Articol de Remus Răureanu - Publicat vineri, 25 ianuarie 2019 13:04
LIGA 1 // Narcis Răducan (44 de ani) a observat în Antalya pregătirea echipelor importante din Liga 1, cu excepția FCSB. Fostul fotbalist de la Steaua și de la Rapid analizează formațiile ca neutru și pariază pe CSU și pe Sepsi.
Aproape tot campionatul s-a mutat pentru două săptămâni în Turcia, doar FCSB și Chiajna au mers în Spania pentru pregătirea dinaintea reluării campionatului. Cum se descurcă celelalte 12 cluburi?
Narcis Răducan a petrecut câteva zile în Antalya, la invitația unui prieten impresar, și a asistat la meciuri și la antrenamente ale formațiilor românești, așa că și-a putut face o imagine despre schimbările la care ar trebui să ne așteptăm din februarie, când va reporni competiția.
El e convins că randamentul din stagiul de pregătire e relevant, anticipează comportamentul din campionat al jucătorilor, și pariază că două echipe vor fi și mai tari decât au fost în 2018: Craiova și Sepsi. De cine nu i-a plăcut: avertizează că la Dinamo nu se vede "niciun metru de progres"!
- Narcis, care sunt formațiile pe care le-ai urmărit în Antalya în perioada asta?
- Am văzut Craiova, Dinamo, CFR, Sepsi, Botoșani, Viitorul, Hermannstadt. Îmi pare rău că nu am asistat la antrenamentele de la Gaz Metan, la prietenul meu Edi Iordănescu. Îi urez succes și fără mine la antrenamente!
- Ți-a atras atenția modul de lucru al vreunui antrenor?
- Nu neapărat că m-a uimit ceva, dar am apreciat cum sunt respectate principiile performanței la Sepsi. E meritul lui Neagoe, el conduce tot departamentul tehnic de acolo și rezultatele trupei din Sfântu Gheorghe nu sunt întâmplătoare.
- Care jucători te-au impresionat?
- Nu mai sunt ușor de impresionat, după atâția ani în fotbal, am și eu experiență destulă! Ha, ha! Serios, sunt câțiva care mi-au plăcut și în antrenamente, și în meciuri: Mitriță, Andrei Cristea, Tandia, Ciprian Deac, Țucudean, chiar Fabbrini.
"La Dinamo plutește nesiguranța"
- A plouat mult, unele echipe au anulat antrenamente sau meciuri. Mai sunt condiții bune de pregătire, în situația asta?
- Mie mi s-au părut excelente condițiile. Oricum, mult peste ce aveau acasă echipele: hotelurile, restaurantele, terenurile au fost foarte bune. E adevărat că am avut de-a face cu cea mai aspră iarnă din Antalya în ultimii zece ani, cu ploi torențiale zile în șir, însă și așa, tot a fost un mediu mult mai bun pentru pregătire în comparație cu ce există în România.
- Care echipă te-a dezamăgit?
- Nota de plată vine de luna viitoare, când se reia campionatul, deci n-aș vrea să lipesc o etichetă, dar am remarcat sentimentul nesiguranței care plutește în tabăra dinamovistă.
- E și vreo formație care să-ți fi schimbat în Turcia calculele pe care le făceai tu în legătură cu continuarea sezonului?
- Craiova mi se pare mai pregătită pentru titlu decât aș fi crezut eu! Sepsi e mai bună decât era anul trecut, Botoșani e și ea în creștere. Dinamo e în scădere. CFR, Hermannstadt și Viitorul își păstrează statutul pe care l-au avut în prima parte a stagiunii
"CFR e favorita"
- Va putea Rednic să lege legăturile dintre jucători, în condițiile în care a schimbat aproape tot lotul în iarna asta?
- Să știi că Rednic e în stare să facă multe, mai multe decât sunt capabili cei mai mulți antrenori români. Realitatea e că în acest moment eu nu văd niciun metru de progres. Și asta îi îngrijorează pe toți de la Dinamo, sunt convins.
- Comportamentul campioanei CFR, care n-a achiziționat niciun jucător, ce înseamnă? E un semn de slăbiciune sau un avantaj important grație omogenității?
- De cantonamentul Clujului am fost cel mai aproape și-mi păstrez opinia, CFR e favorită să-și păstreze coroana. Are cele mai multe puncte, lot echilibrat și valoros. Și un antrenor care pare potrivit pentru acest moment.
- Ce înseamnă asta? Cum adică e potrivit pentru acest moment?
- Conceicao are o pedagogie lejeră, specific portugheză, și un simț tactic dezvoltat. Cred că e ce trebuie la Cluj în momentul de față, deci nu antrenorul e problema. Principalul pericol pentru CFR e altul: încărcătura financiară, fondul de salarii record pentru prima ligă din România! Din ce am înțeles eu, au reziliat câteva contracte și au mai scăpat de niște salarii, au mai eliberat bugetul. Chiar și așa, presiunea rămâne mare. Dacă șefii clubului vor depăși acest obstacol, Clujul e favorit să ia din nou titlul.
"CFR, banii sau valoarea?"
- D-aia nu a făcut campioana nicio achiziție.
- În condițiile pe care ți le-am spus, cu un buget de salarii deja încărcat, nu e recomandabil să mai legitimeze jucători noi. Nici nu a vândut. Dacă ar vinde pe cineva ar face rost de bani și ar scăpa de presiunea economică apăsătoare, însă ar scădea valoarea echipei și jocul, măcar pe termen scurt. Asta e o provocare serioasă pentru conducerea clubului! Apropo de conducere, pare să fi depășit frământările interne, acum e o comunicare bună între șefi.
- Ai văzut și ceva îngrijorător în prestația CFR-ului?
- Mi s-a părut că echipa e un pic sensibilă în zona centrală, însă e posibil să nu fie o impresie corectă, fiindcă în perioada asta se fac antrenamente dure, fotbaliștii acumulează oboseală și epuizarea asta e vizibilă mai ales la jucătorii de la mijlocul terenului.
- Dacă perioada de pregătire e atât de scurtă, doar două săptămâni, mai are efect un asemenea cantonament?
- Tot sunt beneficii multiple, chiar și așa, în 14 zile. Vacanța a fost scurtă, de două săptămâni și ceva. Asta înseamnă o pauză ca după o microruptură fibrilară, o accidentare care necesită 21 de zile pentru a reintra în forma maximă. Acum vorbim despre o vacanță, nu despre recuperarea în urma unei accidentări, așa că revenirea jucătorilor la forma cea mai bună ar trebui să fie posibilă în două săptămâni. Nu e nevoie de șase săptămâni de pregătire, așa cum zice literatura de specialitate. Și sunt avantaje concrete când mergi în Turcia sau în Spania: pleci de la minus 10 grade, câte sunt la București, la plus 15. Ai terenuri formidabile, amicale cu echipe străine și e și ocazia unui team-building, fiindcă mai toate echipele au achiziționat mulți oameni noi. Sau și antrenor nou, așa cum e Teja la FCSB.
Ce înseamnă "pedagogie lejeră"
Narcis Răducan îl caracterizează pe Toni Conceicao prin "pedagogia lejeră tipic portugheză".
Ce fel de antrenor e Toni? E unul diferit de românii care conduc echipe din prima ligă, diferit și de italianul Mangia, de la Craiova. Lusitanul nu țipă, nu se agită nici măcar în timpul amicalelor. Iar antrenamentele sunt mai lejere decât la celelalte formații, bazate pe exerciții cu mingea. Pregătirea conține și mai puține ședințe de pregătire față de programul obișnuit al cluburilor din Liga 1.
"Când am avut putere de decizie într-un club am împins condițiile de pregătire din presezon spre «excelent». Cheltuiala în plus pentru o pregătire foarte bună e răsplătită cu rezultatele din următoarele trei, patru luni"
"Rețeta cea mai bună din cantonamente e simplă: antrenamente dure și meciuri amicale cu adversari buni. N-are rost să te păcălești cu adversari foarte slabi pe care să-i bați ușor!"
Narcis Răducan, fost fotbalist
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”