FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Interviu tranșant cu un antrenor din Liga 1, bun prieten cu Piți: "Niciodată cu Reghecampf sau cu Gigi Becali!"

Articol de GSP - Publicat duminica, 08 iulie 2018 09:00

Ajuns la 50 de ani, Eugen Neagoe antrenează la Sepsi, unde a metamorfozat echipa, care părea retrogradată după parcursul din toamnă. Vorbește deschis despre cariera de antrenor, prin ce întâmplări a trecut și cum vede fotbalul acum. 

- Cum este acum antrenorul Eugen Neagoe față de cel din 2005?
- Mult mai matur, am acumulat o experiență destul de mare. Am avut tot felul de experiențe la echipe de club, dar și la națională, alături de Victor Pițurcă, un antrenor mare, care m-a ajutat foarte mult în carieră. 

- Înțeleg că n-aveți niciun regret că ați fost la un moment dat și secund...
- Nu, nu. N-am de ce! Am acceptat imediat propunerea domnului Pițurcă. Aveam o relație specială cu dânsul. E normal să accept o colaborare cu unul dintre cei mai mari antrenori români. Sunt mândru că am lucrat împreună.

- Unde ați simțit cea mai mare presiune?
- Peste tot a fost, dar bineînțeles că echipa națională are ceva aparte. Am petrecut 3 ani și jumătate frumoși acolo, cu rezultate foarte bune. Cred că am avut un merit foarte mare și la calificarea la Europeanul din Franța.

- Ați avut rezultate spectaculoase în ultimele două experiențe din play-out...
- La Sepsi și Poli Iași, da! Mi-aș fi dorit să nu pierd nici anul ăsta vreun meci, anul trecut cu Poli n-am făcut-o. Nu e ușor niciodată în astfel de situații, când joci cu teama retrogradării, dar un merit foarte mare îl au jucătorii. Care au știut să asculte ce le-am transmis, au uitat tot ce era de uitat și când au intrat pe teren au arătat că sunt fotbaliști adevărați.

- Ce i-ați spune unui tânăr antrenor: să meargă direct la o echipă de Liga 1, dacă are șansa, sau să înceapă de jos?
- Nu e ușor să gestionezi situația la un club mare, cu pretenții. Îți trebuie experiență.

- Aluzia era la antrenori precum Dică, Mutu sau Bratu.
- Ei cu siguranță nu au experiență. OK, sunt foști mari jucători, dar ca antrenor e puțin diferit. Au acceptat propunerile respective pentru că asta e viața lor, le place fotbalul. Au crescut în fotbal, dar trebuie să mai treacă timp, să acumuleze experiență, pentru că așa pot crește în valoare ca antrenori. Mă bucur pentru ei, le doresc succes, au avut o șansă mare să devină antrenori la echipe bune. Sunt convins că pe viitor vor ajunge antrenori valoroși. Să aibă răbdare însă!

"Nici acum n-aș da mâna cu Reghecampf"

- Aici mai e o discuție. E normal să poată fi antrenori principali fără licența Pro?
- Îi respect pe toți cei enumerați. Dar nu e în regulă! Nu ar trebui să se întâmple astfel de lucruri. Indiferent de numele antrenorului. Ar trebui respectate niște reguli, să se ia măsuri.

- Îmi aduc aminte și de acel conflict cu Laurențiu Reghecampf, când n-ați vrut să dați mâna cu el spunând că e doar un secund al lui Becali.
- N-are nicio legătură cu Gigi. Eu cu Piți eram la națională, iar Reghe tot vorbea despre noi. Au fost lucruri care m-au deranjat. N-am niciun regret. Și acum, dacă ar fi să mă întâlnesc cu el, la fel aș proceda. Sunt un om de onoare și nu pot da mâna cu un om care m-a jignit.

- Ați mai lucra vreodată cu Gigi Becali?
- Nu se pune problema de așa ceva! Nu se poate întâmpla asta, nici nu mă pot gândi la așa ceva.

- Îl cunoașteți bine pe Pițurcă. Secretul lui care e? El e antrenorul de care se leagă ultimele calificări ale tricolorilor!
- E foarte corect în relația cu jucătorii. Așa mi se pare și normal. Când are ceva de spus unui jucător, îl ia între patru ochi și îi spune. Jucătorii îl respectă din acest motiv. Ei simt când ești corect față de ei.

"S-a dorit plecarea noastră de la națională"

- E Contra genul de selecționer de care avem nevoie?
- Îl știu bine, îi doresc succes și sper să califice echipa la Euro! Are o șansă fantastică, nu e ușor să ajungi selecționer la vârsta sa. Îi doresc succes! A demonstrat că e un antrenor bun, rezultatele de până acum îl ajută, știe să vorbească și el cu jucătorii, cred că e potrivit.

- Credeți că dacă ați fi rămas, ați fi obținut rezultate mai bune la Euro?
- Păi, echipa Albaniei o întâlniserăm și noi într-un amical și am învins-o! Nu vreau să par lipsit de modestie, dar cred că ne-am fi putut califica din acea grupă.

- Ați lucrat cu doi dintre patronii dificili: Gigi Becali și Adrian Mititelu. Cum îi caracterizați?
- E o diferență mare între ei. Primul plătește salarii foarte mari, pe când al doilea doar promitea, pentru că jucătorii de la Craiova stăteau neplătiți câte 8-9 luni. Era o păcăleală ceea ce făcea. Nu-i pot compara și nici nu îmi doresc.

"Toți vor să joace ofensiv, dar depinzi de jucători"

- Aveți vreun model de antrenor?
- Am lucrat cu mulți tehnicieni și ca jucător. Dar, pentru mine, Victor Pițurcă e ceva special. Am avut onoarea să lucrez alături de dânsul și cred că și-a pus amprenta serios asupra carierei mele.

- Când îl vedem pe Pițurcă din nou pe banca unei echipe?
- Nu știu să vă zic o dată. A avut multe discuții, oferte din străinătate. El e mai pretențios, a ajuns la un nivel la care își permite să nu meargă undeva la prima strigare. Are o experiență fantastică și astfel de antrenori sunt mai greu de convins.

- Sunteți un antrenor ofensiv sau defensiv?
- Nu cred că există așa ceva. Contează mult jucătorii pe care îi ai la dispoziție, dacă pot face ceea ce tu le ceri. Am avut o experiență de genul ăsta la Craiova. Le ceream jucătorilor ceva la antrenamente și aveam în echipă fotbaliști precum frații Costea, Prepeliță, Dorel Stoica, Wobay, iar la un moment dat Prepe mi-a zis: «Nea Geană, cum vrei mata să jucăm, noi nu putem!». Nu făcusem pregătirea de vară cu ei și nu puteau alerga. Mi-au zis că ei pot juca doar 60 de minute. Și am gândit imediat altceva. Așa e și cu ideea asta. Toți își doresc să joace ofensiv, dar antrenorul depinde și de jucători.

"Am urmărit 100 de jucători în iarnă"

- Ați transformat-o pe Sepsi într-un timp foarte scurt. Cum ați reușit?
- Antrenorilor din Liga 1 li se cer rezultate imediat. Aici nu merge placa aceea cu proiect pe 2-3 ani. Nimeni nu te așteaptă. Trebuie să fii foarte inspirat în alegerea jucătorilor dacă vrei să reziști. Așa am făcut eu. Păi, să vă dau un exemplu la Craiova.

- Vă rog!
- Echipa s-a calificat în cupele europene și cu Mulțescu. Antrenorul care a venit acum a găsit echipa formată. Au venit 2-3 jucători, care oricum nu au prins multe minute. Așa este mult mai ușor, dar aici este vorba despre o conjunctură fericită. La multe echipe nu se întâmplă asta și trebuie să construiești rapid.

- Cum ați găsit jucătorii?
- Sincer, cred că în iarnă am văzut peste 100 de jucători. Asta făceam în fiecare zi. Mă interesam de fiecare în parte, îi vedeam în video-uri. Pentru unii dintre ei am sunat la echipele la care au jucat să aflu date despre ei. Nu sunt aduși întâmplător.

- "Nu prea poți să ai vreo pretenție de la Neagoe. Nu cred că a zâmbit vreodată. Îți aduce aminte de datorii când îl vezi". Vă amintiți această declarație?
- Cum să nu?! Îi aparține lui Cornel Dinu! Probabil a glumit, asta cred eu. Îl cunosc destul de bine. Nu cred că a spus-o cu răutate. Nu avea de ce să vorbească urât despre mine. Știu că mai sunt antrenori de la noi care mai fug cu fanioanele. Se aruncă pe jos. Eu nu fac lucruri de genul ăsta, îmi murdăresc blugii.

"Dacă accepți schimbări din lojă, nu poți progresa"

- Sunteți un antrenor permisiv?
- Nu, sunt un antrenor corect. Îmi place disciplina, jucătorii mei trebuie să se respecte. Să țină unul la celălalt. Contează mult atmosfera pentru mine, nu accept nicio abatere. Cel care greșește plătește!

- Cum v-ați descrie în 3 cuvinte?
- Corect, muncitor și intolerant la indisciplină.

- Ce nu trebuie să-i lipsească unui antrenor pentru a putea ajunge foarte bun?
- Trebuie să ia deciziile indiferent de consecințe. Nu să asculte de unul sau altul. Doar așa poți să-ți dai seama de valoarea ta. Trebuie să înveți să iei decizii importante în anumite momente din joc. Dacă te sună patronul și îți spune să faci schimbări, atunci nu mai e nimic. Chiar dacă tu câștigi jocul. Nu poți să te evaluezi și nici nu poți progresa dacă accepți telefon din lojă.

- În perioadele în care nu antrenați, cât timp petreceați în fața TV-ului văzând fotbal?
- Foarte mult! Nu doar în weekend. Nu ieșeam din casă. Am avut și probleme cu familia și cu soția din cauza asta! Când pui suflet în ceea ce faci, e normal să stai aproape de meseria pe care ți-ai ales-o.

- Când ar trebui un antrenor să spună stop?
- Sunt încă tânăr, nu am în gând asta. Depinde mult de fiecare om, când simți că nu mai ai dorință și pasiune, atunci trebuie să te oprești! E o meserie foarte grea, dar și foarte frumoasă. 

CEI MAI TALENTAȚI JUCĂTORI PE CARE I-A ANTRENAT

  • Ciprian Vasilache și Ilie Iordache
    "Nu au jucat la nivelul pe care mi-l doream pentru ei. Doi fotbaliști foarte talentați, cu un potențial uriaș. Mi-am pus mari speranțe în ei că pot ajunge jucători importanți chiar și pentru națională. A fost numai vina lor că nu au ajuns mai sus"
  • Florin Costea
    "Eram sigur că o să ajungă la echipe mari în Europa. A avut și acele accidentări și după nu a mai fost jucătorul din trecut. Dar, per total, un fotbalist cu niște calități foarte bune"

GLUME CU JUCĂTORII ÎN CANTONAMENT

  • "Vă mai aduceți aminte de Carlos Cardoso de la Pandurii? Eram în cantonament, i-am lăsat seara pe băieți la barul din recepție să bea un pahar de vin. El, fiind brazilian, îi tot spuneam că îl trimit la anaconda dacă nu e cuminte. A urcat în cameră, a stat puțin, a observat că nu vin și ceilalți și a coborât iar. L-am văzut și l-am întrebat ce e cu el. Mi-a zis că s-a dus să doarmă, dar a visat anaconda și îi e frică. De asta vrea să mai stea cu colegii"

"Am fost în 2015 la Aris Limassol. Când am ajuns acolo, echipa avea doar un punct. Am avut un parcurs foarte bun apoi, 6 victorii la rând. Puteam intra în play-off. Dar patronul a început să mă întrebe de jucători, de ce nu joacă unul sau altul. Am rămas blocat. I-am zis să-și caute alt antrenor. Sper să nu mai trăiesc asta niciodată!" Eugen Neagoe

"Au început lucrările pentru noul stadion la Sepsi. Va avea 7.500 de locuri, vom avea o bază de pregătire frumoasă, cu 3 terenuri de antrenament, două cu gazon natural și unul sintetic. Deja se lucrează. Se fac lucruri frumoase"
Eugen Neagoe

"Actuala echipă din Liga 1 este Universitatea Craiova. Și în justiție există o decizie prin care este recunoscut acest lucru. Îi apreciez pe cei de acolo pentru tot ce au făcut"
Eugen Neagoe

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Superliga
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Stranieri
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
Campionate
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (27)
geogeo
geogeo  •  08 Iulie 2018, 18:58
Postat de jack_the_striper pe 08 Iulie 2018, 12:13

Gelatul maneIist ReghebIat nu putea antrena decât porcaria Fotbal Club FCSB. Se potriveau de minune.

Regechampf are trofee cu FCSB in 2 ani cat nu au favoritii tai in ultimii 15 ani, despre ce vorbim?

352061698522614
Mihai Tudose  •  08 Iulie 2018, 17:24

Dar cei doi ar vrea să lucreze cu el?Pisica unde nu ajunge ,

bigd
bigd  •  08 Iulie 2018, 17:24
Postat de hitman222 pe 08 Iulie 2018, 12:22

gigistulbrasov ca stelist nu esti si n-o sa fi niciodata. Slujitor ciobanesc.

"N-o sa fi" :))))))))))))

Vezi toate comentariile (27)
Comentează