FOTBAL  »  Superliga  »  SUPERLIGA

Exclusiv Dinamo n-are bani, dar încalcă „legea Novak”! Câte echipe din Superligă n-au respectat regula în noul sezon și câți bani trebuie să plătească

Dinamo a avut doar 4 jucători români în echipa de start la meciul cu Universitatea Craiova FOTO: GSP
Dinamo a avut doar 4 jucători români în echipa de start la meciul cu Universitatea Craiova FOTO: GSP

Articol de - Publicat marti, 25 iulie 2023 17:38 / Actualizat marti, 25 iulie 2023 18:40

Eduard Novak nu mai este ministrul Sportului, dar regula lui controversată, care obligă cluburile să aibă minimum 40% jucători români pe tot parcursul meciului, adică 5 fotbaliști, este încă în vigoare. La fel și amenzile de 30.000 de lei pentru fiecare abatere. Dinamo se află printre formațiile care nu au respectat "legea Novak" în debutul campionatului. Celelalte sunt FCU Craiova, Oțelul, Petrolul, UTA și Botoșani.

Vlad Chiricheș s-a rezumat la 5 cuvinte după ce a semnat cu FCSB
FCSB
Vlad Chiricheș s-a rezumat la 5 cuvinte după ce a semnat cu FCSB

Cu toate astea, în primele două etape din Superliga șase din cele 16 echipe au încălcat Ordinul de ministru, care se aplică din sezonul 2022-2023 tuturor echipelor de la toate disciplinele sportive. Cluburile profită și de faptul că FRF nu a modificat încă regulamentul, de teamă să nu fie acționată în instanță.

6 echipe din Superligă au încălcat „legea Novak”

Dinamo se află printre formațiile care nu au respectat "legea Novak" în debutul campionatului. Celelalte sunt FCU Craiova, Oțelul, Petrolul, UTA și Botoșani. Trupa din Ștefan cel Mare a ignorat Ordinul de ministru încă din prima rundă.

Ovidiu Burcă a început meciul cu Universitatea Craiova (0-2) cu doar patru fotbaliști români, Giafer, Amzăr, N. Roșu și Bani, cu unul mai puțin decât minimul prevăzut de lege. Abia din minutul 72, Dinamo a avut cinci români pe teren, când Cr. Costin l-a înlocuit pe Iglesias. 

În ultimele 7 minute, după introducerea lui Țîră în locul lui Ghezali, balanța a înclinat în favoarea fotbaliștilor autohtoni, 6-5. 

La derby-ul cu FCSB (1-2), din etapa a II-a, Dinamo a fost permanent în regulă. A început cu cinci români și a terminat cu șapte.

250.000 de eurocu aproximație, ar trebui să achite un club din Superliga dacă n-ar respecta niciodată regula

FCU Craiova și Oțelul au încălcat legea Novak în primele două

Dintre cele șase echipe, FCU Craiova și Oțelul au nesocotit „legea Novak" în ambele etape. Echipa lui Adrian Mititelu a început cu șapte străini și patru români atât partida cu FCSB (1-3), cât și pe cea cu Sepsi (0-1). 

În schimb, nou-promovata condusă de Dorinel Munteanu a avut de fiecare dată la start cinci jucători locali, dar în final a rămas doar cu patru. 

Petrolul a ignorat Ordinul de ministru în jocul cu U Cluj (1-1), din prima etapă, când a avut doar patru români în echipa de start. 

UTA și FC Botoșani au căzut abatere în confruntările din runda a doua, cu CFR Cluj (1-3), respectiv Petrolul (1-1), pe care le-au început cu șapte jucători interni, dar le-au încheiat cu șapte străini și doar patru români. 

Reacția Agenției Naționale pentru Sport: „Cine nu respectă legea plătește”

"Ordinul de ministru este în vigoare. Toate echipele și federațiile trebuie să țină cont de el. Inclusiv fotbalul!", a avertizat Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS), contactată de GSP. 

„Deocamdată birocrația ne omoară. Noi, ca Agenție, abia pe 17 august intrăm în drepturi depline. Abia atunci intră în vigoare comisiile, până atunci nu putem face nimic. 

Cluburile trebuie să știe că e la fel ca la orice lege: dacă nu o respecți, plătești. Am înțeles că unii se prevalează de discriminare și că liberul acces este îngrădit. Păi pot să aibă și 50 de străni, dar pe teren trebuie să fie minimum 40% sportivi români", a declarat Lipă. 

VIDEO. FCSB - Dinamo 2-1 // Goncalo Gregorio a profitat de eroarea lui Târnovanu și a redus  din diferență

Citește și alte articole de actualitate:

Reghe s-a întors! Rotaru l-a convins să semneze din nou cu U Craiova

Atmosferă de meci amical » Număr rușinos de bilete vândute de CSKA 1948 pentru meciul cu FCSB: „Fanii sunt dincolo!”

Citește și:

Apelul tulburător făcut de Vitali Klitschko, după ce rușii au bombardat Spitalul de copii din Kiev: „Cine suntem noi dacă permitem așa ceva?”
Altele
Apelul tulburător făcut de Vitali Klitschko, după ce rușii au bombardat Spitalul de copii din Kiev: „Cine suntem noi dacă permitem așa ceva?”
Mutare neașteptată pe axa FCSB - Farul » Fotbalistul campioanei a luat decizia după criticile lui Gigi Becali
Superliga
Mutare neașteptată pe axa FCSB - Farul » Fotbalistul campioanei a luat decizia după criticile lui Gigi Becali
Fundașul central român se transferă la AC Milan » Contract pe patru ani
Campionate
Fundașul central român se transferă la AC Milan » Contract pe patru ani

Reacție de milioane la muzeul Maybach din Bavaria, la vederea imaginilor cu Gigi Becali reparându-și limuzina cu ranga

Toni Kroos, discurs manifest despre imigrația din Germania: „M-aș simți inconfortabil dacă fiica mea ar ieși după ora 23 în Germania”


Comentarii (16)
liviut1
liviut1  •  27 Iulie 2023, 07:16

Au bani de amenzi, platesc fraierii de suporteri.

Vasi86
Vasi86  •  26 Iulie 2023, 09:04

Adica au voie sa incalce regulamentul doar echipele cu bani, asa-i? :))

bogat
bogat  •  26 Iulie 2023, 08:12

In UE nu poti sa ai asemena lege, toti fotbalistii comunitari trebuie tratati egal. Altfel ar fi fost o lege buna si e admirabil ca a fost propusa de un membru UDMR, nu de marii patrioti de la alte partide ce se bat cu caramida-n piept si atat.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează