Articol de Remus Răureanu, Costin Ștucan - Publicat joi, 13 mai 2021 21:52 / Actualizat vineri, 14 mai 2021 09:36
Gazeta a intrat în posesia unor documente interne confidențiale care scot la iveală un conflict de interese la Liga Profesionistă de Fotbal. Constantin Stătescu, directorul Departamentului Juridic și totodată observator de Liga 1, a primit bani de la casa de pariuri care sponsorizează campionatul pentru "a pune o vorbă bună la cluburi"
În aprilie 2019, se semna la București un contract de sponsorizare în urma căruia denumirea Ligii 1 urma să se modifice din vara aceluiași an în Liga 1 Casa Pariurilor. Părțile erau EAD.RO Interactive SRL, o compania mandată de Liga Profesionistă de Fotbal să exploateze marca și drepturile de imagine privind prima ligă, și Hattrick Bet SRL, parte din Fortuna Entertainment Group (FEG), un concern ceh care are în portofoliu casele de pariuri Fortuna și Casa Pariurilor.
Pentru fiecare dintre cei cinci ani de contract, cu un al șaselea opțional, Hattrick Bet SRL se obliga să plătească 2,25 milioane de euro plus TVA., obținând astfel accesul la numele Ligii 1, la servicii de publicitate pe stadioane, spoturi publicitare la televiziunile deținătoare de drepturi și la transmisii live exclusive pe piața de gambling din România.
Contractul e acum în derulare, iar cele 2,25 de milioane de euro aferente celui de-al doilea an au fost deja virate de firma din Fortuna Entertainment Group (FEG) în patru tranșe a câte 562.500 de euro.
Emailul. Redevență lunară de 500 de euro
Pentru FEG, accesul la marca Ligii 1 nu a fost, însă, suficient. La nici un an de la semnarea contractului de sponsorizare, pe 31 ianuarie 2020, directorul de marketing Alexandru Țarog - cel mai important om din organigrama românească a FEG - expedia un email în care transmitea avocaților modalitatea prin care concernul de gambling din Cehia urma să-i plătească o redevență lunară unuia dintre cei mai importanți oameni din organigrama Ligii Profesioniste de Fotbal.
Obiectul contractului și felul în care părțile au ales să-l alcătuiască scot la iveală un conflict de interese care ridică semne de întrebare și în privința unor potențiale riscuri de securitate și integritate la care Liga 1 poate fi expusă. Gazeta a avut acces la emailul trimis de Țarog consultatului legal al FEG, Ionuț Andreică. Subiectul este “Contract ajutor LPF”, iar directorul scrie:
“Cea mai simplă formă de contract prin care îi plătim d-lui Constantin Stătescu, juridic LPF, o redevență lunară de 500 de euro, plătibilă în două tranșe anuale de 3.000 de euro fiecare. Am atașat o copie a codului CAEN, putem intra pe 7021 - activități de consulanță în domeniul relațiilor publice și al comunicării, asta este perfect pentru scopul nostru.
Obiectul contractului: consultanță în domeniul relațiile cu cluburile sportive de fotbal afiliate LPF, în vederea maximizării impactului sponsorizării (sau al contractului de publicitate?) cluburilor respective - ceva în zona asta generică, cum că el ne pune o vorbă bună la cluburi ori de câte ori avem nevoie să accesăm resursele respective (ex: dacă vrem să facem filmulețe cu jucători direct cu ei, să le zică să ne acorde tot suportul)”.
În finalul emailului, Țarog le cere clar avocaților să redacteze condiții contractuale relaxate pentru beneficiarul angajat al Ligii: “Contractul pe o perioadă de 12 luni, 50% la semnare, 50% după 6 luni. Ușor pe penalizări spre deloc, forță majoră și atât”.
Contract realizat prin iubita-interpus
Constantin Stătescu, beneficiarul redevenței oferite de Fortuna Entertainment Group, a fost consilier juridic la Ministerul Tineretului și Sportului și la Loteria Română, iar din decembrie 2013 deține funcția de director al Departamentului Juridic din cadrul Ligii Profesioniste de Fotbal. Venit la Ligă acum 7 ani, imediat după alegerea lui Gino Iorgulescu, avocatul este un apropiat al secretarului general Justin Ștefan, și el avocat, alături de care a fost asociat în ultimii ani în două firme: Fotbal în Oglindă SRL (unde printre acționari mai apărea și vicepreședintele LPF, Robert Pongracz) și Grupul Editorial Eco Republika SRL.
În paralel cu funcția de jurist al LPF, Stătescu a fost inclus în ultimele sezoane în corpul de observatori din Liga 1, alături de foști fotbaliști precum Paul Cazan, Romulus Gabor, Aurel Beldeanu, Cătălin Cursaru sau Ion Marin.
