Articol de GSP - Publicat marti, 16 august 2022 10:59 / Actualizat marti, 16 august 2022 11:34
FCSB va juca împotriva lui Viking cu peluzele închise, în Conference League, și din cauza unui steag pe care UEFA l-a interpretat ca reprezentând un simbol folosit de neonaziști.
Steagul respectiv conținea un cap de ultras, cu cagulă pe față. Capul era imprimat pe o cruce albă pe fundal negru. Observatorul UEFA a interpretat că acel steag conține crucea celtică și automat a considerat-o un însemn neonazist. Dar ce este o cruce celtică și ce semnifică ea?
Ce este crucea celtică, simbolul folosit și de rasiști, pe care UEFA l-a văzut în tribunele FCSB
Într-un ghid privind discriminarea pe stadioane, UEFA notează: „Multe grupuri de extremă dreapta se manifestă antisemit prin diferite simboluri. De exemplu, sloganul „Juden Zeigen” (arătați-ne evreii) cu spânzurătoare și o cruce celtică”.
Conform ADL, „crucea celtică a neonaziștilor este o cruce cu brațe de dimensiuni egale, înconjurată de un cerc și care este frecvent utilizată de extremiștii care susțin supremația albilor. Originile sale datează de la «crucea soarelui» sau «crucea cu roată» pre-creștină din Europa antică.
Naziștii norvegieni au folosit o versiune a simbolului în anii 1930 și 1940. După al Doilea Război Mondial, o varietate de grupuri și mișcări supremaciste albe au adoptat simbolul. Astăzi, această versiune a Crucii Celtice este folosită de neo-naziști, skinhead-uri rasiști, membrii Ku Klux Klan și practic orice alt tip de supremacist alb. De asemenea, a dobândit notorietate ca parte a logo-ului Stormfront, cel mai vechi și cel mai mare site web de supremație albă din lume”.
În același timp, există și o cruce celtică tradițională, folosită pașnic de câte diferite grupuri creștine. Aceasta ar avea o axă verticală alungită, asemănătoare cu crucifixul creștin folosit tradițional. Este folosită și ca simbol al mândriei irlandeze, având în vedere că a fost introdusă în Insulă de Sfântul Patrick, cu 1500 de ani înainte de deturnarea ei de către rasiști. Diferă de cea folosită de extremiști, care au o cruce cu brațe egale și care se folosește foarte rar în spațiul public.
3 capete de acuzare aduse la adresa FCSB
Luni seară, UEFA a dat verdictul și a obligat-o pe FCSB să închidă cele două peluze la meciul de joi. Astfel, FCSB evită să joace cu arena goală meciul crucial de calificare, însă va putea fi încurajată de un număr de maximum 30.000 de fani. Aceștia au fost amendați și cu 30.000 de euro.
FCSB a făcut obiectul unei proceduri disciplinare la UEFA, care a și dezvăluit clubului bucureștean care sunt sesizările din cauza cărora au riscat penalizări și sancțiuni. Au fost 3 capete de acuzare și FCSB a fost găsită vinovată cu toate 3:
- Un steag afișat de ultrașii din Peluză, care a fost considerat de observatorul de joc ca având însemne neonaziste. Steagul conținea un cap de ultras, cu cagulă pe față, care era imprimat pe o cruce albă pe fundal negru. Oficialul UEFA a interpretat că acel steag conține crucea celtică și automat a considerat-o un însemnat neonazist.
- Aruncarea de materiale pirotehnice spre finalul meciului.
- Nerespectarea protocolului de organizare în privința accesului spectatorilor, anume că scările tribunelor au fost ocupate de suporteri, în loc să fie lăsate libere.
Sepsi, amendată și ea pentru un gest considerat nazist
Sepsi a fost amendată de UEFA pentru rasism, după incidentele de la meciul cu Olimpija Ljubljana, din manșa a doua din turul 2 al preliminariilor Conference League.
UEFA a considerat că, la meciul de la Sf. Gheorghe, fanii lui Sepsi au avut scandări rasiste, în minutul 34, când au strigat „Szentgyorgy” (n.r- Sf. Gheorghe, în limba maghiară) și au dus mâna la inimă, apoi în aer, un gest asemănător cu salutul nazist.