FOTBAL  »  Superliga  »  PROTEST

Demers RADICAL al peluzelor cu greutate din România! Sud Steaua, rivalele din Craiova și alte galerii mari NU mai vin la stadion

Suporterii mai multor cluburi de tradiție anunță că-și suspendă temporar activitatea
Suporterii mai multor cluburi de tradiție anunță că-și suspendă temporar activitatea

Articol de - Publicat luni, 14 octombrie 2024 22:18 / Actualizat luni, 14 octombrie 2024 23:40

Câteva dintre cele mai importante peluze din România, ralitate începând din vară mișcării „Liber să fiu ultra'”, prin care suporterii au protestat la unison împotriva măsurilor forțelor de ordine, pe care le consideră profund abuzive, au emis un comunicat radical luni seara. Suporterii mai multor cluburi de tradiție afirmă că-și suspendă temporar activitatea și nu mai vin la meciurile echipelor favoite. Peluza Sud Steaua, Nord și Sud Craiova (CSU și FCU) Peluza I Ilie Oană (Petrolul) și Peluza Marină (Farul) sunt primele entități care anunță că recurg la această decizie extremă.

În luna iunie a acestui an, la puțin timp după descinderile care au vizat liderii mai multor galerii bucureștene, numeroase peluze rivale din țară au semnat un așa numit „pact de neagresiune”, protestând sub aceeași voce la meciul amical România - Liechtenstein, disputat în Ghencea.

Glasul revoluționar a persistat și în lunile următoare, cu multe dintre galeriile menționate afișând la fiecare meci un mesaj comun, „Liber să fiu ultra'”.

La mai bine de la patru luni de la protestul derulat în Ghencea, mai multe peluze importante au emis un comunicat cu tentă radicală, în care-și anunță planurile pentru următoarea perioadă.

Dezmăgiți că presupusele abuzuri ale forțelor de ordine ar fi continuat, galerii cu greutate din țară anunță că nu vor mai veni la meciurile echipelor favorite. Adăugând în mesajul comun emis luni că se simt dezamăgite și de pasivitatea afișată de propriile cluburi.

Convins de FRF! Golgeterul român a acceptat: „O onoare să joc pentru țara părinților mei!”
ROMÂNIA
Convins de FRF! Golgeterul român a acceptat: „O onoare să joc pentru țara părinților mei!”

„Peluzele si locurile noastre din stadion vor rămâne acum goale”

Până la ora redactării articolului, Peluza Sud Steaua, Sud Craiova, Peluza Nord Craiova, Peluza I „Ilie Oană”, Peluza Marină, Peluza Nord Pitești și "Corviniștii" distribuiseră mesajul în care își făceau publică revolta. Nu și Peluza Nord Rapid, cea de la care a pornit, practic, întreaga mișcare de solidaritate, după ce liderul absolut al peluzei a fost reținut astă-primăvară.

Important de menționat: Peluza Nord FCSB și Peluza Cătălin Hîldan, grupurile care vor fi față în față duminică, pe Arena Națională, nu au făcut parte de la bun început din acest curent de protest.

Iată comunicatul comun distribuit de peluzele mai sus menționate:

Suntem copiii sau nepoții celor care au realizat revoluția română în Decembrie 1989. Acum, la aproape 35 de ani distanță, viața ne împinge sarcastic să ne luptăm pentru același ideal, LIBERTATEA în toate formele ei.

De aceea, la mai bine de jumătate de an de la startul proiectului “Liber să fiu ultra’!”, într-un glas comun ne strigăm dezamăgirea legată de faptul că noi, suporterii cei mai activi ai cluburilor de fotbal din România, cei care cumpără abonamentele an de an, cei care asigură continuitatea cluburilor în multe situații, cei care colorează la propriu stadioanele, suntem in continuare oprimați si abuzați fără să simțim că există în mod real vreun interes ca lucrurile să revină la normal.

Normalitate înseamnă să avem dreptul la liberă exprimare pe stadioane și în jurul lor, înseamnă sa fim lăsați să facem sărbătoare în zilele de meci ale echipelor iubite și înseamnă să avem un drept real de apărare în constanța situațiilor în care Legea 4 instigă la abuzuri iar suporterii sunt interziși pe stadioane înainte să fie judecați, doar pentru că un jandarm “constată”!

În virtutea celor de mai sus, peluzele și grupurile de suporteri care fac parte din acest proiect național răspund la lipsa de reacție a autorităților și a cluburilor printr-o invitație la tăcere.

