Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat vineri, 11 ianuarie 2019 08:00
Mihai Teja l-a angajat secund la FCSB pe Vergil Andronache, un antrenor de juniori pe care Gazeta Sporturilor l-a descoperit în 2012 pe stadionul părăsit al Sportului Studențesc.
9 Ianuarie 2014. Vremea era urâtă cam ca azi și sporea atmosfera de înmormântare din Regie. Sportul Studențesc murise de puțin timp. Degradarea învăluise deja stadionul părăsit, încurajată de umezeală și de ger, puține lucruri mai arătau că se jucase fotbal serios în acel loc.
Credincios și după desființarea "bisericii"
Reporterii au vizitat arena ca să se convingă de începutul dezastrului instalat pe câmpul pe care jucaseră Hagi, Gino Iorgulescu și Mircea Sandu.
Pe pământul cu iarbă rărită încadrat de tribune-rame gri crăpate, a apărut la un moment dat un tip îmbrăcat pentru antrenament și s-a apucat să aranjeze copete și alte materiale pentru pregătire, ca și cum ar mai fi existat fotbal. S-a prezentat " Vergil Andronache, fost junior al Sportului și acum antrenor de copii". Omul fixa decorul pentru un antrenament, de parcă el și copiii pe care-i educa s-ar fi sustras din sfârșitul lumii și ar fi rămas doar ei să joace fotbal în condițiile evident improprii în care se ajunsese. "Fantoma din Regie" a fost titlul din Gazetă.
Tiki-taka în "C"
Andronache fusese antrenor în centrul de tineret al Sportului Studențesc și, după desființarea clubului, păstrase o grupă de copii pe care nu accepta să-i părăsească. Avea să se despartă de ei ca să treacă la Divizia C.
Andrei Vochin a scris în 2015 despre rețeta lui Vergil Andronache, una care ar crea și un stil al echipei naționale dacă ar fi îmbrățișată și de echipele mari. Vochin fusese cucerit de jocul Victoriei Domnești, formația minusculă pe care o conducea Andronache în "C".
Trupa din Ilfov avea cel mai bun atac din serie și-l atrăsese pe consilierul lui Răzvan Burleanu cu jocul spectaculos, bazat pe posesie și alimentat de selecția realizată după criteriul tehnicității.
La cinci ani de la antrenamentul apocaliptic de pe stadionul dezafectat al Sportului, Vergil a apărut în baza ultramodernă a FCSB, cea mai bună din România. A devenit secundul lui Mihai Teja și ar trebui să producă împreună o echipă frumoasă ca Viitorul Domnești, doar că la o scară mai mare, cea mai mare din fotbalul românesc.
O să aibă Becali vreun pic de răbdare? Vor fi Teja și Andronache capabili să-i "dreseze" pe jucători să plimbe mingea, dacă ei doi lucrează și în același timp merg pe sârma pe care o agită patronul nervos?
48 de aniare Andronache
A lucrat și pentru rivală
Andronache a condus "satelitul" lui CFR Cluj după ce a plecat de la Domnești, deci a continuat să antreneze jucători tineri. CV-ul lui mai conține perioada de la Sportul Studențesc, unde a pregătit juniori și a mai fost și "principal" al seniorilor pentru o scurtă vreme, exact înainte ca "studenții" să dispară din competiții. Și a mai bifat o perioadă la Juniorul, tot un club de juniori.
E convins că juniorii salvează fotbalul
În ianuarie 2014, Andronache era amărât și din cauza desființării Sportului Studențesc, formația pentru care evoluase în tinerețe, și din pricina peisajului în general trist din fotbalul românesc. Ca să demonstreze că secretul stă în dezvoltarea centrelor de tineret, Vergil a apelat la o amintire de când juca el.
"Erau foarte multe cluburi, deci o concurență fantastică. Păi la Craiova nu puteai să câștigi, indiferent cât de slabă era generația Universității la un moment dat, te urcau pe garduri oltenii. La o convocare la naționala de juniori, eram vreo zece din București și doar Cristescu cu Sburlea de la Craiova. Cristescu s-a certat cu un bucureștean și am intervenit toți: "Băi, sunteți doi și noi suntem zece!". În fața lui apăruse Sburlea, care era un uriaș. Silvian a spus "Ioane, ia dă-te la o parte! Gata, mă, nu mai suntem doi, sunt singur. Ia bateți-mă!". Tupeul lui ne-a înmuiat, n-am mai avut niciunul curaj să ne luăm de el". În ianuarie 2014 fotbalul dispăruse și din Bănie, abia apăruse CSU, despre care nu se știa mare lucru.