Articol de Adrian Duţă - Publicat miercuri, 02 aprilie 2025 15:10 / Actualizat miercuri, 02 aprilie 2025 15:28
Dan Șucu, patronul de la Rapid, Mobexpert și președinte al Confederației Patronale Concordia, a participat la conferința „România și OCDE – Principalul Proiect de Țară după NATO, UE și Schengen”, unde a luat cuvântul, după premierul Marcel Ciolacu și președintele interimar Ilie Bolojan.
România se află în procesul de intrare în OCDE, „organizație interguvernamentală cu 38 de țări membre, fondată în 1961 pentru a stimula progresul economic și comerțul mondial”. Dan Șucu a participat la o conferință la Palatul Cotroceni, unde s-a discutat despre aderarea României la OCDE.
Dan Șucu a participat în calitate de reprezentant al Confederației Patronale Concordia și a transmis un mesaj clar. A cerut ca autoritățile publice din România să împrumute din obiceiurile celor din mediul privat și să pună accentul pe performanță, nu pe interferențe politice.
Dan Șucu: „Să punem accent pe performanță, fără interferențe politice”
„În calitate de cea mai mare organizație patronală din România, Concordia reprezintă în clipa de față mii de companii, mai mult de 400.000 de angajați, în 20 de sectoare cheie ale economiei. Noi deja fiind membru în BIAC, ne-am poziționat ca o puncte între sectorul privat și OCDE.
Doresc să apreciez că toate partidele politice importante au demonstrat un consens remarcabil față de procesul de aderare a OCDE. Această abordare e lăudabilă pentru succesul nostru. Trebuie să ne exprimăm aprecierea pentru dialogul excelent cu Domnul Luca Nicolescu, care coordonează acest proces complex.
Aderarea la OCDE nu reprezintă doar o realizare diplomatică, însă, ci un angajament fundamental pentru o economie de piață funcțională. Anumite politici economice din România nu sunt încă aliniate cu principiile OCDE, privind piețele libere funcționale.
Plafonarea extinsă a prețuirilor în sectoarele energiei, alimentelor, asigurărilor a devenit o caracteristică permanentă, în loc de una excepțională. Vorbim de afișarea adaosului comercial la toate produsele din România, un nonsens economic. Astfel de intervenții contrazic fundamentaL principiile bazate pe piață, pe care OCDE le susține.
Observăm practici din partea unor autorități de reglementare și control care se îndepărtează de la standardele OCDE. Avem nevoie de companii de stat administrate cu mai multă multă eficiență și transparență. Companiile publice ar trebui să fie conduse mai aproape de modelul nostru privat, cu accent pe performanță, fără interferențe politice.
În încheiere, mesajul nostru de astăzi este simplu. Mediul privat și cel public din România, președinție, parlament, guvern sunt împreună în acest demers, extrem de important. Aveți tot sprijinul nostru și sunt convins că împreună vom avea succes”, a declarat Dan Șucu, potrivit Administrația Prezidențială.