Articol de Eduard Apostol, Alin Grigore - Publicat joi, 28 februarie 2019 15:26
Astăzi, cu 19 voturi "pentru" și 7 "contra", s-a votat schimbarea contractului de asociere privind Complexul Sportiv Craiova - Stadion de fotbal.
Așa cum GSP.RO a informat încă de acum două zile, noul contract, semnat pe o durată de 15 ani, a stabilit câteva detalii obligatorii pentru folosirea noului stadion.
La un an și jumătate de la inaugurarea noii arene, formația care se luptă la titlu în Liga 1 va trebui să plătească de acum cel puțin 45.000 de lei pentru fiecare meci jucat acolo.
În noul contract se arată că Primăria va încasa 10% din banii pe biletele pe care Craiova le vinde pentru meciurile de acasă, însă nu mai puțin de 45.000 de lei. Astfel, și în cazul în care echipa va juca fără suporteri, va fi obligată la plata celor aproximativ 10.000 de euro.
Echipa lui Mihai Rotaru va plăti meci de meci baremul fix aferent competiției, iar la finalul sezonului va mai achita Primăriei diferența din cota parte din bilete.
Baza de pregătire din Lunga Jiului va fi folosită de CS U
De asemenea, baza de pregătire din Lunca Jiului, aflată în plin proces de modernizare, va putea fi folosită de CS U contra cost.
Pentru un meci din cupele europene, echipa organizatoare va trebui să plătească 111.140 de lei. Noutatea e că, spre deosebire de vechiul contract, unde era stipulată doar echipa Craiovei cu drept de exclusivitate, acum aici poate veni să joace orice echipă angrenată în Europa, inclusiv rivala FCSB, lucru confirmat de autoritățile locale.
Fără FC U în acest sezon
În schimb, echipa lui Adrian Mititelu, din liga a treia, încă nu poate juca pe noua arenă, cel puțin nu în sezonul actual. Fiindcă sunt obligatorii trei criterii pentru ca un meci de fotbal să se dispute acolo: echipa să fie în Liga 1 sau calificată în 16-imile Cupei României sau să joace în cupele europene!
Cum în acest moment echipa lui Mititelu abia încearcă să intre în Liga a 2-a și e deja out din Cupă, băieții lui Napoli mai au de așteptat cel puțin un an până vor simți sub crampoane iarba de pe "Oblemenco". La ședința de azi n-a participat nimeni de la CS U Craiova, de la FC U Craiova au fost prezenți Marcel Pușcaș, Nicolo Napoli și Robert Săceanu.
Reacția oficială a Primăriei
Sorin Manda, city manager Craiova
Sorin Manda, city manager al orașului Craiova, a declarat pentru Gazeta Sporturilor:
"A fost pe ordinea de zi rezolvarea unui act adițional la contractul de asociere dintre Primăria Craiova și Clubul Sportiv Universitatea și societatea respectivă, pentru punerea în acord a numelui noii societăți, cât și a lucrurilor care se întâmplă în realitate pe stadion. Având în vedere că precedentul contract era din 2013 și se vorbea de vechea arenă.
Acum, vorbim de locuri mai multe, instalații mai multe, loje mai multe, spectatori mai mulți, de aici și chiria va fi mai mare. Chiria va fi de 10 la sută din prețul biletelor, dar nu mai puțin de taxa de 45.000 de lei pe meci.
Cei de la clubul din prima divizie vor să-și mute birourile la stadion, există spațiu amenajat special, automat vor fi taxe suplimentare. În plus, am vorbit despre cantonamentul din Lunca Jiului, reamanajat la standarde 2019. Dăm cantonamentul, cu terenurile, cu baza de refacere și stabilim un preț, totul la vedere, nu le dăm degeaba.
Au fost voci în sală care au spus că și echipa de handbal fete, campioane europene, ar trebui să beneficieze de cantonament, doar că nu ar avea cum. Au posibilitatea de a se recupera la Sala Polivalentă. Ce facem, recuperăm fete cu băieți în piscină?! După aia nu mai vorbim de performanță sportivă, ci de alte subiecte.
Nu poate avea acces toată lumea la cantonament! Noi dăm, practic, doar pereții. Bineînțeles, contra cost. Nu sunt utilate sălile din interior, n-au paturi, n-au aparate de fitness, vorbim doar de pereți. Le vor utila cei de la clubul din prima divizie, condiția e să fie utilate.
Nimeni nu are nimic cu echipa lui Adrian Mititelu, noi respectăm cartea tehnică a stadionului și regulamentele Consiliului Local. Nu facem rabat de la normele tehnice și legale fiindcă pierdem garanția!".
Oficialul orașului din Bănie se referă la un detaliu din actele Complexului Sportiv, care precizează: "Ținând cont de specificațiile din cartea tehnică a gazonului întocmită de constructor, în perioada de stabilizare, primele 6 luni, suprafața de gazon se va folosi de către sportivi doar 110 minute în interval de 30 de zile, apoi pe durata exploatării regulare aceasta se va folosi cu precădere doar pentru meciurile oficiale, cu o medie de 110 minute/eveniment și o pauză între evenimente de cel puțin 15 zile”,
Marcel Pușcaș n-a fost lăsat să vorbească
Marcel Pușcaș, președintele FC U Craiova, a fost și el prezent la ședință, însă, conform spuselor sale de pe Facebook, n-a fost lăsat să ia cuvântul.
„Azi, incepând cu ora 10, alături de colegii mei Nicolo Napoli, Adi Filip, Robert Săceanu și Gabi Târcă am fost in sala de Consiliu a Primăriei Craiova.Pe ordinea de zi a Consiliului local era și punctul prin care se puteau modifica condițiile de acces la meciurile oficiale si a altor entități sportive din oraș pe Stadionul "ION OBLEMENCO".
26 de consilieri( 18 PSD- 8 restul) au dezbatut cu sârg timp de trei ore.
La mai toate punctele gen parcări, sistematizare, salubritate primarul MIHAIL GENOIU a dat exemple alte orașe ale patriei.
Fie pt a-i convinge pe opozanți si pe cei din sală că a făcut, face si va face ceva, fie sa demonstreze că orașul nu se abate de la strategia de dezvoltare care a cuprins România.In final, la propunerea consilierului PNL, Marian Vasile am vrut să spun două vorbe in calitate de Președinte al FC UNIVERSITATEA CRAIOVA, club care nu are acces pe stadionul central! N-am fost lăsat. Nu-mi rămâne decât să postez, in mare, ce aș fi dorit să spun:
1. Dle Primar, dacă tot vă inspirați pt parcări, salubritate etc din ceea ce realizează cele 16 orașe pe care le-ați enumerat, copiindu-le și neavând capacitatea de-a fi original (din câte aud nu dv sunteți primar de facto al urbei), calitate rară și grea, de ce nu copiați si ceea ce fac orașele tării cu stadioanele municipalităților.
CLUJUL, PITEȘTI, BUCUREȘTI, TIMISOARA, BRAȘOV, TG MUREȘ, ORADEA etc lasă toate echipele urbei să evolueze pe bazele sportive.
Bineințeles, contra cost. La Craiova nu se poate. De ce?2. DLE PRIMAR in acte nu si de facto, FC UNIVERSITATEA este din Craiova, este un club infiintat conform Legii sportului, afiliat la FRF si evoluează in Liga a III-a din România. Deci este o instituție absolut legală.
3. Dle Primar, clubul nostru are mii de sustinatori in Craiova, toți craioveni si multe alte mii pe tot cuprinsul tării. Poate că nu vă pasă de cei din alte orase. Nu vă condamn ( doar la exemple si initiative sunt buni). Dar de ce nu vă pasă de craiovenii care iubesc această echipă? Ciumați nu sunt, contribuabili da. Nu uitați că au pus si ei din taxe banii măcar pentru o peluză. De ce n-ar putea să-și vadă favoriții pe "Oblemenco"?
4. Dle Primar, de ce refuzați chiria de 10.000 de euro/ meci de la clubul nostru? Probabil din aceleasi motive pentru care v-ați fâstâcit la intrebarea consilierului PNL: "Cine pune marcajele pentru ocuparea celor patru locuri de parcare din fata Primăriei?". "Din ce categorie de parcări fac parte cele patru locuri"? Sunt ele la cheremul primarului sau ale cetățenilor?
5. Sunteți Primarul de mucava al orașului sau chiar îl conduceți?
Dura totul 5 minute."
Citește și:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”