Articol de GSP - Publicat sambata, 03 iunie 2017 11:54
Helmuth Duckadam a acordat un interviu ediția de astăzi a Gazzettei Dello Sport.
Fostul goalkeeper, rămas în memoria microbiștilor pentru cele 4 penalty-uri apărate la Sevilla, în finala dintre Steaua și FC Barcelona (2-0 d.p.), a vorbit despre finala Ligii Campionilor dintre Juventus Torino și Real Madrid, programată azi, de la 21:45, în direct la Dolce 1, Protv și liveTEXT pe GSP.RO, dar și despre momentul său de glorie din 1986.
"Juventus poate câștiga finala, e mai echipă decât Real. Și ar fi frumos să ridice un portar trofeul. Buffon e o legendă, l-am văzut live: e maniac, pregătește totul în detaliu. Merită Balonul de Aur și ar fi momentul să fie premiat un post atât de dificil. În trecut, ar fi meritat și Neuer Balonul de Aur, poate chiar și eu. Acum îl susțin pe Buffon", spune Duckadam pentru italieni.
Legendarul portar al Stelei rememorează momentul său de glorie de la Sevilla.
"Ai nevoie de o strategie pentru a apăra la penalty-uri. Barcelona câștigase în semifinalele competiției în fața lui IFK Goteborg, la 11 metri, dar eu nu aveam la dispoziție imagini video. La Sevilla, colegul meu Majearu a ratat prima lovitură de pedeapsă. Urma căpitanul Alexanko. M-am gândit ce aș face în locul lui. Mi-am zis: pariez că va șuta puternic în dreapta mea, pentru că e cel mai simplu lucru pentru un dreptaci. Resping mingea, apoi mă duc într-o parte și aștept; din urletele fanilor spanioli înțeleg că Boloni a ratat. E tot 0-0. Vine din nou rândul meu și îl am în față pe Pedraza. El probabil și-a spus: «A parat prima lovitură pe dreapta, acum urmează să se arunce în stânga». Așa că mă arunc în dreapta. Balonul e pentru a doua oara în brațele mele. Restul a fost mai simplu. Lăcătuș a marcat, în timp ce Pichi Alonso a tras cu frică, tot în dreapta mea, unde m-am aruncat sigur de intenția lui. La 2-0 în favoarea noastră, urmează să execute Marcos Alonso. În acel moment, oricare jucător de la Barcelona ar fi tras în stânga: mă duc în partea aia și mingea e din nou în mâinile mele. Campionii Europei!", rememorează legendarul portar al Stelei.
În materialul dedicat lui Duckadam, sunt amintite primirea de pe aeroport, la revenirea în București a Stelei '86, bonusurile primite de jucători, vândute mai apoi, dar și problemele de sănătate avute de fostul goalkeeper pentru care a fost nevoit să își vândă mănușile în schimbul a 3.000 de dolari.
"Am auzit că unii au spus că Nicu Ceaușescu ar fi dat ordin serviciilor secrete să-mi rupă mâinile. Complet fals! Îl cunoșteam pe el, dar și pe Valentin. Dictatura a comis crime mari și e ușor să-i atribui și altre atrocități. Dar Ceaușescu nu a avut nicio legătură cu retragerea mea" Helmuth Duckadam
Duckadam, ajuns acum la 58 de ani, face o mărturisire emoționantă în finalul materialului publicat de Gazzetta: "Dacă am regrete? După victoria în fața Sevillei aveam atâtea planuri, dar am ajuns din nou să sufăr din cauza foamei. Dacă m-aș putea întoarce în timp nu aș mai vinde mănușile. Aș vrea să le recuperez, mâinile mele sunt casa lor".
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”