FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ GSP

Cluburile din Liga 1 se plâng degeaba! Suma uriașă pe care o încasează dacă termină sezonul

Fără banii televiziunilor, peste fotbalul din Liga 1 se va trage cortina
Fără banii televiziunilor, peste fotbalul din Liga 1 se va trage cortina

Articol de , - Publicat marti, 12 mai 2020 08:14

Formațiile din Liga 1 susțin că desfășurarea campionatului în noile condiții e prea costisitoare. Realitatea: ele consumă în plus maximum 3,25 milioane de euro și încasează 7,5 milioane € ca să încheie sezonul.

Gică Popescu a fost cel mai agresiv când a susținut că nu se mai poate juca fotbal, fiindcă noul virus scumpește exagerat finalul stagiunii. Dar președintele de la Viitorul nu e singurul care contestă criteriile pe care le-au introdus Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului.

Maximum 300.000 € pentru cazare

Costurile îi îngrijorează cel mai tare pe patronii și pe președinții cluburilor. Față de condițiile obișnuite, în lunile următoare trebuie ținuți fotbaliștii în cantonament, adică închiși în hoteluri pe cheltuiala societăților. Și e nevoie de controale pentru coronavirus cu 48 de ore înaintea fiecărei partide amicale sau oficiale.

Testele costă 250.000 de euro pentru toată liga, cu tot cu meciurile de verificare pe care formațiile le vor programa în luna următoare. Popescu estimase cazarea la 100.000 de euro. Există și conducători care anticipează un preț mai mic, 60.000 de euro lunar. Și ar fi vorba despre trei luni în care jucătorii ar trebui să fie ținuți închiși.

Nici pentru bani nu vor să joace

La valoarea pe care a pronunțat-o Popescu, ar fi vorba despre 300.000 de euro de fiecare club, numai că șase echipe dețin facilități proprii pentru cazare și pentru pregătire, deci ele ar consuma bani mai puțini. 

Tot campionatul ar plăti 3 milioane de euro ca să respecte până la sfârșitul stagiunii izolarea pe care o impun ministerele. Plus un sfert de milion de euro ca să-și testeze fotbaliștii.

Sumele li se par mari proprietarilor din fotbal și chiar sunt mari, raportate la economia din Liga 1, numai că ei rămân chiar și așa cu un surplus. Au încasat deja în avans 5,5 milioane de euro pentru partidele pe care n-au mai apucat să le dispute în finalul campionatului. Și mai au de primit încă două milioane de euro.

Firma care deține drepturile TV a anunțat deja că va achita până la ultimul cent dacă meciurile vor fi reluate, indiferent de perioada în care o să aibă loc deznodământul stagiunii. Cu venituri de 7,5 milioane din drepturile TV și cu costuri un pic mai mari de 3 milioane de euro, cluburile insistă că finalizarea competiției ar fi nerentabilă!

„N-am înțeles de ce se spune că va fi oprit campionatul când o să fie descoperit pozitiv cu coronavirus un jucător! Acel fotbalist trebuie să fie izolat și tratat, dar competiția să meargă mai departe! Nu putem să ne închidem în case definitiv din cauza acestui virus, n-avem cum să nu ne continuăm viețile!" 

Victor Pițurcă, fost selecționer

„Cine-mi dă mie 300.000 de euro ca să țin jucătorii în izolare? Și cum pot să-i oblig pe fotbaliști să stea închiși trei luni de zile?! Eu mă gândesc și la datele economice, și la sănătatea jucătorilor! Viitorul e în play-out, dacă pierde două meciuri și se accidentează trei oameni intră în hora retrogradării!" 

Gică Popescu, președinte Viitorul

12 iuniee data la care echipele din prima ligă ar trebui să reînceapă meciurile oficiale, conform programării pe care au realizat-o FRF și LPF. Pregătirea poate porni pe 15 mai, dar nu este clar, încă, dacă e nevoie de 14 zile de izolare a jucătorilor înaintea antrenamentelor propriu-zise

28 de milioane de eurovalorează drepturile TV pentru un sezon complet. Din sezonul acesta a mai rămas de disputat un sfert, însă cluburile au încasat deja aproape toți banii. Cea mai recentă tranșă le-a fost virată chiar înainte să explodeze pandemia

Au economisit deja din salarii

Oficialii echipelor din prima ligă folosesc în discurs doar cheltuielile, nu și veniturile din drepturi TV pentru ultima parte a sezonului, și nimeni nu ia în calcul salariile scăzute, veniturile din sponsorizări. Aproape toate cluburile au redus salarii ori au suspendat contracte cât durează starea de urgență la nivel național. 

