Articol de GSP - Publicat sambata, 01 mai 2021 21:49 / Actualizat duminica, 24 aprilie 2022 11:41
Meciurile jucate de Paște de echipele românești au oferit momente spectaculoase, rezultate memorabile și faze incredibile.
Partidele disputate în preajma Învierii au un farmec aparent și au oferit de-a lungul timpului momente memorabile. De la „foarfeca” lui Ionel Dănciulescu în Derby de România și până la cântecele timișorenilor care răsunau în Bega în timp ce Steaua marca gol după gol în poarta lui Poli.
GSP.RO vă prezintă cele mai spectaculoase 10 meciuri disputate de Paști:
Finala Cupei României (1994): Gloria Bistrița - U Craiova 1-0
Triumful echipei lui Jean Pădureanu reprezintă una dintre cele mai mari surprize din istoria Cupei. În Regie, Craiova a dominat autoritar meciul, însă Craioveanu, Gane, Papură și Stângă n-au putut face nimic în fața unui Florin Tene aflat în zi mare. Singurul gol al partidei a fost marcat în minutul 26 de Ilea, după un contraatac rapid. Trofeul este singurul câștigat de bistrițenii conduși Jean Pădureanu, considerat tatăl „Cooperativei”, mașinăria meciurilor trucate din România în anii '90.
- Echipa Gloriei: Tene - Zegrean, Mironaș, Cristea, Sevastița - Săsărman, Dumitriu (78 Cr. Alexandru), Balaur (74 Halostă), Stancu - Răduță, Ilea
„Craiova a fost victima propriului său mit. Sau, dacă vreți, a refuzului de a accepta ideea că există în țară, în afară de Steaua și Dinamo, o echipă de care să te temi. (Reflex istoric)”
Ioan Chirilă
Steaua - Rapid 2-1 (2002)
Într-un sezon în care FC Național a fost la un pas să câștige titlul, Steaua se zbătea să prindă ultimul loc de Europa. „Roș-albaștrii” erau pe 6 înainte de startul rundei, iar lucrurile se puteau înrăutăți dacă Martin Tudor nu prindea o zi excelentă. Stelea i-a trădat însă pe rapidiști, respingând aiurea două baloane. Omul potrivit a fost de fiecare dată Claudiu Răducanu (24,74). Pentru giuleșteni marcase Șumudică, în minutul 74, cu o lovitură de cap. Rapid și-a luat însă revanșa, reușind să-i lase pe steliști în afara cupelor europene.
Rapid - Steaua 1-2 (2003)
Meci de totul sau nimic pentru Steaua, care se afla la 8 puncte de liderul Rapid. Giuleștenii au deschis scorul rapid prin Bădoi (5), după care s-au retras în defensivă. Elevii lui Victor Pițurcă au întors scorul până la finalul primei reprize. Boștină a reluat în plasă o minge respinsă de pe linia porții de Voicu (35), iar Claudiu Răducanu a lovit 5 minute mai târziu. După pauză, gazdele au forțat egalarea, însă Martin Tudor a fost din nou la înălțime. Deși a pierdut ambele derby-uri în acel sezon, Rapid avea să câștige al treilea titlu din istoria clubului.
9este nota primită de Martin Tudor pentru prestația din derby-ul cu Rapid
Poli Timișoara - Steaua 1-8 (2004)
Steaua s-a dezlănțuit în fața a aproape 40.000 de timișoreni care așteptau o victorie surpriză în fața liderului. Duelul s-a transformat însă într-un joc de antrenament, după ce, în minutul 14, Bătrânu a fost eliminat pentru un fault în propriul careu. A fost ziua lui Neaga, care a bifat un hattrick și un assist cu călcâiul. Celelalte goluri au fost marcate de Dică și Paraschiv, ambii „dublă”, și Diniță. Partida rămâne în istorie și datorită fanilor timișoreni care și-au încurajat neîncetat favoriții, în timp ce „roș-albaștrii” continuau să marcheze. Aplaudat la scenă deschisă, Buia a marcat golul de onoare din penalty în minutul 78.
„Poate pentru România e anormal ca publicul să cânte și să aplaude la 0-8, dar Timișoara nu e în România, e în Vest. Încurajările nu erau pentru un singur meci, pierdut în 10 oameni, ci pentru un sezon cu rezultate remarcabile, când Poli a fost și pe locul 5”
Cosmin Contra, fost jucător Poli
Steaua - Dinamo 2-4 (2007)
De departe meciul numărul 1 atunci când vorbim de fotbal de Paști în România. O confruntare care a avut un ritm amețitor, ocazii la foc automat, contraatacuri-fulger, execuții fabuloase și parade incredibile. „Câinii” deschideau scorul după o „torpilă” trimisă direct în vinclu de Cătălin Munteanu (7). Ex-stelistul centra decisiv 15 minute mai târziu la golul antologic marcat din „foarfecă” de Ionel Dănciulescu. „Lunetistul” Niculescu lovea și el din lovitură liberă de la 30 de metri. Și era doar minutul 33!
Steaua s-a aruncat în atac, însă Lobonț zbura din bară în bară. Gazdele au marcat abia după pauză, prin Vali Badea, însă Niculescu refăcea imediat diferența de 3 goluri după o gafă a lui Rădoi (50). Thereau închidea tabela, proaspăt inaugurată, în minutul 90+7. Primul succes al lui Dinamo în Ghencea după 18 ani!
6 paradedecisive a avut Lobonț, portarul dinamovist fiind salvat în două rânduri și de bară. „Pisica” a primit nota 9 pentru prestația din Derby
„Mamă, sunt fericit că-s dinamovist! Le spuneam colegilor, înainte de meci, că voi da trei goluri, mă mulțumesc și cu două”
Claudiu Niculescu, atacant Dinamo
FC Vaslui - Poli Timișoara 4-3 (2009)
Unul dintre cele mai tari derby-uri din provincie. Timișoara se bătea la titlu, având o echipă de vis cu jucători ca Gigel Bucur, Alexa, Curtean, Latovlevici sau Pantilimon, și dădea peste Vasluiul condus de Wesley. Bănățenii au început fabulos partida, iar în minutul 9 conduceau deja cu 2-0, „dublă” Bucur.
Moldovenii au revenit însă în numai două minute după reușita lui Wesley (28) și autogolul lui Luchin (30). Artiom Karamyan readucea Timișoara în avantaj în minutul 67 cu un șut plasat de la marginea careului, însă Vasluiul egala două minute mai târziu prin Temwanjera. Milisvaljevic dădea lovitura decisivă în minutul 86. Timișoara și-a revenit rapid după eșec, însă la finalul sezonului s-a mulțumit doar cu locul 2.
„În afară de faptul că echipa a intrat în teren, nu am înțeles absolut nimic din meciul de la Vaslui. Nu am înțeles ce a făcut Balint la 2-0, nici la 3-2. Absolut nimic!”
Marian Iancu, patron Poli Timișoara
Steaua - Dinamo 0-1 (2011)
Derby de România imediat după Paști într-un moment în care ambele formații bucureștene se zbăteau să țină pasul cu grupările din provincie. „Câinii” s-au impus grație reușitei surprinzătoare a lui Torje, care, la numai 1,67m înălțime, a reluat balonul cu capul în plasă. Steliștii au dominat partida, însă nu l-au putut învinge pe Bălgrădean.
Nici măcar din doi metri, Onofraș ratând uluitor ultima șansă de egalare. Jucătorii dinamoviști au fost acuzați la finalul meciului că i-au ajutat pe ultrași să introducă torțe pe stadion, ascunzându-le în fularele pe care le-au aruncat în peluză înainte de startul meciului. Victoria din Ghencea este și ultima obținută de „câini” pe terenul Stelei în Liga 1.
„Rezultatul e nedrept, pentru că oaspeții noștri n-au jucat fotbal, doar au tras de timp. Dar nici nu pot să analizez meciul, din moment ce azi s-a petrecut un lucru în premieră. Vom înainta un memoriu, bineînțeles. Avem probe video, totul este clar! Jucătorii lui Dinamo au urmărit să fie întrerupt meciul, au vrut să dea foc stadionului!”
Mihai Stoica, manager Steaua
FC Vaslui - Corona Brașov 8-1 (2014)
Unul dintre ultimele meciuri spectaculoase ale superechipei create de Adrian Porumboiu la Vaslui. Moldovenii se aflau în lupta pentru cupele europene și n-au avut milă de ultima clasată. Liviu Antal și Mike Temwanjera au fost năucitori, reușind câte o „dublă”. Au mai punctat Balaur, Viveiros, Madson și Mușat, ultimul dintr-o lovitură liberă cu un șut-centrare care l-a păcălit pe Marc. Pentru brașoveni a înscris Forika. Deși a încheiat sezonul pe locul 5, Vaslui a fost retrogradată pentru că nu a mai obținut licența pentru sezonul următor.
Dinamo - Rapid 2-0 (2015)
Ultimul derby important jucat în Liga 1 de Rapid înainte de faliment. Giuleștenii aveau nevoie disperată de puncte pentru a mai spera la salvarea de la retrogradare, însă s-au văzut conduși încă din minutul 2, când Cmovs a trimis în proprie poartă o minge centrată de Marius Niculae. Rapid a trecut în ofensivă, iar Daniel Niculae putea egala în minutul 22 un eurogol din unghi, însă mingea a izbit bara. „Câinii” au preferat să aștepte o nouă greșeală a oaspeților, iar aceasta a venit în minutul 61. Bornescu s-a complicat aiurea și i-a pasat direct lui Gavrilă, care l-a executat cu un șut printre picioare. Rapid retrograda la finalul sezonului.
„La tontogoluri sîntem pe primul loc. Asta e, zero goluri și zero puncte. Tactic am jucat foarte bine, chiar am dominat jocul în unele momente. Am avut situații bune de a înscrie”
Cristi Pustai, antrenor Rapid
Astra - Dinamo 4-2 (2016)
La numai o zi după ce câștigase matematic titlul, Astra urma s-o întâlnească pe Dinamo. După o petrecere care s-a întins mult după miezul nopții, nimeni nu mai credea că giurgiuvenii vor trata serios meciul. Și prima parte a meciului părea să le dea dreptate. Dinamo a luat cu asalt poarta lui Lung jr. și a deschis scorul încă din minutul 16. Gnohere i-a năucit pe Găman și Geraldo și l-a lăsat în poziție perfectă pe Palic, care a înscris fără emoții.
Astra a egalat în minutul 31, după o acțiune rapidă a lui Junior Morais, care a înscris cu un șut bine plasat din unghi la colțul lung. Dinamo revenea în avantaj grație reușitei lui Vali Lazăr (42). Putea fi 3-1 înainte de pauză, dar bara i-a salvat pe giurgiuveni. Și a venit repriza secundă, când noua campioană s-a dezlănțuit. Alibec a egalat rapid (47), după care a pasat decisiv la „dubla” lu Ioniță (56 și 64). Scorul putea lua proporții, însă Daniel Niculae a irosit două ocazii uriașe.
„Am câștigat meciul cu Dinamo după o noapte grea, în care am petrecut după ce Steaua n-a bătut-o pe Pandurii și am aflat că suntem campioni. Jucătorii au consumat băuturi alcoolice din belșug, dar asta nu s-a văzut pe teren. A trebuit să fac planton pe culoare, să-i bag în camere, ceea ce eu nu fac de obicei. A mers reţeta asta cu băuturile alcoolice, poate o mai repetăm”
Marius Șumudică, antrenor Astra
Citește mai multe știri despre Liga 1:
Veste bună la Dinamo! Un titular s-a refăcut și e gata de meciul cu Viitorul
Încă o lovitură pentru Toni Petrea și FCSB: victima accidentărilor s-ar fi „rupt” din nou!
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”