Practic, în urma contractului cu FEG, un observator - o postură care necesită imparțialitate în timpul meciurilor din Liga 1 - a fost plătit pentru a “pune o vorbă bună la cluburi” în vederea maximizării profitului unei case de pariuri care plătește peste două milioane de euro pentru a fi sponsorul campionatului.
Dar numele lui Stătescu nu figurează în contractul de consultanță încheiat la două săptămâni după emailul expediat de Alexandru Țarog. Pe 14 februarie 2020, firma de apartament The Mind Developers SRL se angaja într-o relație contractuală de prestări de servicii cu Hattrick Bet SRL, parte a FEG.
La obiectul contractului, formularea era adaptată: “efectuarea de servicii de consultanță și strategie în domeniul comunicării și relațiilor publice, în vederea maximizării impactului avut de Beneficiar pe piața din România, în domeniul jocurilor de noroc”
În rest, înțelegerea conținea toate detaliile cerute de Țarog avocaților, mai puțin numele real al beneficiarului. Contractul este semnat de Ioana Maria Stroie, singurul administrator și acționar al firmei The Mind Developers, cu sediul în satul Roșu. La acel moment, ea era iubita lui Constantin Stătescu. Cei doi s-au căsătorit în februarie 2021.
Tot în februarie 2021 a expirat și contractul de consultanță cu Fortuna Entertainment Group, dar potrivit înțelegerii inițiale părțile puteau prelungi acordul pentru încă un an, lucru care s-a întâmplat printr-un act adițional datat în 5 februarie 2021.
Stătescu invocă un Cod de Etică inexistent
Contactat de Gazetă pentru a explica relația comercială mascată cu o casă de pariuri, avocatul LPF a părut inițial mirat: “Contract de consultanță pe numele Stătescu Constantin?”
Reporter: Contract de consultanță al cărui beneficiar final sunteți dumneavoastră. Făcut cu o doamnă pe nume Ioana Stroie.
Stătescu: Nu sunt eu beneficiarul acelui contract. Nu aș vrea să comentez chestiile astea.
- O cunoașteți pe doamna Stroie?
- (Face o pauză) Este fosta mea iubită și, din februarie anul acesta, este soția mea. Contractul la care vă referiți a fost întrerupt în momentul în care Liga Profesionistă de Fotbal a lansat un Cod de Etică.
- Când a fost adoptat acest Cod de Etică?
- La ultima Adunare Generală a fost lansat un Cod de Etică. Au fost întrebați angajații dacă au existat probleme de etică. Atunci, am vorbit acasă și s-a renunțat la acest contract. Contractul nu mai există acum. Ar fi fost o problemă.
- Înainte de adoptarea Codului de Etică nu vi se părea că există o problemă? Contractul a rulat un an și ceva.
- Aceea nu este firma mea, e o firmă care face consultanță, care face tricouri, dar nu este firma mea. Dar nu vreau să comentez. Las presa să scrie orice.
Șefii LPF, versiuni diferite
Ultima Adunare Generală a LPF invocată de Stătescu a avut loc pe 27 aprilie 2021. Pe ordinea de zi transmisă cluburilor sunt 10 puncte, însă niciunul nu conține implementarea unui Cod de Etică.
Mai mulți reprezentanți ai cluburilor aflați în sală la ședință susțin că subiectul “Etică” a fost amintit pasager de Justin Ștefan în timpul discuțiilor, însă nu a existat nicio informare concretă sau vreo solicitare de vot pentru adoptarea unui cod.
Secretarul general al Ligii, Justin Ștefan, are altă versiune în privința rezilierii contractului dintre Stătescu și compania din Fortuna Entertainment Group: “Contractul a fost făcut înainte de căsătorie. Nu există nicio legătură între domnul Stătescu și cluburi, dar, pentru a elimina orice dubiu la un eventual conflict de interese, l-am rugat acum o săptămână să vorbească și să rezilieze acel contract. Din câte știu eu, l-a reziliat”.
O să lucrăm la un Cod Etic care să elimine orice potențiale conflicte de interese la nivelul Ligii 1, nu doar la nivelul Ligii. Vom vorbi cu fiecare angajat să dea o declarație pe proprie răspundere cum că nu are niciun contract de genul ăsta
- Justin Ștefan, secretar general LPF
Gino Iorgulescu, șeful LPF, vine cu o a treia variantă asupra evenimentelor: “Nu are domnul Stătescu niciun contract. Înainte de căsătorie, nevasta lui a avut, dar contractul s-a reziliat înainte de căsătorie. El ne-a anunțat și l-a reziliat înainte de căsătorie. Nu știu dacă acel contract era sau nu în regulă. Nu m-am uitat și n-am verificat. Am auzit cum ați auzit și dumneavoastră și l-am atenționat. Și după aia m-a anunțat că l-a reziliat”.
Ștefan și Iorgulescu susțin că nu știu de alt angajat al Ligii care să aibă un contract similar de consultanță. Totuși, spune Iorgulescu, pentru a preveni apariția unui caz nou “o să facem niște comisii pentru a putea verifica tot timpul dacă sunt conflicte de interese sau nu”.
Omul cu emailul: „Am multe contracte pe cap”
A reușit avocatul și observatorul LPF Constantin Stătescu să îndeplinească scopul prevăzut în contractul de consultanță și să ajute Casa Pariurilor la maximizarea profitului în urma contractului de sponsorizare pentru Liga 1? Și, dacă a reușit, în ce fel a făcut-o? Sunt două întrebări rămase fără răspunsuri.
Chestionat pe această temă, secretarul general Justin Ștefan a declarat relaxat: “Pot să înțeleg maximizarea impactului prin faptul că se duce și caută spații pentru noi agenții pe care să le deschidă Casa Pariurilor. Nu știu ce presupune acest contract”. O relaxare similară a afișat LPF și în iulie 2019, după ce Gazeta a dezvăluit că Stătescu și celălalt avocat al Ligii, Paul Mincu - ambii observatori la Liga 1 - au mers cu CFR Cluj în Kazahstan la meciul din cupele europene cu Astana. Deplasarea lor a fost plătită de campioana României din ultimele trei sezoane.
Gazeta l-a contactat și pe Alexandru Țarog, directorul din Fortuna Entertainment Group care a dictat termenii contractului cu Constantin Stătescu.
Reporter: Există o practică a firmei să încheie contracte de consultanță cu oficiali din fotbal pentru maximimarea profitului?
Țarog: Va trebui să mă lăsați să mă interesez. Am pe cap mai multe contracte decât mi-aș dori. Din câte știu eu, nu avem niciun contract cu vreun angajat LPF, FRF sau altceva.
- E semnat prin soția lui.
- Prin soție? Trebuie să-mi dați mai multe detalii. Nu suntem noi, cei de la marketing, cei care semnăm toate contractele.
- E un contract din 14 februarie 2020, prelungit pentru încă un an. E semnat cu o doamnă Stroie, actuala soție a domnului Stătescu. Obiectul este maximizarea profitului pe piața din România.
- Înțeleg. Trebuie să mă duc să mă uit un pic. Sunați-mă mâine după-amiază. Din ce sună, nu-mi spune nimic cunoscut. Nu mi se pare ceva grav. Poate s-au căsătorit ulterior. Dar care e problema?
-E un conflict de interese al domnului Stătescu.
- Fac ei între ei, nu vreau să spun mai multe.
Ieri după-amiază, Țarog a răspuns din nou apelurilor Gazetei, dar a refuzat să mai facă vreun comentariu: “Nu am niciun răspuns oficial, nu pot să fac niciun comentariu”.
Prin intermediari, conducerea FEG a informat reporterii că în luna aprilie pe adresa companiei ar fi venit o solicitare de reziliere a contractului de consultanță. "Doamna Stroie a anunțat că s-a căsătorit cu un angajat LPF și nu mai poate continua colaborarea".
O colaborare care, conform emailului lui Țarog, l-a avut încă de la început beneficiar pe angajatul LPF, Stătescu.
Nu uitați, am rugămintea să dați o știre fair și echilibrată. Din râca voastră cu LPF și FRF puteți să lezați o compania care, bună, rea, bagă niște bani în fotbalul românesc. Aș vrea să stau departe de râcile dumneavoastră
- Alexandru Țarog, director de marketing
Dan Negru: „Noua Cooperativă e a caselor de pariuri?”
Săptămâna trecută, fostul arbitru FIFA, Florin Chivulete, a sugerat în direct la GSP Live că ar exista o conspirație a caselor de pariuri pentru ca titlul în Liga 1 să se decidă în ultima etapă: “Sunt lucruri care se întâmplă în toate campionatele. Dacă Barcelona face 0-0 cu Atletico, vine Real și face X cu Sevilla. Probabil că doar casele de pariuri profită de aici. Sunt rezultate reale. După ce Sepsi a câștigat cu FCSB, CFR a pierdut cu Craiova. Sunt lucruri vizibile. E vorba de Karma, de un Dumnezeu al fotbalului care le așază. Eu folosesc simțul de anticipație”, a spus Chivulete, zâmbind misterios.
La finalul ultimei etape din Liga 1, și moderatorul TV, Dan Negru, a postat pe Facebook un mesaj în care chestiona integritatea partidelor: “Ori e blatul caselor de pariuri ori ăștia-s atât de slabi că nici blaturi nu mai pot să facă? Sepsi, subalterna Clujului, încurcă Clujul și Clinceniul, subalterna FCSB, încurcă FCSB? Noua "cooperativă" e aia a pariurilor sau ăștia nici de blaturi nu-s în stare?”
CITEŞTE ŞI ALTE ŞTIRI DESPRE LIGA 1:
4 transferuri la FCSB! Gigi Becali: „Doi sunt sigur, 100%! Pe ceilalți îi iau pentru viitor”
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!