profită uriaș de eliminarea lui CFR Cluj!), adică per total 18 felii pe pilonul valoric (o estimare moderată): 16,32 milioane de euro.

Aici mai apare o noutate. Se primesc fonduri și din comercializarea drepturilor TV în afara Europei, în baza numărului de echipe la care se împart fondurile pe țară și din punctul de vedere al audiențelor.

„Felia" din tortul de 213,25 milioane (25% pondere, de 3 ori mai mică decât porția anterioară) rezultă la 320.000 de euro. Dar având în vedere de unde provin rivalele FCSB și care țări au calificat în grupa UEL între două și trei formații, ar putea fi lăsate în spatele „roș-albaștrilor” două din reprezentantele din Cehia (2), Țările de Jos (3), Turcia (3), Grecia (2), plus două din Belgia și Suedia, una din Bulgaria, Azerbaidjan, Letonia, Ungaria, Israel (nu e exclus un remake al duelului cu Maccabi Tel Aviv, eliminată de bucureșteni în al doilea tur preliminar al Ligii!) și Ucraina.

Grosso-modo, cam 10 rivale din serie ar pune FCSB sub ea, adică locurile 26-27. De unde se deduc cele 11 „felii" de mai sus.

2,5milioane de euro este bonusul de calificare în „sferturile" Europa League, 4,2 milioane pentru semifinale, 7 milioane pentru prezența în finală plus alte 6 milioane la câștigarea trofeului. Totalul maxim suplimentar: 19,7 milioane de euro

4,5 milioane din bilete, cu Man. United și cu Tottenham!

Am lăsat la coadă capitolele la care sumele obținute din încasările pe biletele de intrare la cele patru întâlniri de pe teren propriu sunt destul de riscant de evaluat, la fel cum se întâmplă cu banii pe care Gigi Becali visează să-i primească pentru Darius Olaru, 6-7 milioane euro (a refuzat-o recent pe Lokomotiv Moscova din cauza salariului considerat mic, 800.000 net pe an).

A cărui cotă a crescut prin intrarea în grupa UEL. Proprietarul echipei mutate în Berceni ar pune la socoteală și indemnizația de transfer pentru Florinel Coman la Al-Gharafa (Qatar), 5,25 milioane. Plus o primă de la sponsorul principal, "rasă" din conturile casei de paruri cu "racheta" căpitanului campioanei în prelungirile cu LASK (1-0), cifrată la 2,5 milioane.

Detaliind situația tichetelor, mutarea din Ghencea (30.000 de locuri capacitate maximă) pe Arena Națională (55.000) ar dubla încasările. Dacă sorții la prânz îi vor aduce lui FCSB din „Pot 1" doi „monștri", precum Manchester United, Tottenham ori Roma plus altul din celelalte urne o echipă bască precum Bilbao sau Sociedad (cu campionii europeni Nico Williams și Oyarzabal), tribunele s-ar umple 100% și, la un preț mediu de 30 de euro de bilet s-ar putea obține câte 1,5 miliioane la fiecare joc acasă cu „sold-out" (cele cu așa-zișii capi de serie ai grupei UEL).

Calificare-boom în grupă: FCSB poate încasa o sumă imensă, cu 40% peste cât anunță Gigi Becali! Calcule actualizate
Așa arată componența celor patru urne valorice de câte nouă echipe la tragerea la sorți de azi. FCSB e penultima în a patra

Considerând că la celelalte două jocuri pe teren propriu audiența și prețurile vor scădea la 50%, mai intră în cont 1,5 milioane. Total: 4,5 milioane sumă medie, cu potențial de a se duce spre 5 milioane cu rivali ca Bilbao, Fenerbahce, Sociedad ori PAOK, trupa lui Răzvan Lucescu, un mare inamic istoric al fanilor roș-albaștri.

Și acum, după toate aceste calcule și estimări detaliate, care iau în considerare mai mulți parametri tehnici și financiari, FCSB are oportunitatea să rupă nemaipomenita barieră financiară de 50 de milioane de euro pentru un traseu oprit în „optimile" UEL!

O sumă de aproape TREI ori mai mare decât bonusul de intrare în grupa XXL de Champions League, pe care l-ar fi primit dacă elimina pe Sparta Praga și apoi pe FF Malmo!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cum l-a primit Dan Șucu pe Boupendza, ultimul transfer de la Rapid » Fotografie de colecție pe Internet
Superliga
Cum l-a primit Dan Șucu pe Boupendza, ultimul transfer de la Rapid » Fotografie de colecție pe Internet
Giovanni Becali, atac devastator împotriva lui Chivu și Chiricheș: „Doi trădători! Nepotul meu îl ducea acasă băut și praf, și pilaf!”
Superliga
Giovanni Becali, atac devastator împotriva lui Chivu și Chiricheș: „Doi trădători! Nepotul meu îl ducea acasă băut și praf, și pilaf!”
FCSB a dat lovitura în 60 de minute! Număr IMENS de abonamente vândute pentru meciurile din Europa League
Europa League
FCSB a dat lovitura în 60 de minute! Număr IMENS de abonamente vândute pentru meciurile din Europa League

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

„N-o spun la modul emoțional!” » Gheorghe Tadici, pe șleau despre Cristina Neagu. A numit 5 capitole la care a excelat și a inclus-o într-un top internațional world-class: „De excepție de la «Mama Natură»”


Comentarii (20)
iri_
iri_  •  31 August 2024, 03:40
Postat de tictictic pe 30 August 2024, 11:50

Nu stiu cat de realiste sau nu sunt calculele gsp-ului, insa daca din aventura asta europeana Steaua va incasa macar 40% din estimarile astora (adica min 20 mil de euro), eu zic ca e de bine, atat pentru club cat si pentru patron! O zi frumoasa iti doresc!!!

Pai daca incaseaza Steaua minim 20 milioane de euro, cum zici tu, de la fcsb in urma procesului de prejudiciu, inseamnca ca fcsb trebuie sa incaseze minim 300 milioane de la uefa, ca altfel preacuviosul n-o sa plateasca in veci prejudiciul, baga in pamant toate "afacerile" lui inainte sa plateasca, il executa silit, se duce inca 2 ani in arest, mai scrie o carte sau doua, iese anticipat, si tot nu plateste prejudiciul. Sau despre ce vorbim?

fibra
fibra  •  30 August 2024, 14:14

Mare e gradina lui Dumnezeu! In bunatatea lui il accepta si pe Scorpie. Sa te duca mintea la astfel de aberatii inseamna ca nu ai altceva mai bun de facut.

luter
luter  •  30 August 2024, 12:27

si iarasi si iarasi domnului sa ne rugam ,bani frate ,bani alt ceva nu aveti in tartaguta ,sunteti frati de cruce cu bisericanu piperan .mai fomais---stilor ,performanta, ca banii vin oricum nesabuitilor .

Vezi toate comentariile (20)
Comentează