Articol de Remus Răureanu - Publicat vineri, 14 februarie 2020 09:00
Eugen Neagoe, 52 de ani, fost antrenor și la Dinamo, și la FCSB, cântărește cluburile înaintea duelului de duminică.
E convins că lotul ”câinilor” e mai bun decât indică ierarhia la zi și îl felicită pe Becali pentru faptul că echipa lui luptă an de an pentru titlu.
- Domnule Neagoe, FCSB se vede ca o favorită și din avion, asta e impresia dinaintea Derby-ului. E corectă?
- Clasamentul și diferența de bugete asta indică, așa e. Becali a investit enorm, a adunat fotbaliștii cei mai scumpi din campionat. Ține cont totuși că acest calcul nu prea a mai fost valabil în ultima vreme. FCSB a părut mereu favorită și n-a mai învins-o pe Dinamo de ceva timp. Fiindcă în derby-uri se joacă altfel, atmosfera influențează desfășurarea partidei.
- Dar care e explicația pentru așa ceva? De ce din cauza atmosferei dispare diferența de valoare?
- Îți spun cum mă simțeam eu când eram jucător. Ieșeam pe teren, la Craiova, și când vedeam 40.000 de oameni în tribune simțeam că mă purta vântul din spate, aveam energie, mă simțeam puternic. Așa am reușit, spre finalul anilor '80, să le batem acasă la noi și pe Steaua, și pe Dinamo, și știi bine ce echipe fantastice aveau! Noi nu eram la fel de buni, deși nici Universitatea nu era vreo trupă slabă, era an de an în primele cinci. Așa se vor simți și dinamoviștii duminică seară, cu 25.000 sau chiar cu 30.000 de spectatori. Și va mai exista și dorința lor de revanșă, după ratarea calificării în play-off.
- Astă-vară, când vă aflați în pregătire ca antrenor al lui Dinamo, ați fi anticipat deznodământul dezastruos, cu echipa prăbușită în play-out, pe locul al nouălea?
- În niciun caz nu mi-aș fi închipuit așa ceva! Doar că au fost tot felul de probleme care au influențat mersul echipei. Începutul sezonului a fost slab, e adevărat, dar Dinamo a mai avut pe urmă ocazii să prindă un loc de play-off. Seria din decembrie, cu rezultate proaste, a semănat cu parcursul de la începutul campionatului.
"FCSB suferă când nu-i dai spații"
- Printre problemele apărute pe parcurs aceasta cu banii a părut cea mai gravă, nu?
- Multe au fost, de toate felurile! Banii contează cel mai mult. De ce FCSB e an de an în lupta pentru titlu, nici nu se pune problema să coboare în play-out? Pentru că Becali asigură cel mai mare buget din campionat. Clasamentul cam arată bugetele: CFR, FCSB, Craiova sunt mai mereu în frunte, Astra și Viitorul apar și ele. Aaa, că se mai strecoară câte o surpriză în play-off, da! Se întâmplă, dar sunt doar surprize. În general, cine are bani mai mulți câștigă. Eram încă junior la Craiova și un antrenor ne-a întrebat: "Băi băieți, ce îi trebuie unui club ca să devină mare?". "Ce, domn profesor?". "Trei lucruri: bani, bani, bani. Dacă le ai p-astea trei poți să faci o echipă puternică". Am citit recent o declarație a lui Guardiola: "Dacă aș fi la o altă echipă, mai slabă decât e Manchester City, n-aș mai câștiga. Nu mă consider cel mai bun antrenor din lume". Se pot duce la Lecce și Guardiola, și Mourinho, în echipă, că tot n-au cum să câștige campionatul!
- Până la urmă, diferența actuală dintre FCSB și Dinamo e creată de bani, asta spuneți.
- Bineînțeles. Când mai auzi declarația "banii nu contează", din partea oricui, să nu crezi așa ceva! E o tâmpenie, o poveste. Banii contează fantastic de mult!
- Să ne așteptăm ca Dinamo să se apere, din moment ce este formația cotată mai slab?
- Mor când aud despre "echipe defensive" și "echipe ofensive"! Mourinho e antrenor defensiv? Și atunci, cum a câștigat meciuri și o grămadă de trofee, dacă echipele lui doar se apărau? Marcau goluri? Înseamnă că nu era un antrenor defensiv! Și am mai auzit după meciul cu Clinceni că "FCSB are probleme cu echipele care se apără". Ce înseamnă asta? Nu toate echipele se apără? E vreo formație care își propune să nu se apere, ca să-i dai tu gol? Nu există așa ceva! Aaa, e adevărat, FCSB are nevoie de spații, îi convin adversarii care se deschid. E o echipă căreia îi convine contraatacul, are probleme dacă n-o lași să joace.
- Asta se întâmplă fiindcă nu are un vârf clasic?
- Nu neapărat. Eu am avut o perioadă bună la Sepsi cu Tandia vârf fals. Am fost forțat să joc așa din momentul în care se accidentase Simonovski. Man, Coman și Tănase nu sunt vârfuri. Man și Coman nu mai au același randament când sunt mutați de pe extreme, unde le convine cel mai mult. Indiferent de sistem, contează organizarea, ce fac jucătorii ca să aducă mingea în față. Și există și un vârf real, Gnohere, așa că FCSB ar putea să apeleze la el pe parcursul meciului.
- În 2010, Neagoe, 52 de ani, a fost 3 etape secundul lui Pițurcă la FCSB. La Dinamo, are două partide, ca "principal", la începutul acestui campionat
"Lotul lui Dinamo nu e de play-out, sunt fotbaliști buni acolo: Sorescu, Fabbrini, Perovici și Moldoveanu sunt oameni capabili să facă diferența în derby. Toți "câinii" trebuie să accepte ce li se întâmplă în prezent, să nu se mai raporteze la trecutul glorios! Juventus a fost în Serie B, Rangers a fost în liga a patra, li s-a mai întâmplat și altora să sufere"
Eugen Neagoe, antrenor
"Man, Coman, Tănase, Olaru și Moruțan sunt fotbaliștii periculoși de la FCSB, oricare dintre ei poate să influențeze rezultatul. Să câștige singur un meci, nu! Nu mai avem asemenea fotbaliști, care să câștige meciuri! Și sunt greu de găsit. Barcelona, cu toată La Masia, nu mai inventează un an doilea Messi, nici măcar încă un Xavi!"
Eugen Neagoe, antrenor Dinamo