FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

EXCLUSIV / VIDEO „Dacă te uiți în buletin arăt cam în vârstă, dar mi-ar plăcea să mă las cu încă un campionat câștigat!” » Ciprian Deac, interviu special pentru GSP.RO

Ciprian Deac
Ciprian Deac

Articol de , - Publicat joi, 01 august 2024 11:14 / Actualizat joi, 01 august 2024 11:14

Ciprian Deac (38 de ani) este fără îndoială o legendă pentru CFR Cluj și unul dintre cei mai apreciați jucători din întreg fotbalul românesc. Un exemplu de profesionalism rar întâlnit, cu 14 trofee câștigate la Cluj în cele patru mandate ale lui ♦ Într-un interviu EXCLUSIV pentru Gazeta Sporturilor, Ciprian Deac vorbește despre pasiunea pentru fotbal, despre gândurile copilului de la Dej ajuns profesionist și despre regretul carierei sale.

În prima parte a interviului acordat Gazetei Sporturilor, Ciprian Deac compară nivelul actual al fotbalului românesc cu cel din momentul debutului. Mijlocașul e euforic când vine vorba de evoluția echipei naționale la Euro 2024 și speră ca Dan Petrescu să nu o lase pe CFR pentru o altă ofertă.

Ciprian Deac, interviu pentru GSP.ro: „Fac ceea ce-mi place!”

- Ciprian, ești printre cei mai în vârstă jucători din Superligă. Cristi Săpunaru e veteranul campionatului. Cum te simți la 38 de ani și jumătatea?
- Mă simt foarte bine. Fac ceea ce-mi place, ce poate fi mai frumos. Dau tot și la antrenament și la meciuri… După cum știți, avem GPS-uri pe noi și după antrenament sau după meci avem toate rapoartele.

- Și cum stai?
- Încă rapoartele mi-arată foarte bine. Asta înseamnă că încă mai pot. Pentru că, într-adevăr, dacă te uiți în buletin, arăt cam în vârstă pentru acest sport. Dar cum se spune, testele nu mint niciodată. Dar cel mai important lucru e cum mă simt eu și ceea ce simt.

- Deci la capitolul fizic stai foarte bine.
- Pot să am 50 de ani, dacă mă simt bine și încă mai pot să alerg... Cred că asta e cel mai important la fotbal. Să poți să alergi. Pentru că toți marii fotbaliști nu cred că au uitat fotbalul. Și la 60 de ani, dacă îi pui în teren, știu să dea o pasă. Problema e la alergat, la partea fizică.

Ciprian Deac: „Regretul meu? Niciun turneu final cu echipa națională”

- Nu te mai întrebăm cât vei mai juca, dar aș vrea să te întrebăm însă dacă ți-ai îndeplinit toate visurile pe care le-ai avut atunci când erai un băiețel la Dej și te-ai apucat de fotbal. Mai ții minte ce vis aveai atunci?
- Da. Cred că toți copiii când se apucă de fotbal, primul gând era să debutez în prima ligă. După ce am debutat, am avut alte obiective. Să câștig campionatul, să joc la echipa națională.

„Dacă te uiți în buletin arăt cam în vârstă, dar mi-ar plăcea să mă las cu încă un campionat câștigat!” » Ciprian Deac, interviu special pentru GSP.RO
Ciprian Deac într-un meci cu Farul pe 23 mai 2007. FOTO: GSP.RO

- Ai regrete după atâția ani de fotbal?
- Cred că singurul regret ar fi că nu am participat cu echipa națională la niciun turneu final. Dar așa în Liga 1 cred că mi-am îndeplinit toate obiectivele. Am, cred că, cele mai multe campionate câștigate dintre jucătorii activi în acest moment.

7 titluri de campion ale Românieiare Ciprian Deac în CV, toate cu CFR Cluj! La capitolul trofee se mai adaugă 2 Cupe ale României și încă 5 Supercupe, la fel cu gruparea din Gruia

„Mi-ar plăcea să mă las de fotbal cu un campionat câștigat!”

- Doar Lăcătuș are mai multe all-time. Practic, dacă ai mai câștiga unul, ai deveni singurul care e pe locul doi.
- Da. Să sperăm că va urma și cel de-al optulea. Pentru că aici, la CFR, tot timpul avem obiective foarte mari. Și an de an ne batem la campionat. Mi-ar plăcea să mă las de fotbal cu un campionat câștigat!

