FOTBAL  »  Superliga  »  PETROLUL- RAPID

Fantasticele culise ale "lupilor"! » Amintiri inedite de la celebra finală a Cupei României din '95, Petrolul - Rapid

Bucuria Petrolului. În dreapta, antrenorul Ion Marin, fost jucător, la un moment dat, chiar la Rapid +11   FOTO
Bucuria Petrolului. În dreapta, antrenorul Ion Marin, fost jucător, la un moment dat, chiar la Rapid

Articol de - Publicat sambata, 13 august 2011 00:00 / Actualizat sambata, 13 august 2011 17:17

Răchită, Grigore, Grama, Chiriţă, Preda şi Mihai Cristache dezvăluie după 16 ani istorii neştiute despre succesul care a surprins fotbalul românesc.

Petrolul - Rapid. Sau Rapid - Petrolul. O rivalitate transformată într-un clasic al fotbalului românesc avînd, fără îndoială, cel mai spectaculos episod la finala Cupei din '95, cînd prahovenii s-au impus la loviturile de departajare după un meci cu o istorie aparte: giuleştenii superfavoriţi, un gol al bucureştenilor marcat dintr-un ofsaid flagrant, legende cu bani negri, scandaluri în vestiar şi ciocniri între "greii" vremii - George Dănescu, ministru de Interne, protectorul Ploieştiului, şi cuplul Copos - Văcăroiu, ultimul, prim-ministru la acea vreme.

Gazeta reconstituie azi tabloul cu amănunte inedite redate de cîţiva dintre eroii din urmă cu 16 ani: ploieştenii Răchită, Grigore, Daniel Chiriţă, Grama, Preda şi fostul vicepreşedinte al "lupilor", Mihai Cristache.

"N-am ieşit de la Săftica nici ca să ne tundem"

Ultimul îşi aminteşte că antrenorul Petrolului, Ion Marin, a avut iniţiativa de a pregăti întîlnirea la Săftica, în cantonamentul lui Dinamo: "S-a stat acolo vreo nouă zile, de unde oamenii de bază n-au plecat nici măcar pentru ultima etapă, la Sibiu. A mers echipa secundă şi a pierdut cu 2-0. Nu mai conta, Cupa era importantă!".

Iar actualul manager al "găzarilor", Răchită, glumeşte pe seama coafurii pe care a avut-o la finală: "Mă întreabă şi acum toată lumea ce era cu părul ăla zvăpăiat în capul meu! Parcă eram floarea-soarelui! Păi, nea Marin nu ne-a dat voie să ieşim nici ca să ne tundem!". "Ţi-e foame, Jeane?". "Mi-e foame, tată!" Iar formula de start a Petrolului are şi ea o poveste interesantă, fiindcă ploieştenii, care jucaseră tot sezonul cu doi atacanţi, au intrat contra Rapidului cu numai un vîrf, Zafiris. Sacrificatul s-a numit Adrian Toader.

Jucătorii dezvăluie cum s-a luat decizia: "Nea Marin şi căpitanul Răchită s-au sfătuit şi au ajuns la concluzia că e mai bine să-şi fortifice linia de mijloc. Şi aşa l-au chemat la o discuţie pe Grama, pe care l-au întrebat atît: «Ţi-e foame, Jeane!». «Mi-e foame rău, tată!», a venit răspunsul". Iar Grama a intrat din primul minut, devenind unul dintre oamenii decisivi, cu un penalty transformat impecabil la loviturile de departajare.

Primă de 10 milioane de lei: cît o maşină la mîna a doua
Veteranul Tavi Grigore, omul care a jucat o viaţă numai în tricou galben-albastru (1974-2000), spune că nimeni din acea echipă a Petrolului nu s-a îmbogăţit de pe urma victoriei cu Rapid: "A fost mai mult recunoştinţa oamenilor. Şi răsplata morală. Acea formaţie mai putea face performanţă, dar s-a risipit repede după finală". Prahovenii au încasat atunci cîte 10 milioane de lei pentru Cupă. "Cu vreo 8 milioane puteai atunci să-ţi iei o maşină bună la mîna a doua", evaluează "vicele" Mihai Cristache.

Porumboiu: "Ioane, te faci de rîs!"
Şi inevitabil se ajunge la "episodul Crăciunescu", petrecut în minutul 87, cînd vîlceanul a mers pe mîna tuşierului Zoltan Erdei, care nu a semnalizat un ofsaid în care se aflau patru giuleşteni, iar Iulian Chiriţă a marcat golul de 1-1. Mihai Cristache: "Stăteam pe margine, chiar lîngă Porumboiu, care era arbitru de rezervă. Şi-a pus pînă şi el mîinile în cap la acea fază şi a început să strige: «Băi, Ioane, te faci de rîs!». Întrebaţi-l!".

Peste ani, Crăciunescu recunoştea că decizia n-a fost corectă: "Nici n-am vrut să conduc acea finală. Condusesm alte două în acea perioadă şi eram şi accidentat. Mircea Sandu mi-a zis că nu se poate să arbitrez alte finale, iar pe a noastră nu. De aceea am acceptat. Nu m-am ferit niciodată de critici şi îmi asum o parte din vina validării acelui gol".

Conclavul secret de la "oficială"
În acea vreme, Copos îi dăduse lui Crăciunescu reprezentanţa Samsung din Rm. Vîlcea, la fel cum procedase şi cu alţi arbitri spre a le atrage bunăvoinţa în favoarea Rapidului: Huzu la Sibiu sau C. Gheorghe la Suceava. Iar oameni din fostul staff al Petrolului relatează acum un episod necunoscut petrecut la finalul partidei: "Copos şi mulţi dintre cei aflaţi în anturajul Rapidului au mai rămas după meci la tribuna oficială, să-şi plîngă soarta. Acolo a apărut la un moment dat şi Crăciunescu, iar vîlceanul a fost auzit cînd i-a zis lui Copos ceva de genul «Mai mult de atît n-am putut face!»".

I-au luat înapoi Mercedesul lui Lupu
După semifinala cu Craiova, Lupu primise din partea clubului, drept recompensă, un Mercedes 600 alb. Ca premiu pentru Cupă, pe care rapidiştii nici nu concepeau să n-o cucerească. La capătul finalei însă, Copos a dat ordin să i se ia înapoi limuzina lui Lupu, suspectat că nu şi-ar fi apărat corect şansele, influenţat fiind pe filiera Dinamo, care oferise Petrolului toate facilităţile de pregătire de la Săftica. "Prostii! Dacă era aşa, rata în primul rînd penalty-ul de la departajare", punctează acum fostul portar al ploieştenilor, Ştefan Preda. Oricum, în vestiar, după meci, între Lupu şi Vlădoiu s-a declanşat un scandal monstru tocmai din cauza suspiciunilor legate de Dănuţ.

Au pierdut Cupa mică!
Petrolul nu mai are nici o amintire de la finala din '95! Asta fiindcă exemplarul mic al Cupei, care rămăsese în posesia clubului, pentru vitrina cu trofee, a dispărut în timp! Vivi Răchită confirmă: "Aşa este! Şi exemplarul din '95, dar şi alte trofee au fost luate pe acasă de diverşi foşti conducători. Fac şi acum un apel public să le returneze, fiindcă deschidem muzeul clubului. Nu sînt cupele lor personale!". Răchită a refuzat să dea nume, dar principalii suspecţi sînt Eugen Goicea, Constantin Moldoveanu şi Eduard Alexandru.

"Am luat toate autobuzele din oraş!"
Mihai Cristache îşi aminteşte că, spre a duce cît mai mulţi fani ai Petrolului la Bucureşti, clubul a închiriat peste jumătate din parcul de autobuze al Regiei Locale de Transport: "A rămas tot oraşul aproape blocat în ziua finalei, fiindcă s-a circulat la capacitate minimă pe transportul public din Ploieşti. Dar era o zi mare şi lumea a înţeles. Cred că au fost peste 50 de autocare care au dus fanii pe «23 August»!".

Chiriţă are singurul tricou de la finală
Doar un jucător din '95 mai are tricoul cu care a evoluat în finala cu Rapid: Daniel Chiriţă. Dar şi el deţine echipamentul purtat atunci de Abăluţă! La cîteva zile după finală, el a răscumpărat de la un fan tricoul respectiv, oferindu-i bani, deoarece la finalul jocului toţi galben-albaştrii aruncaseră echipamentul în tribune!

