FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV GSP Ruina fardată cu 9 mil €! Dezvăluiri aiuritoare: stadionul Dinamo a cheltuit pe modernizări o sumă imensă! Dar unde sunt?

Stadionul Dinamo
Stadionul Dinamo

Articol de , - Publicat marti, 09 aprilie 2019 09:00

STADIONUL DINAMO. Asocierea cu Nicolae Badea nu constituie unicul motiv pentru care nu se construiește un stadion nou în Ștefan cel Mare.

Curtea de Conturi a constatat în 2010 că fuseseră cheltuiți 37 de milioane de lei, bani care nu se văd în construcția dărăpănată, Cosac admite că CNI nu are cum să investească într-un loc blocat în procese.

Suporterii lui Dinamo protestează degeaba, stadionul "câinilor" a fost transformat cu 9 milioane de euro, deci ar trebui să arate ca o arenă modernă!

Cu încă 9 milioane, la Ploiești a fost construit de la zero un stadion de 15.000 de locuri! Consumarea a 9 milioane de euro pentru refacerea unei construcții de pe care roș-albii nu știu cum să se mute mai repede nu e o glumă!

Sumele apar într-un raport din 2010 al Curții de Conturi. Instituția constată că fuseseră alocate fonduri pentru două obiective:

  1. Modernizare stadion central. Valoarea: 4.170.000 de lei. 
  2. Investiții. "Până în prezent s-au plătit 32.846.244 de lei", constată raportul. Ce se realizase din acești bani? Pista de atletism și tabela de marcaj, finalizate în proporție de 90 la sută, instalația de iluminat nocturn, 75 la sută gata, și rețele exterioare, realizate în proporție de 75 la sută. Mai trebuia făcută și o copertină, dar până în acel moment, aprilie 2010, fusese construită doar 10 la sută din ea!

Au finanțat și Catedrala?

Tabla achiziționată pentru copertină ar fi fost donată Patriarhiei pentru Catedrala Mântuirii Neamului! Era vorba despre tablă în valoare de peste un milion de euro!

"Da, am auzit și eu că a fost donată Patriarhiei. Nu știu de ce, că între timp plecasem din club", spune Marcel Popescu, fost comandant al clubului. 

Ulterior raportului Curții de Conturi a mai existat și unul al Corpului de Control din Ministerul de Interne, legat de lucrările scumpe și nefinalizate de la stadion. De la Corpul de Control, cazul ar fi ajuns la DNA!

"Pe mine nu m-a chemat nimeni la DNA", susține Popescu.

Șef al clubului până în 2008, el pretinde că n-are date în amănunt despre anchetă:

"Cred că nici pe altcineva din club nu au audiat procurorii, însă nu știu sigur. Poate Corpul de Control a sesizat Direcția și procurorii au constatat că nu era un caz care să merite continuarea cercetării". 

"Finanțare ilegală a clubului lui Badea!"

Litigiul cauzat de lucrările care au costat mult, dar nu se văd în realitate ar constitui, potrivit unor surse din club, un motiv pentru care baza nu a putut fi predată către Compania Națională de Investiții. Ca să construiască arenele pentru Euro 2020, CNI cerea să le preia "libere de sarcini" de la proprietarii actuali.

Stadionul Dinamo e al Ministerului de Interne, însă e gestionat de FC Dinamo București, o asociație pe care o conduce Nicolae Badea. 

Curtea de Conturi a constatat și paguba pe care i-o producea statului asocierea cu Badea. Doar între 2003 și 2010 se adunase o datorie de 3,2 milioane de lei a FC Dinamo. Pentru că FC nu stinsese debitul, el a fost acoperit din bani publici.

Formularea Curții de Conturi:

"Suma de 3,2 milioane de lei nu a putut fi utilizată pentru acoperirea cheltuielilor CS Dinamo și reprezintă, în ultimă instanță, o finanțare din fonduri publice a asociației de drept privat FC Dinamo, fapt interzis de Legea nr. 500/2002"

Documentul remarca și raportul dezechilibrat din asociere: clubul Ministerului de Interne avea doar obligații, Badea, doar drepturi! Și o obligație unică: să vireze 3.000 de euro lunar. "Deși e vorba despre o asociere, funcționează ca un contract de închiriere", notau auditorii Curții de Conturi.

Și atunci, de ce baza nu i-a fost închiriată clubului lui Badea? De ce a fost nevoie de asocierea în urma căreia FC Dinamo a căpătat dreptul de utilizare a stadionului pe termen nelimitat? "Din chirie am fi plătit impozit mai mare, nouă nu ne mai rămânea mai nimic. Am considerat că era mai avantajos așa", explică Marcel Popescu. 

Avantajos nu e pentru dinamoviști, blocați cu arena veche, depășită pentru sportul modern. Problemele nu au fost rezolvate în ultimul an, de când s-au căutat soluții pentru realizarea unui stadion nou. Nu s-au soluționat în 9 ani, de când s-a știut că asocierea cu Badea reprezenta o pagubă, ca și "modernizarea" costisitoare, neîncheiată și invizibilă în realitate.

"Am auzit și eu că s-a ajuns la DNA"

George Cosac, președintele Clubului Sportiv Dinamo, recunoaște că investițiile de 9 milioane de euro într-un stadion nemodernizat în realitate au ajuns la procurorii Direcției Naționale Anticorupție

- Domnule Cosac, un raport al Curții de Conturi constata în 2010 datorii de 3,2 milioane de lei ale asociației lui Badea. Ați primit banii, între timp?
- Nu s-au plătit, pentru că respectiva asociație este în insolvență. Noi suntem o anumită parte din masa credală. Eu am venit mai târziu în București, prin 2014, dar asta știu sigur, că și noi suntem înscriși la masa credală. 

- Suma este cea corectă?
- Da, cam aceasta este suma, însă știu că noi suntem o mică parte. Statul român e cu un procent mult mai mare, are mai mulți bani de recuperat de la asociația FC Dinamo decât avem noi, clubul sportiv. Probabil se va plăti când se vor vinde activele societății.

- Adică în faliment?
- Sincer să fiu, nu stăpânesc bine acești termeni juridici, cel mai bine ar fi să discutați cu juriștii noștri.

"Sunt treburi incredibile!"

- În regulă, dar de ce nu s-a rupt asocierea dacă s-a constatat că este păguboasă?
- Păi, procesul este de mulți ani, iar firma e în insolvență de șapte sau opt ani! Vă dați seama cât s-a întins...

- Tot în același raport al Curții de Conturi se remarcă lucrări de modernizare a stadionului în valoare de patru milioane de lei și investiții de 32 de milioane de lei. Cum comentați sumele astea?

- Uau! Asta chiar nu știu! Sunt treburi incredibile! Vă rog să mă lăsați câteva zile, să cer și eu acest raport și să vorbesc cu juriștii noștri. Eu am ajuns la Dinamo la patru ani de la această treabă, procesul era deja pe rol și erau deja în insolvență cei de la FC Dinamo. Prea puțin aș fi putut să influențez lucrurile.

Tablă donată Patriarhiei

- Din informațiile noastre, din cauza acestor lucrări înregistrate dubios în acte, un dosar a fost deschis la DNA.
- Este un dosar la DNA, știu și eu despre acest lucru. Chiar am discutat cu colegii mei și ne interesează să deschidem și o anchetă internă pentru a afla exact despre ce este vorba. 

- O cantitate mare de tablă a fost achiziționată de clubul sportiv pentru o modernizare, dar apoi a fost pur și simplu donată Patriarhiei. Ce știți despre acest lucru?
- Este vorba despre tabla cu care trebuia să fie acoperită tribuna I a stadionului. Știu că a fost donată după ce s-a renunțat la această idee, dar nu știu cui. Și în acest caz vă pot răspunde cu drag peste câteva zile, după ce verific. Să nu îi îmbogățim aiurea pe unii sau pe alții! Detalii despre condițiile în care a fost donată tabla nu am în acest moment.

"CNI poate începe lucrările la stadion doar în momentul în care noi predăm terenul liber de sarcini. Atât timp cât procesele legate de arenă nu sunt încheiate, CNI nu acceptă să preia nimic!"
George Cosac

"Am făcut o pistă de top în Europa!"

Marcel Popescu, fostul comandant de la Dinamo, susține că au fost normale costurile, 9 milioane de euro, și ar fi avut nevoie chiar de mai mulți bani pentru a-și fi dus planul la capăt

- Domnule Popescu, dintr-un document al Curții de Conturi rezultă că au fost investiți 37 de milioane de lei, 9 milioane de euro, în stadionul Dinamo. 
- Așa...

- Suma sare în ochi. La Ploiești a fost realizat un stadion nou cu 18 milioane. La Dinamo ce s-a făcut cu 9 milioane? Arena arată tot rău!
- Pentru ce am folosit bani: am construit o pistă de atletism printre cele mai bune din Europa, cred că e printre primele trei. De fapt, poate doar la Atena să existe o pistă mai bună. Plus tabela de marcaj, care nu e una obișnuită, e potrivită și pentru atletism! A mai fost construită o sală de atletism sub tribuna I. Plus o sală în care se țineau conferințele de presă. Planul era mai mare, eu voiam să modernizez tot stadionul, să-l refac, să aduc tribunele mai aproape de teren. Nu s-a putut, că n-au mai fost bani. 

- De câți bani ar fi fost nevoie pentru finalizarea lucrărilor?

- Nu aș putea spune exact, noi primeam o cotă anuală de la Ministerul de Interne. Cred că era ministru Cristian David, el ne-a spus "nu vi se mai pot aloca fonduri, fiindcă urmează alegeri". 

- De ce nu se poate face un stadion nou în Ștefan cel Mare? Din cauza asocierii cu societatea lui Badea sau din pricina dosarului legat de modernizarea cu 9 milioane de euro? 
- Nu e societatea lui Badea, el e doar președinte al asociației, n-a luat el nimic acasă! Nu asocierea cu FC Dinamo e motivul pentru care nu se poate construi, sunt probleme juridice. Nici nu ar fi legal să fie construit din bani publici un stadion pe care să-l folosească un club profesionist de fotbal, o societate privată! 

"Era firesc să ancheteze Corpul de Control al Ministerului, dar poate DNA a constatat că lucrurile au fost în regulă. Pe mine nu m-au chemat procurorii pentru declarații. Pe alții din clubul Dinamo nu știu dacă i-au chemat, n-aș putea să spun, întrebați-i pe ei!"
Marcel Popescu, fost comandant al clubului

"Am auzit și eu că tabla i-a fost donată Patriarhiei. Din 120 de piloni care să susțină acoperișul au fost montați doar 30 și apoi au donat restul de tablă după ce eu plecasem. De ce au donat-o, n-au vândut-o? Nu știu!"
Marcel Popescu, fost comandant al clubului

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (38)
alin_andrei
alin_andrei  •  09 Aprilie 2019, 19:12

Dragi dinamovisti...vroiati stadion cu pista si va alegeti cu o catedrala din tabla! E si asta o chestie...poate aveti prioritate la pupat icoane

tipsy
tipsy  •  09 Aprilie 2019, 18:29

"sala" aia de conferinte cred ca a costat 500 de dolari. simplul fapt ca a inclus`o pe lista de cheltuieli miroase urat

adi67
adi67  •  09 Aprilie 2019, 18:09
Postat de ciclistul pe 09 Aprilie 2019, 10:58

Vezi ca spre deosebire de vecinii nostri, stam excelent si mergem inainte cu imbunatatirea infrastructurii sportive. Asta chiar daca nu s-a facut cat in Vest. Incapacitatea Ministerului de Interne a dus la asta. De ce la altii s-a putut si la Dinamo nu?

N-am inteles la care vest te referi ... Vestul tarii , vestul Africii ? Sau ai scris la 'sto si nu m-am prins eu ? Ar fi cel mai convenabil , ca altfel e jale mare .

Vezi toate comentariile (38)
Comentează