„Dacă te uiți în buletin arăt cam în vârstă, dar mi-ar plăcea să mă las cu încă un campionat câștigat!” » Ciprian Deac, interviu special pentru GSP.RO
Marius Lăcătuş a câştigat zece titluri de campion al României (1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1994, 1995, 1996, 1997 şi 1998)

- Ați început cu o victorie norocoasă, așa, pe final cu Dinamo. După aia a urmat egalul cu Rapid, înfrângerea cu Craiova, plus egalul la surprinzător cu Neman. Cum ți se pare începutul ăsta de sezon? Și cum ți se pare CFR față de sezonul trecut?
- E clar că nu e ceea ce ne-am dorit, ceea ce ne-am propus. Dar încă nu e nimic pierdut. Pentru că mai avem returul. Și în campionat e doar începutul. Se pot regla foarte multe lucruri pe parcurs. Dar față de campionatul trecut cred că am avut un start mai bun, pe la mijlocul campionatul n-am avut prestații așa bune.

- Dar ați avut un final foarte bun.
- Un final foarte bun și am reușit să terminăm pe locul 2.

300 de mii de euroeste cota de piață pe care o are Ciprian Deac. Cea mai mare din cariera acestuia fiind în august 2010, atunci când ajunge în Germania, la Schalke și era cotat la 3 milioane de euro

„Înainte cluburile își permiteau să plătească salarii foarte mari străinilor”

- Față de acel final, ți se pare mai slabă CFR acum? Mai ales că a plecat Otele, a plecat și Manea. Cum ți se pare dacă ar fi să faci așa o comparație?
- Eu știu că lumea nu are răbdare și îi înțeleg, dar s-au schimbat foarte mulți jucători. Sunt mulți jucători care încă nu s-au integrat. Trebuie ajutați, pentru că nu se poate integra așa peste noapte.

+45 FOTO

- Dar...
- CFR e un club cu presiune, unde așteptările sunt mari, dar sunt sigur că și jucătorii care au venit, sunt jucători de valoare, jucători care ne vor ajuta să ne îndeplinim obiectivele, doar trebuie puțină răbdare. Nu e ușor să schimbi mediul, țara, toate lucrurile.

- Nu știu dacă știi, dar peste câteva zile, o să se împlinească 18 ani de când ai debutat în Liga 1. Cum ți se pare ție că a evoluat campionatul nostru de atunci și până acum? E mai bun calitativ acum?
- Față de când am debutat, pot să zic că e clar că nu e la același nivel.

- De ce?
- Atunci erau șase, șapte echipe care se băteau la campionat. Era campionatul foarte strâns, se investeau foarte mulți bani, toate echipele aveau bugete foarte mari. Aici s-a făcut diferența, pentru că înainte cluburile își permiteau să plătească salarii foarte mari străinilor care ridicau nivelul campionatului. Ne mai având acele bugete, e clar că nu poți să aduci cei mai buni jucători de afară.

6 august 2006este ziua în care Ciprian Deac a debutat oficial în campionatul din România. A făcut-o în meciul CFR Cluj- Unirea Urziceni 4-0

- Dar pe de altă parte infrastructura s-a dezvoltat foarte mult față de atunci.
- Da, într-adevăr avem foarte multe stadioane frumoase. În plus și echipa națională a făcut lucruri frumoase la Campionatul European. Eu cred că suntem pe drumul cel bun. Avem și echipa de tineret care sunt o mare speranță. Lucrurile încet, încet se vor îndrepta. Pentru că e bine, în primul rând, că avem stadioane, lumea vine.

- Și sunt mulți copii!
- Da, mulți copii. Și eu cred că în viitor va crește mult fotbalul românesc.

- Ai peste 600 de meciuri jucate. Ai unul care să fie memorabil pentru tine? Unul singur?
- Chiar zilele trecute vorbeam cu cineva și mi-a pus această întrebare. Cred că meciul cu Celtic din deplasare (nr. Celtic - CFR Cluj 3-4, play-off-ul Ligii Campionilor). Pentru că a fost o nebunie de meci în care am condus noi, am fost egalați, au condus ei, am egalat și-am câștigat.

„Dacă te uiți în buletin arăt cam în vârstă, dar mi-ar plăcea să mă las cu încă un campionat câștigat!” » Ciprian Deac, interviu special pentru GSP.RO
Ciprian Deac în meciul de poveste cu Celcic FOTO: Getty Images

„Sper ca Dan Petrescu să nu plece de la CFR Cluj!”

