Articol de Dan Udrea - Publicat luni, 10 septembrie 2018 09:28
Antrenorul FCSB e deranjat că presa îl cataloghează "executant al ordinelor lui Becali", dar, de fapt, e unul dintre vinovaţii principali pentru ceea ce Hagi şi Boloni rostesc astăzi: "Antrenorul nu mai e antrenor la noi în ţară".
Ovidiu Ioaniţoaia are o vorbă. "Nu contează ceea ce crezi că eşti, ci ceea ce cred alţii despre tine". Din această persectivă, o analiză a ceea ce se întâmplă în momentul de faţă cu Nicolae Dică, antrenorul de la FCSB, poate fi oricând un studiu de caz.
Dică despre el
Mai întâi, ce crede Nicolae Dică despre el. Păi, cam ce ar putea să creadă? Că ocupă un loc călduţ, râvnit de foarte mulţi antrenori. Că are un job pe care l-a dorit şi l-a visat după ce a renunţat la cariera de fotbalist. Trebuie să fie mândru că poate avea la antrenamente, zi de zi, condiţii de 5 stele, jucători profesionişti, un staff la fel. Ce să mai, raiul pe pământ pentru un antrenor.
În mod normal, Dică ar trebui să fie fericit cu ce are. Evident, pentru un antrenor, starea e influenţată, săptămână de săptămână sau chiar din 3 în 3 zile, de rezultatele pe care le are cu echipa. În mod normal însă, Dică ar trebui să aibă o impresie deosebită despre el. Şi să fie împlinit. Dar, vorba domnului Ovidiu Ioaniţoaia, contează mai mult ce cred alţii despre tine că eşti.
Alţii despre Dică
Şi ce cred, de fapt, acum cei care sunt pasionaţi de fotbal despre Dică? Că e un tip care a acceptat din start să nu aibă niciun cuvânt de spus în faţa patronului. Să decidă ce vrea Becali, să accepte orice transfer, orice vânzare, orice scoatere din primul "11" a unui fotbalist, orice schimbare. În general, orice.
Imaginea pe care Dică o are acum, aceea de subordonat şi de persoană care e umilită meci de meci de patron, nu e una creată de presă, aşa cum fals crede antrenorul de la FCSB. Presa nu inventează declaraţiile lui Becali, în care dezvăluie cum jucătorii sunt scoţi din teren bună bunul său plac. Sau cum anumite schimbări sunt comandate de el în timpul jocurilor.
Ce ştie, de fapt, Dică
Dică ştie foarte bine cum stau lucrurile la FCSB. De exemplu, ştie foarte bine de ce Moruţan, un fotbalist care începuse să aibă prestaţii apreciabile şi pe care chiar el îl lăudase, a dispărut din echipă dintr-o dată. Dică ştie că, de fapt, decizia în privinţa lui Moruţan nu i-a aparţinut. Dar s-a supus. Mai ştie ceva. A şi recunoscut public că îndepărtarea lui Qaka din lot a fost decisă peste capul lui. Ba chiar împotriva dorinţei lui. "Eu l-am dorit, dar nu şi patronul, care nu l-a mai păstrat", a explicat Dică.
La ce a renunţat şi ce a păstrat Dică
"Nici nu mai vreau să mă implic la transferuri, că am cerut anumiţi jucători şi au fost aduşi alţii. Mai bine îmi văd de munca mea". Declaraţiile lui Dică deschid noi perspective în ceea ce a ajuns să însemne meseria de antrenor în România. În percepţia lui Dică s-a implementat ideea că în fişa unui antrenor nu mai intră şi atribuţii de a decide la achiziţia de jucători, la îndepărtarea unor fotbalişti din lot. Imixtiunea lui Becali e atât de mare şi de agresivă, încât pentru Dică prezenţa la un antrenament cu echipa e maximum ce simte că poate profesa. E o realitatea dramatică.
Hagi spune lucrurilor pe nume
Şi nu o susţine un ziarist. A spus-o chiar Hagi, într-un interviu pentru Gazeta la finalul anului trecută. Analiza lui e oglinda perfectă şi, din păcate, extrem de dureroasă, a ceea ce e ajuns noţiunea de antrenor azi în România. Aşadar, Gică Hagi spunea aşa:
- "Dacă tot ne confesăm, haideți să fim sinceri în continuare: în România nu mai există noţiunea de antrenor! E lucrul cel mai grav în momentul de faţă"
- "E important ca antrenorul să aibă puterea să creeze. I s-a luat puterea asta. Am pățit-o şi eu, mi-am luat-o pe coajă şi am plecat acasă. Am fost singurul care a plecat"
- "Dacă nu mai sunt responsabil eu, plec! Ești șeful meu, îţi dau rapoarte, asta e în regulă. Dar lasă-mi munca mea! Eu trebuie să comand în vestiar! Tu eşti boss, dă-mă afară dacă n-am îndeplinit obiectivul!"
- "La Viitorul, când am preluat echipa ca antrenor, le-am zis jucătorilor clar: "La clubul ăsta nu mă dați voi afară, eu vă dau pe voi!"
- "Ştiţi cum era pe vremuri în România. Antrenorul era mentorul, era profesorul. Îl respectam și ne era rușine de el. Ce a ajuns acum antrenorul... E o realitate cruntă! Și de aici pleacă multe"
Cu ce nu se împacă Dică
Şi Dică ştie că lucrurile stau aşa. Foarte probabil nici nu se împacă deloc cu gândul că asta e situaţia în care se regăseşte chiar el. Probabil gândeşte că sunt alţi 100 de antrenori care ar accepta să fie imediat în locul său în cazul în care ar renunţa şi ar da un exemplu şi atunci "de ce să vină altul când pot să rămân eu?" Poate că e de înţeles, numai că istoria nu-l va păstra ca pe un om care a încercat să schimbe cu adevărat ceva.
Istoria aparţine oamenilor mari, cu coloană şi cu caracter. Au fost persoane care l-au înfruntat pe Becali. Şi au avut de pierdut la vremea respectivă, fiindcă dacă ar fi acceptat ce îndură azi Dică, ar fi rămas în continuare în funcţie. Numele lor le ştiţi. De la Piţurcă până la Hagi, de la Ilie Dumitrescu până la Dorinel Munteanu şi Bergodi.
Avertismentul din trecut, realitatea din prezent
Dică era în vestiar la FCSB în vara lui 2007, când Hagi a decis să demisioneze. Şi a ascultat mesajul tulburător pe care Gică l-a ţinut atunci în faţa jucătorilor: "Când cineva o să vă ia mintea, personalitatea şi demnitatea, atunci totul s-a terminat. Ţineţi minte aceste lucruri şi să nu acceptaţi niciodată aşa ceva".
A trecut mai bine un deceniu, iar Dică acceptă azi ce Hagi n-a acceptat atunci. E drept, oamenii nu sunt construiţi la fel. Nu gândesc, nu acţionează şi nici n-au aceleaşi idealuri. Numai că, în acest caz, ar trebui să-şi accepte statutul. Şi să nu mai încerce să se victimizeze şi să se considere nedreptăţit de ceea ce scrie şi relatează presa.
Să fii antrenor nu înseamnă doar să conduci un antrenament, după care să execuţi ce îţi spune patronul. Sau, dacă asta crezi cu adevărat, înseamnă că trăieşti într-o altă lume a fotbalului. Cea în care repere sunt Gigi Becali, Neluţu Varga, Ioan Niculae, Marian Iancu, Adrian Porumboiu ș.a. Una paralelă cu cea a lui Hagi, Boloni, Dan Petrescu, Iordănescu, Piţurcă...
"În fotbalul românesc, unii primesc ceea ce merită! La noi, antrenorii nu mai sunt antrenori, iar conducătorii sunt implicaţi în fotbal pentru egoul lor, pentru interesul lor, pentru distracţia lor. Nu cred că fotbalistul român a devenit mai leneş decât cel din alte ţări"
Ladislau Boloni, în ziarul Adevărul"La noi lipseşte calitatea şi logica muncii. Avem conducători care nu se pricep la fotbal, iar antrenorii sunt aşa cum îi creştem. Şi eu am călătorit la viaţa mea de foarte multe ori cu avionul, dar, de fiecare dată când trebuie să mă sui în avion, prefer să am un pilot. Nu pilotez eu avionul! Din păcate, asta nu înţeleg conducătorii din fotbalul românesc"
Ladislau Boloni, în ziarul Adevărul"Adevărul e unul singur. În particular, Becali spune foarte clar că se implică, face ce vrea el. Ce să facă Dică? A antrenat pe undeva prin Liga a 3-a, pentru el să vină o asemenea oportunitate, de la o echipă bogată de prima ligă, care trage la campionat...are numai avantaje. Eu sunt convins că el suferă foarte mult. L-am văzut şi e normal să fie aşa fiindcă munca lui nu prea există la această echipă"
Victor Piţurcă
Vezi și: Dică are motive de îngrijorare! "Zenga ar reveni oricând la FCSB dacă ar fi chemat"