De aceea, peluzele si locurile noastre din stadion vor rămâne acum goale, vocile noastre vor tăcea și vom sta departe de cluburile dragi. Culorile din suflet sunt o chemare, însa libertatea este un drept!

Tragem astfel un semnal de alarmă inclusiv cluburilor de fotbal, cărora le solicităm să se implice în mod direct și să scoată de sub jugul organelor de ordine organizarea meciurilor, să nu mai accepte șantajul prin care ascundem sub o lege opresivă abuzurile constante, inclusiv prin zone de “tampon” aberante ce opresc vânzarea de bilete si abonamente, sau pun suporterii in ipostaze în care prezența la un meci de fotbal este o aventură a ridicolului.

Ce au trăit românii în 10 August 2018 noi trăim aproape la fiecare meci, cetățenii au însa arma votului, noi avem doar dragostea și pasiunea pentru culori și tot ce ne dorim este să fim “LIBERI SĂ FIM ULTRA’!“.

Demers RADICAL al peluzelor cu greutate din România! Sud Steaua, rivalele din Craiova și alte galerii mari NU mai vin la stadion
Mesajul distribuit de peluzele menționate

Mișcare de amploare!

Se întrevede la orizont, așadar, cea mai mare mișcare de protest a ultrașilor din România după mult timp, mai exact de la manifstațiile stradale desfășurate în 2007, când aproape toate peluzele țării au scandat la unison împotriva Legii 4.

Protest încă din vară

Ultrași din toate colțurile țarii s-au coalizat în iunie, în Peluza Sud a stadionului Steaua, cu ocazia partidei amicale România - Liechtenstein. Aceștia și-au unit forțele pentru un protest de amploare, pe fondul numeroaselor rețineri din rândul suporterilor, anchetați din cauza introducerii materialelor pirotehnice pe stadioane. Aceste arestări au culminat cu cea a lui Liviu Ungurean, alias „Bocciu”, liderul suporterilor rapidiști.

Înaintea partidei respective mai mulți membri importanți ai facțiunilor ultra din țară s-au pozat unul lângă altul, lăsând rivalitățile și orgoliile personale la o parte. Sud Steaua, Nord Rapid, Sud și Nord Craiova și Peluza Sud Dinamo au fost printre grupările prezente în stadion în acea seară. Alături de ele au fost și suporteri de la FC Argeș, Constanța, Galați, Hunedoara sau Arad.

Suporterii s-au grupat la Peluza Sud a arenei din Ghencea, la inelul superior, unde au afișat un banner imens pe care scria „Liber să fiu ultra”, motto-ul afișat pe mai multe stadioane din țară în primăvara acestui an.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Incredibil! Jucătorul de la CFR a vrut să-l bată pe Petrescu: „Am intrat în vestiar, am dat cu piciorul în ușă și am țipat. Niciodată nu m-a «halit» și nici eu pe el”
Superliga
Incredibil! Jucătorul de la CFR a vrut să-l bată pe Petrescu: „Am intrat în vestiar, am dat cu piciorul în ușă și am țipat. Niciodată nu m-a «halit» și nici eu pe el”
OUT din lotul naționalei » Jucătorul s-a întors singur în România
Nationala
OUT din lotul naționalei » Jucătorul s-a întors singur în România
Convins de FRF! Golgeterul român a acceptat: „O onoare să joc pentru țara părinților mei!”
Nationala
Convins de FRF! Golgeterul român a acceptat: „O onoare să joc pentru țara părinților mei!”

Croatul revenit în România după mai mulți ani a sesizat câteva detalii: „Este mai scump! Dar ați avansat mult”

Elisabeta Lipă a amânat pentru o dată incertă întâlnirea cu foștii mari performeri care cer actualizarea rentelor viagere


Comentarii (12)
CostelMC
CostelMC  •  14 Octombrie 2024, 23:50

La CSA chiar nu o sa se bage de seamă, din 100 de spectatori pe meci nu o sa mai vina decât vreo 40-50.

csanuesteaua
csanuesteaua  •  14 Octombrie 2024, 23:44

La csa, fcu si csu oricum mereu era stadionul gol, deci nu va fi diferenta.

popescu3dzn
popescu3dzn  •  14 Octombrie 2024, 23:42

Practic nu se schimba nimic

Vezi toate comentariile (12)
Comentează