- Spuneai de echipa națională. A fost o surpriză pentru tine parcursul la Euro? Ne-am entuziasmat așa că am terminat pe primul loc și ne-am calificat. Am trecut de grupe. Vezi ca o performanță?
- Da, eu zic că în primul rând să termin pe primul loc în aceea grupă a fost o surpriză pentru toată lumea. Obiectivul era să mergem mai departe, dar ne-am dus de pe primul loc.

- Apoi?
- Apoi am întâlnit Olanda, o echipă care a fost superioară, o echipă cu jucători foarte buni și, din păcate, s-a terminat drumul. Eu cred că echipa națională a jucat foarte bine în primul meci. După care e greu să ții din trei în trei zile.

România - Olanda, optimi Euro 2024, foto: Cristi Preda / GSP
România - Olanda, optimi Euro 2024, foto: Cristi Preda / GSP
+45 FOTO

- Presiunea, ritmul, echipele puternice.
- În primul meci am văzut un joc foarte agresiv, cu o risipă de efort foarte mare și jucând la trei zile e foarte greu să ții acel nivel de joc. Mie unul mi-a plăcut pentru că, în primul rând, ne-a bucurat toată lumea că am ajuns acolo. După ce am terminat pe locul întâi, așteptările au fost mult mai mari. E clar că au ridicat și ștacheta, dar eu cred că una peste alta a fost figură frumoasă la echipă națională.

În momentul de față și nu numai am văzut, toată lumea își dorea să vină domnul Hagi. Ar fi fost cea mai bună variantă. Acum nu știu, nu sunt eu în măsură să pun antrenor. Avem antrenori de valoare și sper că oricine va veni va face cel puțin aceleași performanțe

Ciprian Deac, mijlocaș CFR Cluj

- L-ai vedea pe domnul Petrescu antrenor la echipa națională?
- Eu sper să nu plece pentru că tocmai ce a venit și e un antrenor care nu mai are nevoie de nicio prezentare aici. A câștigat tot ce se putea câștiga. Am avut performanțe foarte mare și aș vrea să rămân în continuare.

Golurile „rotunde” ale lui Ciprian Deac în Superligă

Golul

Sezonul

Data

Meciul

 

1

2008-2009

27.iul.08

CS Otopeni - CFR Cluj 0-4

10

2013-2014

27.iul.13

CFR Cluj - ACS Poli 2-2

20

2016-2017

17.mar.17

CFR Cluj - Astra 3-2

30

2018-2019

03.nov.2018

FC Botoșani - CFR Cluj 1-5

40

2019-2020

24.oct.19

Rennes - CFR Cluj 0-1

50

2019-2020

03.aug.20

CSU Craiova - CFR Cluj 1-3

60

2020-2021

14.mar.21

CFR Cluj - Poli Iași 4-0

70

2021-2020

20.nov.2021

FCU Craiova - CFR Cluj 0-2

80

2022-2023

23.nov.2022

U Cluj - CFR Cluj 1-2

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Geoană n-a ocolit niciun subiect! Discurs despre banii publici și modelele Becali, Șucu, Hagi: „Armata n-o lasă pe FCSB, o brambureală totală!” + Propune o revoluție AI la copii: „În Cehia au făcut o scanare”
Superliga
Mircea Geoană n-a ocolit niciun subiect! Discurs despre banii publici și modelele Becali, Șucu, Hagi: „Armata n-o lasă pe FCSB, o brambureală totală!” + Propune o revoluție AI la copii: „În Cehia au făcut o scanare”
A bătut palma cu Mihai Rotaru! Supertransfer la Universitatea Craiova
Superliga
A bătut palma cu Mihai Rotaru! Supertransfer la Universitatea Craiova
Lovitură de teatru în miez de noapte! Ce se întâmplă cu noul transfer al Rapidului: „Este un mare inconvenient”
Superliga
Lovitură de teatru în miez de noapte! Ce se întâmplă cu noul transfer al Rapidului: „Este un mare inconvenient”

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (6)
Spaima_oilor
Spaima_oilor  •  01 August 2024, 21:24
Postat de conicor2008 pe 01 August 2024, 21:05

***

Nici GSP nu stie ce voiai sa spui! De aia te-au cenzurat sa nu te faci de ras in public

conicor2008
conicor2008  •  01 August 2024, 21:05
Postat de Spaima_oilor pe 01 August 2024, 14:44

Prea tarziu, batrane. E timpul Rapiduletului sa straluceasca! Te vom saluta cu trofeul de campioni din Giulesti!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1_0_1_0
1_0_1_0  •  01 August 2024, 16:18

Bravo Cipi !!!!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează