Articol de Cătălin Țepelin - Publicat marti, 17 martie 2020 16:57
UEFA tocmai a anunțat o serie de decizii luate azi, la capătul unor zile teribile, în care președinții de Federații și managerii unor proiecte gigantice - gen Liga Campionilor sau Euro 2020 - s-au împărțit între calcule financiare de miliarde de euro și teama pentru viața lor, mai presus decât orice calcul contabil.
Cei care decid soarta sportului mondial, el însuși o componentă vitală a vieții sociale a întregii omeniri, sigur au fost în permanent contact cu centrele de comandă - guverne locale, comisii cross-border etc - de la care au încercat să smulgă informații pentru a anticipa cât mai corect ceea ce vrea să știe toată lumea: când putem spera ca omenirea să iasă din panica generată de virusul COVID-19?
Hotărârile de azi desenează o hartă a ieșirii din haos, deși, evident, nimic nu este sigur în aceste moment. Dar, uitându-ne pe deciziile UEFA, putem spera ca în jur de 10 mai fotbalul să revină pe stadioane. Atunci s-ar putea relua meciurile internaționale. Și asta e varianta optimistă!
Pentru că UEFA a decis împingerea finalelor Champions League și Europa League de la sfârșitul lui mai spre finalul lui iunie. Ca să mai fie timp de returul unor optimi + sferturi + semifinale, ar fi nevoie ca fotbalul să reînceapă undeva pe la jumătatea lunii mai.
Când începe Liga 1?
Asta înseamnă cel puțin încă o lună și jumătate fără fotbal. Și nici Liga 1 nu poate face excepție.
E logic. Cu granițe închise și oameni blocați în case încă 2-3 săptămâni de acum înainte, e imposibil ca sportul să-și reia competițiile în aprilie, nici măcar pe finalul lunii. Se pierd bani, se pierde tonusul de competiție, dar trebuie recâștigate siguranța de a ieși pe stradă și încrederea că nu intrăm în colaps. Din păcate, absolut nimeni nu va ieși din asta fără pagube financiare majore.
Euro 2020 devine Euro 2021
Altfel, ne așteptam ca Euro 2020 să devină Euro 2021. La fel cum, în condițiile unui calendar complet bulversat și ultra-comprimat, nu știu ce importanță va mai avea Liga Națiunilor, care oricum era o competiție neînțeleasă și nedorită pe nimeni.
Așadar, varianta optimistă, încă două luni fără sport. Au trecut doar câteva zile și deja ne e dor. Când vom vedea primul stadion plin vom ști că am învins. Și panica, și virusul, și dorul de fotbal.
Până atunci, să fim atenți, responsabili și empatici. Asta cere, într-un minunat exercițiu de maturitate, și acest cor impresionat de aproape 150 de voci puternice din sportul românesc. #vafibine
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!