FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV "Pariurile și cazinoul pot avea consecințe fatale" » Un cunoscut psiholog sportiv, despre dependența lui Daniel Popa și marile probleme ale fotbaliștilor români

FOTO: GSP
FOTO: GSP

Articol de - Publicat marti, 08 ianuarie 2019 11:31

Pe lângă faptul că se află într-o situație nemaiîntâlnită în istorie, Dinamo se confruntă și cu probleme care depășesc granița sportivă. Atacantul Daniel Popa, 23 de ani, a fost în centrul atenției după apariția mai multor informații conform cărora ar fi dependent de jocurile de cazino și ar avea datorii mari la cămătari.

GSP.ro a luat legătura cu Andreas Hniatiuc, 38 de ani, un cunoscut psiholog sportiv român, care a vorbit despre problemele lui Popa, dar și despre riscurile la care se expun sportivii care cad pradă unor astfel de vicii.  

- Domnule Hniatiuc, ce îi determină pe fotbaliști și, în general, pe sportivi, sa devină dependenți de unele jocuri de noroc, deși mulți au salarii peste nivelul oamenilor de rând?  
- Dependența sau preocuparea pentru jocurile de noroc nu sunt exclusiv legate de situația materială precară a celor care devin victima unor astfel de adicții. De cele mai multe ori, cauzele trebuie căutate la nivelul modelelor educaționale. Astfel, vom constata că modele educaționale precare sunt cele care îl îndrumă pe individ pe drumuri greșite. În plus, jucătorii patologici sunt dependenți nu de beneficiile financiare, ci de emoțiile pe care le trăiesc atunci când joacă, de plăcerea de a se afla în mijlocul unui anturaj sau chiar de asocierea cu consumul de alcool și tutun specifice mediului respectiv.

"Să se rătăcească prin librării sau biblioteci"

- Strict în cazul lui Popa, care poate fi explicația viciului său? E mirajul prea mare pentru un fotbalist venit din provincie la București?
-În primul rând, nu putem afirma faptul că în cazul lui este vorba despre dependență doar pe baza unor declarații apărute în presă, sub protecția anonimatului, și a unor imagini surprinse cu jucătorul într-un cazino. Este ridicolă totuși explicația fotbaliștilor surprinși într-o astfel de ipostază, care afirmă ca au intrat în cazino "din curiozitate". Personal, pentru binele lor, mi-aș dori să avem de-a face cu cazuri de fotbaliști rătăciți prin librării sau biblioteci, tot din curiozitate. În cazul în care discutăm totuși despre o adicție, lucrurile sunt mult mai serioase și pot avea consecințe mult mai grave, pe termen lung. Nu cred că are vreo importanță faptul că a venit din provincie, la o vârstă fragedă, în București. Afirmația mă duce cu gândul la Gică Hagi.

- La ce vă referiți mai exact?
- Dânsul spunea că atunci când a venit la București, la Luceafărul, s-a plimbat prin centrul orașului pentru prima dată după doi ani. Cred că totul ține de educație, de respectul pe care poți să îl acorzi celor care îți oferă tot sprijinul pentru a reuși în viață și de sistemul personal de valori. Atunci când toate acestea lipsesc sau sunt slab definite în conștiința jucătorului, derapajele devin parte din viața individului respectiv. 

"Fotbalistul român are o mare problemă"

- S-a scris despre Popa că și-ar fi jucat și banii de taxi la cazino și s-ar fi împrumutat la cămatari. De ce împătimiții jocurilor de noroc nu găsesc puterea să se oprească atunci când pierd? 

- În cazul celor dependenți de jocuri de noroc, mecanismul adicției este extrem de perfid, aceștia neputând face față impulsului de a acționa, ca urmare a faptului că resimt o plăcere deosebită atunci când se află în acțiune, în ciuda sentimentelor de vinovăție cu care se confruntă după ce cad pradă impulsului. Nu știm dacă sunt reale informațiile conform cărora și-a cheltuit banii de taxi și s-a împrumutat la colegi pentru a-și achita datoriile acumulate la jocurile de noroc, dar cert este că orice sportiv trebuie să înțeleagă faptul că ei sunt niște modele pentru iubitorii de sport și nu numai, iar prin astfel de comportamente publicul ajunge să se îndepărteze de fenomenul sportiv. Ce părinte își dorește să audă de la copilul său "Vreau să devin alcoolic sau dependent de jocuri de noroc precum X sau Y"?

- Unde greșesc jucătorii români?
- Fotbalistul român are o mare problemă de etică a muncii, caută mereu drumul ușor, uneori chiar păcălind, și asta îl trage în jos când vine vorba despre un transfer într-un campionat puternic, unde trebuie să se adapteze valorilor autentice. În plus, există o problemă foarte gravă de care se fac responsabili conducătorii și antrenorii.

- Care este această problemă?
- De cele mai multe ori, derapajele comportamentale ale fotbaliștilor sunt trecute cu vederea și nu există sancțiuni drastice în plan disciplinar. Jucătorii sunt amendați cu câteva sute de euro, nimeni nu ia în calcul prejudiciul de imagine adus clubului și deserviciile aduse sportului, pe principiul "e bun, fară el echipa e slăbită". Astfel, fotbaliștii sunt iertați și înțeleg că orice ar face nu vor avea de suportat consecințele comportamentelor lor.

"Riscă să fie marginalizat"

- Cum credeți că este el privit în vestiar? Există posibilitatea să ajungă victima excluziunii din partea grupului?

- Există și acest risc. Relațiile de vestiar, mai ales când echipa se află într-un context dificil, sunt extrem de sensibile la orice poate constitui sursa eșecului. În general, fotbalistul român evită să își asume responsabilitatea eșecului și, mai degrabă, îl atribuie unor factori externi. În acest context, lipsa de conectare la presiunea competiței, preocupările extrasportive, oboseala fizică și mentală, cauzată de o viață dezorganizată, pot deveni factori care destabilizează relațiile din vestiar, ca urmare a lipsei de eficiență din teren. Jucătorii neconectați la importanța contextului riscă să fie marginalizați de către ceilalți membri ai grupului și să fie considerați responsabili de cel mai mic eșec al echipei.

- E vindecabil ? Cum poți scăpa definitiv de aceste probleme ?
- Tratamentul dependenței de jocuri de noroc poate fi considerat o adevarată provocare, din cauza faptului că subiecții refuză să accepte că au o problemă. Majoritatea minimalizează gravitatea situației, consideră că dețin controlul și că nu este cazul unei intervenții de tip terapeutic. Abordarea este total greșită. Fotbaliștilor care și-au făcut un obicei din a trece pragul cazinourilor sau, și mai grav, al caselor de pariuri, ar trebui să le amintim faptul că 8 din 10 fotbaliști din România, după ce își încheie viața sportivă, ajung să se lupte cu lipsuri majore, se luptă cu adicții de alcool si jocuri de noroc, se integrează greu social, întâmpină dificultăți de adaptare la noul context de viață și se confruntă cu stări depresive. Cei mai mulți dintre ei pierd mare parte a veniturilor câștigate de-a lungul vieții sportive și trebuie să o ia de la capăt, într-o lume pentru care nu se simt pregătiți. Aici intervine și responsabilitatea cluburilor.

- În ce sens?
- Cluburile nu investesc în educația fotbaliștilor, îi folosesc atât cât pot produce bani de pe urma lor și nu îi sprijină cu nimic sub aspectul dezvoltării lor ca indivizi. Ar trebui investit în educația sportivilor, să se pună accentul pe prevenția comportamentelor disfuncționale, încă de la nivel de copii și juniori, unde se pun bazele educației unui sportiv. 

"Pariurile și cazinoul pot avea consecințe fatale"

- Există riscul ca, în cazul lui, eșecul de la cazino să-l împingă și spre alte jocuri de noroc, cum ar fi pariurile sportive, strict interzise de regulament?
-Nu cred că trebuie făcută o astfel de asociere. Sunt cazuri publice ale unor sportivi care au participat la pariuri sportive, fără să fi trecut pragul cazinoului și invers. Ambele variante sunt dăunătoare și pot avea consecințe fatale la nivelul carierei unui sportiv și asta ar trebui să conteze cu adevărat.

- Ce le-ați recomanda fotbaliștilor care se confruntă cu acest viciu?
- Le-aș recomanda, așa cum merg la medic pentru orice afecțiune somatică, să consulte un psiholog specialist.

CV - Andreas Hniatiuc
- născut pe 1 iunie 1980, psiholog şi psihoterapeut
- membru în Colegiul Psihologilor din România (2004), master în Psihologia Sportului (2005)
- a fost psiholog sportiv la Academia Gheorghe Hagi şi clubul Viitorul Constanţa, a colaborat și cu Dinamo
- lector în cadrul Şcolii Naţionale de Antrenori a FRF, a lucrat pentru FC Naţional şi Sportul Studenţesc
- numeroase lucrări publicate şi conferinţe despre psihologia jucătorului şi antrenorului de fotbal

  • CONTEXT: La finalul anului trecut, Daniel Popa, atacantul lui Dinamo, a fost în centrul atenției după apariția mai multor informații conform cărora ar fi dependent de jocurile de cazino și ar avea datorii mari la cămătari (detalii, AICI).
  • Viciul lui Popa l-ar fi împins pe acesta la un gest incredibil: și-a mințit clubul că are nevoie de bani pentru nuntă, iar toată suma primită ar fi fost risipită la cazino (detalii, AICI).
  • Dinamo vrea să renunțe la atacant, dar problemele sale au pus pe gânduri și clubul care voia să-l transfere (detalii, AICI).

Vezi și: Cine pleacă, cine vine la Dinamo » 4 jucători din toate compartimentele sunt OUT: "Nu vor pleca în cantonament" și un nume nou confirmat de președintele clubului

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Handbal
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (2)
10154910717488716
Vlad Mihăilescu  •  08 Ianuarie 2019, 13:17

Ce abordare ticaloasa! Psihologul incearca sa poarte discutia la modul general, subliniind si ca nu stim nimic sigur despre acest caz, insa reporterul readuce mereu atentia pe Popa: - Strict în cazul lui Popa, care poate fi explicația viciului său? E mirajul prea mare pentru un fotbalist venit din provincie la București? - Există riscul ca, în cazul lui, eșecul de la cazino să-l împingă și spre alte... - Cum credeți că este el privit în vestiar? Există posibilitatea să ajungă victima excluziunii din partea grupului? Nimic nu justifica aceasta insistenta, nici macar cota acestui jucator. Urat "jurnalism".

magic4ever
magic4ever  •  08 Ianuarie 2019, 11:47

Popa este un ratangiu de top...nu merita sa joace la Dinamo!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează