Articol de Ionuţ Coman - Publicat joi, 03 aprilie 2025 16:03 / Actualizat joi, 03 aprilie 2025 16:04
La 37 de ani, pe care i-a împlinit în urmă cu două săptămâni, Cristi Bălgrădean pare neschimbat. Din punct de vedere fizic, este la fel ca pe vremea când apăra poarta marilor cluburi din Superliga, Dinamo, Universitatea Craiova, FCSB sau CFR Cluj. Poate chiar mai fit un pic, dar discuția despre greutate îi aduce un zâmbet pe buze. „Tot timpul am avut unul-două kilogramele în plus, de unde îmi vine și porecla «Pufi». Sunt acceptabil, să zic așa”, spune cu modestie.
Începutul de an l-a găsit la Alba Iulia, unde a venit să pună umărul la promovarea Unirii în Liga a 2-a. Și i-a oferit șansa unei reîntâlniri cu o formație din prima ligă. Un duel cu Farul Constanța, în sferturile Cupei României, pierdut cu 0-3. „A fost frumos. Sunt momente pe care nu le trăiești în fiecare zi și doar fotbalul ți le poate da”, explică Cristi Bălgrădean, care dezvăluie că nu se gândește deocamdată să renunțe la cariera de jucător.
Urmărește cu atenția lupta de la vârful Superligii și mărturisește că și-ar dori ca CFR Cluj să câștige titlul, dar crede că FCSB are prima șansă. Sufletul i-a rămas însă la Dinamo și se bucură de revenirea „câinilor roșii”, în play-off.
Cristi Bălgrădean, ambiții mari la 37 de ani: „Promovarea ar fi o motivație în plus”
- Cum ești la 37 de ani?
- Mă simt în putere. Simt că mai pot să joc și o să o fac cât mă mai țin picioarele. Nu mă gândesc la retragere. Când o să simt că nu mai pot, ridic mâna și gata.
- De ce Liga a 3-a, de ce Alba Iulia?
- Am vrut să mai joc fotbal și sunt ca acasă. De la mine până în parcarea stadionului fac o oră. Oamenii m-au dorit foarte mult, am venit cu sufletul deschis și încerc să pun umărul la realizarea obiectivului, promovarea în Liga a 2-a. Sunt mai mulți jucători cu experiență, care au jucat în prima ligă și avem un grup fantastic. Primul lucru care mi s-a spus când am venit a fost despre grup. Pentru mine a fost ceva senzațional când am ajuns să-i cunosc mai bine. Băieții mai tineri ne ascultă și cred că și acesta este unul dintre motivele succesului. Probabil și de aceea am fost ales de conducere și de staff.

- Ce ar însemna pentru tine o promovare în Liga a 2-a, după ce ai jucat la cel mai înalt nivel?
- O promovare ar însemna o motivație în plus să mai joc, să pot să-i ajut cu cunoștințele acumulate pe băieții mai tineri și cred că încă mai pot să fac asta. Pentru mine este o plăcere că încă mai joc fotbal. Sunt sănătos și asta este cel mai important.
- În prima parte a sezonului, ai bifat câteva meciuri și la Câmpulung în Liga a 2-a.
- A fost o experiență scurtă. M-a sunat Gabi Torje să mă întrebe dacă mai vreau să joc fotbal și am acceptat. Și m-am dus pentru 5 meciuri, ca să reintru în circuit. Terminasem în vară contractul cu CFR și am stat acasă vreo trei luni, mă antrenam cu echipa de Liga a 3-a, Sănătatea Cluj. Și am zis de ce nu? Drept dovadă, am reintrat în circuit și, după, m-am sunat oamenii de la Alba Iulia.
Cristi Bălgrădean recunoaște: „Dinamo mi-a rămas în suflet”
- Ai jucat la toate echipele mari, cu excepția Rapidului. Care ți-e mai aproape de suflet?
- În suflet, clar mi-a rămas Dinamo. Tatăl meu fiind dinamovist, am simpatizat de mic cu Dinamo. Și am rămas dinamovist, pentru că în fotbalul mare Dinamo m-a propulsat. Și acum avem un grup în care ținem legătura, cu Luchin, Moți, Dandea și mai mulți. Suntem prieteni de familie, facem Revelioane împreună.
- Ai suferit când ai văzut ce se întâmpla la Dinamo în sezoanele precedente?
- Nu credeam niciodată că Dinamo va retrograda, dar s-a întâmplat. Cred că oamenii au avut pe urmă un proiect bun și au reușit să promoveze încă din primul an, ceea ce este foarte greu. În acest moment, sunt pe un făgaș normal, cel puțin unde le este locul, în play-off. Nu știu dacă se pot bate pentru campionat acum.

- Te-ai fi dus în Liga a 2-a să joci pentru Dinamo, dacă te-ar fi chemat?
- Problema la mine nu se mai pune din punct de vedere sportiv, pentru că eu îmi doresc să joc fotbal. Dar am o familie, am o fetiță de 10 ani, care este la școală în Cluj. Pentru ea am rămas la Cluj. Am încercat să fac în așa fel încât să-mi creez drumul și pentru ea în momentul de față. Dacă nu aș fi avut familie, sută la sută m-aș fi dus. Nu conta în ce ligă era, pentru că sufletul meu a rămas alături de Dinamo și aș fi mers să ajut.
- S-a vorbit despre menținerea în prima ligă, la începutul sezonului, dar au ajuns în play-off. Ba chiar le-au pus mari probleme celor de la FCSB în ultimul derby.
- Cred că un X era echitabil, dar acesta este fotbalul, se joacă pe goluri, nu pe ocazii. Cred că lumea a fost sceptică înainte de startul campionatului, dar au un antrenor foarte bun. Personal, mie îmi place. Și, din ce văd eu de afară, au un grup bun și, prin forța grupului, au ajuns în play-off.
Cristi Bălgrădean, despre lupta pentru titlu în Superliga: „Se va duce lupta până în ultima etapă”
- Pe podium în acest moment și principalele candidate la titlu sunt trei echipe la care ai jucat. Care ți-ai dori să ia titlu?
- CFR Cluj, pentru că sunt mai apropiat acum de ei, am prieteni cu care țin legătura. Dar cred că va fi o luptă dusă până în ultima etapă de cele trei. Și la FCSB m-am simțit bine, pentru că aveam grup bun, dar la CFR am avut performanțe. Dacă este să pun în balanță, pentru performanțe, aș alege CFR.

- Reușește Dan Petrescu să mai ia un titlu?
- CFR, cu Dan Petrescu, începe să joace din nou fotbal, după ce a avut o perioadă mai nefastă. Clar, Dan Petrescu are acest pedigree de a stoarce tot din fotbaliști. Și, cu siguranță, se va bate la campionat până în ultima etapă.
- Pare că a schimbat și stitlul de joc, mult mai ofensiv.
- Înscriu mai mult decât de obicei. Când eram și eu acolo, era italian style, 1-0. S-au schimbat și jucătorii, nu sunt chiar de profilul de dinainte. A fost Mandorlini înainte de a veni domnul Petrescu și știam că voia să joace mereu tiki-taka. Mai sunt câțiva jucători din era lui și s-a făcut un mix, plus veteranii Deac, Camora, Păun, cei mai vechi, care știu ce înseamnă CFR-ul. Sunt niște embleme pentru CFR Cluj și este normal să fie acolo. Eu mi-am terminat contractul, oamenii s-au bazat pe jucători mai tineri și nu a fost niciun fel de problemă.
6 trofeea câștigat „Pufi” de-a lungul carierei, 2 cu Dinamo București (Cupa României și Supercupa României, în 2012), 1 cu FCSB (Cupa României, în 2020) și 3 cu CFR Cluj (2 titluri de campion, în 2021 și 2022, și Supercupa României, în 2020)
Cristi Bălgrădean: „Gigi Becali nu s-a schimbat. FCSB are prima șansă la titlu”
- La FCSB ai simțit mai multă presiune, ținând cont și de felul în care v-ați despărțit?
- Pentru mine nu a fost o așa mare presiune. M-am dus acolo și am jucat. Când nu am făcut-o, așa a fost să fie. Povestea din final am mai spus-o, a fost greșeala mea din punct de vedere moral. Recunosc și, dacă aș putea să întorc timpul înapoi, aș face altfel. Și atunci am vrut, dar m-am luat după anumite persoane și a ieșit prost pentru mine.
- Te-ai așteptat la un astfel de sezon european, după ce au cucerit și titlu?
- Asta înseamnă să ai bani și să-ți permiți să iei jucători, să le dai salarii mari. Patronul ia toată spuma fotbalului românesc, au valoare și, la un moment dat, tot se face diferența. Poate nu își face anul acesta, poate nici la anul, dar al treilea an tot se întâmplă. S-a dovedit că acești băieți au crescut, au câștigat campionatul, au mers în grupele Europa League, au și trecut de această fază. Din punctul meu de vedere, și în acest sezon au prima șansă la titlu.

- S-a schimbat Gigi Becali față de anii când ai jucat tu acolo?
- Nu mi se pare că s-a schimbat, a fost tot timpul la fel. Își permite. Nu pot să zic că am avut vreo relație, că nu am discutat de foarte multe ori cu dumnealui. Doar când venea la echipă, dar, personal, să mă sune, nu. Singura divergență a fost la final.
Cristi Bălgrădean: „La Craiova a fost tot timpul ceva”
- Nu ai zis nimic despre Craiova. Ai fost două sezoane în Bănie.
- La Craiova, nu am prins o perioadă foarte bună, Când am mers acolo, erau pe penultimul loc. Cu nea Sorin Cîrțu și nea Emil Săndoi, am avut vreo 17 meciuri fără înfrângere și am terminat campionatul pe 3 sau 4, dar nu aveam dreptul să mergem în cupele europene. După 6 luni, s-a dărâmat Oblemenco vechi, ne antrenam pe la Ișalnița și jucam pe Extensiv. A fost o perioadă de tranziție, nu am prins Craiova de acum, cu condiții top.
- Ți-a fost greu să te adaptezi în Oltenia, tu fiind bănățean?
- Mă adaptez oriunde, am fost plecam de mic de acasă, de la 14 ani, și nu am vreo problemă.

- Dar și cu aceste condiții, nu au luat titlul și nici au performat în Europa.
- La Craiova, a fost tot timpul ceva. Când au trebuit să fie top, au clacat.
- Cum ți se pare nivelul din Superligă, mai ales că par să fi crescut și salariile?
- Nivelul s-a egalizat, dar în jos. Cu ani în urmă erau mult mai fotbaliști. Iar cu salariile, asta este acum, la FCSB. Și înainte se băgau bani. Lobonț avea vreo 500.000 pe ani. Sau Marius Niculae. Ce salarii erau atunci?
Cristi Bălgrădean: „Lobonț a fost modelul meu”
- Ai o singură selecție la naționala României. Este prea puțin?
- Puțin, dar pentru că am prins o generație foarte bună de portari. Lobonț, în fața căruia nu aveai nicio șansă să joci, pentru că era prea top. A fost Tătărușanu, care a jucat la Fiorentin, Nantes, Lyon, Pantilimon era la Manchester City, iar Silvică tocmai ce câștigase campionat în România cu Astra. Mi-era greu să scot pe cineva de acolo.

- Și acum este bătaie mare.
- Niță are prima șansă, la vârsta lui își face treaba senzațional. Mai sunt Târnovanu și Moldovan, care este la promovare în Seria A. Va fi o luptă în trei, dar probabil că Niță va pleca cu prima șansă.
- Plus Ionuț Radu, care pare să-și fi revenit.
- Și Sava, tot în Seria A, dar care este accidentat. Probabil că vor fi patru care se vor lupta. Tot timpul România a avut portari buni. Modelul meu a fost Lobonț, sută la sută cel mai bun portar din punctul meu de vedere. Mi-au plăcut mai mulți, au mai fost Marius Popa și Dani Coman.
1 selecțieare Cristi Belgrădean pentru naționala României, fiind integralist în amicalul cu Grecia din 2011
Cristi Bălgrădean: „Nu sunt nici sărac, nici bogat”
- Ai accepta o ofertă să revii în prima ligă?
- Depinde și de condiții. Mă gândesc și la familie, nu doar la mine. Dacă îmi vine o ofertă de departe de casă, nu cred că aș accepta.
- Ce vei face când vei pune capăt carierei de jucător?
- Nu știu ce voi face după retragere. Dar, 99 la sută, nu cred că voi fi antrenor. Nici nu-mi place, nici nu am făcut școală. Ar însemna să mai pierd câțiva ani.
- Cum ești pe plan financiar după atâția ani în prima ligă?
- Nu sunt nici sărac, nici bogat. Sunt bine, liniștit. Am un plan pe care-l voi pune în practică după retragere, dar mai am de jucat. Dacă promovăm în Liga a 2-a și mi se va mai propune să semnez, cu siguranță o voi face. Dacă nu mai găsesc nimic, ridic mâna și asta este.
- Care este momentul fotbalistic de care îți aduci aminte cu plăcere și cel pe care îl regreți?
- Sută la sută, momentele de care îmi aduc aminte cu plăcere sunt trofeele, câștigarea campionatului. Până la urmă urmei, de asta m-am apucat de fotbal, să trăiesc astfel de momente. Ca regret, îmi pare rău că nu am jucat mai mult pentru echipa națională, dar sunt conștient că îmi era foarte greu.
- Născut pe 21 Martie 1988
A jucat la: Atletico Arad, Minerul Lupeni, FC Brașov, Liberty Salonta, UTA Arad, Dinamo București, Unirea Urziceni, Unirea Urziceni, Universitatea Craiova, Concordia Chiajna, FCSB, CFR Cluj, AFC Câmpulung Muscel, CSM Unirea Alba Iulia