Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 28 septembrie 2021 13:23 / Actualizat marti, 28 septembrie 2021 13:40
Gigi Becali, patronul FCSB, a fost prezent duminică la sfințirea bisericii Mănăstirii Pantocrator, din județul Teleorman, pe pereții căreia tronează o pictură de mari dimensiuni cu el, soția, mama și cele 3 fete ale sale, lângă Iisus Hristos, Sf. Ioan Teologul și Sf. Maria Magdalena.
Gigi Becali pare să abandoneze tot mai mult interesul pentru fotbal și pentru echipa pe care o deține, nu însă și pentru credință. El a fost duminică unul dintre oaspeții de seamă la un eveniment religios care s-a desfășurat în județul Teleorman.
Mai precis, a avut loc sfințirea bisericii Mănăstirii Pantocrator de la Drăgăneşti - Vlaşca, ocazie cu care a fost adusă mâna Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena de la Mănăstirea Simonopetra, dar şi un fragment din Lemnul Sf. Cruci și din moaştele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, aflate în patrimoniul Mitropoliei de Veria (Grecia). Sfintele moaşte au fost însoțite în România de Mitropolitul Pantelimon de Veria, conform basilica.ro.
Gigi Becali și familia lui, pictați pe pereții unei biserici
Gigi Becali a luat loc imediat în spatele soborului de ierarhi români şi străini care au oficiat slujba de sfințire, în urma unor ample lucrări executate la ansamblul monahal. Mare parte din construcția bisericii respective a fost susținută financiar chiar de către patronul roș-albaștrilor, motiv pentru care apare zugrăvit pe unul dintre pereții de la intrarea în locașul de cult. Aceasta este o tradiție populară în arta bizantină.
Iar pictura este una dintre cele mai mari de pe pereții bisericii. Aceasta îi înfățișează pe Gigi Becali, alături de soția sa, de mama sa, de cele 3 fiice ale lor, dar și de alte două persoane, probabil rude ale patronului FCSB. Gigi Becali e pictat chiar lângă Iisus Hristos, Căruia Îi oferă construcția ctitorită, prin intermediul Sf. Ioan Teologul, ocrotitorul noului locaș, în ale cărui brațe este înfățișat patronul FCSB.
În cealaltă jumătate a picturii votive apar Sf. Maria Magdalena, una dintre Sf. Mironosițe, celălalt hram al bisericii sfințite duminică, și 4 ierarhi, de asemenea întemeietori ai ansamblului monahal. Descrierea imaginii sună astfel: „George Becali și familia, ctitorii Bisericii Celei Mari”. Mulți dintre credincioșii care au fost la sfințire au ținut să fotografieze cu telefonul mobil respectiva pictură.
Pasaje dintr-un interviu oferit de Gigi Becali revistei Lumea Credinței
- „Să vă spun o întâmplare despre mine. Am avut o dată o durere de măsea atât de mare că îmi tremura capul. Mama mă întreba dacă mă doare, dar spuneam că nu. Chiar dacă îmi tremura capul. Aveam durerea și voiam să mi-o ia Dumnezeu. Dar în același timp Îi și mulțumeam: Doamne, Îți mulțumesc pentru că mi-ai dat-o! Deci aveam două dialoguri cu Dumnezeu în același timp. Unul să-mi ia durerea, iar altul de mulțumire că mi-a dat-o. Deci orice dureri, probleme, suferințe pe care le primești nu sunt întâmplătoare. Orice primești este numai de la Dumnezeu”
- „Fără rugăciune nu se poate. Nu putem să-L mai ignorăm la nesfârșit pe Dumnezeu. Noi am ajuns la așa patimă încât ea nu te poate duce mai în adânc. Adică e la maximum de jos și nu se poate tăia decât numai cu rugăciunea”
- „La pușcărie aveam o icoană cu Hristos răstignit pentru care am multă evlavie. Și am pus-o jos și am îngenuncheat și am zis: Doamne, Îți mulțumesc că m-ai adus în pușcărie. Pentru că mă iubești atât de mult încât vrei să mă mântuiești cu forța! Nu am cârtit”
- „Pe cât este de departe răsăritul de apus, pe atât Dumnezeu iartă fărădelegile noastre, deci infinit”
Gigi Becali l-a angajat pe Tudor doar datorită credinței
Gigi Becali a decis în urmă cu câțiva ani să-l aducă la FCSB pe fostul arbitru Alexandru Tudor. Argumentul pe care patronul clubului l-a prezentat a fost acela că Tudor e extrem de credincios. „Credința pe care el o are e chiar mai mare și decât a mea. O rugăciune de-a lui Tudor face cât 3 goluri marcate de echipa mea. De-asta l-am și adus, fiindcă vorbim aceeași limbă”, a declarat Becali.
Pe parcursul carierei lui, Tudor a fost asimilat mai degrabă ca un arbitru de casă al FCSB-ului, cu foarte multe meciuri în care a avut prestații în favoarea acestei grupări.
Cruce pe tricouri, troiță în cantonament
La doar câțiva ani după ce a preluat FCSB, Gigi Becali a apelat la prima intervenție majoră, din perspectiva credinței, în viața echipei. A dorit să imprime o cruce pe tricourile de joc, la vedere, inițiativă însă care intra în contradicție cu regulamentele FIFA și UEFA. Becali a renunțat doar pe jumătate și a pus respectiva cruce pe gulerul interior al tricourilor.
În schimb, a ordonat ca pe autocarul echipei să fie desenată o cruce de mari dimensiuni, ceea ce s-a și întâmplat. În plus, după ce FCSB și-a făcut baza din Berceni, dar și după ce Alexandru Tudor a fost adus în club, la intrarea în cantonament a fost plasată o troiță.
A sfințit Ghencea și fostul „23 August”
La jumătatea anilor 2000, Gigi Becali a apelat la un sobor de preoți pentru a face slujbe pe două stadioane din București, înainte ca FCSB să intre să dispute meciuri acolo. În martie 2006, Becali a cântat alături de preoți la slujba care a fost ținută pe fosta arenă „23 August”, unde roș-albaștrii urmau să dispute un meci cu Betis Sevilla, în optimile de finală ale Cupei UEFA.
Apoi, în toamna aceluiași an, de această dată pe Ghencea, după ce suprafața de joc fusese refăcută, Becali a adus iarăși preoți pentru o sfeștanie. Primul meci pe care FCSB l-a disputat în Ghencea, după acest eveniment, a fost cu Lyon, în grupele Champions League, francezii câștigând cu 3-0.
VIDEO. Cernea despre cum reacționau fotbaliștii la criticile lui Becali: „Croitoru era printre cei mai afectați”
Citește și:
Gigi Becali, reacție nervoasă după ce FCSB a primit înterzis în Ghencea : „Gata!”
Alexandru Crețu a explicat de ce s-a despărţit de FCSB: „Nu sufăr”