Articol de Dan Udrea - Publicat joi, 07 mai 2020 15:08
Gică Popescu, președintele Viitorului, e primul conducător din Liga 1 care se revoltă împotriva posibilității ca jucătorii să fie ținuți într-un cantonament continuu și nu acceptă nici reluarea campionatului fără cel puțin o lună de pregătire în prealabil.
MTS a anunțat prin vocea șefului său, Ionuț Stroe, ce reguli ar trebui să urmeze cluburile pentru a putea relua antrenamentele, dar și, ulterior, meciurile oficiale. În documentul elaborat și semnat de Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății, unele formulări se bat cap în cap, dispoziții care sunt trecute fie obligatorii, fie ca recomandări.
Unele dintre aceste reguli spun că există obligativitatea ca sportivii să fie nevoiți să stea 14 zile în izolare înainte de a reveni la antrenamente. Apoi, fiecare club va trebui să aibă o bază sau un hotel, de care să se folosească în regim exclusiv, jucătorii urmând să fie ținuți într-un regim închis. "Toate persoanele NU vor părăsi baza de antrenament, în locația desemnată, cu excepția vizitei medicale obligatorii" e unul dintre pasajele din documentul făcut public de MTS.
În plus, în spațiul public s-a vehiculat inclusiv ideea că pe perioada disputării tuturor etapelor rămase de jucat din acest sezon, echipele să stea într-un cantonament prelungit, tocmai pentru a evita riscul de a se infecta și, implicit, de a compromite jucarea tuturor partidelor. Primul conducător de club care nu e de acord cu aceste lucruri e fostul mare internațional Gică Popescu, președinte la Viitorul.
- Domnule Popescu, dumneavoastră ați înțeles din acel document dacă regulile sunt obligatorii sau reprezintă doar niște recomandări?
- Eu am înțeles că recomandări! Dar din ce cunosc, în zilele viitoare, LPF, MTS, FRF se vor întâlni și vor anunța condițiile clare în care se va putea reveni la antrenament, când se va juca. Oricum, toate deciziile trebuie să țină cont de realitatea financiară pe care o traversăm.
Gică Popescu: "Dacă îmi plătește FRF cantonamentul, da, stau. Dacă nu, nu!"
- S-ar putea să fie obligate cluburile să stea doar în cantonament!
- Nu poate nimeni să mă oblige să fac așa ceva! Să stau în cantonament cât? Două săptămâni, 5, 7? Cât? Plus de asta, cine îmi plătește mie cantonamentul? După ce că e criză, mai vii și îmi mai pui în spate și cheltuiala aceasta!
- Și dacă era pregătirea de vară nu mergeați oricum în cantonament?
- Dacă ar fi fost criza de azi, nu, nu mergeam. Stăteam aici și chemam jucătorii de două ori pe zi la stadion, la antrenament. Să vină cineva și să spună că trebuie să stăm în cantonament e simplu, dar bani de unde iei? Dacă îmi plătește Federația, da, stau! Câte cluburi credeți că își permit așa ceva? Câte cluburi credeți că au o bază proprie? Nici măcar noi, Viitorul, nu avem și suntem un club despre care cred că nu puteți să spuneți că n-am investit în infrastructură! Iar un cantonament pe mine m-ar costa peste 100.000 de euro raportat la o lună. E enorm pentru mine. Nu mă poți obliga să am aceste costuri. Lasă-mă să decid eu pe banii mei, nu să decizi tu pe banii mei!
"Cu ce drept aș putea să iau eu jucătorii de acasă două luni?"
- Și altfel cum s-ar putea relua antrenamente, meciuri, fără măsuri de acest gen?
- Cu respectarea strictă a altor reguli! Jucătorii când se întorc, după ce se ridică starea de urgență, sunt testați, apoi să vină de acasă la antrenament, de la antrenament direct acasă, cu mașina proprie. Dacă respecți strict acest lucru, nu e nicio problemă. În plus, nici n-ai cum să ții jucătorii în cantonament atât de mult timp. Cu ce drept îi iau eu de acasă o lună, două luni?
- Vi se pare rezonabil ca echipele să aibă la dispoziție 3 săptămâni de pregătire înainte de reluarea campionatului?
- Rezonabil? E exclus așa ceva! Imposibil. După două luni de pauză - bine, cei care au respectat restricțiile, așa cum a făcut Viitorul -, deci cei care au respectat și nu s-au antrenat au nevoie de cel puțin 4 săptămâni. Și când zic o lună chiar sunt indulgent! Aici mai apare o problemă.
- Care?
- Meciurile amicale vor fi permise? Fiindcă iarăși e o situație extrem de complicată dacă vom fi nevoiți să intrăm direct în meciurile oficiale, fără a disputa și măcar 2-3 partide de verificare. Credeți că pot să risc eu să intru să joc și să-mi expun jucătorii unor accidentări? Viitorul e în play-out, dacă pierdem 4 jucători importanți și apoi mai pierdem și 3 jocuri, intrăm în hora retrogradării, deci din acest motiv spun că trebuie foarte mare atenție atunci când rostim termene, reguli etc. Aici nu ne jucăm cu soarta unor cluburi, doar din dorința de a reporni campionatul!
"Unii au respectat starea de urgență, alții..."
- Am simțit o ironie a dumneavoastră către cluburile care s-au antrenat în această perioadă?
- Am văzut în spațiul public că așa au stat lucrurile pe la unele formații. Viitorul, repet, a respectat starea de urgență, a respectat deciziile autorităților, acum nu poate să vină cineva și să spună "Gata, dăm drumul la campionat după 3 săptămâni fiindcă oricum fiecare a mai făcut câte ceva!". Nu, nu fiecare a făcut! Mai sunt unii care au și respectat restricțiile și distanțarea socială. Deci n-ai cum să mă obligi să joc după doar 3 săptămâni. Dă-mi și mie posibilitatea să pot ajunge la un nivel optim de pregătire fizică! Înțeleg că trebuie să diminuăm până aproape de zero riscul sanitar, dar eu sunt foarte preocupat și de alte două riscuri: cel financiar și cel al integrității fotbaliștilor din perspectiva evitării accidentărilor musculare.
- Și dacă totuși se va decide și cantonament prelungit, și startul campionatului după doar 3 săptămâni de pregătire?
- Vă spun în mod răspicat, Viitorul nu va accepta așa ceva. Viitorul nu va accepta să fie bătaia de joc a nimănui! Chiar ar fi strigător la cer să fim de acord cu un asemenea scenariu! E exclus să se poată juca mai devreme de 13-14 iunie!
"Cluburile sportive sau loturile olimpice care doresc să își re-înceapă antrenamentele trebuie să respecte condiții stricte de cantonament.Vreau să fiu sincer și direct: condițiile stabilite sunt destul de complexe, în regim foarte strict de testare, cantonament și izolare. Sportivii vor sta într-un regim închis și-și vor desfășura activitatea controlat"
Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sporturilor
Fotbaliștii din Liga 1 intră în izolare totală
Citește mai multe știri despre Viitorul:
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!