Erdei a murit la reeditarea meciului!
În 2005, la reeditarea după zece ani a finalei din '95, tuşierul care a greşit flagrant la golul lui Iulian Chiriţă, a murit chiar în vestiarul de la stadionul "Ilie Oană" din Ploieşti! A suferit un atac cerebral şi două infarcturi la sfîrşitul partidei, iar medicii nu l-au mai putut salva. Avea 55 ani, iar la cîteva zile după finala din '95 uimea cu o declaraţie şocantă la acea vreme: "E posibil să fi făcut o eroare în favoarea Rapidului, dar în acest fel a ieşit un meci mai spectaculos!".

"Noi am mers la stadion cu un amărît de autobuz, din ăla care-i pufăiau uşile cînd le deschidea şoferul. La «23 August», cînd am ajuns, ne-am şi pitit sub geamuri, să nu ne vadă lumea şi cei de la Rapid cu ce rablă am venit" (Daniel Chiriţă, fost fundaş Petrolul)

"Am jucători inteligenţi şi sper ca sîmbătă să batem din nou Rapidul, ca în '95. Asta chiar dacă unii prin oraş strigau la începutul sezonului că n-o să luăm nici un punct în primele cinci etape. Şi uite că avem deja patru!" (Valeriu Răchită, manager Petrolul)

Petrolul - Rapid 1-1 (5-3 după 11 m)
Andreicuţ (82) / Chiriţă (87). La penalty-uri au marcat Zmoleanu. O. Grigore, Grama, Andreicuţ, Răchită / Lupu, I. Chiriţă, Vlădoiu. A ratat F. Frunză

Petrolul: Preda - D. Chiriţă (41 Baştină), O. Grigore, Răchită, Bălăceanu, Leahu - Grama, Pîrlog, Abăluţă - Zmoleanu, Zafiris (67 Andreicuţ). Antrenor Ion Marin
Rapid: Toader - Bealcu, Ad. Matei, Curt, Vameşu (77 Fl. Frunză) - C. Zamfir, Constantinovici, Lupu, Chebac (58 Mutică) - I. Chiriţă, Vlădoiu. Antrenor Sorin Cîrţu
Arbitru: Ion Crăciunescu (Rm. Vîlcea). Asistenţi: I. Erdei (Slatina), N. Grigorescu (Timişoara)

Palmares: 72 20 18 33 65-91
Primul meci: 0-2 la Ploieşti, în 16 mai 1954
Scor maxim: 6-0 pe stadionul "23 August", în 22 septembrie 1963
Ultima victorie a rapidiştilor la Ploieşti: 2-0 la 12 mai 2002, în ultimul meci jucat la Ploieşti, sezonul în care ploieştenii au retrogradat. Golurile au fost marcate de Ilyeş şi de Niţă

CITEŞTE AICI UN INTERVIU CU FUNDAŞUL STÎNGA, AURELIAN LEAHU "CUCHI"

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
Diverse
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Stranieri
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (17)
b4ttery
b4ttery  •  13 August 2011, 19:21

Sper sa fie un meci frumos si daca se poate sa castige Rapid :D

steaua1986forever
steaua1986forever  •  13 August 2011, 16:00

Toata lumea stia atunci ca Rapizii au facut blaturi imense. In anii aia pe care toata lumea ii numeste "anii samsung".....'economul' george copos nu mai stia pe unde sa imparta banii pe la arbitrii si adversari. Iar diferenta fata de cioban a fost ca el dadea bani direct adversarelor rapidului CA SA PIARDA MECIURILE....nu dadea bani adversarelor contracandidatelor ca SA CASTIGE MECIURI.....Sa spuna arbitrii din perioada aia cate magazine samsung si-au facut...si cum plecau cu pungile cu bani de la georgel anticomunistul cinstit.

alexeevich
alexeevich  •  13 August 2011, 11:06

e singular feminin deci e.... aceeasi zona

Vezi toate comentariile (17)
Comentează