FCSB a scăzut cu 50 la sută fondul de salarii și a economisit un milion de euro doar între 1 martie și 30 septembrie, perioada în care sunt valabile micșorările. CFR și Craiova au amânat unele plăți către jucători, ca să treacă peste perioada aceasta, în care au probleme de cash-flow. Dinamo, Gaz Metan, Astra, FC Voluntari, Poli Iași au suspendat contractele jucătorilor și pe ale celor mai mulți angajați auxiliari, trimiși toți în șomaj tehnic. 

Odată cu reluarea competiției, vor apărea din nou bani de la sponsori, societăți care n-au mai fost de acord să achite ratele din contracte câtă vreme n-au mai existat meciuri, deci ele nu au mai avut parte de publicitate.

Șase au condiții suficiente

Numai opt cluburi din Liga 1 ar cheltui între 60.000 de euro și 100.000 de euro în fiecare dintre următoarele trei luni pentru cazarea fotbaliștilor în regim de cantonament. Șase formații au condiții proprii, nu au nevoie să închirieze hoteluri, terenuri: FCSB, Dinamo, Craiova, CFR, Astra, Gaz Metan sunt formațiile care vor cheltui mai puțin.

VIDEO: Totul despre Borussia Dortmund - Schalke, primul mare derby de după pandemie

Citește mai multe știri din Liga 1:

Mattia Montini a dat cărțile pe față: „Discut cu Craiova, cu oricine! Mă interesează și banii”

Gigi Becali nu dă înapoi! A bătut palma pentru stadionul pe care ar evolua FCSB: detaliul care l-a convins

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
De ce există toleranță zero pentru furosemid? Medicamentul luat de Berto are o proprietate ascunsă puțin știută + Ce alți sportivi au mai fost prinși cu această substanță: de la Deco la Onana și Florentina Iușco
Superliga
De ce există toleranță zero pentru furosemid? Medicamentul luat de Berto are o proprietate ascunsă puțin știută + Ce alți sportivi au mai fost prinși cu această substanță: de la Deco la Onana și Florentina Iușco
Marius Șumudică, în noul caz de dopaj din Superliga: „Sunt echipe din Liga 1 care își bagă pe venă! Vreți să vă spun eu?”
Superliga
Marius Șumudică, în noul caz de dopaj din Superliga: „Sunt echipe din Liga 1 care își bagă pe venă! Vreți să vă spun eu?”
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Superliga
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile

Se poate bate mingea pe Lună? » Interviu cu astronomul Adrian Șonka: „Cineva a dus o crosă de golf în spațiu și a lovit mingea. Nu a mai văzut-o niciodată”

Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului


Comentarii (11)
remarque
remarque  •  12 Mai 2020, 10:42

Viitorul. Echipa fara viitor. FCSB. Titanic. aisbergul a ramas undeva in urma, orchestra canta. Sa vedem cate locuri sunt in barci. Apa e foarte rece.

189254898748309
Claude SH  •  12 Mai 2020, 10:03
Postat de bridges pe 12 Mai 2020, 09:42

La ce competitie ofera nu merita nici jumatate din bani. Se impune un campionat de 12. Deocamdata echipele care au reprezentat ceva in fotbalul romanesc sunt in ligile inferioare, iar echipele din Ilfov si cele nascute politic peste noapte le-au luat locul.

De 12? Pai Hagi vrea iar campionat cu 18 echipe fără Play Off. Probabil ne vom bucura de alte comune prin Liga 1. De ce sa joace doar Clinceni, Voluntari, Chiajna?! Putem avea Buftea, Fierbinti, Bolintin Vale. Pe bune?

rumunek
rumunek  •  12 Mai 2020, 09:52
Postat de rumunek pe 12 Mai 2020, 09:51

Problema e că și echipele cu numele celor care au reprezentat ceva în recital sunt tot niște creații politice. Diferența e doar la suporteri, cele din Ilfov au doar privitori și curioși eventual.

În trecut

Vezi toate comentariile (11)
Comentează
Close