Articol de Sergiu Alexandru - Publicat luni, 31 martie 2025 10:03 / Actualizat luni, 31 martie 2025 14:39
FCSB s-a impus în fața lui Dinamo, în a doua etapă din play-off, câștigând la limită, 2-1, la finalul unei partide extrem de echilibrate.
Derby de România, varianta play-off, a fost mai echilibrat decât partidele din sezonul regulat sau Cupă. Dinamo a deschis din nou scorul, așa cum o făcuse și la precedentul meci direct, dar FCSB a revenit și a câștigat grație unei execuții spectaculoase a lui Baba Alhassan.
Cu mai multe nume importante în afara lotului, campioana nu a reușit cel mai bun joc din acest sezon, Dinamo fiind la multe capitole egală sau aproape egală, după cum reiese din raportul Wyscout.
1. Era aproape imposibil ca Alhassan să marcheze
Golul care a decis Derby de România a fost unul extrem de spectaculos. În minutul 85, Baba Alhassan, lăsat liber de defensiva alb-roșie, a marcat cu un șut de la 20 de metri, cu stângul. Mingea s-a dus perfect, aproape de vinclu, iar portarul Roșca nu a mai avut ce face.
Potrivit statisticienilor, șansele ca mijlocașul defensiv din Ghana să puncteze erau extrem de mici. Faza a avut un xG de doar 0,06. Acesta e un parametru care alocă o anumită probabilitate fiecărui șut, în funcție de statisticile anterioare, privind posibilitatea de a înscrie din acea poziție. Cu cât e mai mic, cu atât probabilitatea de a înscrie e mai mică.
Ceea ce înseamnă că era aproape imposibil ca jucătorul de 25 de ani să marcheze la acel șut. În procente, în 98% dintre situații este de așteptat ca Alhassan să nu înscrie cu un astfel de șut.
Parcă nu s-a întâmplat niciodată în viață să văd golul înainte de a șuta jucătorul. Parcă vedeam că va marca. Rar mi s-a întâmplat așa ceva! Când a primit pasa, parcă vedeam din mișcările lui, că el cam are stilul să facă fentă și să tragă.
El dă la poartă, dar nu prea are direcție. Dă peste poartă, dar acum i-a ieșit.
– Gigi Becali
2. Echilibru în Derby de România
Per total, partida a fost una echilibrată în ceea ce privește statistica. Ambele formații au stat bine în teren și au avut multe momente bune. De altfel, sunt multe capitole la care cele două sunt egale sau diferența e una foarte mică.
De exemplu, cele două rivale și-au împărțit reprizele în ceea ce privește posesia. FCSB a stat mai bine în prima repriză (54%-46%), iar în partea secundă raportul s-a inversat, în oglindă. La final, egalitate 50%-50%. Mai detaliat, diferența se face la o secundă. Dinamo a avut mingea timp de 22 de minute și 46 de secunde, FCSB cu o secundă mai puțin.
În ceea ce privește duelurile câștigate, FCSB are un mic avantaj. Jucătorii campioanei au ieșit mai bine în 116 din dueluri, Dinamo în 113. Și raportul paselor e aproape egal. Dinamoviștii au dat 348 de pase, 282 (81%) fiind corecte. Rivalii au trimis 359 de pase, dintre care 289 (81%) au ajuns la destinație.
Și în ceea ce privește media de recuperări pe minut a fost o diferență foarte mică, de data asta în favoarea lui Dinamo. „Câinii” au avut o medie de 0,25, FCSB de 0,24.
5șuturi a dat FCSB pe poartă, din 14. Dinamo a trimis 5 în total, doar 2 fiind cadrate
3. Dinamo a pasat mai mult în față, FCSB în lateral
O diferență interesantă apare la modul în care cele două formații au pasat. Culmea, Dinamo a căutat mai mult să joace direct spre poarta lui Târnovanu, în timp ce jucătorii de la FCSB au pasat mai mult în lateral!
Astfel, „câinii” au trimis 140 de pase înainte (102 fiind precise), ceva mai multe decât FCSB, care are 122 de pase înainte (83 precise). Ceea ce înseamnă că atunci când au avut mingea, jucătorii lui Dinamo au încercat mai mult să verticalizeze și să caute cel mai scurt drum spre poarta lui Târnovanu.
De partea cealaltă, elevii lui Charalambous au mai multe pase în lateral, 140 (123 precise), decât rivalii lor, care au 82 (73 precise).